StoryEditorOCM
Splitgrađevinski boom

Ovaj dio Splita je doživio najveću preobrazbu, a stanogradnja melje i zadnju travku. Istražili smo cijene kvadrata

Piše F.K.
8. studenog 2023. - 07:26

Nekadašnje nizove plastenika uz male obiteljske kuće zamijenila su velebna građevinska zdanja i zvukovi teške mehanizacije. Još do prije par desetljeća Mejaši i Kila smatrani su urbanistički nerazvijenim dijelovima Splita, namijenjenim za stanovništvo orijentirano na poljoprivredu i miran prigradski život.

No, produženje Vukovarske ulice, otvaranje dva velika trgovačka centra i nagli građevinski boom zauvijek su promijenili vizuru ovog dijela grada. Lokalni mještani su se već odavno pomirili s time da je nekoć mirno naselje na periferiji grada postalo meka građevinara i investitora.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Ne može se više ni disat - mrzovoljno je progunđao 85-godišnji Nedjeljko koji se na splitske Mejaše doselio još 60-ih godina prošlog stoljeća. Na naše pitanje kako se njegov kvart promijenio u odnosu na prije, odgovara:

- Prije su nam prigovarali da smo zaostali, da je sve nelegalizirano i nesređeno, a sada je gradskoj vlasti sve u redu kad imamo 30 novih zgrada, prometne gužve i živi čovik na čoviku!

‘Urbanizirana lokacija‘

I doista, lokalna infrastruktura sporo prati nezaustavljiv rast nekretnina, a time i stanovništva. Na nekim mjestima se po kvaliteti asfaltirane površine čini da ste zašli u nekakvu ruralnu sredinu, no golemi građevinski kompleks u blizini vrlo brzo otkriva da je ipak riječ o naglo urbaniziranoj lokaciji.

image
Ante Čizmić/Cropix

Jedan od takvih primjera je i veliko gradilište duž ulice Mejaši II gdje pored jednotračnih i neuređenih putova niču betonski giganti s mnogobrojnim stanovima. Investicijska tvrtka "Manas" stoji na čelu ovog projekta, a u stambeno-poslovnom kompleksu nalazi se 99 stanova u cjenovnom rasponu od 3500 do čak 3950 eura po četvornom metru.

Slično se razvija i predio oko trgovačkog centra Mall of Split gdje će uskoro niknuti novi hotel i poslovni neboder na kvadratima vrijednoga građevinskog zemljišta.

image

Najavljene zgrade ‘Porta grupe‘ pokraj trgovačkog centra Mall of Split

Frano Kiso

Nekolicina objekata se upravo podiže, dok je zasad u potpunosti završena arhitektonski upadljiva stambena zgrada "Mejaši peti". Sve 63 stambene jedinice su prodane, a cijena se kretala od 2200 do 2900 eura po metru četvornom.

Kristijan Gelo, predstavnik investitora "Tulipan grupe", otkrio nam je i tko u principu najviše kupuje njihove nekretnine.

- Imamo raznih kategorija kupaca. Od mlađih korisnika APN-ovih subvencioniranih kredita, pa do starijih gastarbajtera i pomoraca - tvrdi Gelo te dodaje da je cijena kod druge dvije zgrade u izgradnji ipak nešto veća i kreće se od 2700 do 3500 eura za kvadrat stana.

Za 60 kvadrata 228 tisuća eura

Nećete puno bolje proći ni zavirite li u internetske tražilice i oglasnike. Odmah iza lokalne Crkve sv. Liberana nude se stanovi površine od 60 kvadrata za koji ćete morati izdvojiti basnoslovnih 228 tisuća eura, a useljenje ne možete očekivati prije Božića iduće godine.

image
Frano Kiso

Što na sve to kaže lokalna politika?

- Gradski kotar Mejaši zadnje desetljeće počeo se užurbano i stihijski razvijati", kaže nam Toni Piplica, predsjednik kotara iz redova HDZ-a.

- Mislim da bi Grad za buduće izgradnje trebao pronaći zajednički jezik s investitorima u smislu da svaku zgradu poprati dječje igralište, uređena cesta ili parkirališni kapaciteti. Ukoliko ne reagiramo sada, bojim se da će za desetak godina biti prekasno - zaključuje Piplica.

image
Frano Kiso

Iz svega navedenog izgledno je da inflacijska kriza i galopirajući životni troškovi nimalo ne ometaju zlatnu groznicu stanogradnje i euforičnu potražnju na tržištu nekretnina.

Na potezu je Grad Split koji mora paralelno izbalansirati zastarjelu komunalnu infrastrukturu i sve veći broj stambenih jedinica koje povećavaju ionako ograničene kapacitete jednog od najbrojnijih splitskih kvartova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:59