StoryEditorOCM
SplitANALIZA SITUACIJE

Poznati PR stručnjak prognozira Puljku crnu budućnost nakon razlaza s Đerek: Što je duže na vlasti, više se razgolićuje

Piše Vinko Vuković
30. srpnja 2023. - 11:36

- Greška je načinjena u početku. Dovođenje Maje Đerek bila je pogrešna kadrovska odluka Ivice Puljka, sada je to svima jasno, a sam gradonačelnik na koncu je doživio težak udarac. I to iz vlastitih redova. No, na to je, ulazeći u poslovni odnos s osobom teška karaktera i nesklonoj timskom radu, morao i računati.

Tako smatra dobar poznavatelj splitskih političkih prilika, stručnjak za odnose s javnošću, Jerko Trogrlić. Prema njegovim riječima, Ivica Puljak je Maju Đerek angažirao iz dva razloga, pod a) kako bi učvrstio poziciju Centra i svoje malenkosti kao antihadezeovske opcije, dakle čisto politički, te pod b) zbog “kratke klupe” koju Centar kao relativno nova opcija u Splitu ima.

image

Jerko Trogrlić

Privatni album

- Maja Đerek je, uz gradonačelnikova zamjenika Bojana Ivoševića, bez dileme predstavljala najautentičnije lice u beskompromisnom “uvođenju reda” od strane Puljkove administracije stoga je ovo svakako težak udarac toj administraciji, kako percepcijski, tako i operativno - kaže Trogrlić.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Već tjednima je, dodaje, vidljiv procijep među njima te je bilo samo pitanje vremena kada će doći do eskalacije.

- Situacija u kojoj pročelnica predlaže Gradskom vijeću odluke suprotne volji gradonačelnika zaista nije održiva. Puljkova procjena očito je bila kako bi odlaganje otkaza samo dovelo do još veće štete - objašnjava naš sugovornik.

Oporba će, nastavlja Troglić, ovu situaciju, a riječ je o dosad najvećoj Puljkovoj krizi, pokušati iskoristiti kako bi pokazala neprincipijelnost vladajućih struktura, ali i uzorak prema kojemu Puljak ne uspjeva održati suradnju s onima koji žele sukreirati ili kreirati gradsku odnosno nacionalnu politiku. U tu priču, podsjeća Trogrlić, ulaze nekadašnji Puljkovi kolege iz Pametnog, zatim koalicijski SDP, pa evo danas i Maja Đerek, a uskoro, vrlo izvjesno, i Dalija Orešković.

image

Dalija Orešković

Goran Mehkek/Cropix

- Također, pokazuje se koliko je isključiva i teško u djelo provodiva “beskompromisna politika” jer nakon ugostitelja, koji nemaju simpatije šire javnosti, na red su došli socijalno ugroženi i osobe s invaliditetom, a u tom slučaju teško je komunikacijski pobijediti crno bijelom retorikom - navodi Trogrlić.

Splitski PR stručnjak naglašava kako je ovo prvi put da Ivica Puljak nije stao iza svog suradnika koji je ušao u problem s javnosti, kao što je to dosad činio kad je u pitanju, na primjer, bio Bojan Ivošević, ali i kako dugoročne štete, po njegovu funkciju, ne bi trebalo biti, jer su lokalni izbori još daleko.

No, zato ovakvi postupci, komunikacijski šumovi i međuljudski odnosi, ozbiljno dovode u pitanje Puljkove nacionalne ambicije, a znamo da ih ima i da je štošta u njegovu djelovanju vodilo upravo prema podizanju rejtinga pred parlamentarne izbore 2024. godine.

- Što je duže na vlasti, to se Puljak više razgolićuje, i nije pri tome pitanje s kim on ne može kao partner ići na parlamentarne izbore, nego s kime može. Takvih je, naime, sve manje - zaključuje Trogrlić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 05:10