stdClass Object ( [id] => 1170067 [title] => Ovo je sve samo ne tužna priča o djeci iz doma ‘Maestral.‘ Joška i Antu smo posjetili u stanu u centru Splita i shvatili otkud im snaga: ‘Ne smijete preuzeti ulogu patnika‘ [alias] => ovo-je-sve-samo-ne-tuzna-prica-o-djeci-iz-doma-maestral-joska-i-antu-smo-posjetili-u-stanu-u-centru-splita-i-shvatili-otkud-im-snaga-ne-smijete-preuzeti-ulogu-patnika [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovo je sve samo ne tužna priča o štićenicima iz dječjega doma. Ovo je hrabra, odlučna, nepokolebljiva životna štorija, a njezini nositelji pravi su borci.

Joško Lalić, štićenik Dječjeg doma "Maestral", nekoliko minuta iza 10 sati ujutro primio nas je u svoj stan u blizini Pjace, za koji su se na nedavnoj donatorskoj večeri prikupljala novčana sredstva za renoviranje.

– Pa dobro jutro, Joško, jesmo li te probudili? – pozdravljamo ga.

– Budilica me izdala, ali uspio sam se na vrijeme spremiti. Nemojte zamjeriti – odgovara nam veselo Joško, smijući se i rukom nam pokazujući preko kućnog praga.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

U ovom prostranom stanu živi s još dva cimera, a njihov dom podsjeća na pravi studentski stan. S vrata su odmah Joško i naš kolega fotoreporter Jakov Prkić upali u priču. Povukli su sto paralela preko kojih se poznaju. Prema opremi u stanu zaključujemo da su ovi momci sportaši. I nismo pogriješili. Bicikli su im poredani u hodniku, shake proteini krase većinu polica u kuhinji, a šipka za zgibove postavljena je između okvira jednih vrata.

Sveobuhvatna podrška

Godinu i pol dana u ovome stanu živi Joško, maturant je Ekonomske gimnazije, a osim toga vrlo optimističan, pristojan, uljudan i odvažan dečko.

– U ovaj stan doselio sam se sa 17 i pol godina, a prije toga sam dugi niz godina živio u Dječjem domu "Maestral". Iako živim samostalno, još uvijek sam štićenik Doma. Ovo je jedna od lokacija koja pripada Domu "Maestral", koji pokriva sve troškove moga života, od školovanja, hrane, komunalija... Potpomažu nas i u drugim stvarima osim ovih osnovnih – govori nam Joško.

---

image
Joško Lalić živi u stanu za štićenike Dječjeg doma 'Maestral' koji će se uskoro početi preuređivati
Jakov Prkić/Cropix
---

U samostalnom se životu, kaže, itekako dobro snašao.

– Moj cimer Ante i ja bili smo već neko vrijeme u stanu u sveobuhvatnoj podršci, gdje su nas učili vještinama samostalnoga života. Svidjela mi se ta sloboda koju nam "Maestral" daje. Živio sam u stanu sveobuhvatne podrške sa šestero djece i jednim odgojiteljem i bilo mi je odlično, bolje nego u Domu, gdje je bilo puno više djece, jer smo se više družili i bili slobodniji – kaže Joško.

Ljeti nije dangubio, marljivo je radio kao konobar u kafiću, kako bi imao "svoj dinar". Ovaj 19-godišnjak, za razliku od mnogih svojih vršnjaka, sve kućanske poslove i obveze obavlja sam, uz povremenu pomoć Doma ako negdje zapne. Svoje srednjoškolsko obrazovanje ubrzo privodi kraju, a kako ne bi ispao prepotentan, rekao nam je da planira na studij ekonomije u Zagreb. No, iz njega smo uspjeli izvući jednu duboko zakopanu želju. Studij u Francuskoj. A iza te želje, koja u njemu čuči već neko vrijeme, krije se lijepa i senzibilna priča.

– Našao sam studijski program u Francuskoj, traje pet godina i nastava je u cijelosti na engleskome. Studij je u Toulouseu, a tijekom tih godina natjerao bih se i da naučim francuski. Stipendiju bih dobio od "Rotary kluba", a i Republika Hrvatska nas potpomaže. Prvenstveno želim studirati u Francuskoj kako bih usavršio engleski jezik – veli Joško.

Pomoć države nije dovoljno prepoznata

Zašto baš Francuska, a ne neka druga zemlja?

– Za Francusku me vežu sentimentalni razlozi, moj djed je radio u Francuskoj cijeli život. Bio je jako produktivan. Radio je u tvornici "Peugeota". Bio je vrijedan čovjek koji je zarađivao svoje novce i dosta toga ostvario – ponosno nam kazuje.

Iako ne bi u potpunosti htio ići djedovim stopama i raditi u tvornici automobila, ipak bi htio jedan dio svoga života provesti u zemlji u kojoj je njegov predak proveo svoj radni vijek, a i naučiti jezik kojim mu je djed govorio.

Financijska podrška koju država i razne druge udruge nude djeci iz domova, u društvu, kako nam kaže, nije dovoljno prepoznata.

– Ja, Ante ili neko drugo dijete imamo lakše uvjete za studiranje u Hrvatskoj od neke druge djece. Imamo privatnu stipendiju za djecu iz Doma, zatim potpomaže nas i Centar za socijalnu skrb. Imamo plaćene sve troškove oko fakulteta, pa ako i par predmeta ne položimo nego ih prenesemo u drugu godinu, to ne plaćamo. Imamo i izravne upise u studentske domove – iznosi nam Joško pozitivne strane socijalnoga sustava i nadodaje kako nakon srednje škole i za vrijeme fakulteta nisu prepušteni sami sebi.

– Prati nas država cijelo vrijeme i brine se, ali često to nije naglašeno. A ako ne idete tim putem, onda to nećete ni znati. A mislim da bi to trebalo biti više prepoznato – veli nam.

Za razliku od onoga što bi mnogi pretpostavili, svoje odrastanje u domu Joško ne bi protumačio teškim ili naročito izazovnim.

– Svatko ima uspone i padove. U Domu "Maestral" sam toliki niz godina da bi meni bilo čudno da nisam u Domu. Bilo je nekada zahtjevno, ali brzo se naviknete. Bilo je težih i lakših momenata, no morate živjeti život koji ste dobili – šalje ovaj mladi, pametni dečko pouku za sve nas.

Prošao je i sam, kako nam pripovijeda, faze u kojima se pitao "zašto, Bože, baš ja?". No, kao pravi borac, sam je sebi na to odgovorio: "Nemate čarobni štapić kojim ćete promijeniti svoju situaciju."

Uvijek se imaš s nekim igrati

A diči se i jednom rečenicom koju mu je davnih dana uputila njegova sestra Marica.

– Bila sam mnogo sretnija od druge djece koja su često bila kod kuće sama i bilo im je dosadno, a ja sam se uvijek mogla s nekime igrati – prepričava nam Joško sestrinu rečenicu, koju uvijek "krade" kada ga netko upita o danima provedenim u Domu.

– Ja i moj cimer Ante smo se tukli milijun puta kad smo bili mali i to su nam najljepše uspomene – smiju se obojica.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Dovoljno epiteta za ovoga mladića nemamo. Osim što je skroman, kulturan, plemenit i odvažan, odiše i vrlinom dječje iskrenosti koja nas je najviše od svega oduševila. Zasluge za to što je izrastao u takvoga mladića ne prepisuje isključivo sebi, već i društvu koje mu je, kako nam napominje, u tome pomoglo.

– Volim naglasiti kako je društvo odgovorno za moj uspjeh, jer stvarno jest. Bez društva oko mene, Dječjeg doma "Maestral" i uvjeta koji su mi bili pruženi, sada ne bih bio na dobrom putu da se ostvarim i realiziram kao osoba – mudre riječi zbori naš sugovornik.

U ovom budućem ekonomistu leži i mali pisac. Odmalena nije gubio vrijeme. Odmah nakon što je naučio pisati, u prvom razredu osnovne škole, počeo je pisati pjesme. Njih je u sklopu zbirke pjesama "Što te volim" objavio s 12 godina. Zasluge za to da se prihvati pera i ostvari pjesnički potencijal, prepisuje svojoj učiteljici hrvatskoga jezika Anđeli Rađi. Ona je, veli nam, lektorirala pjesme i "gurala" ga naprijed.

– Dječji dom "Maestral" također je pomogao da izdam svoju prvu knjigu, a Knjižnica Marka Marulića bila je nakladnik knjige – pojašnjava.

U pjesmama je Joško otvorio dušu, pisao je o svemu. O prirodi i obitelji, a ponajviše o ljubavi jer, kako kaže, iz tužnih emocija izlaze najbolji stihovi. A zadnju je pjesmu u zbirci posvetio svojoj učiteljici.

– Opet ponavljam, da nije bilo društva oko mene, ne bih ja to sve ostvario – skroman je Joško.

Nije bilo stigme

Iako djecu iz doma često prati ta stigma "doma" tijekom odrastanja, Joško se s time nije susretao. Priznaje nam da je sve u tome kako se osoba postavi. A on se odmah, čim ga upoznate, postavi ljudski, humano, i s dobrom dozom samopouzdanja. Pa je stoga i okolina takva prema njemu.

– Ako vas smeta to što ste iz doma, to će i drugi primijetiti i "bosti" vas u tu ranu. Ali ako se postavite kao da ste vi u redu s tim, i drugi će to prihvatiti – samouvjereno će Joško.

Iako mnogi misle da djeca iz doma kreću s lošije startne pozicije, naš sugovornik odmah odbacuje tu tezu. Kroz sve situacije u životu, i one lakše, a bome i one teže, kada se i sam preispitivao, postavljao se kao da ima jednaku pozadinu kao i sva druga djeca. Kao pravi borac, nikada nije prolazio na tu "kartu djeteta iz doma", pa tako su ga onda i drugi shvaćali ozbiljnije.

Ovaj mladi autor, koji osim pisanja aktivno prati i politiku, ipak se ne vidi kao student književnosti ili politologije. Želi ostaviti otvorene mogućnosti za rad u drugim poljima, a vrata za svijet pera uvijek će ostaviti otvorena.

– Ako odem na politologiju, možda postanem i Tomašević, tko zna. Još uvijek godišnje napišem par pjesama, nisam prestao pisati – kroz smijeh nam govori i nadodaje kako voli za sebe reći da nije pravi pjesnik, jer pisati može samo o tužnim temama, a pravi umjetnici mogu stvarati i kad su sretni i kad su tužni.

Cimer Ante voli crtati

No, nije Joško jedini umjetnik u njihovu stanu. Njegov cimer Ante također je umjetnička duša. On umjesto prosipanja riječi na papir, voli crtati sve što mu padne na pamet. Svoju maštu predočava u stvarnost na komadu papira.

---

image
Joško Lalić i Ante Vladić
Jakov Prkić/Cropix
---

– Nisam vam ja neki slikar, to je više amaterski – skromno govori Ante, koji radi kao vodoinstalater u jednoj privatnoj tvrtki.

– On vam je pravi radnik, na praksi su bili iznimno zadovoljni njime. A uz to i crta odlično, samo mu pogledajte sobu – ubacuje se Joško u razgovor hvaleći svoga sustanara.

Iz Doma, prepričava nam Joško, vuče samo pozitivne i vedre uspomene.

– Imam tri sestre i još jednoga brata. Pridonosimo pronatalitetnoj politici. Moje su dvije starije sestre jedne od najzaslužnijih osoba što sam ispao ovako uspješan, ali posebna je draž imati mlađu sestru i moći je razmaziti – po stoti nas je put u ovome ugodnom razgovoru nasmijao.

Za kraj, poručio bi Joško nešto svima onima koji odrastaju u istom sistemu kao i on. Ono što je njega izvuklo na pravi put, a vjeruje da može i mnogo druge djece.

– Da ne bacam previše floskula o tome kako je život težak, odmah ću reći – život nije težak! Ne smijete preuzeti ulogu patnika. Neki ljudi smatraju da im društvo treba služiti, ali to nije uloga društva i nikada neće biti. Pojedinac ima zadaću samoostvariti se i biti na korist društvu. Naravno, izuzimam opravdane slučajeve – razboritim je riječima zaključio ovaj razgovor Joško Lalić.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sami svoji ljudi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sami svoji ljudi 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-05 15:02:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Antea Burazin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-23 12:42:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-23 12:42:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2083 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20482772.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032410.png","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20482778.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20482782.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20432182.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032414.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032416.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032418.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032420.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032428.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032430.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/21032444.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jo\u0161ko Lali\u0107 i Ante Vladi\u0107","Jo\u0161ko Lali\u0107 u 'svom' stanu","Jo\u0161ko Lali\u0107 \u017eivi u stanu za \u0161ti\u0107enike Dje\u010djeg doma 'Maestral' koji \u0107e se uskoro po\u010deti preure\u0111ivati","","Uspomena s dobrotvorne ve\u010dere: Petar Gra\u0161o, Jelena Burazin Marija Pletikosa i na\u0161 Jo\u0161ko Lali\u0107","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20482772_1920.jpg":"1920x1080","k_20482772_1280.jpg":"1280x1280","k_20482772_1024.jpg":"1024x1024","k_20482772_640.jpg":"640x640","k_20482772_480.jpg":"480x480","k_20482772_340.jpg":"340x340","k_20482772_220.jpg":"220x220","o_20482772_1280.jpg":"1280x853","o_20482772_1024.jpg":"1024x682","o_20482772_640.jpg":"640x426","o_20482772_480.jpg":"480x320","o_20482772_340.jpg":"340x226","o_20482772_220.jpg":"220x146","h_20482772_1280.jpg":"1280x854","h_20482772_1024.jpg":"1024x683","h_20482772_640.jpg":"640x427","h_20482772_480.jpg":"480x320","h_20482772_340.jpg":"340x227","h_20482772_220.jpg":"220x147","pp_20482772_1280.jpg":"1006x1280","pp_20482772_1024.jpg":"805x1024","pp_20482772_640.jpg":"503x640","pp_20482772_480.jpg":"377x480","pp_20482772_340.jpg":"267x340","pp_20482772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1640x924","hd_21032410_1920.png":"1920x1080","k_21032410_1280.png":"1280x1280","k_21032410_1024.png":"1024x1024","k_21032410_640.png":"640x640","k_21032410_480.png":"480x480","k_21032410_340.png":"340x340","k_21032410_220.png":"220x220","o_21032410_1280.png":"1280x721","o_21032410_1024.png":"1024x576","o_21032410_640.png":"640x360","o_21032410_480.png":"480x270","o_21032410_340.png":"340x191","o_21032410_220.png":"220x123","h_21032410_1280.png":"1280x854","h_21032410_1024.png":"1024x683","h_21032410_640.png":"640x427","h_21032410_480.png":"480x320","h_21032410_340.png":"340x227","h_21032410_220.png":"220x147","pp_21032410_1280.png":"1006x1280","pp_21032410_1024.png":"805x1024","pp_21032410_640.png":"503x640","pp_21032410_480.png":"377x480","pp_21032410_340.png":"267x340","pp_21032410_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20482778_1920.jpg":"1920x1080","k_20482778_1280.jpg":"1280x1280","k_20482778_1024.jpg":"1024x1024","k_20482778_640.jpg":"640x640","k_20482778_480.jpg":"480x480","k_20482778_340.jpg":"340x340","k_20482778_220.jpg":"220x220","o_20482778_1280.jpg":"1280x853","o_20482778_1024.jpg":"1024x682","o_20482778_640.jpg":"640x426","o_20482778_480.jpg":"480x320","o_20482778_340.jpg":"340x226","o_20482778_220.jpg":"220x146","h_20482778_1280.jpg":"1280x854","h_20482778_1024.jpg":"1024x683","h_20482778_640.jpg":"640x427","h_20482778_480.jpg":"480x320","h_20482778_340.jpg":"340x227","h_20482778_220.jpg":"220x147","pp_20482778_1280.jpg":"1006x1280","pp_20482778_1024.jpg":"805x1024","pp_20482778_640.jpg":"503x640","pp_20482778_480.jpg":"377x480","pp_20482778_340.jpg":"267x340","pp_20482778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20482782_1920.jpg":"1920x1080","k_20482782_1280.jpg":"1280x1280","k_20482782_1024.jpg":"1024x1024","k_20482782_640.jpg":"640x640","k_20482782_480.jpg":"480x480","k_20482782_340.jpg":"340x340","k_20482782_220.jpg":"220x220","o_20482782_1280.jpg":"1280x1920","o_20482782_1024.jpg":"1024x1536","o_20482782_640.jpg":"640x960","o_20482782_480.jpg":"480x720","o_20482782_340.jpg":"340x510","o_20482782_220.jpg":"220x330","h_20482782_1280.jpg":"1280x854","h_20482782_1024.jpg":"1024x683","h_20482782_640.jpg":"640x427","h_20482782_480.jpg":"480x320","h_20482782_340.jpg":"340x227","h_20482782_220.jpg":"220x147","pp_20482782_1280.jpg":"1006x1280","pp_20482782_1024.jpg":"805x1024","pp_20482782_640.jpg":"503x640","pp_20482782_480.jpg":"377x480","pp_20482782_340.jpg":"267x340","pp_20482782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1240","hd_20432182_1920.jpg":"1920x1080","k_20432182_1280.jpg":"1280x1280","k_20432182_1024.jpg":"1024x1024","k_20432182_640.jpg":"640x640","k_20432182_480.jpg":"480x480","k_20432182_340.jpg":"340x340","k_20432182_220.jpg":"220x220","o_20432182_1280.jpg":"1280x826","o_20432182_1024.jpg":"1024x661","o_20432182_640.jpg":"640x413","o_20432182_480.jpg":"480x310","o_20432182_340.jpg":"340x219","o_20432182_220.jpg":"220x142","h_20432182_1280.jpg":"1280x854","h_20432182_1024.jpg":"1024x683","h_20432182_640.jpg":"640x427","h_20432182_480.jpg":"480x320","h_20432182_340.jpg":"340x227","h_20432182_220.jpg":"220x147","pp_20432182_1280.jpg":"1006x1280","pp_20432182_1024.jpg":"805x1024","pp_20432182_640.jpg":"503x640","pp_20432182_480.jpg":"377x480","pp_20432182_340.jpg":"267x340","pp_20432182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21032414_1920.jpg":"1920x1080","k_21032414_1280.jpg":"1280x1280","k_21032414_1024.jpg":"1024x1024","k_21032414_640.jpg":"640x640","k_21032414_480.jpg":"480x480","k_21032414_340.jpg":"340x340","k_21032414_220.jpg":"220x220","o_21032414_1280.jpg":"1280x853","o_21032414_1024.jpg":"1024x682","o_21032414_640.jpg":"640x426","o_21032414_480.jpg":"480x320","o_21032414_340.jpg":"340x226","o_21032414_220.jpg":"220x146","h_21032414_1280.jpg":"1280x854","h_21032414_1024.jpg":"1024x683","h_21032414_640.jpg":"640x427","h_21032414_480.jpg":"480x320","h_21032414_340.jpg":"340x227","h_21032414_220.jpg":"220x147","pp_21032414_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032414_1024.jpg":"805x1024","pp_21032414_640.jpg":"503x640","pp_21032414_480.jpg":"377x480","pp_21032414_340.jpg":"267x340","pp_21032414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21032416_1920.jpg":"1920x1080","k_21032416_1280.jpg":"1280x1280","k_21032416_1024.jpg":"1024x1024","k_21032416_640.jpg":"640x640","k_21032416_480.jpg":"480x480","k_21032416_340.jpg":"340x340","k_21032416_220.jpg":"220x220","o_21032416_1280.jpg":"1280x853","o_21032416_1024.jpg":"1024x682","o_21032416_640.jpg":"640x426","o_21032416_480.jpg":"480x320","o_21032416_340.jpg":"340x226","o_21032416_220.jpg":"220x146","h_21032416_1280.jpg":"1280x854","h_21032416_1024.jpg":"1024x683","h_21032416_640.jpg":"640x427","h_21032416_480.jpg":"480x320","h_21032416_340.jpg":"340x227","h_21032416_220.jpg":"220x147","pp_21032416_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032416_1024.jpg":"805x1024","pp_21032416_640.jpg":"503x640","pp_21032416_480.jpg":"377x480","pp_21032416_340.jpg":"267x340","pp_21032416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21032418_1920.jpg":"1920x1080","k_21032418_1280.jpg":"1280x1280","k_21032418_1024.jpg":"1024x1024","k_21032418_640.jpg":"640x640","k_21032418_480.jpg":"480x480","k_21032418_340.jpg":"340x340","k_21032418_220.jpg":"220x220","o_21032418_1280.jpg":"1280x853","o_21032418_1024.jpg":"1024x682","o_21032418_640.jpg":"640x426","o_21032418_480.jpg":"480x320","o_21032418_340.jpg":"340x226","o_21032418_220.jpg":"220x146","h_21032418_1280.jpg":"1280x854","h_21032418_1024.jpg":"1024x683","h_21032418_640.jpg":"640x427","h_21032418_480.jpg":"480x320","h_21032418_340.jpg":"340x227","h_21032418_220.jpg":"220x147","pp_21032418_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032418_1024.jpg":"805x1024","pp_21032418_640.jpg":"503x640","pp_21032418_480.jpg":"377x480","pp_21032418_340.jpg":"267x340","pp_21032418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21032420_1920.jpg":"1920x1080","k_21032420_1280.jpg":"1280x1280","k_21032420_1024.jpg":"1024x1024","k_21032420_640.jpg":"640x640","k_21032420_480.jpg":"480x480","k_21032420_340.jpg":"340x340","k_21032420_220.jpg":"220x220","o_21032420_1280.jpg":"1280x853","o_21032420_1024.jpg":"1024x682","o_21032420_640.jpg":"640x426","o_21032420_480.jpg":"480x320","o_21032420_340.jpg":"340x226","o_21032420_220.jpg":"220x146","h_21032420_1280.jpg":"1280x854","h_21032420_1024.jpg":"1024x683","h_21032420_640.jpg":"640x427","h_21032420_480.jpg":"480x320","h_21032420_340.jpg":"340x227","h_21032420_220.jpg":"220x147","pp_21032420_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032420_1024.jpg":"805x1024","pp_21032420_640.jpg":"503x640","pp_21032420_480.jpg":"377x480","pp_21032420_340.jpg":"267x340","pp_21032420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21032428_1920.jpg":"1920x1080","k_21032428_1280.jpg":"1280x1280","k_21032428_1024.jpg":"1024x1024","k_21032428_640.jpg":"640x640","k_21032428_480.jpg":"480x480","k_21032428_340.jpg":"340x340","k_21032428_220.jpg":"220x220","o_21032428_1280.jpg":"1280x853","o_21032428_1024.jpg":"1024x682","o_21032428_640.jpg":"640x426","o_21032428_480.jpg":"480x320","o_21032428_340.jpg":"340x226","o_21032428_220.jpg":"220x146","h_21032428_1280.jpg":"1280x854","h_21032428_1024.jpg":"1024x683","h_21032428_640.jpg":"640x427","h_21032428_480.jpg":"480x320","h_21032428_340.jpg":"340x227","h_21032428_220.jpg":"220x147","pp_21032428_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032428_1024.jpg":"805x1024","pp_21032428_640.jpg":"503x640","pp_21032428_480.jpg":"377x480","pp_21032428_340.jpg":"267x340","pp_21032428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21032430_1920.jpg":"1920x1080","k_21032430_1280.jpg":"1280x1280","k_21032430_1024.jpg":"1024x1024","k_21032430_640.jpg":"640x640","k_21032430_480.jpg":"480x480","k_21032430_340.jpg":"340x340","k_21032430_220.jpg":"220x220","o_21032430_1280.jpg":"1280x1920","o_21032430_1024.jpg":"1024x1536","o_21032430_640.jpg":"640x960","o_21032430_480.jpg":"480x720","o_21032430_340.jpg":"340x510","o_21032430_220.jpg":"220x330","h_21032430_1280.jpg":"1280x854","h_21032430_1024.jpg":"1024x683","h_21032430_640.jpg":"640x427","h_21032430_480.jpg":"480x320","h_21032430_340.jpg":"340x227","h_21032430_220.jpg":"220x147","pp_21032430_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032430_1024.jpg":"805x1024","pp_21032430_640.jpg":"503x640","pp_21032430_480.jpg":"377x480","pp_21032430_340.jpg":"267x340","pp_21032430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21032444_1920.jpg":"1920x1080","k_21032444_1280.jpg":"1280x1280","k_21032444_1024.jpg":"1024x1024","k_21032444_640.jpg":"640x640","k_21032444_480.jpg":"480x480","k_21032444_340.jpg":"340x340","k_21032444_220.jpg":"220x220","o_21032444_1280.jpg":"1280x853","o_21032444_1024.jpg":"1024x682","o_21032444_640.jpg":"640x426","o_21032444_480.jpg":"480x320","o_21032444_340.jpg":"340x226","o_21032444_220.jpg":"220x146","h_21032444_1280.jpg":"1280x854","h_21032444_1024.jpg":"1024x683","h_21032444_640.jpg":"640x427","h_21032444_480.jpg":"480x320","h_21032444_340.jpg":"340x227","h_21032444_220.jpg":"220x147","pp_21032444_1280.jpg":"1006x1280","pp_21032444_1024.jpg":"805x1024","pp_21032444_640.jpg":"503x640","pp_21032444_480.jpg":"377x480","pp_21032444_340.jpg":"267x340","pp_21032444_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15552060 Threads: 3 Questions: 3210313690 Slow queries: 7239009 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236166571 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ovo-je-sve-samo-ne-tuzna-prica-o-djeci-iz-doma-maestral-joska-i-antu-smo-posjetili-u-stanu-u-centru-splita-i-shvatili-otkud-im-snaga-ne-smijete-preuzeti-ulogu-patnika-1170067 [printLink] => /split/ovo-je-sve-samo-ne-tuzna-prica-o-djeci-iz-doma-maestral-joska-i-antu-smo-posjetili-u-stanu-u-centru-splita-i-shvatili-otkud-im-snaga-ne-smijete-preuzeti-ulogu-patnika-1170067?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668359 [name] => JOŠKO LALIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-23 13:42:47 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-lalic [link] => /tag/josko-lalic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 309481 [name] => Dom Maestral [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-maestral [link] => /tag/dom-maestral ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sami svoji ljudi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je sve samo ne tužna priča o djeci iz doma ‘Maestral.‘ Joška i Antu smo posjetili u stanu u centru Splita i shvatili otkud im snaga: ‘Ne smijete preuzeti ulogu patnika‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-09-11-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20482772.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => Joško Lalić i Ante Vladić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20482772.jpg [title] => Jakov Prkić/CropixJoško Lalić i Ante Vladić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032410.png [title] => Jakov Prkić/CropixJoško Lalić u 'svom' stanu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20482778.jpg [title] => Jakov Prkić/CropixJoško Lalić živi u stanu za štićenike Dječjeg doma 'Maestral' koji će se uskoro početi preuređivati ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20482782.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20432182.jpg [title] => Tom Dubravec/ CropixUspomena s dobrotvorne večere: Petar Grašo, Jelena Burazin Marija Pletikosa i naš Joško Lalić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032414.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032416.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032418.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032420.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032428.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032430.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/21032444.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ovo je sve samo ne tužna priča o štićenicima iz dječjega doma. Ovo je hrabra, odlučna, nepokolebljiva životna štorija, a njezini nositelji pravi su borci.

Joško Lalić, štićenik Dječjeg doma "Maestral", nekoliko minuta iza 10 sati ujutro primio nas je u svoj stan u blizini Pjace, za koji su se na nedavnoj donatorskoj večeri prikupljala novčana sredstva za renoviranje.

– Pa dobro jutro, Joško, jesmo li te probudili? – pozdravljamo ga.

– Budilica me izdala, ali uspio sam se na vrijeme spremiti. Nemojte zamjeriti – odgovara nam veselo Joško, smijući se i rukom nam pokazujući preko kućnog praga.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

U ovom prostranom stanu živi s još dva cimera, a njihov dom podsjeća na pravi studentski stan. S vrata su odmah Joško i naš kolega fotoreporter Jakov Prkić upali u priču. Povukli su sto paralela preko kojih se poznaju. Prema opremi u stanu zaključujemo da su ovi momci sportaši. I nismo pogriješili. Bicikli su im poredani u hodniku, shake proteini krase većinu polica u kuhinji, a šipka za zgibove postavljena je između okvira jednih vrata.

Sveobuhvatna podrška

Godinu i pol dana u ovome stanu živi Joško, maturant je Ekonomske gimnazije, a osim toga vrlo optimističan, pristojan, uljudan i odvažan dečko.

– U ovaj stan doselio sam se sa 17 i pol godina, a prije toga sam dugi niz godina živio u Dječjem domu "Maestral". Iako živim samostalno, još uvijek sam štićenik Doma. Ovo je jedna od lokacija koja pripada Domu "Maestral", koji pokriva sve troškove moga života, od školovanja, hrane, komunalija... Potpomažu nas i u drugim stvarima osim ovih osnovnih – govori nam Joško.

---

image
Joško Lalić živi u stanu za štićenike Dječjeg doma 'Maestral' koji će se uskoro početi preuređivati
Jakov Prkić/Cropix
---

U samostalnom se životu, kaže, itekako dobro snašao.

– Moj cimer Ante i ja bili smo već neko vrijeme u stanu u sveobuhvatnoj podršci, gdje su nas učili vještinama samostalnoga života. Svidjela mi se ta sloboda koju nam "Maestral" daje. Živio sam u stanu sveobuhvatne podrške sa šestero djece i jednim odgojiteljem i bilo mi je odlično, bolje nego u Domu, gdje je bilo puno više djece, jer smo se više družili i bili slobodniji – kaže Joško.

Ljeti nije dangubio, marljivo je radio kao konobar u kafiću, kako bi imao "svoj dinar". Ovaj 19-godišnjak, za razliku od mnogih svojih vršnjaka, sve kućanske poslove i obveze obavlja sam, uz povremenu pomoć Doma ako negdje zapne. Svoje srednjoškolsko obrazovanje ubrzo privodi kraju, a kako ne bi ispao prepotentan, rekao nam je da planira na studij ekonomije u Zagreb. No, iz njega smo uspjeli izvući jednu duboko zakopanu želju. Studij u Francuskoj. A iza te želje, koja u njemu čuči već neko vrijeme, krije se lijepa i senzibilna priča.

– Našao sam studijski program u Francuskoj, traje pet godina i nastava je u cijelosti na engleskome. Studij je u Toulouseu, a tijekom tih godina natjerao bih se i da naučim francuski. Stipendiju bih dobio od "Rotary kluba", a i Republika Hrvatska nas potpomaže. Prvenstveno želim studirati u Francuskoj kako bih usavršio engleski jezik – veli Joško.

Pomoć države nije dovoljno prepoznata

Zašto baš Francuska, a ne neka druga zemlja?

– Za Francusku me vežu sentimentalni razlozi, moj djed je radio u Francuskoj cijeli život. Bio je jako produktivan. Radio je u tvornici "Peugeota". Bio je vrijedan čovjek koji je zarađivao svoje novce i dosta toga ostvario – ponosno nam kazuje.

Iako ne bi u potpunosti htio ići djedovim stopama i raditi u tvornici automobila, ipak bi htio jedan dio svoga života provesti u zemlji u kojoj je njegov predak proveo svoj radni vijek, a i naučiti jezik kojim mu je djed govorio.

Financijska podrška koju država i razne druge udruge nude djeci iz domova, u društvu, kako nam kaže, nije dovoljno prepoznata.

– Ja, Ante ili neko drugo dijete imamo lakše uvjete za studiranje u Hrvatskoj od neke druge djece. Imamo privatnu stipendiju za djecu iz Doma, zatim potpomaže nas i Centar za socijalnu skrb. Imamo plaćene sve troškove oko fakulteta, pa ako i par predmeta ne položimo nego ih prenesemo u drugu godinu, to ne plaćamo. Imamo i izravne upise u studentske domove – iznosi nam Joško pozitivne strane socijalnoga sustava i nadodaje kako nakon srednje škole i za vrijeme fakulteta nisu prepušteni sami sebi.

– Prati nas država cijelo vrijeme i brine se, ali često to nije naglašeno. A ako ne idete tim putem, onda to nećete ni znati. A mislim da bi to trebalo biti više prepoznato – veli nam.

Za razliku od onoga što bi mnogi pretpostavili, svoje odrastanje u domu Joško ne bi protumačio teškim ili naročito izazovnim.

– Svatko ima uspone i padove. U Domu "Maestral" sam toliki niz godina da bi meni bilo čudno da nisam u Domu. Bilo je nekada zahtjevno, ali brzo se naviknete. Bilo je težih i lakših momenata, no morate živjeti život koji ste dobili – šalje ovaj mladi, pametni dečko pouku za sve nas.

Prošao je i sam, kako nam pripovijeda, faze u kojima se pitao "zašto, Bože, baš ja?". No, kao pravi borac, sam je sebi na to odgovorio: "Nemate čarobni štapić kojim ćete promijeniti svoju situaciju."

Uvijek se imaš s nekim igrati

A diči se i jednom rečenicom koju mu je davnih dana uputila njegova sestra Marica.

– Bila sam mnogo sretnija od druge djece koja su često bila kod kuće sama i bilo im je dosadno, a ja sam se uvijek mogla s nekime igrati – prepričava nam Joško sestrinu rečenicu, koju uvijek "krade" kada ga netko upita o danima provedenim u Domu.

– Ja i moj cimer Ante smo se tukli milijun puta kad smo bili mali i to su nam najljepše uspomene – smiju se obojica.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Dovoljno epiteta za ovoga mladića nemamo. Osim što je skroman, kulturan, plemenit i odvažan, odiše i vrlinom dječje iskrenosti koja nas je najviše od svega oduševila. Zasluge za to što je izrastao u takvoga mladića ne prepisuje isključivo sebi, već i društvu koje mu je, kako nam napominje, u tome pomoglo.

– Volim naglasiti kako je društvo odgovorno za moj uspjeh, jer stvarno jest. Bez društva oko mene, Dječjeg doma "Maestral" i uvjeta koji su mi bili pruženi, sada ne bih bio na dobrom putu da se ostvarim i realiziram kao osoba – mudre riječi zbori naš sugovornik.

U ovom budućem ekonomistu leži i mali pisac. Odmalena nije gubio vrijeme. Odmah nakon što je naučio pisati, u prvom razredu osnovne škole, počeo je pisati pjesme. Njih je u sklopu zbirke pjesama "Što te volim" objavio s 12 godina. Zasluge za to da se prihvati pera i ostvari pjesnički potencijal, prepisuje svojoj učiteljici hrvatskoga jezika Anđeli Rađi. Ona je, veli nam, lektorirala pjesme i "gurala" ga naprijed.

– Dječji dom "Maestral" također je pomogao da izdam svoju prvu knjigu, a Knjižnica Marka Marulića bila je nakladnik knjige – pojašnjava.

U pjesmama je Joško otvorio dušu, pisao je o svemu. O prirodi i obitelji, a ponajviše o ljubavi jer, kako kaže, iz tužnih emocija izlaze najbolji stihovi. A zadnju je pjesmu u zbirci posvetio svojoj učiteljici.

– Opet ponavljam, da nije bilo društva oko mene, ne bih ja to sve ostvario – skroman je Joško.

Nije bilo stigme

Iako djecu iz doma često prati ta stigma "doma" tijekom odrastanja, Joško se s time nije susretao. Priznaje nam da je sve u tome kako se osoba postavi. A on se odmah, čim ga upoznate, postavi ljudski, humano, i s dobrom dozom samopouzdanja. Pa je stoga i okolina takva prema njemu.

– Ako vas smeta to što ste iz doma, to će i drugi primijetiti i "bosti" vas u tu ranu. Ali ako se postavite kao da ste vi u redu s tim, i drugi će to prihvatiti – samouvjereno će Joško.

Iako mnogi misle da djeca iz doma kreću s lošije startne pozicije, naš sugovornik odmah odbacuje tu tezu. Kroz sve situacije u životu, i one lakše, a bome i one teže, kada se i sam preispitivao, postavljao se kao da ima jednaku pozadinu kao i sva druga djeca. Kao pravi borac, nikada nije prolazio na tu "kartu djeteta iz doma", pa tako su ga onda i drugi shvaćali ozbiljnije.

Ovaj mladi autor, koji osim pisanja aktivno prati i politiku, ipak se ne vidi kao student književnosti ili politologije. Želi ostaviti otvorene mogućnosti za rad u drugim poljima, a vrata za svijet pera uvijek će ostaviti otvorena.

– Ako odem na politologiju, možda postanem i Tomašević, tko zna. Još uvijek godišnje napišem par pjesama, nisam prestao pisati – kroz smijeh nam govori i nadodaje kako voli za sebe reći da nije pravi pjesnik, jer pisati može samo o tužnim temama, a pravi umjetnici mogu stvarati i kad su sretni i kad su tužni.

Cimer Ante voli crtati

No, nije Joško jedini umjetnik u njihovu stanu. Njegov cimer Ante također je umjetnička duša. On umjesto prosipanja riječi na papir, voli crtati sve što mu padne na pamet. Svoju maštu predočava u stvarnost na komadu papira.

---

image
Joško Lalić i Ante Vladić
Jakov Prkić/Cropix
---

– Nisam vam ja neki slikar, to je više amaterski – skromno govori Ante, koji radi kao vodoinstalater u jednoj privatnoj tvrtki.

– On vam je pravi radnik, na praksi su bili iznimno zadovoljni njime. A uz to i crta odlično, samo mu pogledajte sobu – ubacuje se Joško u razgovor hvaleći svoga sustanara.

Iz Doma, prepričava nam Joško, vuče samo pozitivne i vedre uspomene.

– Imam tri sestre i još jednoga brata. Pridonosimo pronatalitetnoj politici. Moje su dvije starije sestre jedne od najzaslužnijih osoba što sam ispao ovako uspješan, ali posebna je draž imati mlađu sestru i moći je razmaziti – po stoti nas je put u ovome ugodnom razgovoru nasmijao.

Za kraj, poručio bi Joško nešto svima onima koji odrastaju u istom sistemu kao i on. Ono što je njega izvuklo na pravi put, a vjeruje da može i mnogo druge djece.

– Da ne bacam previše floskula o tome kako je život težak, odmah ću reći – život nije težak! Ne smijete preuzeti ulogu patnika. Neki ljudi smatraju da im društvo treba služiti, ali to nije uloga društva i nikada neće biti. Pojedinac ima zadaću samoostvariti se i biti na korist društvu. Naravno, izuzimam opravdane slučajeve – razboritim je riječima zaključio ovaj razgovor Joško Lalić.

---

image
Sasa Buric/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkic/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Sasa Buric/Cropix
Jakov Prkić/Cropix
Joško Lalić i Ante Vladić
Jakov Prkić/Cropix
Joško Lalić u 'svom' stanu
Jakov Prkić/Cropix
Joško Lalić živi u stanu za štićenike Dječjeg doma 'Maestral' koji će se uskoro početi preuređivati
Tom Dubravec/ Cropix
Uspomena s dobrotvorne večere: Petar Grašo, Jelena Burazin Marija Pletikosa i naš Joško Lalić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ovo-je-sve-samo-ne-tuzna-prica-o-djeci-iz-doma-maestral-joska-i-antu-smo-posjetili-u-stanu-u-centru-splita-i-shvatili-otkud-im-snaga-ne-smijete-preuzeti-ulogu-patnika-1170067 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=de555b5666f876dfd7941a95ecce5d6aca95d7b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+sve+samo+ne+tu%C5%BEna+pri%C4%8Da+o+djeci+iz+doma+%E2%80%98Maestral.%E2%80%98+Jo%C5%A1ka+i+Antu+smo+posjetili+u+stanu+u+centru+Splita+i+shvatili+otkud+im+snaga%3A+%E2%80%98Ne+smijete+preuzeti+ulogu+patnika%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovo-je-sve-samo-ne-tuzna-prica-o-djeci-iz-doma-maestral-joska-i-antu-smo-posjetili-u-stanu-u-centru-splita-i-shvatili-otkud-im-snaga-ne-smijete-preuzeti-ulogu-patnika-1170067 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovo-je-sve-samo-ne-tuzna-prica-o-djeci-iz-doma-maestral-joska-i-antu-smo-posjetili-u-stanu-u-centru-splita-i-shvatili-otkud-im-snaga-ne-smijete-preuzeti-ulogu-patnika-1170067 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sami svoji ljudi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitsami svoji ljudi

Ovo je sve samo ne tužna priča o djeci iz doma ‘Maestral.‘ Joška i Antu smo posjetili u stanu u centru Splita i shvatili otkud im snaga: ‘Ne smijete preuzeti ulogu patnika‘

Piše Antea Burazin
23. veljače 2022. - 13:42

Ovo je sve samo ne tužna priča o štićenicima iz dječjega doma. Ovo je hrabra, odlučna, nepokolebljiva životna štorija, a njezini nositelji pravi su borci.

Joško Lalić, štićenik Dječjeg doma "Maestral", nekoliko minuta iza 10 sati ujutro primio nas je u svoj stan u blizini Pjace, za koji su se na nedavnoj donatorskoj večeri prikupljala novčana sredstva za renoviranje.

– Pa dobro jutro, Joško, jesmo li te probudili? – pozdravljamo ga.

– Budilica me izdala, ali uspio sam se na vrijeme spremiti. Nemojte zamjeriti – odgovara nam veselo Joško, smijući se i rukom nam pokazujući preko kućnog praga.

U ovom prostranom stanu živi s još dva cimera, a njihov dom podsjeća na pravi studentski stan. S vrata su odmah Joško i naš kolega...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:11