StoryEditorOCM
Splitipak se kreće

Pamtite li ovaj srušeni kafić na Žnjanu? Upravo stiže dozvola za paviljon koji će se tamo graditi, doznali smo detalje

Piše Sandi Vidulić
1. prosinca 2023. - 13:38

Grad je pred izdavanjem nove, treće po redu građevinske dozvole za žnjanski plato. Premda se dozvole izdaju pomalo, što bi se reklo puževim korakom, proces ipak napreduje pa je tako na red došla 3. faza koju se naziva "građenje sportsko-rekreacijsko-ugostiteljske građevine" (paviljon PL-S).

Naime, Upravni odjel za urbanizam i izgradnju objavio je javni poziv za uvid u spis u postupku izdavanja građevinske dozvole, što bi trebalo biti korak do izdavanja dozvole jer se planirana gradnja nalazi na pomorskom dobru pa praktički nema međašnika.

Lokacija o kojoj se radi jest punta žnjanskog platoa, dio obale koji je isturen prema moru. Što se na njemu planira, pojasnio nam je voditelj projekta arhitekt Marin Kaliterna, koji kaže da je predmet 3. faze izgradnja paviljona PL-S, kako ga u projektnoj dokumentaciji nazivaju.

image

Marin Kaliterna 

Ante Čizmić/Cropix

- Građevina PL-S završetak je šetnice na najistaknutijem rtu žnjanskog platoa. Na spoju sa šetnicom planirana je velika skalinada/tribina za sjedenje koja spaja nivo prohodnog pješačkog krova paviljona s nivoom šetnice. Ispod skalinade i krovne ploče smješteni su zatvoreni i natkriveni sadržaji paviljona - objašnjava arhitekt.

Svojedobno se na ovom djelu nalazio veliki ugostiteljski objekt "Zen" koji je uklonjen jer je bio bespravno izgrađen. Vlasnik je bio dobio lokacijsku dozvolu i neke druge dokumente na osnovi kojih je tražio koncesiju za tu mikrolokaciju, ali na koncu od toga nije bilo ništa. Ministarstvo, a kasnije i Vlada RH, dodijelili su dugoročnu koncesiju gradskoj tvrtki "Žnjan" d.o.o. za prostor cjelokupnog žnjanskog platoa.

Kako smo pisali, u ovom trenutku još nije sklopljen ugovor s izvođačem radova za uređenje žnjanskog platoa, a nije odabran ni nadzor.

image

Žnjan

Vojko Bašić/Cropix

Što će biti u paviljonu?

Kako doznajemo od Kaliterne, paviljon koji će se izgraditi u 3. fazi planiran je sa sljedećim sadržajima:

a) Poslovni prostor ugostiteljsko-uslužno-trgovačke namjene

b) Prostor za jedriličarski klub

c) Vanjsko spremište za opremu jedriličaskog kluba i klima-uređaje

d) Strojarnica "Maglenog" paviljona

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:21