StoryEditorOCM
SplitNE SLAŽU SE BROJKE

Poznati vijećnik upozorio na ono što svaki dan nervira Splićane: Nemojte lagati, aplikacija vas svakodnevno demantira

Piše Split SD
21. srpnja 2023. - 18:36

Jakov Prkić, županijski vijećnik Pametnog za Split i Dalmaciju oglasio se na svom Facebooku po pitanju problema oko korištenja javnih bicikli.

- Kad netko sa strane tko ne koristi javne bicikle pogleda ove plaćene objave, rekao bi kako sustav funkcionira bez ikakvih problema.

Nažalost, oni koji svakodnevno ili sezonski koriste javne bicikle znaju da to nije ni približno tako. Najvažnije što upada u oči je laž oko broja bicikli. Vjerojatno knjigovodstveno i postoji preko 400 bicikala, ali u stvarnosti ih je samo oko 200 na području grada Splita. Onih električnih jedva da ima i trećina od broja koji nam se stalno gura pod nos.

image
Vojko Bašić/Cropix

Redovito pratim broj dostupnih bicikli na aplikaciji i to činim oko 5 ili 6 sati ujutro jer je tada najmanje bicikla u upotrebi. Ovo je stanje od jutros, filtrirani su samo električni bicikli i ima ih oko 70 na području Splita.

image
Jakov Prkić/Facebook

Ovih običnih je jutros bilo oko 130. Znači imamo cca 200 bicikala na području grada. Vjerojatno se na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koje se usude uzeti bicikl u Splitu i voziti se do Kaštela, Dugopolja ili Prugova tako da bicikli koji su tamo na stajalištima nisu baš često u upotrebi.

Jasno je da bicikla nema jer se uništavaju neodgovornom vožnjom, kradu se dijelovi, nema dovoljno ljudi na održavanju u "Split parkingu", nema rezervnih dijelova..

Ako je iz aplikacije jasno vidljivo da na ulicama nema 400+ bicikla zašto nas "Next bike" i "Split parking" vuku za nos i prave nas budalama. Plaćaju se objave u medijima da je sve divno i krasno, a realnost je suprotna.

image
Jakov Prkić/Facebook

Sve je ovo jasno redovnim korisnicima i njih ovakve objave najviše nerviraju. Bio je jedan među nama koji se redovito vozio biciklima i bilo mu je stalo do održivog urbanog prijevoza, ali od kada je ušao u klimatizirani VW Passat brzo je zaboravio na precesiju koja je jako važna u vožnji biciklom.

Zato "Next bike" i "Split parking", budite pošteni i govorite nam istinu. Nemojte dopustiti da vas aplikacija svakodnevno demantira - naveo je Prkić u svojoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:39