StoryEditorOCM
Splitdokle oni misle?

Pobuna protiv investitora megaprojekta u Splitu ne jenjava: ‘Ovo je neviđeno barbarstvo! Ostavili su nas i bez rasvjete‘

Piše Lucija Vujnović
23. listopada 2023. - 15:30

Na gradilištu Small Malla redovito pristižu vijesti ogorčenih stanara Gradskog kotara Manuš koji ne skrivaju frustracije oko izgradnje ove ‘grdosije‘ u samom srcu Splita.  

Splitska arhitektica Mariana Bucat podijelila je svoje razmišljanje koje dijele i ostali stanari okolnih zgrada. 

- Mi nismo protiv investicije. Štitimo sebe i svoju imovinu. Ovdje se radi o građevini koja je potencijalno opasna za prirodu i za okolinu. Riječ je o ozbiljnom projektu i ako se ne napravi sve po zakonima struke, pravilima i propisima, može doći do ozbiljnih problema. Može se reći kako bi bilo puno lakše nabrojati što u toj gradnji nije usklađeno s propisima nego ono što jest - poručila je.

Kako bi zaštitili svoju imovinu, stanari neumorno šalju uočene nepravilnosti nadležnima, ali čini se da ništa ne može omesti investitore u naumu da čim prije realiziraju ovaj kontroverzni projekt. 

I dok stari problemi nisu riješeni, stižu novi. 

- Dana 23. listopada na gradilištu Small Mall uništava se katastarska čestica br. 5707/12, a koja nekretnina nije u potvrdi glavnog projekta na temelju koje se gradi. Nekretnina je uređena i infrastrukturno opremljena javna prometna površina značajna za velik broj stambenih zgrada na Manušu - napisala je stanarka ovog kvarta. 

Proučavajući dostavljenu dokumentaciju u izvanparničnom postupku osiguranja dokaza koji se vodi na Općinskom sudu u Splitu, utvrđeno je da Small Mall nema dozvolu za građenje na ovoj katastarskoj čestici. Kako bi provjerili tu informaciju, zatražili smo da dostavite oznaku dokumenta kojim se dozvoljava građenje na toj čestici, no odgovor nismo dobili. 

image

Maja Bilić, Mariana Bucat i Mario Rovan 

Saša Burić/Cropix

Do nedavno je bio onemogućen dolazak vozila hitnih službi u Riječkoj ulici, a sada su stanari okolnih zgrada ostali i bez javne rasvjete. 

- Jutros je odnesena i javna rasvjeta što znači da će Riječka ulica noću biti u mrklom mraku. U ulici gdje jurcaju motori, a prolaze stariji ljudi i djeca... Pitam se dokle oni misle ići? Koliko opasno sve ovo mora biti? Zar netko mora nastadati? Zbog koga? Zbog čega? - pitanja je puno, no odgovora malo. 

image

Small Mall

Čitatelj/SD
image

Small Mall

Čitatelj/SD

- Tražimo da se čim prije obustavi gradnja jer je posrijedi neviđeno barbarstvo! S obzirom da institucije ne reagiraju, država ni Grad, pitam se gdje mi to živimo? U džungli ili civilizaciji? Dopustiti da pojedinci rade što hoće i kako hoće uništavajući tako sve nas koji tu živimo. Nitko nas ne štiti, niti je koga briga za naše živote i našu imovinu! Ima li luđeg i bezobraznijeg? - frustrirano je zaključila. 

Ubduće će, kad budu prolazili ovim kvartom po noći, građani morat pristupiti s većim oprezom budući da je uklonjena javna rasvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:15