StoryEditorOCM
SplitNEPRAVDA?

Poznati biznismen splitski je nogometni klub već spašavao od stečaja, ne odustaje ni sad: ‘Laž je da ne plaćamo...‘

Piše T. Ga.
16. travnja 2024. - 13:40

Poduzetnik Slaven Žužul ne odustaje od svog kluba RNK Splita kojeg je već jednom izvukao iz ponora stečaja 2008. godine otkupivši njegove dugove i već 2010. godine vinuo ga do prve Hrvatske nogometne lige.

No, povijest RNK Splita se, čini se, ponavlja. Ovog puta dok mu je Žužul na čelu kao njegov predsjednik, nad RNK Splitom nedavno je (ponovo) otvoren stečaj.

Na takvo rješenje splitskog Trgovačkog suda Slaven Žužul je uložio žalbu zbog pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog bitne povrede Stečajnog zakona.

- Sud je utvrdio da kod RNK Splita postoji stečajni razlog - nesposobnost za plaćanje, tako da je utvrdio da ima neizvršene obveze za plaćanje u ukupnom iznosu od 187.649 eura u neprekinutom razdoblju dužem od 60 dana. Navedeno rješenje u cijelosti je neosnovano i nezakonito.

image
Vojko Bašić/Cropix

Stanje u očevidniku neizvršenih osnova za plaćanje ne odgovara stvarnom stanju, posebno jer RNK Split uredno ispunjava obveze prema svojim vjerovnicima i svoje tekuće obveze. S toga je jasno da klub nije nesposoban za plaćanje - naveo je Žužul i otkrio da su se RNK Splitu javili investitori koji bi uložili u klub, no to je zaustavio Grad Split koji traži da mu klub preda Splitov stadion na kojem RNK Split igra utakmice više od 110 godina.

image

Splitov stadion

Vojko Bašić/Cropix

Da se radi o nepravdi Grada prema RNK Splitu govori činjenica da je upravo taj klub, tadašnje Radničko sportsko društvo Split, izgradio predmetni stadion u Parku mladeži uz pomoć splitskog škvera. Gradnja je počela 1949. godine po projektu poznatog arhitekta Vuke Bombardellija. RNK Split u Park mladeži useljen je 1955. godine i do danas tamo djeluje, vodi poznatu školu nogometa, doživljava profesionalne uspjehe i poraze.

image
Tom Dubravec/Cropix

Sve što je od 2008. godine uloženo u taj stadion uložili su Slaven Žužul, njegova građevinska tvrtka "Skladgradnja" i RNK Split, kako bi to mogli koristiti ne samo RNK Split, već svi klubovi na Parku mladeži, kao i sva splitska dica i omladina.

Koja će biti sudbina kluba koji nosi ime svog grada, presudit će Visoki trgovački sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:41