StoryEditorOCM
SplitUKLJUČITE SE I VI

Ovaj dvojac prevalit će biciklima 2300 kilometara zbog plemenitog cilja: ‘Kad vidimo osmijehe na njihovim licima...‘

Piše Split SD
24. rujna 2023. - 10:30

Dvojica rekreativnih biciklista, Miljenko Mrkonjić i Drago Jukić zaputili su se biciklima na put dug preko 2300 km s jednim ciljem - izgradnjom igrališta za nezbrinutu djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral (donedavno Dječji dom Maestral).

image
Privatni album

Njihov put je zaista poseban, a krenuo je 10. rujna 2023. iz Frankfurta, rodnog mjesta Miljenka - te su se preko Francuske spojili na Put sv. Jakova. Motivacija za put Miljenkov je plod - jer on se već prije nepune tri godine zaputio iz Frankfurta za Imotski s ciljem prikupljanja donacija za djecu oboljelu od raka iz udruge "Sanus" u Splitu.

Ovaj put pridružio mu se Drago Jukić, a cilj je sada Maestral u Splitu - mjesto gdje djeca u sustavu socijalne skrbi provode svoje dane.

- Miljenko i ja smo se upoznali preko njegovog Instagram profila, a meni je želja bila da mu se pridružim u novoj akciji - kaže Drago, a Miljenko je bez iti malo razmišljanja rekao "Idemo na put sv. Jakova i prikupljamo donacije za nezbrinutu djecu".

Do sada je hrvatski dvojac prešao preko 1800 km dužine i preko 12 475 metara visinske razlike. Na putu im izazove stvara kiša, vjetar, jako sunce i generalna izmorenost, ali oni se ne daju.

image
Privatni album

Motivacije im apsolutno ne nedostaje, jer su stalno u kontaktu s djecom iz Maestrala koja ih svesrdno podržavaju, kao i veliki dio hrvatskih sportaša koji dijeli njihovu akciju na društvenim mrežama.

- Nama vremenski uvjeti nisu problem. Iako izazovni, mi znamo zbog čega to radimo. Osmijeh na licima djece bez adekvatne roditeljske skrbi, kao i podrška zajednice nama pomažu da nastavimo, a prema našem planu 26.9 smo u Santiagu. Tamo ćemo se pomoliti Bogu i završiti naš put.

Jedino što nam nedostaje jest još veća podrška zajednice u smislu donacija za Maestral, jer mi Hrvati poznati smo po tome da smo ujedinjeni za one kojima je najpotrebnije.

image
Privatni album

Zbog toga, ako želite biti dio ove predivne priče, "Puta za igru" i pomoći Miljenku i Dragi da zajednički stvore bolje uvjete za igru djeci u Maestralu, to možete učiniti uplatom na platformi "Čini pravu stvar" na ovom linku.

Ukoliko imate vještine i znanja i volju pomoći i na druge načine u preuređenju igrališta u sjedištu Maestrala, možete kontaktirati Maestral i ponuditi konkretne radove.

Jer kako Miljenko i Drago kažu, čvrsta i stabilna zajednica može se ostvariti jedino ako svi u njoj sudjelujemo za bolje sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:59