stdClass Object ( [id] => 1165541 [title] => Otkrivamo neobične kriterije splitskog DORH-a u postupku za govor mržnje protiv dogradonačelnika Ivoševića. Bivša sutkinja i predstavnica židovske zajednice zgrožena obrazloženjem [alias] => otkrivamo-neobicne-kriterije-splitskog-dorh-a-u-postupku-za-govor-mrznje-protiv-dogradonacelnika-ivosevica-bivsa-sutkinja-i-predstavnica-zidovske-zajednice-zgrozena-obrazlozenjem [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević platio je 7000 kuna, nakon čega je odbačena kaznena prijava protiv njega zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju prema židovskom narodu. Informaciju o tome prvi je objavio na Facebooku.

Kako je već prije priznao da su sporne izjave njegove te postoji i sačuvani primjerak tih izjava, kaznene prijave nisu mogle biti odbačene zato što nije počinio navedeno nedjelo ili zbog nedostatka dokaza. Provjerili smo stoga što stoji iza navedene odluke Državnog odvjetništva.

Postupak je pokrenut na temelju dviju kaznenih prijava zbog spornih izjava koje je 2017. godine napisao na Facebooku i u kojima navodi, među ostalim, kako je “prosječni Židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na Židove, slično sa sličnim ne može ništa… nova”.

Do odbačaja je došlo prema načelu svrhovitosti koje u Zakonu o kaznenom postupku navodi kada se može ići u odbačaj kaznene prijave, iako postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo. Bojan Ivošević amnestiran je prema članku 206.d, u kojem stoji kako se može uvjetno odgoditi ili odustati od kaznenog progona ako osoba koja je prijavljena izvrši neku od nabrojenih obveza.

Humanitarna uplata

U te obveze spada i uplata u humanitarne ili karitativne svrhe koja je dana zamjeniku gradonačelnika, kada je rješenjem 24. siječnja ove godine odgođen kazneni progon protiv njega. Kako je u roku od jednog dana izvršio uplate na račune dviju humanitarnih udruga u ukupnom iznosu od 7000 kuna, novim rješenjem od 25. siječnja je kaznena prijava odbačena.

Međutim, u članku 206.d je navedeno i kako se taj institut može primijeniti “nakon prethodno pribavljene suglasnosti žrtve ili oštećenika”, što u slučaju zamjenika gradonačelnika nije pribavljeno.

Bojan Ivošević je antisemitske stavove iznio na Facebooku u prepisci s Ronijem Robertom Brandlom, hrvatskim Židovom kojemu se osobno obraća raznolikim izrazima: “slušaj momčino”, “malo se raspitaj koga ideš prozivat pi*ko”, “dabogda ti dica odrasla u Gazi”.

---

image
Bojanu Ivoševiću dosje je ostao čist 
Vojko Bašić/Cropix
---

Nakon objave prepiske Bojan Ivošević se javno ispričao i osudio svoj istup, a isto je napravio i kada je pozvan na Državno odvjetništvo u Splitu. Iako se u kaznenim prijavama protiv njega tražilo da se sasluša i Robert Brandli, od njega nije tražena suglasnost za odbačaj kaznene prijave.

Iz Općinskog državnog odvjetništva iz Splita dobili smo pojašnjenje koji je razlog zašto nisu pribavili suglasnost žrtve da bi išli u odbačaj kaznene prijave.

- Kod postupanja državnog odvjetnika po članku 206. d. stavku 1. Zakona o kaznenom postupku suglasnost žrtve potrebno je ishoditi kod kaznenih djela kod kojih je žrtva individualno određena, odnosno kaznenih djela počinjenih na štetu žrtve. U konkretnom slučaju, osumnjičenik je kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 4. KZ/11 počinio javnom objavom teksta u kojem je izrazio govor mržnje usmjeren prema židovskom narodu.

Pritom osumnjičenik u svojoj objavi nije imenovao ni jednog pripadnika tog naroda, a niti je ovo kazneno djelo Državnom odvjetništvu prijavio pripadnik židovskog naroda na koji se odnosi osumnjičenikova objava i na taj način se predstavio kao individualna žrtva ovog kaznenog djela, u kojem slučaju bi suglasnost te osobe bila zatražena.

Stoga, budući da je kazneno djelo iz članka 325. stavka 4. KZ/11 u konkretnom slučaju počinjeno na štetu svih Židova, to za postupanje sukladno članku 206.d ZKP/08 nije potrebno pribaviti pojedinačnu suglasnost svake individualne žrtve ovog kaznenog djela - pojasnili su nam.

Protokol je precizan

Laički objašnjeno, prema splitskom DORH-u, lakše oprostivo nedjelo je govor mržnje prema cijelom narodu nego prema pojedincu. Naime, ako uvrijedite pojedinca pripadnika manjine, nužna je njegova suglasnost da bi se odbacila kaznena prijava protiv vas.

Ako uvrijedite cijeli narod, suglasnost se ne traži, već je dovoljno da izvršite određeni oblik obveze, u ovom slučaju platite iznos humanitarnoj udruzi, i dosje vam ostaje čist. Naime, podatak u kaznenoj evidenciji da ste procesuirani za zločin iz mržnje nije baš najsretniji preduvjet za dobivanje posla na natječaju za bilo koje zanimanje. Ili za ostanak na poziciji zamjenika gradonačelnika.

Osim Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, prema kojima je DORH postupao, u travnju prošle godine donesen je i Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje, u koje spada i "govor mržnje" za koji je Ivošević bio prijavljen. U navedenom protokolu stoji niz naputaka i obveza nadležnim tijelima u koja spadaju: policija, državno odvjetništvo, sudovi i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tako je navedeno kako je “s ciljem što kvalitetnije obrade konkretnog slučaja potrebno uspostaviti suradnju s drugim čimbenicima koji bi u konkretnom slučaju zločina iz mržnje mogli pomoći, primjerice s organizacijama civilnoga društva, vjerskim zajednicama te stručnjacima koji se bave navedenom problematikom”.

Iako ne spadamo u nadležna tijela, slijedili smo protokol i kontaktirali Anu Lebl, predsjednicu Židovske općine u Splitu, vezano za slučaj Bojana Ivoševića.

- On se ispričao, mi smo to prihvatili. Imamo korektne odnose i suradnju - kazala nam je, navodeći kako je kazneni postupak protiv Ivoševića gotov.

Na našu primjedbu o tome da s DORH-a nije tražena suglasnost za odustanak od kaznene prijave, kazala nam je kako o zakonu ne zna ništa te da mora hitno odgovoriti na drugi poziv.

Naša druga sugovornica, bivša sutkinja Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba i voditeljica Shoah akademije Židovske općine Zagreb, komentirala je slučaj s oba aspekta.

Zakasnjela isprika

- Kada se radi o ispadima mržnje prema narodu, to se i tako goni prema službenoj dužnosti. Ovo je poruka da se protiv svakog naroda može bez ikakvog ustezanja govoriti s ovakvom mržnjom. Ono što je vidljivo iz odgovora DORH-a je njihovo objašnjenje kako neće valjda tražiti pristanak svakog pojedinog člana naroda.

Ako ih je bilo čije mišljenje interesiralo, mogli su pitati Roberta Brandla ili Židovsku općinu Split. U cijelom slučaju je najgore da nema prava žalbe, znači odluka je konačna.

---

image
Sanja Zoričić Tabaković: Ovo je eklatantan primjer kako se državna tijela ne bi trebala ponašati
Goran Mehkek/Cropix
---

Prvi put sam čula da netko, kada se radi o takvoj vrsti kaznenog djela, primjenjuje ovaj članak 206. d ZKP-a na kojem temelje svoje rješenje jer je on neprimjenjiv u slučajevima iskazivanja govora mržnje prema narodu. Činjenica da DORH na ovaj način postupi, jer nemaju koga pitati tko bi bio žrtva, eklatantan je primjer kako se državna tijela ne bi trebala ponašati.

Mora biti da su duboko mislili kako opravdati donošenje ovakvog rješenja. Osim toga, ovakvu poruku poslati javnosti je opasno.

Nadalje, zamjenik gradonačelnika Splita, kao osoba koja je napisala sporne izjave, mogao je, nakon što ga je prošao afekt, nazvati Roberta Brandla ili Židovsku općinu u Splitu i ispričati se ovako javno kako je javno iskazao antisemitski stav. On se ispričava tek nakon što je sporna prepiska došla do javnosti - kazala je Zoričić Tabaković.

O slučaju se odmah nakon izbijanja afere u lipnju prošle godine oglasila Udruga prijatelja Židova triju gradova - Splita, Jeruzalema i Bet Shemesha “Dan Amor”. U svom priopćenju istaknuli su kako su zgroženi antisemitskom izjavom tadašnjeg kandidata za splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića i kako njegov čin najdublje osuđuju.

Sada smo ih pitali kako komentiraju odbačaj kaznene prijave.

'Neka ide vidjeti...'

- I za ovu odluku Državnog odvjetništva o odbačaju ostajemo pri našem priopćenju u kojem smo sve naveli. To je jednom riječju gadljivo. Što nisu pitali Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb, koji se bori već koliko vremena protiv ustaških amblema i inače za zaštitu manjina?

Mi kao prijatelji Židova, da se nas pita, nikada ne bismo dali suglasnost za odbačaj takve prijave, neka mu to cijeli život stoji da zna što je rekao. Savjetovala bih Bojanu Ivoševiću da ide vidjeti što je napravljeno tijekom holokausta - rezolutna je bila Smiljana Reić Šerbo, tajnica Udruge.

---

PRESUDE U DRUGIM SLUČAJEVIMA: Zatvorske kazne su neminovne

 

Presuda K- 397/2020-9: šest mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv homoseksualaca
Šest mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od jedne godine, dobio je 24-godišnjak jer je u veljači 2020. godine preko svojeg profila na Facebooku pozivao na mržnju prema osobama homoseksualne orijentacije. U olakotne okolnosti mu je uzeto što je Udruzi, na čijoj stranici je objavio inkriminirane riječi, izravno uputio ispriku zbog objavljenog sadržaja. Predstavnici Udruge se ispričao i na sudu tijekom glavne rasprave.


Presuda K-568/2017: osam mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv Srba
Osam mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od četiri godine, dobio je 45-godišnjak koji je na svom Facebook profilu izražavao netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Uz to je objavio tri tuđe fotografije iz objavu imena i prezimena osobe. Priznao je počinjenje kaznenih djela, izjavio kako ide na grupne terapije, pije lijekove za smirenje, a vještak psihijatar je utvrdio da ima psihički poremećaj i trajni poremećaj osobnosti zbog kojih je bio smanjeno ubrojiv.


Presuda K-43/2020: šest mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv policajaca i njihove djece
Šest mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od godinu dana, dobio je 23-godišnjak koji je na Facebooku poticao na nasilje i mržnju prema djeci policijskih službenika i policijskim službenicima.

Objavio je, među ostalim: 'Sve ih treba pokopati ka zečeve i njih i roditelje i to javno za primjer ostalima, a te pase pandure čija dica to najviše rade a njih posebno.'


Presuda K-2/2020-17: deset mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv Hrvata
Deset mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine dobio je optuženik zbog poticanja na nasilje prema pripadnicima hrvatske nacionalnosti na Facebooku. Objavio je, među ostalim: 'Ovo je pjesma… sve Hrvate treba klati.'


Presuda K-181/2020-2: šest mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv migranata
Šest mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od dvije godine, dobio je 22-godišnjak zbog govora mržnje prema osobama drugačije etničke pripadnosti. Na svom Instagram profilu objavio je: 'Pola 9 glavni, imigranti se rješavaju kod oce nek dođe', a potom i poruku: 'Prebacujemo za sutra, dolazi vise ljudi, od 9 navečer se okupljamo, kip kod glavnog, bez bježanja, i svi furajte noževe.'

Mladić je priznao što je napravio, kazao je da je bio pijan i da je nakon dva dana obrisao sporne komentare.

---

---

SLIČNE KAZNENE PRIJAVE: U dvije godine dva odbačaja

 

Zanimalo nas je i koliko često se u Splitu odlučuju za odbačaj kaznene prijave za isto kazneno djelo, javno pozivanje na nasilje i mržnju. Zatražili smo stoga podatke za 2021. i 2020. godinu.


- U protekle dvije godine dvije kaznene prijave zbog kaznenog djela iz članka 325. stavak 4. Kaznenog zakona odbačene su prema načelu svrhovitosti s obzirom na to da su okrivljenici priznali počinjenje kaznenog djela i pristali izvršiti obveze.


U preostalim predmetima načelo svrhovitosti nije primijenjeno jer nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti budući da su počinitelji ili negirali počinjenje kaznenog djela ili, s obzirom na osobna svojstva (osuđivanost, kazneni postupci u tijeku i sl.), nije bilo mjesta primjeni načela svrhovitosti u kojim predmetima su u tim slučajevima podignute optužnice - odgovorili su.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOJANOV POUČAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BOJANOV POUČAK 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-02 14:31:04 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-06 21:46:00 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2022-02-06 21:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16982 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20814198.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20639854.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20815974.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20344146.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/02\/20703330.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Bojan Ivo\u0161evi\u0107, Sanja Zori\u010di\u0107 Tabakovi\u0107","Bojan Ivo\u0161evi\u0107 amnestiran je kad je platio 7000 kuna u humanitarne svrhe
\n\u00a0","Sanja Zori\u010di\u0107 Tabakovi\u0107: Ovo je eklatantan primjer kako se dr\u017eavna tijela ne bi trebala pona\u0161ati","Bojanu Ivo\u0161evi\u0107u dosje je ostao \u010dist\u00a0","Sanja Zori\u010di\u0107 Tabakovi\u0107 na ovogodi\u0161njoj spomen \u0161etnji kroz Zagreb na Medjunarodni dan sje\u0107anja na \u017ertve holokausta"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1308","hd_20814198_1920.jpg":"1920x1080","k_20814198_1280.jpg":"1280x1280","k_20814198_1024.jpg":"1024x1024","k_20814198_640.jpg":"640x640","k_20814198_480.jpg":"480x480","k_20814198_340.jpg":"340x340","k_20814198_220.jpg":"220x220","o_20814198_1280.jpg":"1280x872","o_20814198_1024.jpg":"1024x697","o_20814198_640.jpg":"640x436","o_20814198_480.jpg":"480x327","o_20814198_340.jpg":"340x231","o_20814198_220.jpg":"220x149","h_20814198_1280.jpg":"1280x854","h_20814198_1024.jpg":"1024x683","h_20814198_640.jpg":"640x427","h_20814198_480.jpg":"480x320","h_20814198_340.jpg":"340x227","h_20814198_220.jpg":"220x147","pp_20814198_1280.jpg":"1006x1280","pp_20814198_1024.jpg":"805x1024","pp_20814198_640.jpg":"503x640","pp_20814198_480.jpg":"377x480","pp_20814198_340.jpg":"267x340","pp_20814198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1405","hd_20639854_1920.jpg":"1920x1080","k_20639854_1280.jpg":"1280x1280","k_20639854_1024.jpg":"1024x1024","k_20639854_640.jpg":"640x640","k_20639854_480.jpg":"480x480","k_20639854_340.jpg":"340x340","k_20639854_220.jpg":"220x220","o_20639854_1280.jpg":"1280x936","o_20639854_1024.jpg":"1024x749","o_20639854_640.jpg":"640x468","o_20639854_480.jpg":"480x351","o_20639854_340.jpg":"340x248","o_20639854_220.jpg":"220x160","h_20639854_1280.jpg":"1280x854","h_20639854_1024.jpg":"1024x683","h_20639854_640.jpg":"640x427","h_20639854_480.jpg":"480x320","h_20639854_340.jpg":"340x227","h_20639854_220.jpg":"220x147","pp_20639854_1280.jpg":"1006x1280","pp_20639854_1024.jpg":"805x1024","pp_20639854_640.jpg":"503x640","pp_20639854_480.jpg":"377x480","pp_20639854_340.jpg":"267x340","pp_20639854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20815974_1920.jpg":"1920x1080","k_20815974_1280.jpg":"1280x1280","k_20815974_1024.jpg":"1024x1024","k_20815974_640.jpg":"640x640","k_20815974_480.jpg":"480x480","k_20815974_340.jpg":"340x340","k_20815974_220.jpg":"220x220","o_20815974_1280.jpg":"1280x852","o_20815974_1024.jpg":"1024x681","o_20815974_640.jpg":"640x426","o_20815974_480.jpg":"480x319","o_20815974_340.jpg":"340x226","o_20815974_220.jpg":"220x146","h_20815974_1280.jpg":"1280x854","h_20815974_1024.jpg":"1024x683","h_20815974_640.jpg":"640x427","h_20815974_480.jpg":"480x320","h_20815974_340.jpg":"340x227","h_20815974_220.jpg":"220x147","pp_20815974_1280.jpg":"1006x1280","pp_20815974_1024.jpg":"805x1024","pp_20815974_640.jpg":"503x640","pp_20815974_480.jpg":"377x480","pp_20815974_340.jpg":"267x340","pp_20815974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_20344146_1920.jpg":"1920x1080","k_20344146_1280.jpg":"1280x1280","k_20344146_1024.jpg":"1024x1024","k_20344146_640.jpg":"640x640","k_20344146_480.jpg":"480x480","k_20344146_340.jpg":"340x340","k_20344146_220.jpg":"220x220","o_20344146_1280.jpg":"1280x866","o_20344146_1024.jpg":"1024x693","o_20344146_640.jpg":"640x433","o_20344146_480.jpg":"480x325","o_20344146_340.jpg":"340x230","o_20344146_220.jpg":"220x148","h_20344146_1280.jpg":"1280x854","h_20344146_1024.jpg":"1024x683","h_20344146_640.jpg":"640x427","h_20344146_480.jpg":"480x320","h_20344146_340.jpg":"340x227","h_20344146_220.jpg":"220x147","pp_20344146_1280.jpg":"1006x1280","pp_20344146_1024.jpg":"805x1024","pp_20344146_640.jpg":"503x640","pp_20344146_480.jpg":"377x480","pp_20344146_340.jpg":"267x340","pp_20344146_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20703330_1920.jpg":"1920x1080","k_20703330_1280.jpg":"1280x1280","k_20703330_1024.jpg":"1024x1024","k_20703330_640.jpg":"640x640","k_20703330_480.jpg":"480x480","k_20703330_340.jpg":"340x340","k_20703330_220.jpg":"220x220","o_20703330_1280.jpg":"1280x853","o_20703330_1024.jpg":"1024x682","o_20703330_640.jpg":"640x426","o_20703330_480.jpg":"480x320","o_20703330_340.jpg":"340x226","o_20703330_220.jpg":"220x146","h_20703330_1280.jpg":"1280x854","h_20703330_1024.jpg":"1024x683","h_20703330_640.jpg":"640x427","h_20703330_480.jpg":"480x320","h_20703330_340.jpg":"340x227","h_20703330_220.jpg":"220x147","pp_20703330_1280.jpg":"1006x1280","pp_20703330_1024.jpg":"805x1024","pp_20703330_640.jpg":"503x640","pp_20703330_480.jpg":"377x480","pp_20703330_340.jpg":"267x340","pp_20703330_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15277485 Threads: 4 Questions: 3177659827 Slow queries: 7125618 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235516890 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/otkrivamo-neobicne-kriterije-splitskog-dorh-a-u-postupku-za-govor-mrznje-protiv-dogradonacelnika-ivosevica-bivsa-sutkinja-i-predstavnica-zidovske-zajednice-zgrozena-obrazlozenjem-1165541 [printLink] => /split/otkrivamo-neobicne-kriterije-splitskog-dorh-a-u-postupku-za-govor-mrznje-protiv-dogradonacelnika-ivosevica-bivsa-sutkinja-i-predstavnica-zidovske-zajednice-zgrozena-obrazlozenjem-1165541?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 666172 [name] => sanja zoričić tabaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-06 22:29:38 [main_article_id] => 0 [alias] => sanja-zoricic-tabakovic [link] => /tag/sanja-zoricic-tabakovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 230372 [name] => židovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zidovi [link] => /tag/zidovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 522622 [name] => govor mržnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => govor-mrznje [link] => /tag/govor-mrznje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOJANOV POUČAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkrivamo neobične kriterije splitskog DORH-a u postupku za govor mržnje protiv dogradonačelnika Ivoševića. Bivša sutkinja i predstavnica židovske zajednice zgrožena obrazloženjem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20814198.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => Bojan Ivošević, Sanja Zoričić Tabaković [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20814198.jpg [title] => CropixBojan Ivošević, Sanja Zoričić Tabaković ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20639854.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixBojan Ivošević amnestiran je kad je platio 7000 kuna u humanitarne svrhe
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20815974.jpg [title] => Goran Mehkek/CropixSanja Zoričić Tabaković: Ovo je eklatantan primjer kako se državna tijela ne bi trebala ponašati ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20344146.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixBojanu Ivoševiću dosje je ostao čist  ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/02/20703330.jpg [title] => Ranko Šuvar/CropixSanja Zoričić Tabaković na ovogodišnjoj spomen šetnji kroz Zagreb na Medjunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević platio je 7000 kuna, nakon čega je odbačena kaznena prijava protiv njega zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju prema židovskom narodu. Informaciju o tome prvi je objavio na Facebooku.

Kako je već prije priznao da su sporne izjave njegove te postoji i sačuvani primjerak tih izjava, kaznene prijave nisu mogle biti odbačene zato što nije počinio navedeno nedjelo ili zbog nedostatka dokaza. Provjerili smo stoga što stoji iza navedene odluke Državnog odvjetništva.

Postupak je pokrenut na temelju dviju kaznenih prijava zbog spornih izjava koje je 2017. godine napisao na Facebooku i u kojima navodi, među ostalim, kako je “prosječni Židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na Židove, slično sa sličnim ne može ništa… nova”.

Do odbačaja je došlo prema načelu svrhovitosti koje u Zakonu o kaznenom postupku navodi kada se može ići u odbačaj kaznene prijave, iako postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo. Bojan Ivošević amnestiran je prema članku 206.d, u kojem stoji kako se može uvjetno odgoditi ili odustati od kaznenog progona ako osoba koja je prijavljena izvrši neku od nabrojenih obveza.

Humanitarna uplata

U te obveze spada i uplata u humanitarne ili karitativne svrhe koja je dana zamjeniku gradonačelnika, kada je rješenjem 24. siječnja ove godine odgođen kazneni progon protiv njega. Kako je u roku od jednog dana izvršio uplate na račune dviju humanitarnih udruga u ukupnom iznosu od 7000 kuna, novim rješenjem od 25. siječnja je kaznena prijava odbačena.

Međutim, u članku 206.d je navedeno i kako se taj institut može primijeniti “nakon prethodno pribavljene suglasnosti žrtve ili oštećenika”, što u slučaju zamjenika gradonačelnika nije pribavljeno.

Bojan Ivošević je antisemitske stavove iznio na Facebooku u prepisci s Ronijem Robertom Brandlom, hrvatskim Židovom kojemu se osobno obraća raznolikim izrazima: “slušaj momčino”, “malo se raspitaj koga ideš prozivat pi*ko”, “dabogda ti dica odrasla u Gazi”.

---

image
Bojanu Ivoševiću dosje je ostao čist 
Vojko Bašić/Cropix
---

Nakon objave prepiske Bojan Ivošević se javno ispričao i osudio svoj istup, a isto je napravio i kada je pozvan na Državno odvjetništvo u Splitu. Iako se u kaznenim prijavama protiv njega tražilo da se sasluša i Robert Brandli, od njega nije tražena suglasnost za odbačaj kaznene prijave.

Iz Općinskog državnog odvjetništva iz Splita dobili smo pojašnjenje koji je razlog zašto nisu pribavili suglasnost žrtve da bi išli u odbačaj kaznene prijave.

- Kod postupanja državnog odvjetnika po članku 206. d. stavku 1. Zakona o kaznenom postupku suglasnost žrtve potrebno je ishoditi kod kaznenih djela kod kojih je žrtva individualno određena, odnosno kaznenih djela počinjenih na štetu žrtve. U konkretnom slučaju, osumnjičenik je kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 4. KZ/11 počinio javnom objavom teksta u kojem je izrazio govor mržnje usmjeren prema židovskom narodu.

Pritom osumnjičenik u svojoj objavi nije imenovao ni jednog pripadnika tog naroda, a niti je ovo kazneno djelo Državnom odvjetništvu prijavio pripadnik židovskog naroda na koji se odnosi osumnjičenikova objava i na taj način se predstavio kao individualna žrtva ovog kaznenog djela, u kojem slučaju bi suglasnost te osobe bila zatražena.

Stoga, budući da je kazneno djelo iz članka 325. stavka 4. KZ/11 u konkretnom slučaju počinjeno na štetu svih Židova, to za postupanje sukladno članku 206.d ZKP/08 nije potrebno pribaviti pojedinačnu suglasnost svake individualne žrtve ovog kaznenog djela - pojasnili su nam.

Protokol je precizan

Laički objašnjeno, prema splitskom DORH-u, lakše oprostivo nedjelo je govor mržnje prema cijelom narodu nego prema pojedincu. Naime, ako uvrijedite pojedinca pripadnika manjine, nužna je njegova suglasnost da bi se odbacila kaznena prijava protiv vas.

Ako uvrijedite cijeli narod, suglasnost se ne traži, već je dovoljno da izvršite određeni oblik obveze, u ovom slučaju platite iznos humanitarnoj udruzi, i dosje vam ostaje čist. Naime, podatak u kaznenoj evidenciji da ste procesuirani za zločin iz mržnje nije baš najsretniji preduvjet za dobivanje posla na natječaju za bilo koje zanimanje. Ili za ostanak na poziciji zamjenika gradonačelnika.

Osim Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, prema kojima je DORH postupao, u travnju prošle godine donesen je i Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje, u koje spada i "govor mržnje" za koji je Ivošević bio prijavljen. U navedenom protokolu stoji niz naputaka i obveza nadležnim tijelima u koja spadaju: policija, državno odvjetništvo, sudovi i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tako je navedeno kako je “s ciljem što kvalitetnije obrade konkretnog slučaja potrebno uspostaviti suradnju s drugim čimbenicima koji bi u konkretnom slučaju zločina iz mržnje mogli pomoći, primjerice s organizacijama civilnoga društva, vjerskim zajednicama te stručnjacima koji se bave navedenom problematikom”.

Iako ne spadamo u nadležna tijela, slijedili smo protokol i kontaktirali Anu Lebl, predsjednicu Židovske općine u Splitu, vezano za slučaj Bojana Ivoševića.

- On se ispričao, mi smo to prihvatili. Imamo korektne odnose i suradnju - kazala nam je, navodeći kako je kazneni postupak protiv Ivoševića gotov.

Na našu primjedbu o tome da s DORH-a nije tražena suglasnost za odustanak od kaznene prijave, kazala nam je kako o zakonu ne zna ništa te da mora hitno odgovoriti na drugi poziv.

Naša druga sugovornica, bivša sutkinja Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba i voditeljica Shoah akademije Židovske općine Zagreb, komentirala je slučaj s oba aspekta.

Zakasnjela isprika

- Kada se radi o ispadima mržnje prema narodu, to se i tako goni prema službenoj dužnosti. Ovo je poruka da se protiv svakog naroda može bez ikakvog ustezanja govoriti s ovakvom mržnjom. Ono što je vidljivo iz odgovora DORH-a je njihovo objašnjenje kako neće valjda tražiti pristanak svakog pojedinog člana naroda.

Ako ih je bilo čije mišljenje interesiralo, mogli su pitati Roberta Brandla ili Židovsku općinu Split. U cijelom slučaju je najgore da nema prava žalbe, znači odluka je konačna.

---

image
Sanja Zoričić Tabaković: Ovo je eklatantan primjer kako se državna tijela ne bi trebala ponašati
Goran Mehkek/Cropix
---

Prvi put sam čula da netko, kada se radi o takvoj vrsti kaznenog djela, primjenjuje ovaj članak 206. d ZKP-a na kojem temelje svoje rješenje jer je on neprimjenjiv u slučajevima iskazivanja govora mržnje prema narodu. Činjenica da DORH na ovaj način postupi, jer nemaju koga pitati tko bi bio žrtva, eklatantan je primjer kako se državna tijela ne bi trebala ponašati.

Mora biti da su duboko mislili kako opravdati donošenje ovakvog rješenja. Osim toga, ovakvu poruku poslati javnosti je opasno.

Nadalje, zamjenik gradonačelnika Splita, kao osoba koja je napisala sporne izjave, mogao je, nakon što ga je prošao afekt, nazvati Roberta Brandla ili Židovsku općinu u Splitu i ispričati se ovako javno kako je javno iskazao antisemitski stav. On se ispričava tek nakon što je sporna prepiska došla do javnosti - kazala je Zoričić Tabaković.

O slučaju se odmah nakon izbijanja afere u lipnju prošle godine oglasila Udruga prijatelja Židova triju gradova - Splita, Jeruzalema i Bet Shemesha “Dan Amor”. U svom priopćenju istaknuli su kako su zgroženi antisemitskom izjavom tadašnjeg kandidata za splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića i kako njegov čin najdublje osuđuju.

Sada smo ih pitali kako komentiraju odbačaj kaznene prijave.

'Neka ide vidjeti...'

- I za ovu odluku Državnog odvjetništva o odbačaju ostajemo pri našem priopćenju u kojem smo sve naveli. To je jednom riječju gadljivo. Što nisu pitali Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb, koji se bori već koliko vremena protiv ustaških amblema i inače za zaštitu manjina?

Mi kao prijatelji Židova, da se nas pita, nikada ne bismo dali suglasnost za odbačaj takve prijave, neka mu to cijeli život stoji da zna što je rekao. Savjetovala bih Bojanu Ivoševiću da ide vidjeti što je napravljeno tijekom holokausta - rezolutna je bila Smiljana Reić Šerbo, tajnica Udruge.

---

PRESUDE U DRUGIM SLUČAJEVIMA: Zatvorske kazne su neminovne

 

Presuda K- 397/2020-9: šest mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv homoseksualaca
Šest mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od jedne godine, dobio je 24-godišnjak jer je u veljači 2020. godine preko svojeg profila na Facebooku pozivao na mržnju prema osobama homoseksualne orijentacije. U olakotne okolnosti mu je uzeto što je Udruzi, na čijoj stranici je objavio inkriminirane riječi, izravno uputio ispriku zbog objavljenog sadržaja. Predstavnici Udruge se ispričao i na sudu tijekom glavne rasprave.


Presuda K-568/2017: osam mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv Srba
Osam mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od četiri godine, dobio je 45-godišnjak koji je na svom Facebook profilu izražavao netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Uz to je objavio tri tuđe fotografije iz objavu imena i prezimena osobe. Priznao je počinjenje kaznenih djela, izjavio kako ide na grupne terapije, pije lijekove za smirenje, a vještak psihijatar je utvrdio da ima psihički poremećaj i trajni poremećaj osobnosti zbog kojih je bio smanjeno ubrojiv.


Presuda K-43/2020: šest mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv policajaca i njihove djece
Šest mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od godinu dana, dobio je 23-godišnjak koji je na Facebooku poticao na nasilje i mržnju prema djeci policijskih službenika i policijskim službenicima.

Objavio je, među ostalim: 'Sve ih treba pokopati ka zečeve i njih i roditelje i to javno za primjer ostalima, a te pase pandure čija dica to najviše rade a njih posebno.'


Presuda K-2/2020-17: deset mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv Hrvata
Deset mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine dobio je optuženik zbog poticanja na nasilje prema pripadnicima hrvatske nacionalnosti na Facebooku. Objavio je, među ostalim: 'Ovo je pjesma… sve Hrvate treba klati.'


Presuda K-181/2020-2: šest mjeseci uvjetnog zatvora za 'govor mržnje' protiv migranata
Šest mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od dvije godine, dobio je 22-godišnjak zbog govora mržnje prema osobama drugačije etničke pripadnosti. Na svom Instagram profilu objavio je: 'Pola 9 glavni, imigranti se rješavaju kod oce nek dođe', a potom i poruku: 'Prebacujemo za sutra, dolazi vise ljudi, od 9 navečer se okupljamo, kip kod glavnog, bez bježanja, i svi furajte noževe.'

Mladić je priznao što je napravio, kazao je da je bio pijan i da je nakon dva dana obrisao sporne komentare.

---

---

SLIČNE KAZNENE PRIJAVE: U dvije godine dva odbačaja

 

Zanimalo nas je i koliko često se u Splitu odlučuju za odbačaj kaznene prijave za isto kazneno djelo, javno pozivanje na nasilje i mržnju. Zatražili smo stoga podatke za 2021. i 2020. godinu.


- U protekle dvije godine dvije kaznene prijave zbog kaznenog djela iz članka 325. stavak 4. Kaznenog zakona odbačene su prema načelu svrhovitosti s obzirom na to da su okrivljenici priznali počinjenje kaznenog djela i pristali izvršiti obveze.


U preostalim predmetima načelo svrhovitosti nije primijenjeno jer nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti budući da su počinitelji ili negirali počinjenje kaznenog djela ili, s obzirom na osobna svojstva (osuđivanost, kazneni postupci u tijeku i sl.), nije bilo mjesta primjeni načela svrhovitosti u kojim predmetima su u tim slučajevima podignute optužnice - odgovorili su.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Vojko Bašić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Vojko Bašić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Cropix
Bojan Ivošević, Sanja Zoričić Tabaković
Vojko Bašić/Cropix
Bojan Ivošević amnestiran je kad je platio 7000 kuna u humanitarne svrhe
 
Goran Mehkek/Cropix
Sanja Zoričić Tabaković: Ovo je eklatantan primjer kako se državna tijela ne bi trebala ponašati
Vojko Bašić/Cropix
Bojanu Ivoševiću dosje je ostao čist 
Ranko Šuvar/Cropix
Sanja Zoričić Tabaković na ovogodišnjoj spomen šetnji kroz Zagreb na Medjunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/otkrivamo-neobicne-kriterije-splitskog-dorh-a-u-postupku-za-govor-mrznje-protiv-dogradonacelnika-ivosevica-bivsa-sutkinja-i-predstavnica-zidovske-zajednice-zgrozena-obrazlozenjem-1165541 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=532d2d8bffd0a79b0acd709ad63954db203410a6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkrivamo+neobi%C4%8Dne+kriterije+splitskog+DORH-a+u+postupku+za+govor+mr%C5%BEnje+protiv+dogradona%C4%8Delnika+Ivo%C5%A1evi%C4%87a.+Biv%C5%A1a+sutkinja+i+predstavnica+%C5%BEidovske+zajednice+zgro%C5%BEena+obrazlo%C5%BEenjem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fotkrivamo-neobicne-kriterije-splitskog-dorh-a-u-postupku-za-govor-mrznje-protiv-dogradonacelnika-ivosevica-bivsa-sutkinja-i-predstavnica-zidovske-zajednice-zgrozena-obrazlozenjem-1165541 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fotkrivamo-neobicne-kriterije-splitskog-dorh-a-u-postupku-za-govor-mrznje-protiv-dogradonacelnika-ivosevica-bivsa-sutkinja-i-predstavnica-zidovske-zajednice-zgrozena-obrazlozenjem-1165541 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOJANOV POUČAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitBOJANOV POUČAK

Otkrivamo neobične kriterije splitskog DORH-a u postupku za govor mržnje protiv dogradonačelnika Ivoševića. Bivša sutkinja i predstavnica židovske zajednice zgrožena obrazloženjem

6. veljače 2022. - 22:29

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević platio je 7000 kuna, nakon čega je odbačena kaznena prijava protiv njega zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju prema židovskom narodu. Informaciju o tome prvi je objavio na Facebooku.

Kako je već prije priznao da su sporne izjave njegove te postoji i sačuvani primjerak tih izjava, kaznene prijave nisu mogle biti odbačene zato što nije počinio navedeno nedjelo ili zbog nedostatka dokaza. Provjerili smo stoga što stoji iza navedene odluke Državnog odvjetništva.

Postupak je pokrenut na temelju dviju kaznenih prijava zbog spornih izjava koje je 2017. godine napisao na Facebooku i u kojima navodi, među ostalim, kako je “prosječni Židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:55