StoryEditorOCM
SplitKAP ŽIVOTA

Ovo je doba godine kada je uvijek nestašica krvi. Završila je velika kampanja darivanja, skupio se impresivan broj doza

Piše Božidar Lončar
28. kolovoza 2023. - 22:45

Kampanja "12 minuta za 3 života" nakon mjesec i pol dana privedena je kraju. Akciju darivanja krvi je organizirala Odjel za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Split i Crveni križ.

Mjerenjem razine hemoglobina, šećera i tlaka i upoznavanjem s opcijama i mogućnostima darivanja krvi u Marmontovoj ulici dovršena je ova kampanja koja je pokrenuta kako bi se izbjegle situacije kada "zagusti" i apelima se pozivaju građani na darivanje krvi.

image
Saša Burić/Cropix

U kolovozu je situacija obično najgora, ljudi su na godišnjem odmoru, a krvi nedostaje. Akcije darivanja krvi održavale su se najčešće u prostorijama Odjela dok je Crveni križ organizirao akcije u Splitu i okolici.

image
Saša Burić/Cropix

- Tijekom trajanja kampanje prikupljeno je oko 2000 doza krvi, što je u odnosu na isti period prošle godine, rast od 20 posto čime smo jako zadovoljni - kazala je Slavica Dajak, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Akcije darivanja krvi se nastavljaju. Iduća je u srijedu, 30. kolovoza, od 8 do 14 sati u Doverskoj ulici 17 na Mertojaku.

- Ovu kampanju shvaćamo kao početak intenzivnije kampanje koju planiramo tijekom jeseni, a u drugoj polovini devetog mjeseca planiramo širu edukaciju i komunikaciju prema mladima s ciljem okupljanja što većeg broja novih, mladih darivatelja krvi, kako bi u idućim ljetnim mjesecima izbjegli ozbiljne nestašice krvi - rekao je Tomislav Gojo, ravnatelj splitskog Crvenog križa.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

U rujnu je planirano sedam akcija: u vojarni u "Lori" prvog rujna, City Center One Split sedmog rujna, prostorijama Mjesnog odbora Kamen devetog rujna, Crkve pomoćnice na Kmanu dvadesetog rujna, prostorijama Gradskog kotara Lokve 23. rujna, u Mravincima u zgradi specijalne interventne policije 27. i 28. rujna.

Kampanja je nosila naziv "12 minuta za tri života" jer se od jedne donirane doze proizvedu tri čime se mogu spasiti života. Darivanje krvi traje 12 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:11