StoryEditorOCM
SplitTEHNIČKI KVAR

Splićanin opisao horor iskustvo na Križinama usred terapije: ‘Nestalo je vode, stali su aparati, oglasio se alarm...‘

Piše Božidar Lončar
28. ožujka 2024. - 17:39

U subotu 23. ožujka u bolnici na Križinama usred četverosatne dijalize isključena je voda usred terapije zbog čega je dijaliza umjesto četiri, trajala četiri sata i 40 minuta, prepričao nam je Splićanin iznerviran onime što se dogodilo proteklog vikenda, a što je za njega kap koja je prelila čašu prema "Dijalizi". To je kao da usred terapije isključite struju na 40 minuta na Onkologiji, nastavlja nam.

- Na dijalizu idem 8 godina. Trebala bi trajati od 8 do 12, to se dogodilo oko 9. Usred dijalize se isključila voda, aparati su stali, stao je dotok krvi, alarm se upalio. Naravno, ljudi su se uznemirili. Voda nije dolazila 15 do 25 minuta, sestre su krenule stavljati vodu ručno u infuziju da se krv ne skori. Ta voda uđe u nas, onda se aparatom izvlači. Morale su dodati još vode u kesice da pročiste krv što je dodatni napor za organizam – kazuje muškarac.

Zbog svojih srednjih godina i kilaže nije bio zabrinut za sebe već za druge koji su bili s njime, odgovara:

- Može doći umor, pad tlaka pa i životno opasnost kada dođu žene od 40 ili 50 kilograma. Ja sam sa svojih 40-tak i nešto godina i 70-tak kilograma jedan od jačih tamo. U tijelu mi je bilo četiri ”kila” vode što me potpuno iscrpilo. Meni je suha težina 70 kilograma i na idućoj dijalizi će biti 74 jer sam donio 4 kilograma vode koliko će se skidati. Mi se izvažemo tamo i najčešće bude 3 kilograma vode s krvlju što je 3.5 kilograma. Ovaj put je bilo četiri – veli.

image
KBC Split

U tim trenucima su medicinske sestre odradile lavovski posao i zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji i spretnosti izbjegnuta je materijalna šteta, ali i potencijalna opasnost za zdravlje kojima Splićanin šalje posebnu zahvalu:

- Da one same nisu krenule mijenjati vodu šteta bi bila i desetine tisuća eura! Da se krv skorila, cijevi bi se začepile, morale bi se zamijeniti, to je skupi kvar. I naravno, smirile su ljude i brzom reakcijom osigurale nastavak dijalize. Dijaliza je odavno zadnja rupa na svirali bolnice: kolica, prebacivanje pacijenata ručno s kreveta na krevet, materijali... Onda 20 do 25 pregleda do Odjela za transplataciju – požalio nam se.

image

Ulaz u Zavod za nefrologiju i hemodijalizu

KBC Split

Iz KBC-a su nam potvrdili kako je u subotu 23. ožujka došlo do kvara ventila za vodu na lokalitetu Križine:

- Isti je saniran u roku od 20 minuta. Služba za tehničke poslove KBC-a Split ima osiguranu pripravnost djelatnika za održavanje medicinsko-tehničke opreme dijalize kao i pripravnost vodoinstalatera upravo zbog ovakvih situacija. Svi pacijenti zbrinuti su po pravilima struke, bez neželjenih nuspojava – odgovorili su nam iz KBC-a.

Dr.sc. Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata za "Slobodnu Dalmaciju" ističe kako ove situacije otvaraju pitanje postojanja nadzora standarda kvalitete kojima se prati sigurnost pacijenata i spremnost na ovakve i slične situacije:

- Brza intervencija medicinskih sestara spriječila je materijalnu štetu i moguću opasnost za zdravlje što je hvale vrijedno. Takvi incidenti mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenata i potencijalni rizik od životne opasnosti. Važno je da se takvi tehnički problemi identificiraju i rješavaju što je prije moguće.

Ova situacija je mogla dovesti i do tragičnih ishoda i ono što se moramo pitati da li postoje nadzori standarda kvalitete kojima se prati sigurnost pacijenata, kao i spremnost na ovakve i slične situacije. Od neizmjerne je važnosti da to ima svaka zdravstvena ustanova, a posebno veliki klinički bolnički centri - kazala je dr.sc. Karačić Zanetti.

image

Jasna Karačić

---/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:54