stdClass Object ( [id] => 1335194 [title] => Popis prevarenih kojima rent-a-car agencija ne vraća depozit sve je duži. Priče su nevjerojatne, u tijeku krim-istraga [alias] => popis-prevarenih-kojima-rent-a-car-agencija-ne-vraca-depozit-sve-je-duzi-price-su-nevjerojatne-u-tijeku-krim-istraga [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjih nekoliko mjeseci u više smo navrata pisali o nevraćenim depozitima rent-a-car agencije "Vintax" osobama koje su kod njih iznajmile vozilo i vratile ga u skladu s uvjetima ugovora o najmu. Prema podatku koji su nam dali u "Vintaxu" 7. kolovoza ima oko "140 osoba s nevraćenim depozitom od 1000 eura".

Neki na njega čekaju i po nekoliko mjeseci, a osim ljutitih komentara na društvenim mrežama, u slučaj su se uključili i policija i Državni inspektorat. U posljednjih mjesec i pol dana stupili smo u kontakt s 13 osoba koje su imale problema s vraćanjem depozita – većini je vraćen s nekoliko mjeseci zakašnjenja, nekima nakon što smo kontaktirali "Vintax", a neki još čekaju. Pa, idemo redom.

---

---

Poljak M.S. iznajmio je vozilo od "Vintaxa" 18. srpnja. Najam je platio 172 eura i 1000 eura depozita. Prilikom povratka vozila nisu prijavljene nikakva oštećenja na automobilu. Iznos od 1172 eura je uplatio preko istog računa. Kako nam kaže, novac mu još nije vraćen.

– Zadnji put su mi odgovorili na mail 30. kolovoza. Kontaktirao sam ih telefonom i e-mailom, ali mi nisu vratili novac. Od tada sam im tri puta slao mail, međutim, bez odgovora. Nismo u kontaktu već duže vrijeme. Do danas nisam dobio novac natrag.

Prethodne priče pročitajte na donjim poveznicama:

Njemica unajmila vozilo na splitskom aerodromu i ostala bez 1000 €. Javljaju se i drugi, u agenciji muk: Ovo je bolesno!

Rent-a-car agencija prevarila i Splićanku Karmen: ‘I meni su uzeli 1000 €‘; Lista sve dulja, policija istražuje slučaj

Prijevara s polozima za rent-a-car: nakon policije, u slučaj se uključio i Inspektorat. Agencija naziva i obećava novac

Do osobe imena Singh Dhirendrapratap smo došli putem Facebooka. Vozilo od "Vintaxa" preuzeo je u splitskoj zračnoj luci 13. svibnja i vratio ga 18. svibnja bez oštećenja. Najam je platio 226, a depozit 800 eura.

– Rekli su kako su mi iznos depozita uplatili na račun, ali nisu. U "Vintaxu" su mi protumačili kako imaju tehničke probleme. Stalno mijenjaju priče. Ovo je prvi put da mi je neka rent-a-car agencija naplatila depozit prvi dan.

Ni nakon četiri mjeseca Singh nije dobio novac od "Vintaxa".

– Preko svoje banke sam podigao tužbu, pa su mi privremeno vratili novac. Ali ako procijene da sam u krivu, možda će mi ga opet uzeti.

---

image

Račun o uplati sigurnosnog depozita

Fotografija: Singh Dhirendrapratap
---

---

image

Ugovor o najmu vozila

Fotografija: Singh Dhirendrapratap
---

Karol Musialowski iznajmio je vozilo preko stranice DiscoverCars.com dok je agencija "Abbycar" trebala osigurati vozilo. Depozit od 500 eura uplaćen je franžizeru "Paketna distribucija", a račun je izdao "Abbycar". Ugovor o najmu vozila sklopljen je s agencijom "Vintax". Vozilo je preuzeto 9. lipnja i vraćeno 14. lipnja. Novac bi preko banke, kaže nam, mogao dobiti krajem studenoga.

– Depozit mi nije vraćen od lipnja. Vozilo sam tražio na web-stranici DiscoverCars.com, a dobio sam ga preko agencije "Abbycar". Nitko u splitskoj zračnoj luci nije znao za "Abbycar". Djelatnici "Vintaxa" nisu provjerili ima li na vozilu ikakvih oštećenja niti su mi dali potpisani protokol. Kontaktirao sam banku te mi je rečeno kako novac mogu očekivati krajem studenoga.

---

image

Račun je izdan od strane ‘Abbycar Rental‘ čiji je franžizer, baš kao i kod ‘Vintaxa‘, tvrtka ‘Paketna distribucija‘ d.o.o.

Karol Musialowski
---

Mirijana Galić nam je rekla kako je "iznajmila automobil u Puli kod agencije "Vintax" u razdoblju od 8. do 20. travnja te da je automobil vraćen u urednom stanju". Poslala nam je potvrdu o uplati 1000 eura od tvrtke "Paketna distribucija" na kojoj je vidljivo kako je iznos uplaćen 26. srpnja. Javila nam se 6. rujna i ustvrdila kako joj novac nije vraćen.

– Telefonski su mi svaki put odgovorili kako je novac uplaćen. To je laž. Očajna sam. Zatražila sam pomoć odvjetnika – kaže i naglašava kako je novac 27. srpnja trebao sjesti na račun, ali do danas joj nije vraćen.

---

image

Iako je na računu navedeno kako bi iznos od 1000 eura trebao dospjeti na račun do 27. srpnja, novac do danas nije uplaćen, kazuje nam Mirijana

Mirijana Galić
---

Čekali mjesecima 

Tomaš T. iz Češke je vozilo iznajmio preko stranice Car Jet. Broj za kontakt "Abbycara" je isti kao i kod "Vintaxa". Vozilo koje je preuzeo u splitskoj zračnoj luci 28. lipnja vraćeno je 5. srpnja. Dokumentaciju da je vozilo vraćeno bez oštećenja je potpisala Tina Perišić, djelatnica "Vintaxa". Depozit od 1000 eura je uplaćen tvrtki "Paketna distribucija", franšizeru agencije "Abbycar" koja je izdala račun. Prošla su skoro četiri mjeseca od povratka vozila i depozit mu je tek vraćen za vrijeme pisanja članka.

– Iako sam zadovoljan uslugom, pretpostavio sam da će mi vratiti depozit u roku od 30 dana, što se nije dogodilo. Kada sam istražio agenciju, otkrio sam kako su prevaranti. Očajnički smo čekali novac.

A.G. je iznajmila vozilo u Dubrovniku od 15. do 22. svibnja. Agencija kod koje je iznajmila vozilo je "Surprise car rental" franšizera "Paketna distribucija". Najam je platila 174 eura, a depozit 1000 eura 17. svibnja.

Kontaktirali smo "Vintax" 6. rujna i već idući dan dobili odgovor Valentine Hrastovec kako je A.G. uplaćeno 1000 eura. A.G. nam je rekla kako joj je novac uplaćen na račun istog dana kada smo kontaktirali "Vintax". Agenciji je trebalo tri i pol mjeseca za povrat novca i to nakon našeg upita.

T.L. iz Češke je iznajmio kod "Vintaxa" vozilo od 25. lipnja do 2. srpnja i predignuo ga u splitskoj zračnoj luci. Sigurnosni depozit od 1000 eura uplatio je 25. lipnja agenciji "Abbycar Rentals" franšizera "Paketna distribucija", najam je iznosio 112 eura. Javio nam se 11. listopada s porukom kako mu je depozit vraćen dva mjeseca nakon isteka roka od 30 dana od povrata depozita.

Virgilio Seia iznajmio je vozilo od 17. do 23. svibnja preko web-stranice Car Jet. U vaučeru Car Jeta navedeno je kako se vozilo preuzima u agenciji "Vintax" gdje će uplatiti iznos od 18 eura. Ugovor o najmu je napravljen s "Vintaxom" koji mu je skinuo depozit od 1000 eura.

Kada je vratio vozilo, djelatnica Vlatka Tešija potpisala je kako nisu zabilježena nova oštećenja na vozilu. Djelatnica Valentina Hrastovec, odgovorila mu je u mailu 16. lipnja kako će mu novac biti vraćen unutar 30 dana od uplate depozita, tj. 17. svibnja. Zaprijetio je tužbom 16. rujna ako mu u roku od sedam dana ne uplate natrag novci. Nakon 126 dana novac mu je uplaćen i to pomoću odvjetnika angažiranog u Hrvatskoj.

– Za sve zainteresirane, dobio sam novac nazad. Ovo je prevarantska shema – oni koji se žale možda će imati sreću da im vrate novac. Oni koji se ne žale, novac će im ostati u "Vintaxu". Prevarantska kompanija. Izgubio sam novac na odvjetničkim troškovima, ali i to je bolje od cijelog iznosa depozita – naveo je, između ostalog, u mailu.

---

image

Iako su mu iz ‘Vintaxa‘ obećavali povratak depozita u roku od 30 dana, Virgilio Seia je na njega čekao 126 dana

Virgilio Seia
---

Philippe Cuquemelle je iznajmio vozilo preko stranice DiscoverCars.com. U razgovoru nam je rekao kako je "Abbycar" trebao osigurati vozilo te da "Vintax" nigdje nije spomenut.

Međutim, ugovor o najmu je potpisan u splitskoj zračnoj luci s "Vintaxom". Vozilo je iznajmio 17. lipnja i vratio ga 23. lipnja. Depozit od 1000 eura je uplaćen 17. lipnja, a novac mu je tek 23. kolovoza vratila tvrtka "Paketna distribucija".

– Bili smo iznenađeni kada smo došli u zračnu luku jer se "Vintax" nigdje nije spominjao. Odvjetnik ih je uskoro kontaktirao, ali nisu odgovorili. Tvrdili su u više navrata kako su mi depozit vratili na račun i mijenjali priču. Bilo mi je čudno što su skinuli iznos depozita, a ne ga blokirali. Nakon 63 dana, 50 poziva, mnogo, mnogo e-mailova, rekao sam im da ću ići na policiju sve prijaviti i obavijestiti medije. Nakon dva dana novac mi je uplaćen na račun.

---

image

Kako nam je rekao Philippe Cuquemelle, ostao je iznenađen nakon što je vozilo preuzeo od ‘Vintaxa‘ po dolasku na splitsku zračnu luku s obzirom kako prilikom rezervacije agencija nije bila nigdje navedena

Philippe Cuquemelle
---

Estonac Marlis Paloon je iznajmio automobil preko stranice Carjet. Račun o isplati sigurnosnog depozita u iznosu od 1000 eura potpisao je s agencijom "Abbycar" kojoj je franšizer "Paketna distribucija". Ugovor o najmu vozila je sklopljen s agencijom "Vintax" za iznos od 141,48 eura. Vozilo je iznajmio od 14. do 21. srpnja na splitskom aerodromu te vratio auto bez oštećenja.

– Mnogi poput mene su ih bezbroj puta kontaktirali. Znaju oni točno kome duguju novac. Naša prepiska potvrda je kako znaju da mi duguju novac. Poslao sam svoje podatke 1. rujna i od tada ništa.

Posljednju je poruku dobio od Valentine Hrastovec 13. rujna kako je povrat novca u tijeku. Marlis Paloon nas je kontaktirao 29. rujna. Na kraju novac nije dobio od "Vintaxa", već od "Abbycara", što nam je potvrdio 5. listopada.

Litavac koji je želio ostati anoniman je iznajmio vozilo na stranici economybookings.com preko agencije "Abbycar Rental". Ugovor je sklopljen s "Vintaxom", koji ima istog franžizera kao "Abbycar" koji mu je izdao račun za najam i depozit, a to je opet "Paketna distribucija". Vozilo je iznajmio od 29. srpnja do 5.  kolovoza i pokupio ga u splitskoj zračnoj luci. Najam je platio 173 eura, a depozit 1000. Vozilo je vraćeno bez oštećenja.

– Iz "Vintaxa" su mi rekli kako će depozit biti vraćen za 30 dana. Kada sam ih telefonski kontaktirao krajem kolovoza rekli su mi kako će mi novac biti vraćen uskoro, ali svakog dana smišljaju izlike i ne odgovaraju mi na e-mailove.

Novac mu je vraćen 26. rujna, 21 dan od isteka 30 dana od uplate depozita.

Johanes Dicks iz Njemačke iznajmio je vozilo od "Vintaxa" od 18. do 21. svibnja. Uplatio je depozit u iznosu od 1200 eura i auto preuzeo u splitskoj zračnoj luci. Automobil je rezervirao preko tvrtke "Greenmotion". Auto je vraćen bez novih oštećenja što su potpisale djelatnice "Vintaxa".

– Problem je što se ne vidi tko će nam iznajmiti vozilo. Moju su prijavu proslijedili "Greenmotionu" s kojim "Vintax" surađuje, ali to se ne vidi prilikom rezerviranja. Priča o blokiranju računa ne drži im vodu. Kreditna kompanija ne blokira depozit nego ga prebaci na račun "Vintaxa" i oni su u posjedu vašeg novca. Zvao sam zagrebačku policiju. Depozit mi je vraćen 1. listopada i to od "Greenmotiona", a ne od "Vintaxa" kojima sam zaprijetio – naglasio je Dicks, koji je depozit dobio natrag četiri i pol mjeseca od uplate depozita.

Ima ih još...

M.M. iz Njemačke nam se javila i poslala ugovor o najmu i uplati sigurnosnog depozita prema kojima je S.P. iznajmio vozilo od 1. do 7. lipnja od "Vintaxa" u splitskoj zračnoj luci, što je platila 30 eura. Depozit od 800 eura joj je, kako kaže, skinut s kartice, a ne blokiran. I ona je vratila vozilo bez oštećenja.

– Pisali smo poruke i bili više puta u "Vintaxu", iako smo iz Njemačke. Govorili su da će se to riješiti, ali, nažalost, do danas nam nisu vratili naših 800 eura.

Nakon objave brojnih slučajeva osoba kojima depozit nije vraćen nakon isteka roka od 30 dana od uplate depozita, u čitavu priču se početkom listopada uključila i policija. Tada su nam odgovorili kako je "policijska postaja Kaštela zaprimila dvije kaznene prijave korisnika usluga rent-a-cara zbog uskraćivanja ugovorenog pologa, o kojima smo izvijestili Općinsko državno odvjetništvo. Putem elektroničke pošte obratilo nam se više osoba. Jednom dijelu korisnika polog je vraćen".

–​ Kriminalističko istraživanje je u tijeku, u konačnici kojeg ćemo izvijestiti javnost – sada nam odgovaraju iz PU splitsko-dalmatinske.

Državni Inspektorat je početkom listopada odgovorio kako provode istragu oko nevraćenih depozita i potencijalne prijevare na temelju šest prijava. Odgovorili su nam kako je došlo do povreda odredbi Zakona o pružanju usluga u turizmu.

– Turistička inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti na temelju zaprimljenih sedam predstavki, u kojima podnositelji ukazuju na neizvršeni povrat depozita uplaćenog za osiguranje usluge iznajmljivanja vozila.

Turistička inspekcija utvrdila je da su podnositeljima predstavki izvršeni povrati depozita, odnosno da su u tijeku povrati depozita. Zbog povrede odredbi Zakonu o pružanju usluga u turizmu, turistička inspekcija Državnog inspektora poduzet će odgovarajuće prekršajne mjere.

U odgovoru od 7. listopada iz Državnog inspektora su objasnili kako oni koji se osjećaju oštećenima mogu predstavku podnijeti izravno Inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca "Podnošenje prijava", slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10000 Zagreb, odnosno na adrese područnih ureda i ispostava Državnog inspektorata (dostupno na poveznici) ili osobno u pisarnicama DIRH-a s dostavom dokumentacije.

Direktor "Paketne distribucije", franšizera agencije "Vintax" je Ivan Vinković. Kako nam tvrdi anonimni izvor, Vinković je bio član društva "Toni FM" u vremenu kada je društvo donacijom od 1000 kuna financiralo izbornu promidžbu kandidata za HDZ-ova župana Danijela Marušića. U prilog tome nam je poslao dokument koji je, kaže, pronašao upisujući ime i prezime Ivana Vinkovića i OIB naveden u sudskom registru, što ga je odvelo na stranicu HDZ.hr gdje je Vinkovićev OIB iz sudskog registra naveden uz društvo "Toni FM" d.o.o.

Od 8. lipnja 2018. do 17. rujna 2019. bio je član društva i direktor tvrtke "Madria International". U kolovozu 2019. mediji su pisali kako su radnici Termi Čatež štrajkali glađu zbog neisplate punog iznosa plaće. Radnici su, prema njihovim riječima, u "Terme" stigli preko posrednika, upravo tvrtke "Madria International".

– Radila sam kao i moj sin i još 34 radnika. Potpisali smo s "Madriom", ali nam nisu dali primjerak. Štrajk je dignut upravo zato sto nismo dobili nikakve papire, a i za plaće smo uskraćeni. Na kraju sam postigla dogovor sa "Termama" i oni su nas isplatili – rekla nam je Mirjana Nikolić, koja je sebe predstavila kao "jednu od žrtava prijevare tvrtke Madria iz Zagreba".

Stupili smo u kontakt s odvjetnikom koji je predstavljao radnike te nam pojasnio kako je podignuta zajednička tužba i da su se radnicima "Terme" isplatile razlike u dogovorenom i isplaćenom iznosu. Dokumentaciju nam nije poslao jer je nije mogao pronaći nakon toliko vremena.

Još jedna priča koja se veže za tvrtku "Madria International" d.o.o. i Ivana Vinkovića datira iz rujna 2018., a o njoj je pisao Index.hr. Kristijan Knežević je, prema Indexu, preko tvrtke "Madria International" bio zaposlen u "Overseas Expressu". Tvrdio je kako je prijavljen u "Overseas" desetak dana nakon prvog radnog dana te je dobio otkaz dan prije nego što se pojavio na poslu i pri tome, po njegovim riječima, bio fizički napadnut. Otkaz mu je dala tvrtka "Toni FM" obveznika Mate Vinkovića iako je bio zaposlen preko "Madrie". U sudskom registru je sjedište tvrtke "Toni FM" na istoj adresi koju su sudu prijavili Ivan Vinković i Mato Vinković.

U travnju 2019. portal Avaz.ba pisao je o neispunjavanju ugovornih obveza tvrtke "Madria International" i radnika koji su preko njih iz Bosne i Hercegovine došli raditi u Hrvatskoj. Tvrtka je to demantirala tvrdeći kako radnici nisu zadovoljavali uvjete i tražili premještaj. Jedan od njih je Almir Goran koji nam je odgovorio kako iza svojih tvrdnji stoji pod punom odgovornosti.

– Potpisali smo predugovore na tri dana, ugovore bi samo luda osoba potpisala. U predugovoru je pisalo par stavki, kasnije u ponuđenom sve kontra dogovorenog. Potpisao sam s "Madriom". Iza svojih tvrdnji stojim pod uvjetima odgovornosti – odgovorio nam je Goran.

Bez odgovora više od mjesec dana

"Vintax" smo nastojali kontaktirati šaljući im medijski upit na nekoliko adresa 28. rujna. Pitali smo ih za ukupan iznos nevraćenih depozita i koliko još osoba čeka povrat novca, a koji su vratili vozilo bez oštećenja i u skladu s uvjetima ugovora o najmu vozila.

U posljednjem odgovoru objavljenom u članku 7. kolovoza dobili smo odgovor kako je "blokirano 140 depozita u vrijednosti od 1000 eura i da nemaju uvid kome točno duguju, i da im se ljudi trebaju samo javiti i pričekati". Račun im je, prema njihovim riječima, blokiran od druge polovice svibnja jer je MyPos blokirao isplate zbog čega su podnijeli kaznenu prijavu. Na stranici "Vintaxa" na Facebooku, TripAdvisoru, Google recenzijama, Trustpilotu našli smo niz komentara starih nekoliko tjedana do prije par dana.

---

image
Screenshot/Google Recenzije
------
image
Screenshot/Trustpilot
------
image
Screenshot/Tripadvisor
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se istražuje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sve se istražuje 2 0 15718 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-30 12:15:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-31 20:59:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-31 20:59:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Popis prevarenih kojima rent-a-car agencija ne vraća depozit sve je duži. Priče su nevjerojatne, u tijeku krim istraga [metakey] => vintax, rent-a-car, Ivan Vinković, Abbycar, paketna distribucija, nevraćeni depoziti, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25788336.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25957760.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25962778.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25962779.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25957776.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25958055.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25958072.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25958075.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25957751.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25957752.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25957758.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Virgilio Seia","Karol Musialowski","Mirijana Gali\u0107","Philippe Cuquemelle","Screenshot\/Google Recenzije","Screenshot\/Trustpilot","Screenshot\/Tripadvisor","Fotografija: Singh Dhirendrapratap","Fotografija: Singh Dhirendrapratap","Privatna fotografija."],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Iako su mu iz \u2018Vintaxa\u2018 obe\u0107avali povratak depozita u roku od 30 dana, Virgilio Seia je na njega \u010dekao 126 dana<\/p>","

Ra\u010dun je izdan od strane \u2018Abbycar Rental\u2018 \u010diji je fran\u017eizer, ba\u0161 kao i kod \u2018Vintaxa\u2018, tvrtka \u2018Paketna distribucija\u2018 d.o.o.<\/p>","

Iako je na ra\u010dunu navedeno kako bi iznos od 1000 eura trebao dospjeti na ra\u010dun do 27. srpnja, novac do danas nije upla\u0107en, kazuje nam Mirijana<\/p>","

Kako nam je rekao Philippe Cuquemelle, ostao je iznena\u0111en nakon \u0161to je vozilo preuzeo od \u2018Vintaxa\u2018 po dolasku na splitsku zra\u010dnu luku s obzirom kako prilikom rezervacije agencija nije bila nigdje navedena<\/p>","","","","

Ra\u010dun o uplati sigurnosnog depozita<\/p>","

Ugovor o najmu vozila<\/p>","

Potvrda da je vozilo vra\u0107eno bez o\u0161te\u0107enja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1242","hd_25788336_1920.jpg":"1920x1080","k_25788336_1280.jpg":"1280x1280","k_25788336_1024.jpg":"1024x1024","k_25788336_640.jpg":"640x640","k_25788336_480.jpg":"480x480","k_25788336_340.jpg":"340x340","k_25788336_220.jpg":"220x220","o_25788336_1280.jpg":"1280x828","o_25788336_1024.jpg":"1024x662","o_25788336_640.jpg":"640x414","o_25788336_480.jpg":"480x310","o_25788336_340.jpg":"340x219","o_25788336_220.jpg":"220x142","h_25788336_1280.jpg":"1280x854","h_25788336_1024.jpg":"1024x683","h_25788336_640.jpg":"640x427","h_25788336_480.jpg":"480x320","h_25788336_340.jpg":"340x227","h_25788336_220.jpg":"220x147","pp_25788336_1280.jpg":"1280x1628","pp_25788336_1024.jpg":"1024x1303","pp_25788336_640.jpg":"640x814","pp_25788336_480.jpg":"480x611","pp_25788336_340.jpg":"340x432","pp_25788336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"535x253","hd_25957760_1920.png":"1920x1080","k_25957760_1280.png":"1280x1280","k_25957760_1024.png":"1024x1024","k_25957760_640.png":"640x640","k_25957760_480.png":"480x480","k_25957760_340.png":"340x340","k_25957760_220.png":"220x220","o_25957760_1280.png":"1280x605","o_25957760_1024.png":"1024x484","o_25957760_640.png":"640x302","o_25957760_480.png":"480x226","o_25957760_340.png":"340x160","o_25957760_220.png":"220x104","h_25957760_1280.png":"1280x854","h_25957760_1024.png":"1024x683","h_25957760_640.png":"640x427","h_25957760_480.png":"480x320","h_25957760_340.png":"340x227","h_25957760_220.png":"220x147","pp_25957760_1280.png":"1280x1628","pp_25957760_1024.png":"1024x1303","pp_25957760_640.png":"640x814","pp_25957760_480.png":"480x611","pp_25957760_340.png":"340x432","pp_25957760_220.png":"220x280"},{"size0":"764x645","hd_25962778_1920.png":"1920x1080","k_25962778_1280.png":"1280x1280","k_25962778_1024.png":"1024x1024","k_25962778_640.png":"640x640","k_25962778_480.png":"480x480","k_25962778_340.png":"340x340","k_25962778_220.png":"220x220","o_25962778_1280.png":"1280x1080","o_25962778_1024.png":"1024x864","o_25962778_640.png":"640x540","o_25962778_480.png":"480x405","o_25962778_340.png":"340x287","o_25962778_220.png":"220x185","h_25962778_1280.png":"1280x854","h_25962778_1024.png":"1024x683","h_25962778_640.png":"640x427","h_25962778_480.png":"480x320","h_25962778_340.png":"340x227","h_25962778_220.png":"220x147","pp_25962778_1280.png":"1280x1628","pp_25962778_1024.png":"1024x1303","pp_25962778_640.png":"640x814","pp_25962778_480.png":"480x611","pp_25962778_340.png":"340x432","pp_25962778_220.png":"220x280"},{"size0":"737x783","hd_25962779_1920.png":"1920x1080","k_25962779_1280.png":"1280x1280","k_25962779_1024.png":"1024x1024","k_25962779_640.png":"640x640","k_25962779_480.png":"480x480","k_25962779_340.png":"340x340","k_25962779_220.png":"220x220","o_25962779_1280.png":"1280x1359","o_25962779_1024.png":"1024x1087","o_25962779_640.png":"640x679","o_25962779_480.png":"480x509","o_25962779_340.png":"340x361","o_25962779_220.png":"220x233","h_25962779_1280.png":"1280x854","h_25962779_1024.png":"1024x683","h_25962779_640.png":"640x427","h_25962779_480.png":"480x320","h_25962779_340.png":"340x227","h_25962779_220.png":"220x147","pp_25962779_1280.png":"1280x1628","pp_25962779_1024.png":"1024x1303","pp_25962779_640.png":"640x814","pp_25962779_480.png":"480x611","pp_25962779_340.png":"340x432","pp_25962779_220.png":"220x280"},{"size0":"1515x1069","hd_25957776_1920.png":"1920x1080","k_25957776_1280.png":"1280x1280","k_25957776_1024.png":"1024x1024","k_25957776_640.png":"640x640","k_25957776_480.png":"480x480","k_25957776_340.png":"340x340","k_25957776_220.png":"220x220","o_25957776_1280.png":"1280x903","o_25957776_1024.png":"1024x722","o_25957776_640.png":"640x451","o_25957776_480.png":"480x338","o_25957776_340.png":"340x239","o_25957776_220.png":"220x155","h_25957776_1280.png":"1280x854","h_25957776_1024.png":"1024x683","h_25957776_640.png":"640x427","h_25957776_480.png":"480x320","h_25957776_340.png":"340x227","h_25957776_220.png":"220x147","pp_25957776_1280.png":"1280x1628","pp_25957776_1024.png":"1024x1303","pp_25957776_640.png":"640x814","pp_25957776_480.png":"480x611","pp_25957776_340.png":"340x432","pp_25957776_220.png":"220x280"},{"size0":"774x753","hd_25958055_1920.png":"1920x1080","k_25958055_1280.png":"1280x1280","k_25958055_1024.png":"1024x1024","k_25958055_640.png":"640x640","k_25958055_480.png":"480x480","k_25958055_340.png":"340x340","k_25958055_220.png":"220x220","o_25958055_1280.png":"1280x1245","o_25958055_1024.png":"1024x996","o_25958055_640.png":"640x622","o_25958055_480.png":"480x466","o_25958055_340.png":"340x330","o_25958055_220.png":"220x214","h_25958055_1280.png":"1280x854","h_25958055_1024.png":"1024x683","h_25958055_640.png":"640x427","h_25958055_480.png":"480x320","h_25958055_340.png":"340x227","h_25958055_220.png":"220x147","pp_25958055_1280.png":"1280x1628","pp_25958055_1024.png":"1024x1303","pp_25958055_640.png":"640x814","pp_25958055_480.png":"480x611","pp_25958055_340.png":"340x432","pp_25958055_220.png":"220x280"},{"size0":"304x843","hd_25958072_1920.png":"1920x1080","k_25958072_1280.png":"1280x1280","k_25958072_1024.png":"1024x1024","k_25958072_640.png":"640x640","k_25958072_480.png":"480x480","k_25958072_340.png":"340x340","k_25958072_220.png":"220x220","o_25958072_1280.png":"1280x3549","o_25958072_1024.png":"1024x2839","o_25958072_640.png":"640x1774","o_25958072_480.png":"480x1331","o_25958072_340.png":"340x942","o_25958072_220.png":"220x610","h_25958072_1280.png":"1280x854","h_25958072_1024.png":"1024x683","h_25958072_640.png":"640x427","h_25958072_480.png":"480x320","h_25958072_340.png":"340x227","h_25958072_220.png":"220x147","pp_25958072_1280.png":"1280x1628","pp_25958072_1024.png":"1024x1303","pp_25958072_640.png":"640x814","pp_25958072_480.png":"480x611","pp_25958072_340.png":"340x432","pp_25958072_220.png":"220x280"},{"size0":"1543x608","hd_25958075_1920.png":"1920x1080","k_25958075_1280.png":"1280x1280","k_25958075_1024.png":"1024x1024","k_25958075_640.png":"640x640","k_25958075_480.png":"480x480","k_25958075_340.png":"340x340","k_25958075_220.png":"220x220","o_25958075_1280.png":"1280x504","o_25958075_1024.png":"1024x403","o_25958075_640.png":"640x252","o_25958075_480.png":"480x189","o_25958075_340.png":"340x133","o_25958075_220.png":"220x86","h_25958075_1280.png":"1280x854","h_25958075_1024.png":"1024x683","h_25958075_640.png":"640x427","h_25958075_480.png":"480x320","h_25958075_340.png":"340x227","h_25958075_220.png":"220x147","pp_25958075_1280.png":"1280x1628","pp_25958075_1024.png":"1024x1303","pp_25958075_640.png":"640x814","pp_25958075_480.png":"480x611","pp_25958075_340.png":"340x432","pp_25958075_220.png":"220x280"},{"size0":"1504x2000","hd_25957751_1920.jpg":"1920x1080","k_25957751_1280.jpg":"1280x1280","k_25957751_1024.jpg":"1024x1024","k_25957751_640.jpg":"640x640","k_25957751_480.jpg":"480x480","k_25957751_340.jpg":"340x340","k_25957751_220.jpg":"220x220","o_25957751_1280.jpg":"1280x1702","o_25957751_1024.jpg":"1024x1361","o_25957751_640.jpg":"640x851","o_25957751_480.jpg":"480x638","o_25957751_340.jpg":"340x452","o_25957751_220.jpg":"220x292","h_25957751_1280.jpg":"1280x854","h_25957751_1024.jpg":"1024x683","h_25957751_640.jpg":"640x427","h_25957751_480.jpg":"480x320","h_25957751_340.jpg":"340x227","h_25957751_220.jpg":"220x147","pp_25957751_1280.jpg":"1280x1628","pp_25957751_1024.jpg":"1024x1303","pp_25957751_640.jpg":"640x814","pp_25957751_480.jpg":"480x611","pp_25957751_340.jpg":"340x432","pp_25957751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1504x2000","hd_25957752_1920.jpg":"1920x1080","k_25957752_1280.jpg":"1280x1280","k_25957752_1024.jpg":"1024x1024","k_25957752_640.jpg":"640x640","k_25957752_480.jpg":"480x480","k_25957752_340.jpg":"340x340","k_25957752_220.jpg":"220x220","o_25957752_1280.jpg":"1280x1702","o_25957752_1024.jpg":"1024x1361","o_25957752_640.jpg":"640x851","o_25957752_480.jpg":"480x638","o_25957752_340.jpg":"340x452","o_25957752_220.jpg":"220x292","h_25957752_1280.jpg":"1280x854","h_25957752_1024.jpg":"1024x683","h_25957752_640.jpg":"640x427","h_25957752_480.jpg":"480x320","h_25957752_340.jpg":"340x227","h_25957752_220.jpg":"220x147","pp_25957752_1280.jpg":"1280x1628","pp_25957752_1024.jpg":"1024x1303","pp_25957752_640.jpg":"640x814","pp_25957752_480.jpg":"480x611","pp_25957752_340.jpg":"340x432","pp_25957752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_25957758_1920.jpg":"1920x1080","k_25957758_1280.jpg":"1280x1280","k_25957758_1024.jpg":"1024x1024","k_25957758_640.jpg":"640x640","k_25957758_480.jpg":"480x480","k_25957758_340.jpg":"340x340","k_25957758_220.jpg":"220x220","o_25957758_1280.jpg":"1280x1706","o_25957758_1024.jpg":"1024x1365","o_25957758_640.jpg":"640x853","o_25957758_480.jpg":"480x640","o_25957758_340.jpg":"340x453","o_25957758_220.jpg":"220x293","h_25957758_1280.jpg":"1280x854","h_25957758_1024.jpg":"1024x683","h_25957758_640.jpg":"640x427","h_25957758_480.jpg":"480x320","h_25957758_340.jpg":"340x227","h_25957758_220.jpg":"220x147","pp_25957758_1280.jpg":"1280x1628","pp_25957758_1024.jpg":"1024x1303","pp_25957758_640.jpg":"640x814","pp_25957758_480.jpg":"480x611","pp_25957758_340.jpg":"340x432","pp_25957758_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4818288 Threads: 5 Questions: 168433773 Slow queries: 73242 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4941719 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/popis-prevarenih-kojima-rent-a-car-agencija-ne-vraca-depozit-sve-je-duzi-price-su-nevjerojatne-u-tijeku-krim-istraga-1335194 [printLink] => /split/popis-prevarenih-kojima-rent-a-car-agencija-ne-vraca-depozit-sve-je-duzi-price-su-nevjerojatne-u-tijeku-krim-istraga-1335194?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 725740 [name] => vintax [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-07 09:34:45 [main_article_id] => 0 [alias] => vintax [link] => /tag/vintax ) [1] => stdClass Object ( [id] => 337006 [name] => rent-a-car [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rent-a-car [link] => /tag/rent-a-car ) [2] => stdClass Object ( [id] => 732465 [name] => Ivan Vinković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-07 14:33:01 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-vinkovic [link] => /tag/ivan-vinkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 735167 [name] => Abbycar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-31 10:52:31 [main_article_id] => 0 [alias] => abbycar [link] => /tag/abbycar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 735168 [name] => paketna distribucija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-31 10:52:31 [main_article_id] => 0 [alias] => paketna-distribucija [link] => /tag/paketna-distribucija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 735169 [name] => nevraćeni depoziti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-31 10:52:31 [main_article_id] => 0 [alias] => nevraceni-depoziti [link] => /tag/nevraceni-depoziti ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se istražuje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Popis prevarenih kojima rent-a-car agencija ne vraća depozit sve je duži. Priče su nevjerojatne, u tijeku krim-istraga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-20-52-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25788336.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25788336.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25957760.png [title] =>

Iako su mu iz ‘Vintaxa‘ obećavali povratak depozita u roku od 30 dana, Virgilio Seia je na njega čekao 126 dana

Virgilio Seia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25962778.png [title] =>

Račun je izdan od strane ‘Abbycar Rental‘ čiji je franžizer, baš kao i kod ‘Vintaxa‘, tvrtka ‘Paketna distribucija‘ d.o.o.

Karol Musialowski ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25962779.png [title] =>

Iako je na računu navedeno kako bi iznos od 1000 eura trebao dospjeti na račun do 27. srpnja, novac do danas nije uplaćen, kazuje nam Mirijana

Mirijana Galić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25957776.png [title] =>

Kako nam je rekao Philippe Cuquemelle, ostao je iznenađen nakon što je vozilo preuzeo od ‘Vintaxa‘ po dolasku na splitsku zračnu luku s obzirom kako prilikom rezervacije agencija nije bila nigdje navedena

Philippe Cuquemelle ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25958055.png [title] => Screenshot/Google Recenzije ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25958072.png [title] => Screenshot/Trustpilot ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25958075.png [title] => Screenshot/Tripadvisor ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25957751.jpg [title] =>

Račun o uplati sigurnosnog depozita

Fotografija: Singh Dhirendrapratap ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25957752.jpg [title] =>

Ugovor o najmu vozila

Fotografija: Singh Dhirendrapratap ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25957758.jpg [title] =>

Potvrda da je vozilo vraćeno bez oštećenja

Privatna fotografija. ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posljednjih nekoliko mjeseci u više smo navrata pisali o nevraćenim depozitima rent-a-car agencije "Vintax" osobama koje su kod njih iznajmile vozilo i vratile ga u skladu s uvjetima ugovora o najmu. Prema podatku koji su nam dali u "Vintaxu" 7. kolovoza ima oko "140 osoba s nevraćenim depozitom od 1000 eura".

Neki na njega čekaju i po nekoliko mjeseci, a osim ljutitih komentara na društvenim mrežama, u slučaj su se uključili i policija i Državni inspektorat. U posljednjih mjesec i pol dana stupili smo u kontakt s 13 osoba koje su imale problema s vraćanjem depozita – većini je vraćen s nekoliko mjeseci zakašnjenja, nekima nakon što smo kontaktirali "Vintax", a neki još čekaju. Pa, idemo redom.

---

---

Poljak M.S. iznajmio je vozilo od "Vintaxa" 18. srpnja. Najam je platio 172 eura i 1000 eura depozita. Prilikom povratka vozila nisu prijavljene nikakva oštećenja na automobilu. Iznos od 1172 eura je uplatio preko istog računa. Kako nam kaže, novac mu još nije vraćen.

– Zadnji put su mi odgovorili na mail 30. kolovoza. Kontaktirao sam ih telefonom i e-mailom, ali mi nisu vratili novac. Od tada sam im tri puta slao mail, međutim, bez odgovora. Nismo u kontaktu već duže vrijeme. Do danas nisam dobio novac natrag.

Prethodne priče pročitajte na donjim poveznicama:

Njemica unajmila vozilo na splitskom aerodromu i ostala bez 1000 €. Javljaju se i drugi, u agenciji muk: Ovo je bolesno!

Rent-a-car agencija prevarila i Splićanku Karmen: ‘I meni su uzeli 1000 €‘; Lista sve dulja, policija istražuje slučaj

Prijevara s polozima za rent-a-car: nakon policije, u slučaj se uključio i Inspektorat. Agencija naziva i obećava novac

Do osobe imena Singh Dhirendrapratap smo došli putem Facebooka. Vozilo od "Vintaxa" preuzeo je u splitskoj zračnoj luci 13. svibnja i vratio ga 18. svibnja bez oštećenja. Najam je platio 226, a depozit 800 eura.

– Rekli su kako su mi iznos depozita uplatili na račun, ali nisu. U "Vintaxu" su mi protumačili kako imaju tehničke probleme. Stalno mijenjaju priče. Ovo je prvi put da mi je neka rent-a-car agencija naplatila depozit prvi dan.

Ni nakon četiri mjeseca Singh nije dobio novac od "Vintaxa".

– Preko svoje banke sam podigao tužbu, pa su mi privremeno vratili novac. Ali ako procijene da sam u krivu, možda će mi ga opet uzeti.

---

image

Račun o uplati sigurnosnog depozita

Fotografija: Singh Dhirendrapratap
---

---

image

Ugovor o najmu vozila

Fotografija: Singh Dhirendrapratap
---

Karol Musialowski iznajmio je vozilo preko stranice DiscoverCars.com dok je agencija "Abbycar" trebala osigurati vozilo. Depozit od 500 eura uplaćen je franžizeru "Paketna distribucija", a račun je izdao "Abbycar". Ugovor o najmu vozila sklopljen je s agencijom "Vintax". Vozilo je preuzeto 9. lipnja i vraćeno 14. lipnja. Novac bi preko banke, kaže nam, mogao dobiti krajem studenoga.

– Depozit mi nije vraćen od lipnja. Vozilo sam tražio na web-stranici DiscoverCars.com, a dobio sam ga preko agencije "Abbycar". Nitko u splitskoj zračnoj luci nije znao za "Abbycar". Djelatnici "Vintaxa" nisu provjerili ima li na vozilu ikakvih oštećenja niti su mi dali potpisani protokol. Kontaktirao sam banku te mi je rečeno kako novac mogu očekivati krajem studenoga.

---

image

Račun je izdan od strane ‘Abbycar Rental‘ čiji je franžizer, baš kao i kod ‘Vintaxa‘, tvrtka ‘Paketna distribucija‘ d.o.o.

Karol Musialowski
---

Mirijana Galić nam je rekla kako je "iznajmila automobil u Puli kod agencije "Vintax" u razdoblju od 8. do 20. travnja te da je automobil vraćen u urednom stanju". Poslala nam je potvrdu o uplati 1000 eura od tvrtke "Paketna distribucija" na kojoj je vidljivo kako je iznos uplaćen 26. srpnja. Javila nam se 6. rujna i ustvrdila kako joj novac nije vraćen.

– Telefonski su mi svaki put odgovorili kako je novac uplaćen. To je laž. Očajna sam. Zatražila sam pomoć odvjetnika – kaže i naglašava kako je novac 27. srpnja trebao sjesti na račun, ali do danas joj nije vraćen.

---

image

Iako je na računu navedeno kako bi iznos od 1000 eura trebao dospjeti na račun do 27. srpnja, novac do danas nije uplaćen, kazuje nam Mirijana

Mirijana Galić
---

Čekali mjesecima 

Tomaš T. iz Češke je vozilo iznajmio preko stranice Car Jet. Broj za kontakt "Abbycara" je isti kao i kod "Vintaxa". Vozilo koje je preuzeo u splitskoj zračnoj luci 28. lipnja vraćeno je 5. srpnja. Dokumentaciju da je vozilo vraćeno bez oštećenja je potpisala Tina Perišić, djelatnica "Vintaxa". Depozit od 1000 eura je uplaćen tvrtki "Paketna distribucija", franšizeru agencije "Abbycar" koja je izdala račun. Prošla su skoro četiri mjeseca od povratka vozila i depozit mu je tek vraćen za vrijeme pisanja članka.

– Iako sam zadovoljan uslugom, pretpostavio sam da će mi vratiti depozit u roku od 30 dana, što se nije dogodilo. Kada sam istražio agenciju, otkrio sam kako su prevaranti. Očajnički smo čekali novac.

A.G. je iznajmila vozilo u Dubrovniku od 15. do 22. svibnja. Agencija kod koje je iznajmila vozilo je "Surprise car rental" franšizera "Paketna distribucija". Najam je platila 174 eura, a depozit 1000 eura 17. svibnja.

Kontaktirali smo "Vintax" 6. rujna i već idući dan dobili odgovor Valentine Hrastovec kako je A.G. uplaćeno 1000 eura. A.G. nam je rekla kako joj je novac uplaćen na račun istog dana kada smo kontaktirali "Vintax". Agenciji je trebalo tri i pol mjeseca za povrat novca i to nakon našeg upita.

T.L. iz Češke je iznajmio kod "Vintaxa" vozilo od 25. lipnja do 2. srpnja i predignuo ga u splitskoj zračnoj luci. Sigurnosni depozit od 1000 eura uplatio je 25. lipnja agenciji "Abbycar Rentals" franšizera "Paketna distribucija", najam je iznosio 112 eura. Javio nam se 11. listopada s porukom kako mu je depozit vraćen dva mjeseca nakon isteka roka od 30 dana od povrata depozita.

Virgilio Seia iznajmio je vozilo od 17. do 23. svibnja preko web-stranice Car Jet. U vaučeru Car Jeta navedeno je kako se vozilo preuzima u agenciji "Vintax" gdje će uplatiti iznos od 18 eura. Ugovor o najmu je napravljen s "Vintaxom" koji mu je skinuo depozit od 1000 eura.

Kada je vratio vozilo, djelatnica Vlatka Tešija potpisala je kako nisu zabilježena nova oštećenja na vozilu. Djelatnica Valentina Hrastovec, odgovorila mu je u mailu 16. lipnja kako će mu novac biti vraćen unutar 30 dana od uplate depozita, tj. 17. svibnja. Zaprijetio je tužbom 16. rujna ako mu u roku od sedam dana ne uplate natrag novci. Nakon 126 dana novac mu je uplaćen i to pomoću odvjetnika angažiranog u Hrvatskoj.

– Za sve zainteresirane, dobio sam novac nazad. Ovo je prevarantska shema – oni koji se žale možda će imati sreću da im vrate novac. Oni koji se ne žale, novac će im ostati u "Vintaxu". Prevarantska kompanija. Izgubio sam novac na odvjetničkim troškovima, ali i to je bolje od cijelog iznosa depozita – naveo je, između ostalog, u mailu.

---

image

Iako su mu iz ‘Vintaxa‘ obećavali povratak depozita u roku od 30 dana, Virgilio Seia je na njega čekao 126 dana

Virgilio Seia
---

Philippe Cuquemelle je iznajmio vozilo preko stranice DiscoverCars.com. U razgovoru nam je rekao kako je "Abbycar" trebao osigurati vozilo te da "Vintax" nigdje nije spomenut.

Međutim, ugovor o najmu je potpisan u splitskoj zračnoj luci s "Vintaxom". Vozilo je iznajmio 17. lipnja i vratio ga 23. lipnja. Depozit od 1000 eura je uplaćen 17. lipnja, a novac mu je tek 23. kolovoza vratila tvrtka "Paketna distribucija".

– Bili smo iznenađeni kada smo došli u zračnu luku jer se "Vintax" nigdje nije spominjao. Odvjetnik ih je uskoro kontaktirao, ali nisu odgovorili. Tvrdili su u više navrata kako su mi depozit vratili na račun i mijenjali priču. Bilo mi je čudno što su skinuli iznos depozita, a ne ga blokirali. Nakon 63 dana, 50 poziva, mnogo, mnogo e-mailova, rekao sam im da ću ići na policiju sve prijaviti i obavijestiti medije. Nakon dva dana novac mi je uplaćen na račun.

---

image

Kako nam je rekao Philippe Cuquemelle, ostao je iznenađen nakon što je vozilo preuzeo od ‘Vintaxa‘ po dolasku na splitsku zračnu luku s obzirom kako prilikom rezervacije agencija nije bila nigdje navedena

Philippe Cuquemelle
---

Estonac Marlis Paloon je iznajmio automobil preko stranice Carjet. Račun o isplati sigurnosnog depozita u iznosu od 1000 eura potpisao je s agencijom "Abbycar" kojoj je franšizer "Paketna distribucija". Ugovor o najmu vozila je sklopljen s agencijom "Vintax" za iznos od 141,48 eura. Vozilo je iznajmio od 14. do 21. srpnja na splitskom aerodromu te vratio auto bez oštećenja.

– Mnogi poput mene su ih bezbroj puta kontaktirali. Znaju oni točno kome duguju novac. Naša prepiska potvrda je kako znaju da mi duguju novac. Poslao sam svoje podatke 1. rujna i od tada ništa.

Posljednju je poruku dobio od Valentine Hrastovec 13. rujna kako je povrat novca u tijeku. Marlis Paloon nas je kontaktirao 29. rujna. Na kraju novac nije dobio od "Vintaxa", već od "Abbycara", što nam je potvrdio 5. listopada.

Litavac koji je želio ostati anoniman je iznajmio vozilo na stranici economybookings.com preko agencije "Abbycar Rental". Ugovor je sklopljen s "Vintaxom", koji ima istog franžizera kao "Abbycar" koji mu je izdao račun za najam i depozit, a to je opet "Paketna distribucija". Vozilo je iznajmio od 29. srpnja do 5.  kolovoza i pokupio ga u splitskoj zračnoj luci. Najam je platio 173 eura, a depozit 1000. Vozilo je vraćeno bez oštećenja.

– Iz "Vintaxa" su mi rekli kako će depozit biti vraćen za 30 dana. Kada sam ih telefonski kontaktirao krajem kolovoza rekli su mi kako će mi novac biti vraćen uskoro, ali svakog dana smišljaju izlike i ne odgovaraju mi na e-mailove.

Novac mu je vraćen 26. rujna, 21 dan od isteka 30 dana od uplate depozita.

Johanes Dicks iz Njemačke iznajmio je vozilo od "Vintaxa" od 18. do 21. svibnja. Uplatio je depozit u iznosu od 1200 eura i auto preuzeo u splitskoj zračnoj luci. Automobil je rezervirao preko tvrtke "Greenmotion". Auto je vraćen bez novih oštećenja što su potpisale djelatnice "Vintaxa".

– Problem je što se ne vidi tko će nam iznajmiti vozilo. Moju su prijavu proslijedili "Greenmotionu" s kojim "Vintax" surađuje, ali to se ne vidi prilikom rezerviranja. Priča o blokiranju računa ne drži im vodu. Kreditna kompanija ne blokira depozit nego ga prebaci na račun "Vintaxa" i oni su u posjedu vašeg novca. Zvao sam zagrebačku policiju. Depozit mi je vraćen 1. listopada i to od "Greenmotiona", a ne od "Vintaxa" kojima sam zaprijetio – naglasio je Dicks, koji je depozit dobio natrag četiri i pol mjeseca od uplate depozita.

Ima ih još...

M.M. iz Njemačke nam se javila i poslala ugovor o najmu i uplati sigurnosnog depozita prema kojima je S.P. iznajmio vozilo od 1. do 7. lipnja od "Vintaxa" u splitskoj zračnoj luci, što je platila 30 eura. Depozit od 800 eura joj je, kako kaže, skinut s kartice, a ne blokiran. I ona je vratila vozilo bez oštećenja.

– Pisali smo poruke i bili više puta u "Vintaxu", iako smo iz Njemačke. Govorili su da će se to riješiti, ali, nažalost, do danas nam nisu vratili naših 800 eura.

Nakon objave brojnih slučajeva osoba kojima depozit nije vraćen nakon isteka roka od 30 dana od uplate depozita, u čitavu priču se početkom listopada uključila i policija. Tada su nam odgovorili kako je "policijska postaja Kaštela zaprimila dvije kaznene prijave korisnika usluga rent-a-cara zbog uskraćivanja ugovorenog pologa, o kojima smo izvijestili Općinsko državno odvjetništvo. Putem elektroničke pošte obratilo nam se više osoba. Jednom dijelu korisnika polog je vraćen".

–​ Kriminalističko istraživanje je u tijeku, u konačnici kojeg ćemo izvijestiti javnost – sada nam odgovaraju iz PU splitsko-dalmatinske.

Državni Inspektorat je početkom listopada odgovorio kako provode istragu oko nevraćenih depozita i potencijalne prijevare na temelju šest prijava. Odgovorili su nam kako je došlo do povreda odredbi Zakona o pružanju usluga u turizmu.

– Turistička inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti na temelju zaprimljenih sedam predstavki, u kojima podnositelji ukazuju na neizvršeni povrat depozita uplaćenog za osiguranje usluge iznajmljivanja vozila.

Turistička inspekcija utvrdila je da su podnositeljima predstavki izvršeni povrati depozita, odnosno da su u tijeku povrati depozita. Zbog povrede odredbi Zakonu o pružanju usluga u turizmu, turistička inspekcija Državnog inspektora poduzet će odgovarajuće prekršajne mjere.

U odgovoru od 7. listopada iz Državnog inspektora su objasnili kako oni koji se osjećaju oštećenima mogu predstavku podnijeti izravno Inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca "Podnošenje prijava", slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10000 Zagreb, odnosno na adrese područnih ureda i ispostava Državnog inspektorata (dostupno na poveznici) ili osobno u pisarnicama DIRH-a s dostavom dokumentacije.

Direktor "Paketne distribucije", franšizera agencije "Vintax" je Ivan Vinković. Kako nam tvrdi anonimni izvor, Vinković je bio član društva "Toni FM" u vremenu kada je društvo donacijom od 1000 kuna financiralo izbornu promidžbu kandidata za HDZ-ova župana Danijela Marušića. U prilog tome nam je poslao dokument koji je, kaže, pronašao upisujući ime i prezime Ivana Vinkovića i OIB naveden u sudskom registru, što ga je odvelo na stranicu HDZ.hr gdje je Vinkovićev OIB iz sudskog registra naveden uz društvo "Toni FM" d.o.o.

Od 8. lipnja 2018. do 17. rujna 2019. bio je član društva i direktor tvrtke "Madria International". U kolovozu 2019. mediji su pisali kako su radnici Termi Čatež štrajkali glađu zbog neisplate punog iznosa plaće. Radnici su, prema njihovim riječima, u "Terme" stigli preko posrednika, upravo tvrtke "Madria International".

– Radila sam kao i moj sin i još 34 radnika. Potpisali smo s "Madriom", ali nam nisu dali primjerak. Štrajk je dignut upravo zato sto nismo dobili nikakve papire, a i za plaće smo uskraćeni. Na kraju sam postigla dogovor sa "Termama" i oni su nas isplatili – rekla nam je Mirjana Nikolić, koja je sebe predstavila kao "jednu od žrtava prijevare tvrtke Madria iz Zagreba".

Stupili smo u kontakt s odvjetnikom koji je predstavljao radnike te nam pojasnio kako je podignuta zajednička tužba i da su se radnicima "Terme" isplatile razlike u dogovorenom i isplaćenom iznosu. Dokumentaciju nam nije poslao jer je nije mogao pronaći nakon toliko vremena.

Još jedna priča koja se veže za tvrtku "Madria International" d.o.o. i Ivana Vinkovića datira iz rujna 2018., a o njoj je pisao Index.hr. Kristijan Knežević je, prema Indexu, preko tvrtke "Madria International" bio zaposlen u "Overseas Expressu". Tvrdio je kako je prijavljen u "Overseas" desetak dana nakon prvog radnog dana te je dobio otkaz dan prije nego što se pojavio na poslu i pri tome, po njegovim riječima, bio fizički napadnut. Otkaz mu je dala tvrtka "Toni FM" obveznika Mate Vinkovića iako je bio zaposlen preko "Madrie". U sudskom registru je sjedište tvrtke "Toni FM" na istoj adresi koju su sudu prijavili Ivan Vinković i Mato Vinković.

U travnju 2019. portal Avaz.ba pisao je o neispunjavanju ugovornih obveza tvrtke "Madria International" i radnika koji su preko njih iz Bosne i Hercegovine došli raditi u Hrvatskoj. Tvrtka je to demantirala tvrdeći kako radnici nisu zadovoljavali uvjete i tražili premještaj. Jedan od njih je Almir Goran koji nam je odgovorio kako iza svojih tvrdnji stoji pod punom odgovornosti.

– Potpisali smo predugovore na tri dana, ugovore bi samo luda osoba potpisala. U predugovoru je pisalo par stavki, kasnije u ponuđenom sve kontra dogovorenog. Potpisao sam s "Madriom". Iza svojih tvrdnji stojim pod uvjetima odgovornosti – odgovorio nam je Goran.

Bez odgovora više od mjesec dana

"Vintax" smo nastojali kontaktirati šaljući im medijski upit na nekoliko adresa 28. rujna. Pitali smo ih za ukupan iznos nevraćenih depozita i koliko još osoba čeka povrat novca, a koji su vratili vozilo bez oštećenja i u skladu s uvjetima ugovora o najmu vozila.

U posljednjem odgovoru objavljenom u članku 7. kolovoza dobili smo odgovor kako je "blokirano 140 depozita u vrijednosti od 1000 eura i da nemaju uvid kome točno duguju, i da im se ljudi trebaju samo javiti i pričekati". Račun im je, prema njihovim riječima, blokiran od druge polovice svibnja jer je MyPos blokirao isplate zbog čega su podnijeli kaznenu prijavu. Na stranici "Vintaxa" na Facebooku, TripAdvisoru, Google recenzijama, Trustpilotu našli smo niz komentara starih nekoliko tjedana do prije par dana.

---

image
Screenshot/Google Recenzije
------
image
Screenshot/Trustpilot
------
image
Screenshot/Tripadvisor
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Virgilio Seia Karol Musialowski Mirijana Galić Philippe Cuquemelle Screenshot/Google Recenzije Screenshot/Trustpilot Screenshot/Tripadvisor Fotografija: Singh Dhirendrapratap Fotografija: Singh Dhirendrapratap Privatna fotografija.
Virgilio Seia

Iako su mu iz ‘Vintaxa‘ obećavali povratak depozita u roku od 30 dana, Virgilio Seia je na njega čekao 126 dana

Karol Musialowski

Račun je izdan od strane ‘Abbycar Rental‘ čiji je franžizer, baš kao i kod ‘Vintaxa‘, tvrtka ‘Paketna distribucija‘ d.o.o.

Mirijana Galić

Iako je na računu navedeno kako bi iznos od 1000 eura trebao dospjeti na račun do 27. srpnja, novac do danas nije uplaćen, kazuje nam Mirijana

Philippe Cuquemelle

Kako nam je rekao Philippe Cuquemelle, ostao je iznenađen nakon što je vozilo preuzeo od ‘Vintaxa‘ po dolasku na splitsku zračnu luku s obzirom kako prilikom rezervacije agencija nije bila nigdje navedena

Fotografija: Singh Dhirendrapratap

Račun o uplati sigurnosnog depozita

Fotografija: Singh Dhirendrapratap

Ugovor o najmu vozila

Privatna fotografija.

Potvrda da je vozilo vraćeno bez oštećenja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/popis-prevarenih-kojima-rent-a-car-agencija-ne-vraca-depozit-sve-je-duzi-price-su-nevjerojatne-u-tijeku-krim-istraga-1335194 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d05313af2154ffb0e6315f09334a5cc06c4d38ba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Popis+prevarenih+kojima+rent-a-car+agencija+ne+vra%C4%87a+depozit+sve+je+du%C5%BEi.+Pri%C4%8De+su+nevjerojatne%2C+u+tijeku+krim-istraga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpopis-prevarenih-kojima-rent-a-car-agencija-ne-vraca-depozit-sve-je-duzi-price-su-nevjerojatne-u-tijeku-krim-istraga-1335194 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpopis-prevarenih-kojima-rent-a-car-agencija-ne-vraca-depozit-sve-je-duzi-price-su-nevjerojatne-u-tijeku-krim-istraga-1335194 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se istražuje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsve se istražuje

Popis prevarenih kojima rent-a-car agencija ne vraća depozit sve je duži. Priče su nevjerojatne, u tijeku krim-istraga

Piše Božidar Lončar
31. listopada 2023. - 21:59

Posljednjih nekoliko mjeseci u više smo navrata pisali o nevraćenim depozitima rent-a-car agencije "Vintax" osobama koje su kod njih iznajmile vozilo i vratile ga u skladu s uvjetima ugovora o najmu. Prema podatku koji su nam dali u "Vintaxu" 7. kolovoza ima oko "140 osoba s nevraćenim depozitom od 1000 eura".

Neki na njega čekaju i po nekoliko mjeseci, a osim ljutitih komentara na društvenim mrežama, u slučaj su se uključili i policija i Državni inspektorat. U posljednjih mjesec i pol dana stupili smo u kontakt s 13 osoba koje su imale problema s vraćanjem depozita – većini je vraćen s nekoliko mjeseci zakašnjenja, nekima nakon što smo kontaktirali "Vintax", a neki još čekaju. Pa, idemo redom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:52