stdClass Object ( [id] => 1087500 [title] => Ponikli su na FESB-u i ubrzo oduševili svijet svojom bespilotnom letjelicom. Tim im raste, spremaju se za nove pobjede, a najavljuju i natjecanje u utrkama dronova [alias] => ponikli-su-na-fesb-u-i-ubrzo-odusevili-svijet-svojom-bespilotnom-letjelicom-tim-im-raste-spremaju-se-za-nove-pobjede-a-najavljuju-i-natjecanje-u-utrkama-dronova [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Toni Čobanov, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, predsjednik je Aerotehničke udruge Split (AUS), koja iz godine u godinu postiže zavidne rezultate na natjecanjima diljem svijeta i mogu se pohvaliti mnogim nagrada. Uz studij i angažman u udruzi naš sugovornik u slobodno vrijeme bavi se i suđenjem rukometnih utakmica te volontira u Crvenom križu Split. 

Kako je udruga osnovana, koja je njena svrha postojanja te što želite postići? 

Udruga je osnovana krajem 2017. na temelju rada završnog zadatka nekoliko entuzijastičnih studenata. Nakon ostvarenog zadatka ekipa je ostala na području aerotehnike te je svojim radom i postignućima uvelike zainteresirala studente. Trenutni fokus razvoja letjelice temelji se primarno na natjecateljskim zahtjevima uz koja se provode razna testiranja i razvoj, kako elektroničkog dijela tako i strojarskog i programerskog dijela. Kako su godine prolazile, znanje, a uz njega i sami rezultati, su se nizali, te se glas o AUS-u proširio, što je uzrokovalo najveću zainteresiranost studenata u 2020./21. godini od čak 35 novih kandidata za priključivanje ekipi.

Trebali ste ići na natjecanje u Ameriku, ali nažalost je odgođeno. Koliko je to poremetilo vaše planove, koliko ste se spremali za natjecanje?

- Što se tiče AUVSI SUAS natjecanja u Americi zbog globalne pandemije koja je ustupila natjecanje je nažalost odgođeno za kasniji datum, ali to nas nije omelo u radu. Sve financije koje su bile namijenjene za natjecanje su preusmjerene u drugo, zamjensko natjecanje na koje se planiramo prijaviti u Turskoj, kao i za unaprjeđivanje opreme laboratorija te dogradnju avionike. Iako natjecanje u Turskoj nije toliko poznato ni zahtjevno kao AUVSI SUAS, ciljevi  su bili ostvareni. Natjecanje se nije održalo te godine, ali svi prijašnji zahtjevi uz dodatne promjene pravilnika i misija zajedno s novima inkorporirani su u natjecanje za 2021. godinu. Organizatori svake godine dodatno zakompliciraju misiju novim zahtjevima i uvijek prate tehnološke trendove.

Kako funkcionira cijelo natjecanje?

Natjecanje se sastoji od tri faze. Prva je izrada dokumenta "Technical Design Report“ u kojemu tim prilaže svoja tehnička rješenja za uspješno odrađivanje misije zadane na početku sezone te limite i sigurnosne uvjete istih, kao i analizu alternativa u dizajnu. Druga faza je predaja dva video uratka. Prvi se zove "Flight Readiness Review“ u kojem tim predstavlja realizaciju svojih tehničkih rješenja navedenih u Technical Design Reportu, testira razvijene komponente i radi samoprocjenu svojeg rezultata na zadanoj misiji. Drugi video je neprekinuta snimka jednog leta kao dokaz da je letjelica funkcionalna, sigurna za let i da član tima može upravljati s njom. Treća faza je odrađivanje zadane misije na terenu. Održava se u bazi Mornarice SAD-a NAS Patuxent River, u saveznoj državi Maryland, koja je glavna baza za eksperimentalne razvoj, letove i testiranja na istočnoj obali SAD-a i traje pet dana.

Prvi dan se održava uvodno predavanje gdje se objašnjavaju sva pravila i procedure na terenu i gdje se dobiju iskaznice za ulazak u bazu. Iduća 3 dana timovi obavljaju misije u bazi. Prije odobrenja za let letjelica mora proći sigurnosnu provjeru od strane sudaca. Nakon toga timu nije dozvoljeno raditi na letjelici bez odobrenja suca. Zadnji dan je ceremonija proglašenja pobjednika, po kategorijama i ukupno na svečanoj večeri.

---

image
Toni Čobanov
---

Do sada ste prisustvovali mnogim natjecanjima, koji od njih je ostavio najjači utjecaj na vas i na kojem ste ostvarili najbolje rezultate?

- Prisustvovali smo raznim natjecanjima do sada, ali natjecanje u Americi je zaseban kalibar. Na natjecanju se susrećemo sa svjetski poznatim imenima tipa MIT, Technion, Cornell, Sapienza i mnogi drugi. Znajući to ekipa se uvelike motivirala te prihvatila izazov. U 2018. godini bili smo 33. od 69 prijavljenih timova, a u 2019. ostvaren je duplo bolji rezultat, odnosno18. mjesto od 75 prijavljenih, te smo proglašeni najboljim europskim timom u 2019. godini natjecanja. Uz sama postignuća dodijeljene su dvije posebne nagrade "Dawn Yeager Tenacity Award“ koja se dodjeljuje u slučaju vrhunske snalažljivosti i izvrsnosti timskog rada.

Zanimljivo je kako u Europi nema sličnih natjecanja, što mislite zašto? Smatrate li da i ovdje ima mogućnost za pokretanje slične industrije?

- Nažalost, u Europi nema veliki spektar natjecanja ovog tipa, ali postoji mogućnost u bliskoj budućnosti da mi organiziramo natjecanje u utrkama dronova ili tehničko natjecanje. Reljef i općenito klima u našim krajevima nudi idealno područje za održavanje natjecanja ovakvog tipa. Trenutno se vrše dogovori i logistika oko same organizacije i zahtjeva te se nadamo da će i to uskoro zaživjeti kao dodatni projekt udruge. Industrijski gledano, sigurno postoji potencijal, jer su besposadne letjelice budućnost u rješavanju određenih problema. Ali Europa u nekim aspektima, kao što je pravna regulativa upotrebe dronova kasni za SAD-om, i pogotovo razvijenijim azijskim zemljama, kao što i ima daleko manja ulaganja u sektor. Svejedno, postoji nekoliko startupa u Hrvatskoj koji se bave zrakoplovnim segmentom i imamo kontakt s većinom, te redovno dobivamo najnovije informacije iz industrije.

---

image
AerotehniČka udruga Split (AUS) sa FESB-a, tvorci prve splitske bespilotne letjelice
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nedavno ste primali i nove članove, koliki je odaziv studenata te u kojim sve područjima tražite studente? 

-  AUS svake akademske godine vrši regrutaciju zainteresiranih studenata. Odaziv prijašnjih godina nisu bili preveliki, ali nakon ostvarenog vrhunskog rezultata te neumornog sponzoriranja i stavljanja AUS-ovog imena na sva medijska područja od Facebooka i Instagrama preko radija i televizije, u 2020./21. godini javilo nam se 40-ak studenata. Trenutno smo u završnoj fazi regrutacije u kojoj su ostali najzainteresiraniji studenti voljni raditi i razvijati besposadne sustave te jednog dana prenijeti znanje na nove generacije. Imamo malo drugačiji pristup radu, očekujemo veliku dozu samostalnosti, odgovornosti, discipline, vlastitih ideja, ali zauzvrat radimo s najaktivnijim studentima individualno, te ih pripremamo za rad u našem timu.

To je najbolji način za doći do vrhunskih rezultata, kao i najbolja satisfakcija za same studente.

---

image
Toni Čobanov
---

U udruzi imate i nekoliko profesora mentora kao i bivših studenata. Kako surađujete?

- Imamo tri mentora s FESB-a i više vanjskih suradnika koji pomažu usmjeriti nas ka pronalaženju odgovora na sve probleme s kojima smo se susreli. Oni kroz svoje kontakte u akademiji i industriji pomažu ostvariti lakši pristup najnovijim tehnologijama. Osim toga služe kao nepresušan izvor vitalnih informacija i odgovarajuće literature kako bi usavršili svoje znanje i vještine. Odnos studenta i mentora temelji se na prijateljstvu i "jednakim“ pravima. Glavni cilj je povezati sve članove u udruzi kao jednake bili to profesori/mentori ili studenti, svi skupa griješimo i svi skupa učimo.

Koje još suradnje možete istaknuti?

Proteklih godina smo ostvarili i suradnju s drugim institucijama, kroz program Društveno korisno učenje s Ekonomskim fakultetom, te razne nastupe na izložbama, aeromitinzima i drugim događanjima.

Jedna od aktivnosti koju mentori izvode je i organizacija specijalne sekcije aeronautike na konferenciji SpliTech. Put do toga je počeo s prvom međunarodnom radionicom aerotehnike krajem 2019., a u 2020. smo (virtualno) napravili prvu sekciju. Objavljeno je 14 znanstvenih i tehničkih radova, što je izniman uspjeh za prvu godinu održavanja.

Međunarodni partneri su nam Tehničko Sveučilište u Košicama i njihov fakultet zrakoplovstva, zahvaljujući kontaktima našeg mentora Danijela Vukovića iz Elevon Tehnologija. Tako su Slovaci i ove godine zemlja-gost na SpliTechu 2021, a naša sekcija nastavlja, nadamo se ovaj put i uživo u Bolu na Braču, od 8. do 11. rujna., i sa specijalnim izdanjem znanstvenog časopisa u izdanju MDPI Applied Sciences.

Prošle godine smo uspjeli otići i u Izrael, praktično zemlju koja je, ako ne izmislila, onda usavršila besposadne sustave do razine na kojoj su danas. Tamo su naši studenti prezentirali svoj rad na konferenciji IACAS, jednoj od najstarijih te tematike u svijetu. Ovim putem bi se zahvalili i našem prijatelju Tsoofu Joelsu s Technion Aerospacea na gostoprimstvu.

Želimo im puno uspjeha u daljnjem radu te puno sreće u nadolazećim natjecanjima. 

---

Na brojnim natjecanjima po svijetu

Prije nekoliko godina Aerotehnička udruga Split, sudjelovala je na na Ericsson Innovation Awards, natjecanju koje studentima iz cijelog svijeta daje priliku razvijati inovativne ICT ideje u suradnji s Ericssonovim globalnim stručnjacima. Tu su osvojili 13. mjesto od ukupno 960 međunarodnih timova.

Od osnivanja 2018. AUS je sudjelovao na natjecanjima u SAD-u - AUVSI SUAS 2018., 2019. i 2020. godine. Natjecanje AUVSI SUAS osmišljeno je kako bi potaknulo zanimanje za autonomne besposadne zrakoplovne sustave, potaknulo zanimanje za UAS tehnologije i karijeru te angažiralo studente u izazovnoj misiji UAS-a. Natjecali su se i u Australiji - UAV Challenge 2018. i 2020. kojem je za cilj pokazati korisnost besposadnih zrakoplovnih sustava (UAS) za civilne primjene, posebno u onim aplikacijama koje će spasiti živote ljudi u budućnosti.

Splitski tim Aerotehničke udruge u lipnju je trebao prisustvovati AUVSI SUAS u Americi, ali je zbog epidemiološke situacije natjecanje odgođeno

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bravo za ekipu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => bravo za ekipu 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-29 10:07:20 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => Matea Zanić/Universitas [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-29 11:40:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-29 11:40:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1860 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17259576.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17242392.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17259578.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/29\/17259574.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Toni \u010cobanov","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Toni \u010cobanov","Toni \u010cobanov"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Aerotehni\u010cka udruga Split (AUS) sa FESB-a, tvorci prve splitske bespilotne letjelice","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"605x403","hd_17259576_1920.jpg":"1920x1080","k_17259576_1280.jpg":"1280x1280","k_17259576_1024.jpg":"1024x1024","k_17259576_640.jpg":"640x640","k_17259576_480.jpg":"480x480","k_17259576_340.jpg":"340x340","k_17259576_220.jpg":"220x220","o_17259576_1280.jpg":"1280x852","o_17259576_1024.jpg":"1024x682","o_17259576_640.jpg":"640x426","o_17259576_480.jpg":"480x319","o_17259576_340.jpg":"340x226","o_17259576_220.jpg":"220x146","h_17259576_1280.jpg":"1280x854","h_17259576_1024.jpg":"1024x683","h_17259576_640.jpg":"640x427","h_17259576_480.jpg":"480x320","h_17259576_340.jpg":"340x227","h_17259576_220.jpg":"220x147","pp_17259576_1280.jpg":"1006x1280","pp_17259576_1024.jpg":"805x1024","pp_17259576_640.jpg":"503x640","pp_17259576_480.jpg":"377x480","pp_17259576_340.jpg":"267x340","pp_17259576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17242392_1920.jpg":"1920x1080","k_17242392_1280.jpg":"1280x1280","k_17242392_1024.jpg":"1024x1024","k_17242392_640.jpg":"640x640","k_17242392_480.jpg":"480x480","k_17242392_340.jpg":"340x340","k_17242392_220.jpg":"220x220","o_17242392_1280.jpg":"1280x853","o_17242392_1024.jpg":"1024x682","o_17242392_640.jpg":"640x426","o_17242392_480.jpg":"480x320","o_17242392_340.jpg":"340x226","o_17242392_220.jpg":"220x146","h_17242392_1280.jpg":"1280x854","h_17242392_1024.jpg":"1024x683","h_17242392_640.jpg":"640x427","h_17242392_480.jpg":"480x320","h_17242392_340.jpg":"340x227","h_17242392_220.jpg":"220x147","pp_17242392_1280.jpg":"1006x1280","pp_17242392_1024.jpg":"805x1024","pp_17242392_640.jpg":"503x640","pp_17242392_480.jpg":"377x480","pp_17242392_340.jpg":"267x340","pp_17242392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"945x630","hd_17259578_1920.jpg":"1920x1080","k_17259578_1280.jpg":"1280x1280","k_17259578_1024.jpg":"1024x1024","k_17259578_640.jpg":"640x640","k_17259578_480.jpg":"480x480","k_17259578_340.jpg":"340x340","k_17259578_220.jpg":"220x220","o_17259578_1280.jpg":"1280x853","o_17259578_1024.jpg":"1024x682","o_17259578_640.jpg":"640x426","o_17259578_480.jpg":"480x320","o_17259578_340.jpg":"340x226","o_17259578_220.jpg":"220x146","h_17259578_1280.jpg":"1280x854","h_17259578_1024.jpg":"1024x683","h_17259578_640.jpg":"640x427","h_17259578_480.jpg":"480x320","h_17259578_340.jpg":"340x227","h_17259578_220.jpg":"220x147","pp_17259578_1280.jpg":"1006x1280","pp_17259578_1024.jpg":"805x1024","pp_17259578_640.jpg":"503x640","pp_17259578_480.jpg":"377x480","pp_17259578_340.jpg":"267x340","pp_17259578_220.jpg":"173x220"},{"size0":"605x454","hd_17259574_1920.jpg":"1920x1080","k_17259574_1280.jpg":"1280x1280","k_17259574_1024.jpg":"1024x1024","k_17259574_640.jpg":"640x640","k_17259574_480.jpg":"480x480","k_17259574_340.jpg":"340x340","k_17259574_220.jpg":"220x220","o_17259574_1280.jpg":"1280x960","o_17259574_1024.jpg":"1024x768","o_17259574_640.jpg":"640x480","o_17259574_480.jpg":"480x360","o_17259574_340.jpg":"340x255","o_17259574_220.jpg":"220x165","h_17259574_1280.jpg":"1280x854","h_17259574_1024.jpg":"1024x683","h_17259574_640.jpg":"640x427","h_17259574_480.jpg":"480x320","h_17259574_340.jpg":"340x227","h_17259574_220.jpg":"220x147","pp_17259574_1280.jpg":"1006x1280","pp_17259574_1024.jpg":"805x1024","pp_17259574_640.jpg":"503x640","pp_17259574_480.jpg":"377x480","pp_17259574_340.jpg":"267x340","pp_17259574_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15366198 Threads: 3 Questions: 3186746471 Slow queries: 7154289 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235715928 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ponikli-su-na-fesb-u-i-ubrzo-odusevili-svijet-svojom-bespilotnom-letjelicom-tim-im-raste-spremaju-se-za-nove-pobjede-a-najavljuju-i-natjecanje-u-utrkama-dronova-1087500 [printLink] => /split/ponikli-su-na-fesb-u-i-ubrzo-odusevili-svijet-svojom-bespilotnom-letjelicom-tim-im-raste-spremaju-se-za-nove-pobjede-a-najavljuju-i-natjecanje-u-utrkama-dronova-1087500?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634779 [name] => Toni Čobanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-29 13:40:13 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-cobanov [link] => /tag/toni-cobanov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 33407 [name] => FESB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fesb [link] => /tag/fesb ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235248 [name] => Sveučilište u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-u-splitu [link] => /tag/sveuciliste-u-splitu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bravo za ekipu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ponikli su na FESB-u i ubrzo oduševili svijet svojom bespilotnom letjelicom. Tim im raste, spremaju se za nove pobjede, a najavljuju i natjecanje u utrkama dronova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17259576.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Toni Čobanov [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17259576.jpg [title] => Toni Čobanov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17242392.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixAerotehniČka udruga Split (AUS) sa FESB-a, tvorci prve splitske bespilotne letjelice ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17259578.jpg [title] => Toni Čobanov ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/29/17259574.jpg [title] => Toni Čobanov ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Toni Čobanov, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, predsjednik je Aerotehničke udruge Split (AUS), koja iz godine u godinu postiže zavidne rezultate na natjecanjima diljem svijeta i mogu se pohvaliti mnogim nagrada. Uz studij i angažman u udruzi naš sugovornik u slobodno vrijeme bavi se i suđenjem rukometnih utakmica te volontira u Crvenom križu Split. 

Kako je udruga osnovana, koja je njena svrha postojanja te što želite postići? 

Udruga je osnovana krajem 2017. na temelju rada završnog zadatka nekoliko entuzijastičnih studenata. Nakon ostvarenog zadatka ekipa je ostala na području aerotehnike te je svojim radom i postignućima uvelike zainteresirala studente. Trenutni fokus razvoja letjelice temelji se primarno na natjecateljskim zahtjevima uz koja se provode razna testiranja i razvoj, kako elektroničkog dijela tako i strojarskog i programerskog dijela. Kako su godine prolazile, znanje, a uz njega i sami rezultati, su se nizali, te se glas o AUS-u proširio, što je uzrokovalo najveću zainteresiranost studenata u 2020./21. godini od čak 35 novih kandidata za priključivanje ekipi.

Trebali ste ići na natjecanje u Ameriku, ali nažalost je odgođeno. Koliko je to poremetilo vaše planove, koliko ste se spremali za natjecanje?

- Što se tiče AUVSI SUAS natjecanja u Americi zbog globalne pandemije koja je ustupila natjecanje je nažalost odgođeno za kasniji datum, ali to nas nije omelo u radu. Sve financije koje su bile namijenjene za natjecanje su preusmjerene u drugo, zamjensko natjecanje na koje se planiramo prijaviti u Turskoj, kao i za unaprjeđivanje opreme laboratorija te dogradnju avionike. Iako natjecanje u Turskoj nije toliko poznato ni zahtjevno kao AUVSI SUAS, ciljevi  su bili ostvareni. Natjecanje se nije održalo te godine, ali svi prijašnji zahtjevi uz dodatne promjene pravilnika i misija zajedno s novima inkorporirani su u natjecanje za 2021. godinu. Organizatori svake godine dodatno zakompliciraju misiju novim zahtjevima i uvijek prate tehnološke trendove.

Kako funkcionira cijelo natjecanje?

Natjecanje se sastoji od tri faze. Prva je izrada dokumenta "Technical Design Report“ u kojemu tim prilaže svoja tehnička rješenja za uspješno odrađivanje misije zadane na početku sezone te limite i sigurnosne uvjete istih, kao i analizu alternativa u dizajnu. Druga faza je predaja dva video uratka. Prvi se zove "Flight Readiness Review“ u kojem tim predstavlja realizaciju svojih tehničkih rješenja navedenih u Technical Design Reportu, testira razvijene komponente i radi samoprocjenu svojeg rezultata na zadanoj misiji. Drugi video je neprekinuta snimka jednog leta kao dokaz da je letjelica funkcionalna, sigurna za let i da član tima može upravljati s njom. Treća faza je odrađivanje zadane misije na terenu. Održava se u bazi Mornarice SAD-a NAS Patuxent River, u saveznoj državi Maryland, koja je glavna baza za eksperimentalne razvoj, letove i testiranja na istočnoj obali SAD-a i traje pet dana.

Prvi dan se održava uvodno predavanje gdje se objašnjavaju sva pravila i procedure na terenu i gdje se dobiju iskaznice za ulazak u bazu. Iduća 3 dana timovi obavljaju misije u bazi. Prije odobrenja za let letjelica mora proći sigurnosnu provjeru od strane sudaca. Nakon toga timu nije dozvoljeno raditi na letjelici bez odobrenja suca. Zadnji dan je ceremonija proglašenja pobjednika, po kategorijama i ukupno na svečanoj večeri.

---

image
Toni Čobanov
---

Do sada ste prisustvovali mnogim natjecanjima, koji od njih je ostavio najjači utjecaj na vas i na kojem ste ostvarili najbolje rezultate?

- Prisustvovali smo raznim natjecanjima do sada, ali natjecanje u Americi je zaseban kalibar. Na natjecanju se susrećemo sa svjetski poznatim imenima tipa MIT, Technion, Cornell, Sapienza i mnogi drugi. Znajući to ekipa se uvelike motivirala te prihvatila izazov. U 2018. godini bili smo 33. od 69 prijavljenih timova, a u 2019. ostvaren je duplo bolji rezultat, odnosno18. mjesto od 75 prijavljenih, te smo proglašeni najboljim europskim timom u 2019. godini natjecanja. Uz sama postignuća dodijeljene su dvije posebne nagrade "Dawn Yeager Tenacity Award“ koja se dodjeljuje u slučaju vrhunske snalažljivosti i izvrsnosti timskog rada.

Zanimljivo je kako u Europi nema sličnih natjecanja, što mislite zašto? Smatrate li da i ovdje ima mogućnost za pokretanje slične industrije?

- Nažalost, u Europi nema veliki spektar natjecanja ovog tipa, ali postoji mogućnost u bliskoj budućnosti da mi organiziramo natjecanje u utrkama dronova ili tehničko natjecanje. Reljef i općenito klima u našim krajevima nudi idealno područje za održavanje natjecanja ovakvog tipa. Trenutno se vrše dogovori i logistika oko same organizacije i zahtjeva te se nadamo da će i to uskoro zaživjeti kao dodatni projekt udruge. Industrijski gledano, sigurno postoji potencijal, jer su besposadne letjelice budućnost u rješavanju određenih problema. Ali Europa u nekim aspektima, kao što je pravna regulativa upotrebe dronova kasni za SAD-om, i pogotovo razvijenijim azijskim zemljama, kao što i ima daleko manja ulaganja u sektor. Svejedno, postoji nekoliko startupa u Hrvatskoj koji se bave zrakoplovnim segmentom i imamo kontakt s većinom, te redovno dobivamo najnovije informacije iz industrije.

---

image
AerotehniČka udruga Split (AUS) sa FESB-a, tvorci prve splitske bespilotne letjelice
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nedavno ste primali i nove članove, koliki je odaziv studenata te u kojim sve područjima tražite studente? 

-  AUS svake akademske godine vrši regrutaciju zainteresiranih studenata. Odaziv prijašnjih godina nisu bili preveliki, ali nakon ostvarenog vrhunskog rezultata te neumornog sponzoriranja i stavljanja AUS-ovog imena na sva medijska područja od Facebooka i Instagrama preko radija i televizije, u 2020./21. godini javilo nam se 40-ak studenata. Trenutno smo u završnoj fazi regrutacije u kojoj su ostali najzainteresiraniji studenti voljni raditi i razvijati besposadne sustave te jednog dana prenijeti znanje na nove generacije. Imamo malo drugačiji pristup radu, očekujemo veliku dozu samostalnosti, odgovornosti, discipline, vlastitih ideja, ali zauzvrat radimo s najaktivnijim studentima individualno, te ih pripremamo za rad u našem timu.

To je najbolji način za doći do vrhunskih rezultata, kao i najbolja satisfakcija za same studente.

---

image
Toni Čobanov
---

U udruzi imate i nekoliko profesora mentora kao i bivših studenata. Kako surađujete?

- Imamo tri mentora s FESB-a i više vanjskih suradnika koji pomažu usmjeriti nas ka pronalaženju odgovora na sve probleme s kojima smo se susreli. Oni kroz svoje kontakte u akademiji i industriji pomažu ostvariti lakši pristup najnovijim tehnologijama. Osim toga služe kao nepresušan izvor vitalnih informacija i odgovarajuće literature kako bi usavršili svoje znanje i vještine. Odnos studenta i mentora temelji se na prijateljstvu i "jednakim“ pravima. Glavni cilj je povezati sve članove u udruzi kao jednake bili to profesori/mentori ili studenti, svi skupa griješimo i svi skupa učimo.

Koje još suradnje možete istaknuti?

Proteklih godina smo ostvarili i suradnju s drugim institucijama, kroz program Društveno korisno učenje s Ekonomskim fakultetom, te razne nastupe na izložbama, aeromitinzima i drugim događanjima.

Jedna od aktivnosti koju mentori izvode je i organizacija specijalne sekcije aeronautike na konferenciji SpliTech. Put do toga je počeo s prvom međunarodnom radionicom aerotehnike krajem 2019., a u 2020. smo (virtualno) napravili prvu sekciju. Objavljeno je 14 znanstvenih i tehničkih radova, što je izniman uspjeh za prvu godinu održavanja.

Međunarodni partneri su nam Tehničko Sveučilište u Košicama i njihov fakultet zrakoplovstva, zahvaljujući kontaktima našeg mentora Danijela Vukovića iz Elevon Tehnologija. Tako su Slovaci i ove godine zemlja-gost na SpliTechu 2021, a naša sekcija nastavlja, nadamo se ovaj put i uživo u Bolu na Braču, od 8. do 11. rujna., i sa specijalnim izdanjem znanstvenog časopisa u izdanju MDPI Applied Sciences.

Prošle godine smo uspjeli otići i u Izrael, praktično zemlju koja je, ako ne izmislila, onda usavršila besposadne sustave do razine na kojoj su danas. Tamo su naši studenti prezentirali svoj rad na konferenciji IACAS, jednoj od najstarijih te tematike u svijetu. Ovim putem bi se zahvalili i našem prijatelju Tsoofu Joelsu s Technion Aerospacea na gostoprimstvu.

Želimo im puno uspjeha u daljnjem radu te puno sreće u nadolazećim natjecanjima. 

---

Na brojnim natjecanjima po svijetu

Prije nekoliko godina Aerotehnička udruga Split, sudjelovala je na na Ericsson Innovation Awards, natjecanju koje studentima iz cijelog svijeta daje priliku razvijati inovativne ICT ideje u suradnji s Ericssonovim globalnim stručnjacima. Tu su osvojili 13. mjesto od ukupno 960 međunarodnih timova.

Od osnivanja 2018. AUS je sudjelovao na natjecanjima u SAD-u - AUVSI SUAS 2018., 2019. i 2020. godine. Natjecanje AUVSI SUAS osmišljeno je kako bi potaknulo zanimanje za autonomne besposadne zrakoplovne sustave, potaknulo zanimanje za UAS tehnologije i karijeru te angažiralo studente u izazovnoj misiji UAS-a. Natjecali su se i u Australiji - UAV Challenge 2018. i 2020. kojem je za cilj pokazati korisnost besposadnih zrakoplovnih sustava (UAS) za civilne primjene, posebno u onim aplikacijama koje će spasiti živote ljudi u budućnosti.

Splitski tim Aerotehničke udruge u lipnju je trebao prisustvovati AUVSI SUAS u Americi, ali je zbog epidemiološke situacije natjecanje odgođeno

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Toni Čobanov Božidar Vukičević/Cropix Toni Čobanov Toni Čobanov
Božidar Vukičević/Cropix
AerotehniČka udruga Split (AUS) sa FESB-a, tvorci prve splitske bespilotne letjelice
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ponikli-su-na-fesb-u-i-ubrzo-odusevili-svijet-svojom-bespilotnom-letjelicom-tim-im-raste-spremaju-se-za-nove-pobjede-a-najavljuju-i-natjecanje-u-utrkama-dronova-1087500 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ef3c9918594fbf31d9cb3977cd7eee836c7c9056 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ponikli+su+na+FESB-u+i+ubrzo+odu%C5%A1evili+svijet+svojom+bespilotnom+letjelicom.+Tim+im+raste%2C+spremaju+se+za+nove+pobjede%2C+a+najavljuju+i+natjecanje+u+utrkama+dronova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fponikli-su-na-fesb-u-i-ubrzo-odusevili-svijet-svojom-bespilotnom-letjelicom-tim-im-raste-spremaju-se-za-nove-pobjede-a-najavljuju-i-natjecanje-u-utrkama-dronova-1087500 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fponikli-su-na-fesb-u-i-ubrzo-odusevili-svijet-svojom-bespilotnom-letjelicom-tim-im-raste-spremaju-se-za-nove-pobjede-a-najavljuju-i-natjecanje-u-utrkama-dronova-1087500 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bravo za ekipu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Splitbravo za ekipu

Ponikli su na FESB-u i ubrzo oduševili svijet svojom bespilotnom letjelicom. Tim im raste, spremaju se za nove pobjede, a najavljuju i natjecanje u utrkama dronova

Piše Matea Zanić/Universitas
29. ožujka 2021. - 13:40

Toni Čobanov, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, predsjednik je Aerotehničke udruge Split (AUS), koja iz godine u godinu postiže zavidne rezultate na natjecanjima diljem svijeta i mogu se pohvaliti mnogim nagrada. Uz studij i angažman u udruzi naš sugovornik u slobodno vrijeme bavi se i suđenjem rukometnih utakmica te volontira u Crvenom križu Split. 

Kako je udruga osnovana, koja je njena svrha postojanja te što želite postići? 

Udruga je osnovana krajem 2017. na temelju rada završnog zadatka nekoliko entuzijastičnih studenata. Nakon ostvarenog zadatka ekipa je ostala na području aerotehnike te je svojim radom i postignućima uvelike zainteresirala studente. Trenutni fokus razvoja letjelice temelji se primarno na natjecateljskim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 07:34