StoryEditorOCM
SplitSTVARAJU SE SAVEZI

Ovo je luđe od Igre prijestolja, majka svih pitanja je: Tko je kralj istoka Splita? Jedna obična objava puno je otkrila

Piše Nikolina Lulić
10. listopada 2023. - 19:39

Jučer je u Gradskom kotaru Mejaši osnovana Koordinacija mjesnih odbora i gradskih kotareva istočnog dijela Grada Splita. Sama ta vijest na prvu ne zvoni na ništa sporno, dapače, pohvalno je da se kvartovi udružuju kako bi zajednički s Gradom iskomunicirali rješavanje nagomilanih problema, ali kad malo bolje pogledamo, vidimo da se u ovom dijelu Splita odigrava prava Igra prijestolja! A bit će vam u nastavku teksta jasno i zašto.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Neformalna granica istoka i zapada Splita je Ulica Zbora narodne garde (ZNG) koja se preko nadvožnjaka Visoka 1 nadovezuje na Ulicu kralja Stjepana Držislava, a navedene ulice su zapravo dionica Državne ceste D8.

Koordinaciji su pristupili Gradski kotar Mejaši, Mjesni odbor Kamen, Mjesni odbor Stobreč, Mjesni odbor Srinjine, Mjesni odbor Donje Sitno i Mjesni odbor Gornje Sitno - izvijestio je kotar Mejaši na svom Facebooku.

Za predsjednika Koordinacije izabran je Toni Piplica, čelnik Mejaša, a za zamjenika predsjednika Jurica Jurišić, predsjednik MO Donje Sitno.

image

Toni Piplica

 

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Osnivanjem navedene Koordinacije želimo što uspješnije artikulirati probleme istočnog dijela grada Splita i prezentirati ih građanima, gradonačelniku s njegovim najbližim suradnicima kao izvršnoj gradskoj vlasti, te gradskim vijećnicima.

Istočni dio grada Splita osim što je najnerazvijeniji dio grada, to je jedini preostali gradski resurs gdje se grad može širiti. Mi ne želimo da se grad i dalje širi neplanski ili bolje rečeno stihijski kao što se do sada godinama širio bez potrebne komunalne infrastrukture i objekata javne društvene namjene.

Želimo sudjelovati u planiranju razvoja ovoga dijela grada sa naglaskom na sudjelovanje u izradi prostorno planske dokumentacije kao što su Prostorni plan Grada Splita, GUp, te urbanistički planovi uređenja pojedinih mjesnih odbora i gradskih kotareva.

image

Mejaši

Tom Dubravec/Cropix

Svakako se želimo izboriti i da što više projekata vezanih za istočni dio grada Splita budu zastupljeni u gradskom proračunu - stoji u objavi.

Međutim, ne možemo ne primijetiti da u ovoj koordinaciji koja, kako se navodi, okuplja istok Splita nedostaju kotarevi Sirobuja i Šine i Mjesni odbor Žrnovnica. Također, ne možemo ne primijetiti da koordinacija trenutno okuplja čelnike kotareva i mjesnih odbora koji su iz redova - HDZ-a.

Nazvali smo čelnike kotareva koji trenutno nisu dio koordinacije da nam pojasne zašto ova "istočna priča" nije jedinstvena s obzirom da bi sigurno svi zajedno bolje i učinkovitije na taj način riješili svoje probleme, kojih na ovom dijelu grada - ne manjka.

Marina Kovačević, predsjednica kotara Šine odmah nam je rekla kako joj u toj koordinaciji - nije mjesto jer se ionako, kaže, sve svodi na HDZ. A ona je, znamo, potukla HDZ u ovom kotaru sa svojom nezavisnom listom.

image

Marina Kovačević

Saša Burić/Cropix

- To je interna stvar HDZ-a koji se uoči nadolazećih parlamentarnih i lokalnih izbora interno restrukturira i to nema nikakve veze sa mnom.

Upravo sam ja bila prva za to da se osnuje vijeće lokalnih samouprava, ali ta ideja nije naišla na dovoljnu potporu. Nakon toga sam predlagala osnivanje savjeta istočne mjesne samouprave, ali ispostavilo se da akteri ove priče kad sam zvala da se nađemo - nisu imali vremena - kratka i konkretna je bila Kovačević. 

Dodala je još kako su po njezinom mišljenju u koordinaciji trebali biti i kotarevi Žnjan i Mertojak, ali nisu dobili pozive na sastanak kad je koordinacija dogovorena.

Ivica Grubišić Gire, predsjednik kotara Sirobuja s koordinacijama ovakvog tipa ima već pozamašnog iskustva. On je, kaže nam, bio na čelu koordinacije dva puta, a prvi put je bio u toj ulozi još prije ‘90-ih godina, za vrijeme bivše države kada je postojala Općina Split.

image

Ivica Grubišić Gire

 

Božidar Vukičević/Cropix

- Nije to ništa novo, ovo je sada treći pokušaj da se kroz koordinaciju zajednički riješe problemi kotareva i mjesnih odbora, gdje bi se istok grada postavio kao partner. Svakako, inicijativu podržavam, ali zbog kotarskih obveza nisam trenutno u mogućnosti posvetiti joj se.

Ostavit ću otvorena vrata, pratit ću njihov rad, a možda se i priključim nakon nekog vremena ako se zaista pokaže da tu politici nema mjesta - kazao nam je Grubišić.

Mario Lolić, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica kazao nam je kako je jučer zbog poslovnih obveza bio spriječen nazočiti sastanku, ali da koordinacija ima njegovu punu podršku, uz jedan uvjet.

image

Mario Lolić

Jakov Prkić/Cropix

- Podržavam svaku inicijativu koja je na korist građana. Pratit ću njihov rad i možda im se i priključim ako vidim da nema nikakvih političkih pobuda - kazao nam je Lolić dodavši kako je otvoren za suradnju sa svim kolegama, kotarskim čelnicima, pogotovo s područja Donje i Gornje Sitno, mjesta iz kojih su njegovi korijeni..

Svakako, bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije u ovom dijelu grada u kojem je sada očito majka svih pitanja - tko će biti kralj istoka? 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 23:16