StoryEditorOCM
SplitNe zelene se Plokite

Predsjednik kotara Plokite prozvao Parkove i nasade i Puljka: "Nijedno stablo niste zasadili, a kad mi plaćamo šutite?

Piše Božidar Lončar
10. studenog 2023. - 21:30

Predsjednik Gradskog kotara Plokite Luka Čelar javno je prozvao direktora "Parkova i nasada" i gradonačelnika Ivicu Puljka zbog kako tvrdi, odbijanja i izbjegavanja ikakvih financijskih ulaganja u zelene površine na Plokitama:

- Kotar se prijavio na europske projekt za sađenje česmi i dobili smo odbijenicu zbog navodnih problema sa zemljištem u cijelom kvartu. Potom smo je sami htjeli zasaditi i opet nismo dobili suglasnost "Parkova i nasada". Kako to?

Zbog problema sa zemljištem, navodi Čelar, zaobišao ih je i projekt "Zazelenimo Split":

- Dok se po cijelom gradu sade stabla, na našim Plokitama, zamislite, nijedno. Iz "Parkova i nasada nam kažu da im nismo zanimljivi. Kako to?

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Pita se kako je moguće da Kotar ulaže u zelenilo iz vlastitih oskudnih sredstava, a Grad ne:

- Kotar je potrošio više od 150.000 kuna za hortikulturalno uređenje javnih gradskih površina, sadnju stabala, postavljanje klupa i koševa. Kako je to moguće postaviti na zelene površine? Dok smo mi plaćali, Plokite su bile zanimljive i nije bio nikakav problem sa zemljištem. Kako to?

Za gradonačelnika Ivicu Puljka je Luka Čelar izjavio kako je samo obećavao i pri tome za Plokite nije ništa napravio. Iako se voli podičiti kako je s Plokita.

Direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević je potvrdio kako Plokite nisu uključene u projekte Europske unije zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa:

- Jedini uvjet za projekte Europske unije je bio da je površina gradska 1/1. Na Plokitama je i dalje veliki broj čestica društveno vlasništvo. Oni mogu saditi s kotarskim sredstvima, ali ih mi nismo mogli uključiti u projekt. Sada će se isto dogoditi prilikom provođenja projekta sadnje grmova. Na Plokitama smo poslali ponudu za izradu česmu, ali su poslali lokaciju bez brojila.

Do kraja sezone sadnje u ožujku, Gašparević obećava kako bi se tržnica Plokite trebala zazeleniti s murvama koje bi bila zaštita od sunca na proljeće:

- Planiramo posaditi između 10 i 20 murvi duž tržnice Plokite koje su zanimljive jer ih se u jesen podreže, brzo se obnove i već u proljeće glume suncobrane. Sada je sezona sadnje, do ožujka bi trebale biti posađene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:07