stdClass Object ( [id] => 1216334 [title] => Otkrivamo gdje se Splićani skrivaju od invazije turista, jedno mjesto je istinski dragulj. Barba u kafiću nam ispovijeda: Sve smo potaracali, bojim se za svoju unučicu...; Konobarica Matilda priznaje: Stresno je i histerično [alias] => otkrivamo-gdje-se-splicani-skrivaju-od-invazije-turista-jedno-mjesto-je-istinski-dragulj-sjor-luka-nam-ispovijeda-sve-smo-potaracali-bojim-se-za-svoju-unucicu-konobarica-matilda-priznaje-stresno-je-i-histericno [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvo što ovih dana čujete kad upalite vijesti je kako Hrvatska obara turističke rekorde. Sezona je na vrhuncu, smještaji su puni, a prihodi se slijevaju u državnu blagajnu.

Kako naša država živi od turizma, htjeli smo upitati naše građane jesu li uzbuđeni zbog ovih sjajnih turističkih rezultata. No, pošto naših građana, barem u slobodno vrijeme, nema tamo gdje turizma ima, potražili smo ih u manje atraktivnim kafićima i restoranima splitskog poluotoka - onima njima namijenjenima. 

Krenuli smo od Mythosa na Firulama, jednog od najljepših mjesta u gradu za popiti piće, na kojem sunca ima gotovo kao i dana. U kantunu terase sjedi jedan barba i čita novinu. Pitamo ga smijemo li mu zasmetati dok pije prvu jutarnju kavu, a on je pristojan. 

- Volin doć ovdi jer mi nije daleko, a lipo je. Uživan u svon miru, ne triba mi niko, to je biće jer san stari penzjoner. A uvatija san mot još prije puno godina, kad bi e ekipon sija posli tenisa. Igra san ja i balun u Ajduka, kojeg mi je drago pogledat ovdi na televiziju, ali san brzo odusta. Zašto? Ma, šjor Luka nan je samo zadava nike vježbe s konopima, a kakvi vidit teren i balun. Mene to brzo štufalo... - priča nam.

Svoj radni vijek je proveo u Dalmacijacementa, u vrijeme kad je tamo bilo 5.500 ljudi, a sad ih je, kaže, malo preko 400. Samo kod njega, jer ja bio šef za elektriku, je bilo 20 radnika, a sad ih je svega četiri. 

- Ovo danas, di cili grad živi samo od turizma, to nije normalno. U neko bolje vrime smo imali industriju, a sve smo to potaracali.

Od ovog sad dobro žive samo oni koji imaju apartmane, restorane i kafiće, a drugi preživljavaju. Iman unuku, ma sve se bojin za nju i kako će sve bit za 20-30 godin... Sve ide u niku stvar, a šta ja tu mogu... - kaže barba.

---

image
Marin Prvan
---

Gospođa s pasićem za stolon do je načula naš razgovor i uključila se:

- Ja sam vam već dugo vremena u Zagrebu, a ovaj svoj grad više uopće ne prepoznajem. Šta mi, na neki način, i dobro dođe jer onda nemam ni za čim patit. Centar je lišen ikakvog sadržaja za domaće i transformirao se u beživotnu kulisu za turiste.

Zapravo, ne sjećam se kad sam zadnji put bila uopće tamo, to se izgubilo, taj mot da se tamo ide. Ja budem u brata ovdje na Bačvice i svaku večer mi se ispod prozora deru pijane i polugole Francuskinje. Vjerujte mi, nisam neka puritanka, al ovo prelazi neke granice dobrog ukusa - istresla nam je svoju muku Splićanka.

Za šankom, prije nego smo platili, smo proćakulali i s konobaricama, Ivom i Andreom. Zanima nas tko su bolji gosti, domaći il strani.

- Pa, nije baš da stranci ostave nešto manče, pogotovo zato jer uglavnom plaćaju karticom. Zapravo, čak znaju i pitat, al preko aparata ne postoji opcija za napojnicu. Al isto tako, digod se itnu.

Evo, nekidan je čovik, turist, vidija kako sama letam po štekatu, a bila je gužva, pa mi je ostavia 200 kuna. U drugu ruku, jedna strankinja je išla platit s novčanicom od 200 umisto 20, pa san joj rekla da je falila. Znaju se oni zeznit tako. Ko zna, možda se i on zeznija - smije se Iva dok sprema napitke. 

Komentiramo kako je danas udarna vijest u novinama kad netko pronađe nečiji novčanik pun para pa ga vrati vlasniku, kao da je to nešto nenormalno. Eto kakvo vrijeme je došlo...

Što se tiče njihovih kava, Ivina štacija je Treće poluvrijeme na Cankarjevoj, a Andra voli sjesti negdje uz more. U grad zalaze slabo i nikako jer je gužva i svi su nervozni pa se ta nervoza prebaci i na njih. To im se, odmahuju glavama, više ne da.

---

image
Marin Prvan
---

Šetamo do Žbirca i, taman prije nego ćemo ući u kafić, slučajno zagazimo u 'dnevni boravak' vesele ekipe koja sjedi na klupici kraj skala. Rado nas primaju iako, vrte glavom, je već sve već prikrcano svitom. A oni su ti koji svako jutro čiste za njima.

- Prošle godine je to bilo ajme majko koliko je bilo smeća, jer je svaku noć njih iljadu lokalo doli na plaži. A ni ove godine nije puno bolje... Stakla ka u priči, a ima i ovih nekih filtera s nikon iglicon. Evo ja san se baš nekidan ubola na jedan takvi.

Kakvi je bonton turista? Jel' me zezate?! To van je sve bože sačuvaj... Evo, evo vidi kako su ove doli sile nasrid put. I sad, da dođen ja i prošetan in po tin krpušinama, bi ja bila ovakva-onakva... Moš mislit kako ih je briga za išta, eto tako se ponašaju - unervozila se ova simpatična bivša veterinarka, pokazujući grupicu koja je upravo zasjela par metara ispod.  

---

image
Marin Prvan
---

- Znate zašto Hrvati vole turizam? Jer je to laka lova, ne triba puno radit. Upri par miseci, pa onda sidi doma i ladi jajca. Tako je svakako onima s apartmanima, a ostali se snalaze. Mi napredovali sigurno nismo, jedino zbog mora i sunca nismo još potonili, a tvornice smo, baš ka šta smo i tili, uništili i rasprodali.

Moja generacija će se još kako tako izvuć, al će zato našin mladima bit drž-ne daj. Sve ove pare za koje se oni sad moraju znojit na sezonama, to će in sve posupat stvari koje mi nismo ni tribali plaćat. Lipo smo uplaćivali samodoprinos od tri posto i znali da ćemo od toga, onome kome je tribalo, dobit stan. Imali smo besplatno školstvo i zdravstvo, a sad to sve, na ovaj il onaj način, vuče dodatne troškove. Pa sad, ako ćemo tako gledat, standard je iša doli - objašnjava nam Nikša s Bačvica.

Žao mu je, kaže, što se današnjim mladima, koji se trude stvoriti nešto otvarajući OPG-ove i slične proizvodne pogone, na svakom koraku zapinju noge, a poticaji u većem dijelu odlaze u džepove onih sa stranačkim iskaznicama. To je, ironičan je Nikša, taj kriminal i otimačina za koje smo se uspješno izborili.

---

image
Marin Prvan
---

Od turizma smo se pokušali skloniti na Splitu 3, u restoranu Opatija, duge tradicije i dobrih marendi za domaći svit. Bar je tako bilo nekad...

- Malo smo promijenili jelovnik, nema više janjetine utorkom, ali je i dalje domaća spiza. Po danu su naši ljudi, al navečer je pun štekat stranaca. Ali, jadna ti san, za njih se skoro ni ne isplati izać u baštu, kakva in je manča - u prolazu nam dobacuje konobarica Matilda.

Prije je, kaže, radila sezonu u Fife i, s obzirom na stres, histeriju i tempo takvog posla, jako je teško ostati pristojan i uslužan prema klijentima. A pošto je tako gotovo svugdje u sezoni, domaći gosti se na ta mjesta neće vratiti, a i kod turista će se, kad-tad, pročuti taj loš glas.

Ovdje se pak uvijek vraćaju Edita i Dado pošto je, uvjeravaju nas, odlična spiza, a cijene pristupačne. 

- Zašto ne idemo do centra? Jeste vi ludi, ne pada nam napamet! Kome triba ona strka, žiža, gužva... A tek parking... Jedino s čin se može pristupit dole je romobil. Ovakva mista su ono di nan je drago doć, a osin ostalo ih je još možda pet-šest u cilon gradu, šta stvarno nije puno na broj stanovnika.

A restorana na sve strane... Svi rade u turizmu. Eno, sad i perač čaša ima 10.000 kuna. To je, na taj način, sigurno neodrživo i taj balon mora nekad puknit - slaže se dvojac.

Diskutiramo s njima o tome rastu li brže plaće ili cijene, i slažemo se da je odgovor ovo drugo. Njima se, doduše, standard podigao jer rade tri posla, ali smo svjedoci da prosječni građanin živi od sezone do sezone i gleda ušparati svaku kunu. 

- Ajde, pusti ih više da jedu, oladit će in se - viče na nas teta iz kužine. Uplašeni smo i odlazimo. Uplašeni za budućnost ovakve ekonomije, ovisne o turizmu.

---

image
Marin Prvan
---  

Uplovljavamo u Lučicu, gdje je mirno i poznato, prava obiteljska atmosfera. Gledamo tko još nije dobio hranu na stol pa da ih možemo ugnjaviti. 

- Odakle ste vi? - pita nas trojac bez kormilara.

- Iz Slobodne - odgovaramo.

- Ajde, s obziron da je Slobodna kriva šta mi odi uopće sidimo, sidite i vi - pokazuju nam na stolicu.

Otkrivaju nam Ranko i Marko da su se njih dvoje upoznali dok su radili u skladištu Slobodne u Dugopolju, nakon čega je Marko otvorio firmu za elektromaterijal.

A pošto je Rankov otac Neno kroz godine, ne htijući od korisnih stvari stvarati smeće, nakupio dosta sirovina koje Marku mogu biti korisne u poslu, dogovorili su se međusobno dat ruke.

Naime, to jutro su mladići ispraznili barba Neninu garažu, a on ih je, za to što su ga lišili tih vrijednosti, još počastio i ručkom! Doduše, sebi je naručio teletinu s krumpirima, a njih dvoje su dobili ćevape. Istina, sami su ih odabrali.

- Volin u Lučicu jer je ovdi lipo i mirno, dobra je spiza i domaći je svit. Je li jeftino? A gledajte, više nije nigdi jeftino. Svi su krešili zbog ovog pritiska turizma, a plaće se miču slabo i nikako.

Od turizma smo mi dobili šipak, eto šta smo dobili. Jedino, to ću in priznat, nismo puno izgubili. Država tako najbrže obrne pineze, a drugdi i ne može jerbo su sve potaracali. Sve smo karte bacili u turizam, a ja nema šanse da ću poć ist u onoga koji radi samo tri miseca o godine. Takvi mi se gadu! - revoltiran je Neno.

Sjeća se kako je prije na ljeto u gradu, među turistima, bilo pola "naših" ljudi, a pola stranaca. Sad, kaže, naših nema niti deset posto, a ovi što dolaze su ajme majko.

- Činu monade i gledaju nas ka afričku zemlju di mogu radit šta in je voja. Eto nan ga! - pokazuje Neno, a njih dvojica preko puta stola se smiju.

---

image
Marin Prvan
---

Smijali su se i Tea i Krešo u Procaffeu, sve dok ih nismo pitali zašto ne idu na Rivu pit kavu.

- Šta ću tamo radit, to je sad misto za strance. Nema šanse da ću ja davat one novce za jedno piće! Jednon kad se odvikneš se više ne vraćaš i zato taj splitski đir, šta je prije bilo otić popit kavu na Rivu, više skoro ni ne postoji.

Zadnji put san bia tamo kad mi je došla rodica iz inozemstva, al san se osjeća jako neugodno i samo san gleda kako uteć negdi drugdi. Mi lokalci smo sad prognanici iz našeg grada pa sad tražimo neke alternativne lipo pozicije, ka šta je ova - sa smješkom nam priča Krešo.

Pitamo jesu li uzbuđeni što upravo obaramo turističke rekorde.

- Je, svaki put kad čujemo te vijesti nam bude toplo oko želuca i otvorimo bocu najbolje graševine. Sad ozbiljno, u gradu su gužve i žega je pa su svi, da prostite, na***ani. Ali mi smo svjesni da za to nisu krivi turisti, nego država koja nije dovoljno kreativna da osmisli ikakvu drugu gospodarsku granu, nego samo iskorištava ono šta nam je prirodno dato.

Nisu, jasno, krivi ni ljudi koji se daju u ugostiteljstvo jer je to najbrži način za obrtaj para - sažima Tea i kaže da, iako se Krešo, kao malo stariji više ne nervira oko tih stvari, ona se i dalje teško miri s tim da će njena generacija biti potpuno zarobljena okovima turizma.

Par stolova od njih se smjestila družina iz Slavonije, koja je došla povodom utakmice Hajduka. Svaki put kad su tu, što nije rijetko jer su veliki obožavatelji bilih, se okupaju na Gusara i svrate na par pivi u Procaffea prije nego krenu put Poljuda. 

- Ovdje nam je savršeno, samo su domaći i nema gužve, turista i svih tih napornih stvari koje idu uz to. Šta se nismo spustili do grada? Pa ne dolazi u obzir, jeste vi vidjeli koliko je ljudi tamo?

Gledajte, nemamo mi ništa kontra turizma. Dapače, i u nas je on sad lagano došao i dolazi sve više. Mi smo sretni zbog toga. Bit će poslova i malo će kraj živnuti. Ali ovo ovdje u vas je katastrofa. Dobro ste vi tu još svi živi i zdravi -  zabrinuti su za Dalmatince naši prijatelji iz Osijeka i Đakova.

---

image
Marin Prvan
---

Puno živih i zdravih je na Jadrana, a među njima je i šjor Damir. Živi par ulica dalje, podno Marjana, pa mu se zgodno spustiti u kafić kraj bazena gdje popije kavu i čita knjigu. Za stolom je njegov mali svijet, ništa ga puno okolo ne uzbuđuje. Ali i njega je bocnuo prstić turizma.

- Prije bi uvik iste familije dolazile na dva tjedna i sprijateljili bi se sa domaćinima. To ne da nije minjalo način života u mistu, nego bi ga samo oplemenilo. Bilo je humano, ne ka ovo danas. Ti gosti bi onda, negdi u peti misec, došli vamo dat ruke piturat kuću di će stat na lito. I to besplatno! Guštalo se u tome, to su bila puno lipa druženja.

Ovi danas samo trču, ne znaju ko in glavu nosi. A trkat će dok svi skupa ne po***dimo. Nema proizvodnje, to su ovi popljačkali. A sad su bacili očadu na turizam jer se jedino još tu ima šta za opljačkat - izravan i čvrst je ovaj stari autonomaš.

---

image
marin prvan
---

Za kraj smo ostavili najdomaćije mjesto, tamo gdje noga turista još nikada kročila nije. Riječ je o, znaju svi malo bolji poznavatelji splitske underground kafićke scene, popularnim Šorama.

Ovo mjesto je bilo poznato kao jedno od posljednjih utočišta pive "od jednog konja" tj. deset kuna. Međutim, a čime smo se opekli na vlastitoj koži, ona je sad poskupila na 12. A kad je inflacija stigla i do Šora, onda znate da je situacija zbilja alarmantna.

Dodatni dokaz kritičnosti stanja sa cijenama je što smo ovdje kako ispija pivu, zatekli i Nijemca Joachima. Malo nas je umirio kad nam je, na tečnom hrvatskom, objasnio da on već ovdje živi 13 godina pa da je navikao na nešto lošiji standard. On, nećete vjerovati, također radi u turizmu i to kao vodič. Pitali smo ga za odmjeren i hladan njemački savjet za razvoj našeg gospodarstva.

- Ovo nije dobro. Ne znam da je održivo. Vi bi mogli lagano svi poludjeti tu, ovo nije pravi posao. U Njemačku, kad dođu Hrvati, su puno dobri radnici. Dobiju duplo više love i zato se imaju trudit. Ali, nije kao što mislite. Oni tamo ne idu vani u restoran, u disko... Stoje doma i radu. Skupljaju za napravit kuću u Hrvatska i doći tu u mirovinu, bit stari ljudi. Meni je tu lijepo, imam sunce, more. Živim njemački san - zadovoljno će Švabo.

Na desnoj ruci ima tetoviran list konoplje. Sugerira nam da možda ne bi bilo loše da Hrvatska legalizira marihuanu, jer će nam to svakako primiriti trenutno razularenu klijentelu. A, osim toga, naglašava kako pušenje trave otvara apetit pa će i ugostitelji imati velike benefite od toga.

---

image
Marin Prvan
---

Za stolom do sjedi stariji gospodin i rješava križaljku u novinama. Primjećujemo da nas sluša, a tu i tamo nam dobaci koji znatiželjni pogled. Onda nam je dobabio i to da, slučajno, njegova kćer radi u Njemačkoj kao psihijatar i ima pune ruke posla, iz godine u godinu sve više. Tome unatoč, ni njoj nije lako, jer i tamo, kao i svugdje, tumači ovaj bivši djelatnik kazališta, inflacija jede plaće.  

- Ide to sve lipo kvragu! Ova država je od samog početka na krivin nogama. Turizam? Imamo mi onu stvar, a ne turizam. Ja svako jutro kupin kruv, iščupan pupu i bacin golubovima, a deboto bi moga tako i ovin našin turistima, s obziron s čin se hranidu. Samo glođu ove pizzete i sendviče... Ništa to ne vaja... Zato i živimo ka bagra, a i dalje ćemo - strogo će penzioner Ivanišević.

Uvjeren je da će ovakav turizam svojom masovnošću samo još više zagaditi ovo što imamo a, pita se, ko će nam i zašto onda doć? Sjeća se kako je, tu na Mornara, prije šezdeset godina sve bilo djevičanski čisto, a on i kumpanji su igrali picigin na pijesku. A za par godina bi, prognozira, na to isto mjesto, mogla počet rast trstika iz mora. 

Zanima ga što mi kažemo na nedavnu smrt novinara kojem nisu omogućili bolničko liječenje. Sliježemo ramenima, kažemo da je tu već sve rečeno. Kako o toj situaciji, tako i o državi.

- Znate šta van ja mislin? Njima van se sigurno nije sviđalo kako je on pisa, pa su ga pustili da umre. Tribaju svi dat ostavke! Ma znan da se neće ništa prominit, al šta bi sad tribalo, da ostane ista trulež? Neće to ništa na dobro, virujte vi meni. Znate kako je Krleža govorija: Sve biva mučnije, mračnije, tamnije, jadnije, črnije... Idemo, idemo, samo ne znamo, ne znamo kamo.

---

image
Marin Prvan
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Krešo: Na Rivi se osjećam neugodno, sve gledan kako ću uteć! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADNJA LINIJA OBRANE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Krešo: Na Rivi se osjećam neugodno, sve gledan kako ću uteć! ZADNJA LINIJA OBRANE 2 0 15385 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-11 10:15:12 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => marin prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-16 18:53:11 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2022-08-15 09:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2482 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23096538.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052838.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052842.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23053200.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/22985546.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052834.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052836.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052840.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052844.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052846.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052848.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/11\/23052850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marin Prvan","Marin Prvan","","Marin Prvan","marin prvan","Marin Prvan","Marin Prvan","Marin Prvan","Marin Prvan","Marin Prvan","Marin Prvan","Marin Prvan"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1233","hd_23096538_1920.jpg":"1920x1080","k_23096538_1280.jpg":"1280x1280","k_23096538_1024.jpg":"1024x1024","k_23096538_640.jpg":"640x640","k_23096538_480.jpg":"480x480","k_23096538_340.jpg":"340x340","k_23096538_220.jpg":"220x220","o_23096538_1280.jpg":"1280x822","o_23096538_1024.jpg":"1024x657","o_23096538_640.jpg":"640x411","o_23096538_480.jpg":"480x308","o_23096538_340.jpg":"340x218","o_23096538_220.jpg":"220x141","h_23096538_1280.jpg":"1280x854","h_23096538_1024.jpg":"1024x683","h_23096538_640.jpg":"640x427","h_23096538_480.jpg":"480x320","h_23096538_340.jpg":"340x227","h_23096538_220.jpg":"220x147","pp_23096538_1280.jpg":"1280x1628","pp_23096538_1024.jpg":"1024x1303","pp_23096538_640.jpg":"640x814","pp_23096538_480.jpg":"480x611","pp_23096538_340.jpg":"340x432","pp_23096538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052838_1920.jpg":"1920x1080","k_23052838_1280.jpg":"1280x1280","k_23052838_1024.jpg":"1024x1024","k_23052838_640.jpg":"640x640","k_23052838_480.jpg":"480x480","k_23052838_340.jpg":"340x340","k_23052838_220.jpg":"220x220","o_23052838_1280.jpg":"1280x960","o_23052838_1024.jpg":"1024x768","o_23052838_640.jpg":"640x480","o_23052838_480.jpg":"480x360","o_23052838_340.jpg":"340x255","o_23052838_220.jpg":"220x165","h_23052838_1280.jpg":"1280x854","h_23052838_1024.jpg":"1024x683","h_23052838_640.jpg":"640x427","h_23052838_480.jpg":"480x320","h_23052838_340.jpg":"340x227","h_23052838_220.jpg":"220x147","pp_23052838_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052838_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052838_640.jpg":"640x814","pp_23052838_480.jpg":"480x611","pp_23052838_340.jpg":"340x432","pp_23052838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052842_1920.jpg":"1920x1080","k_23052842_1280.jpg":"1280x1280","k_23052842_1024.jpg":"1024x1024","k_23052842_640.jpg":"640x640","k_23052842_480.jpg":"480x480","k_23052842_340.jpg":"340x340","k_23052842_220.jpg":"220x220","o_23052842_1280.jpg":"1280x960","o_23052842_1024.jpg":"1024x768","o_23052842_640.jpg":"640x480","o_23052842_480.jpg":"480x360","o_23052842_340.jpg":"340x255","o_23052842_220.jpg":"220x165","h_23052842_1280.jpg":"1280x854","h_23052842_1024.jpg":"1024x683","h_23052842_640.jpg":"640x427","h_23052842_480.jpg":"480x320","h_23052842_340.jpg":"340x227","h_23052842_220.jpg":"220x147","pp_23052842_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052842_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052842_640.jpg":"640x814","pp_23052842_480.jpg":"480x611","pp_23052842_340.jpg":"340x432","pp_23052842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23053200_1920.jpg":"1920x1080","k_23053200_1280.jpg":"1280x1280","k_23053200_1024.jpg":"1024x1024","k_23053200_640.jpg":"640x640","k_23053200_480.jpg":"480x480","k_23053200_340.jpg":"340x340","k_23053200_220.jpg":"220x220","o_23053200_1280.jpg":"1280x960","o_23053200_1024.jpg":"1024x768","o_23053200_640.jpg":"640x480","o_23053200_480.jpg":"480x360","o_23053200_340.jpg":"340x255","o_23053200_220.jpg":"220x165","h_23053200_1280.jpg":"1280x854","h_23053200_1024.jpg":"1024x683","h_23053200_640.jpg":"640x427","h_23053200_480.jpg":"480x320","h_23053200_340.jpg":"340x227","h_23053200_220.jpg":"220x147","pp_23053200_1280.jpg":"1280x1628","pp_23053200_1024.jpg":"1024x1303","pp_23053200_640.jpg":"640x814","pp_23053200_480.jpg":"480x611","pp_23053200_340.jpg":"340x432","pp_23053200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22985546_1920.jpg":"1920x1080","k_22985546_1280.jpg":"1280x1280","k_22985546_1024.jpg":"1024x1024","k_22985546_640.jpg":"640x640","k_22985546_480.jpg":"480x480","k_22985546_340.jpg":"340x340","k_22985546_220.jpg":"220x220","o_22985546_1280.jpg":"1280x960","o_22985546_1024.jpg":"1024x768","o_22985546_640.jpg":"640x480","o_22985546_480.jpg":"480x360","o_22985546_340.jpg":"340x255","o_22985546_220.jpg":"220x165","h_22985546_1280.jpg":"1280x854","h_22985546_1024.jpg":"1024x683","h_22985546_640.jpg":"640x427","h_22985546_480.jpg":"480x320","h_22985546_340.jpg":"340x227","h_22985546_220.jpg":"220x147","pp_22985546_1280.jpg":"1280x1628","pp_22985546_1024.jpg":"1024x1303","pp_22985546_640.jpg":"640x814","pp_22985546_480.jpg":"480x611","pp_22985546_340.jpg":"340x432","pp_22985546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052834_1920.jpg":"1920x1080","k_23052834_1280.jpg":"1280x1280","k_23052834_1024.jpg":"1024x1024","k_23052834_640.jpg":"640x640","k_23052834_480.jpg":"480x480","k_23052834_340.jpg":"340x340","k_23052834_220.jpg":"220x220","o_23052834_1280.jpg":"1280x960","o_23052834_1024.jpg":"1024x768","o_23052834_640.jpg":"640x480","o_23052834_480.jpg":"480x360","o_23052834_340.jpg":"340x255","o_23052834_220.jpg":"220x165","h_23052834_1280.jpg":"1280x854","h_23052834_1024.jpg":"1024x683","h_23052834_640.jpg":"640x427","h_23052834_480.jpg":"480x320","h_23052834_340.jpg":"340x227","h_23052834_220.jpg":"220x147","pp_23052834_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052834_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052834_640.jpg":"640x814","pp_23052834_480.jpg":"480x611","pp_23052834_340.jpg":"340x432","pp_23052834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052836_1920.jpg":"1920x1080","k_23052836_1280.jpg":"1280x1280","k_23052836_1024.jpg":"1024x1024","k_23052836_640.jpg":"640x640","k_23052836_480.jpg":"480x480","k_23052836_340.jpg":"340x340","k_23052836_220.jpg":"220x220","o_23052836_1280.jpg":"1280x960","o_23052836_1024.jpg":"1024x768","o_23052836_640.jpg":"640x480","o_23052836_480.jpg":"480x360","o_23052836_340.jpg":"340x255","o_23052836_220.jpg":"220x165","h_23052836_1280.jpg":"1280x854","h_23052836_1024.jpg":"1024x683","h_23052836_640.jpg":"640x427","h_23052836_480.jpg":"480x320","h_23052836_340.jpg":"340x227","h_23052836_220.jpg":"220x147","pp_23052836_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052836_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052836_640.jpg":"640x814","pp_23052836_480.jpg":"480x611","pp_23052836_340.jpg":"340x432","pp_23052836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052840_1920.jpg":"1920x1080","k_23052840_1280.jpg":"1280x1280","k_23052840_1024.jpg":"1024x1024","k_23052840_640.jpg":"640x640","k_23052840_480.jpg":"480x480","k_23052840_340.jpg":"340x340","k_23052840_220.jpg":"220x220","o_23052840_1280.jpg":"1280x960","o_23052840_1024.jpg":"1024x768","o_23052840_640.jpg":"640x480","o_23052840_480.jpg":"480x360","o_23052840_340.jpg":"340x255","o_23052840_220.jpg":"220x165","h_23052840_1280.jpg":"1280x854","h_23052840_1024.jpg":"1024x683","h_23052840_640.jpg":"640x427","h_23052840_480.jpg":"480x320","h_23052840_340.jpg":"340x227","h_23052840_220.jpg":"220x147","pp_23052840_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052840_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052840_640.jpg":"640x814","pp_23052840_480.jpg":"480x611","pp_23052840_340.jpg":"340x432","pp_23052840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052844_1920.jpg":"1920x1080","k_23052844_1280.jpg":"1280x1280","k_23052844_1024.jpg":"1024x1024","k_23052844_640.jpg":"640x640","k_23052844_480.jpg":"480x480","k_23052844_340.jpg":"340x340","k_23052844_220.jpg":"220x220","o_23052844_1280.jpg":"1280x960","o_23052844_1024.jpg":"1024x768","o_23052844_640.jpg":"640x480","o_23052844_480.jpg":"480x360","o_23052844_340.jpg":"340x255","o_23052844_220.jpg":"220x165","h_23052844_1280.jpg":"1280x854","h_23052844_1024.jpg":"1024x683","h_23052844_640.jpg":"640x427","h_23052844_480.jpg":"480x320","h_23052844_340.jpg":"340x227","h_23052844_220.jpg":"220x147","pp_23052844_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052844_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052844_640.jpg":"640x814","pp_23052844_480.jpg":"480x611","pp_23052844_340.jpg":"340x432","pp_23052844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052846_1920.jpg":"1920x1080","k_23052846_1280.jpg":"1280x1280","k_23052846_1024.jpg":"1024x1024","k_23052846_640.jpg":"640x640","k_23052846_480.jpg":"480x480","k_23052846_340.jpg":"340x340","k_23052846_220.jpg":"220x220","o_23052846_1280.jpg":"1280x960","o_23052846_1024.jpg":"1024x768","o_23052846_640.jpg":"640x480","o_23052846_480.jpg":"480x360","o_23052846_340.jpg":"340x255","o_23052846_220.jpg":"220x165","h_23052846_1280.jpg":"1280x854","h_23052846_1024.jpg":"1024x683","h_23052846_640.jpg":"640x427","h_23052846_480.jpg":"480x320","h_23052846_340.jpg":"340x227","h_23052846_220.jpg":"220x147","pp_23052846_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052846_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052846_640.jpg":"640x814","pp_23052846_480.jpg":"480x611","pp_23052846_340.jpg":"340x432","pp_23052846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052848_1920.jpg":"1920x1080","k_23052848_1280.jpg":"1280x1280","k_23052848_1024.jpg":"1024x1024","k_23052848_640.jpg":"640x640","k_23052848_480.jpg":"480x480","k_23052848_340.jpg":"340x340","k_23052848_220.jpg":"220x220","o_23052848_1280.jpg":"1280x960","o_23052848_1024.jpg":"1024x768","o_23052848_640.jpg":"640x480","o_23052848_480.jpg":"480x360","o_23052848_340.jpg":"340x255","o_23052848_220.jpg":"220x165","h_23052848_1280.jpg":"1280x854","h_23052848_1024.jpg":"1024x683","h_23052848_640.jpg":"640x427","h_23052848_480.jpg":"480x320","h_23052848_340.jpg":"340x227","h_23052848_220.jpg":"220x147","pp_23052848_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052848_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052848_640.jpg":"640x814","pp_23052848_480.jpg":"480x611","pp_23052848_340.jpg":"340x432","pp_23052848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23052850_1920.jpg":"1920x1080","k_23052850_1280.jpg":"1280x1280","k_23052850_1024.jpg":"1024x1024","k_23052850_640.jpg":"640x640","k_23052850_480.jpg":"480x480","k_23052850_340.jpg":"340x340","k_23052850_220.jpg":"220x220","o_23052850_1280.jpg":"1280x960","o_23052850_1024.jpg":"1024x768","o_23052850_640.jpg":"640x480","o_23052850_480.jpg":"480x360","o_23052850_340.jpg":"340x255","o_23052850_220.jpg":"220x165","h_23052850_1280.jpg":"1280x854","h_23052850_1024.jpg":"1024x683","h_23052850_640.jpg":"640x427","h_23052850_480.jpg":"480x320","h_23052850_340.jpg":"340x227","h_23052850_220.jpg":"220x147","pp_23052850_1280.jpg":"1280x1628","pp_23052850_1024.jpg":"1024x1303","pp_23052850_640.jpg":"640x814","pp_23052850_480.jpg":"480x611","pp_23052850_340.jpg":"340x432","pp_23052850_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7830351 Threads: 4 Questions: 1575326080 Slow queries: 4807027 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111879762 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/otkrivamo-gdje-se-splicani-skrivaju-od-invazije-turista-jedno-mjesto-je-istinski-dragulj-sjor-luka-nam-ispovijeda-sve-smo-potaracali-bojim-se-za-svoju-unucicu-konobarica-matilda-priznaje-stresno-je-i-histericno-1216334 [printLink] => /split/otkrivamo-gdje-se-splicani-skrivaju-od-invazije-turista-jedno-mjesto-je-istinski-dragulj-sjor-luka-nam-ispovijeda-sve-smo-potaracali-bojim-se-za-svoju-unucicu-konobarica-matilda-priznaje-stresno-je-i-histericno-1216334?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 270354 [name] => procaffe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => procaffe [link] => /tag/procaffe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 22382 [name] => lučica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lucica [link] => /tag/lucica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 252366 [name] => šore [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sore [link] => /tag/sore ) [5] => stdClass Object ( [id] => 332618 [name] => opatija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opatija [link] => /tag/opatija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 351138 [name] => Žbirac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zbirac [link] => /tag/zbirac ) [7] => stdClass Object ( [id] => 607203 [name] => Mythos [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-29 19:58:48 [main_article_id] => 0 [alias] => mythos [link] => /tag/mythos ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Krešo: Na Rivi se osjećam neugodno, sve gledan kako ću uteć! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADNJA LINIJA OBRANE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkrivamo gdje se Splićani skrivaju od invazije turista, jedno mjesto je istinski dragulj. Barba u kafiću nam ispovijeda: Sve smo potaracali, bojim se za svoju unučicu...; Konobarica Matilda priznaje: Stresno je i histerično [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23096538.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marin Prvan [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23096538.jpg [title] => Marin Prvan ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052838.jpg [title] => Marin Prvan ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052842.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23053200.jpg [title] => Marin Prvan ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/22985546.jpg [title] => marin prvan ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052834.jpg [title] => Marin Prvan ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052836.jpg [title] => Marin Prvan ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052840.jpg [title] => Marin Prvan ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052844.jpg [title] => Marin Prvan ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052846.jpg [title] => Marin Prvan ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052848.jpg [title] => Marin Prvan ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/11/23052850.jpg [title] => Marin Prvan ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvo što ovih dana čujete kad upalite vijesti je kako Hrvatska obara turističke rekorde. Sezona je na vrhuncu, smještaji su puni, a prihodi se slijevaju u državnu blagajnu.

Kako naša država živi od turizma, htjeli smo upitati naše građane jesu li uzbuđeni zbog ovih sjajnih turističkih rezultata. No, pošto naših građana, barem u slobodno vrijeme, nema tamo gdje turizma ima, potražili smo ih u manje atraktivnim kafićima i restoranima splitskog poluotoka - onima njima namijenjenima. 

Krenuli smo od Mythosa na Firulama, jednog od najljepših mjesta u gradu za popiti piće, na kojem sunca ima gotovo kao i dana. U kantunu terase sjedi jedan barba i čita novinu. Pitamo ga smijemo li mu zasmetati dok pije prvu jutarnju kavu, a on je pristojan. 

- Volin doć ovdi jer mi nije daleko, a lipo je. Uživan u svon miru, ne triba mi niko, to je biće jer san stari penzjoner. A uvatija san mot još prije puno godina, kad bi e ekipon sija posli tenisa. Igra san ja i balun u Ajduka, kojeg mi je drago pogledat ovdi na televiziju, ali san brzo odusta. Zašto? Ma, šjor Luka nan je samo zadava nike vježbe s konopima, a kakvi vidit teren i balun. Mene to brzo štufalo... - priča nam.

Svoj radni vijek je proveo u Dalmacijacementa, u vrijeme kad je tamo bilo 5.500 ljudi, a sad ih je, kaže, malo preko 400. Samo kod njega, jer ja bio šef za elektriku, je bilo 20 radnika, a sad ih je svega četiri. 

- Ovo danas, di cili grad živi samo od turizma, to nije normalno. U neko bolje vrime smo imali industriju, a sve smo to potaracali.

Od ovog sad dobro žive samo oni koji imaju apartmane, restorane i kafiće, a drugi preživljavaju. Iman unuku, ma sve se bojin za nju i kako će sve bit za 20-30 godin... Sve ide u niku stvar, a šta ja tu mogu... - kaže barba.

---

image
Marin Prvan
---

Gospođa s pasićem za stolon do je načula naš razgovor i uključila se:

- Ja sam vam već dugo vremena u Zagrebu, a ovaj svoj grad više uopće ne prepoznajem. Šta mi, na neki način, i dobro dođe jer onda nemam ni za čim patit. Centar je lišen ikakvog sadržaja za domaće i transformirao se u beživotnu kulisu za turiste.

Zapravo, ne sjećam se kad sam zadnji put bila uopće tamo, to se izgubilo, taj mot da se tamo ide. Ja budem u brata ovdje na Bačvice i svaku večer mi se ispod prozora deru pijane i polugole Francuskinje. Vjerujte mi, nisam neka puritanka, al ovo prelazi neke granice dobrog ukusa - istresla nam je svoju muku Splićanka.

Za šankom, prije nego smo platili, smo proćakulali i s konobaricama, Ivom i Andreom. Zanima nas tko su bolji gosti, domaći il strani.

- Pa, nije baš da stranci ostave nešto manče, pogotovo zato jer uglavnom plaćaju karticom. Zapravo, čak znaju i pitat, al preko aparata ne postoji opcija za napojnicu. Al isto tako, digod se itnu.

Evo, nekidan je čovik, turist, vidija kako sama letam po štekatu, a bila je gužva, pa mi je ostavia 200 kuna. U drugu ruku, jedna strankinja je išla platit s novčanicom od 200 umisto 20, pa san joj rekla da je falila. Znaju se oni zeznit tako. Ko zna, možda se i on zeznija - smije se Iva dok sprema napitke. 

Komentiramo kako je danas udarna vijest u novinama kad netko pronađe nečiji novčanik pun para pa ga vrati vlasniku, kao da je to nešto nenormalno. Eto kakvo vrijeme je došlo...

Što se tiče njihovih kava, Ivina štacija je Treće poluvrijeme na Cankarjevoj, a Andra voli sjesti negdje uz more. U grad zalaze slabo i nikako jer je gužva i svi su nervozni pa se ta nervoza prebaci i na njih. To im se, odmahuju glavama, više ne da.

---

image
Marin Prvan
---

Šetamo do Žbirca i, taman prije nego ćemo ući u kafić, slučajno zagazimo u 'dnevni boravak' vesele ekipe koja sjedi na klupici kraj skala. Rado nas primaju iako, vrte glavom, je već sve već prikrcano svitom. A oni su ti koji svako jutro čiste za njima.

- Prošle godine je to bilo ajme majko koliko je bilo smeća, jer je svaku noć njih iljadu lokalo doli na plaži. A ni ove godine nije puno bolje... Stakla ka u priči, a ima i ovih nekih filtera s nikon iglicon. Evo ja san se baš nekidan ubola na jedan takvi.

Kakvi je bonton turista? Jel' me zezate?! To van je sve bože sačuvaj... Evo, evo vidi kako su ove doli sile nasrid put. I sad, da dođen ja i prošetan in po tin krpušinama, bi ja bila ovakva-onakva... Moš mislit kako ih je briga za išta, eto tako se ponašaju - unervozila se ova simpatična bivša veterinarka, pokazujući grupicu koja je upravo zasjela par metara ispod.  

---

image
Marin Prvan
---

- Znate zašto Hrvati vole turizam? Jer je to laka lova, ne triba puno radit. Upri par miseci, pa onda sidi doma i ladi jajca. Tako je svakako onima s apartmanima, a ostali se snalaze. Mi napredovali sigurno nismo, jedino zbog mora i sunca nismo još potonili, a tvornice smo, baš ka šta smo i tili, uništili i rasprodali.

Moja generacija će se još kako tako izvuć, al će zato našin mladima bit drž-ne daj. Sve ove pare za koje se oni sad moraju znojit na sezonama, to će in sve posupat stvari koje mi nismo ni tribali plaćat. Lipo smo uplaćivali samodoprinos od tri posto i znali da ćemo od toga, onome kome je tribalo, dobit stan. Imali smo besplatno školstvo i zdravstvo, a sad to sve, na ovaj il onaj način, vuče dodatne troškove. Pa sad, ako ćemo tako gledat, standard je iša doli - objašnjava nam Nikša s Bačvica.

Žao mu je, kaže, što se današnjim mladima, koji se trude stvoriti nešto otvarajući OPG-ove i slične proizvodne pogone, na svakom koraku zapinju noge, a poticaji u većem dijelu odlaze u džepove onih sa stranačkim iskaznicama. To je, ironičan je Nikša, taj kriminal i otimačina za koje smo se uspješno izborili.

---

image
Marin Prvan
---

Od turizma smo se pokušali skloniti na Splitu 3, u restoranu Opatija, duge tradicije i dobrih marendi za domaći svit. Bar je tako bilo nekad...

- Malo smo promijenili jelovnik, nema više janjetine utorkom, ali je i dalje domaća spiza. Po danu su naši ljudi, al navečer je pun štekat stranaca. Ali, jadna ti san, za njih se skoro ni ne isplati izać u baštu, kakva in je manča - u prolazu nam dobacuje konobarica Matilda.

Prije je, kaže, radila sezonu u Fife i, s obzirom na stres, histeriju i tempo takvog posla, jako je teško ostati pristojan i uslužan prema klijentima. A pošto je tako gotovo svugdje u sezoni, domaći gosti se na ta mjesta neće vratiti, a i kod turista će se, kad-tad, pročuti taj loš glas.

Ovdje se pak uvijek vraćaju Edita i Dado pošto je, uvjeravaju nas, odlična spiza, a cijene pristupačne. 

- Zašto ne idemo do centra? Jeste vi ludi, ne pada nam napamet! Kome triba ona strka, žiža, gužva... A tek parking... Jedino s čin se može pristupit dole je romobil. Ovakva mista su ono di nan je drago doć, a osin ostalo ih je još možda pet-šest u cilon gradu, šta stvarno nije puno na broj stanovnika.

A restorana na sve strane... Svi rade u turizmu. Eno, sad i perač čaša ima 10.000 kuna. To je, na taj način, sigurno neodrživo i taj balon mora nekad puknit - slaže se dvojac.

Diskutiramo s njima o tome rastu li brže plaće ili cijene, i slažemo se da je odgovor ovo drugo. Njima se, doduše, standard podigao jer rade tri posla, ali smo svjedoci da prosječni građanin živi od sezone do sezone i gleda ušparati svaku kunu. 

- Ajde, pusti ih više da jedu, oladit će in se - viče na nas teta iz kužine. Uplašeni smo i odlazimo. Uplašeni za budućnost ovakve ekonomije, ovisne o turizmu.

---

image
Marin Prvan
---  

Uplovljavamo u Lučicu, gdje je mirno i poznato, prava obiteljska atmosfera. Gledamo tko još nije dobio hranu na stol pa da ih možemo ugnjaviti. 

- Odakle ste vi? - pita nas trojac bez kormilara.

- Iz Slobodne - odgovaramo.

- Ajde, s obziron da je Slobodna kriva šta mi odi uopće sidimo, sidite i vi - pokazuju nam na stolicu.

Otkrivaju nam Ranko i Marko da su se njih dvoje upoznali dok su radili u skladištu Slobodne u Dugopolju, nakon čega je Marko otvorio firmu za elektromaterijal.

A pošto je Rankov otac Neno kroz godine, ne htijući od korisnih stvari stvarati smeće, nakupio dosta sirovina koje Marku mogu biti korisne u poslu, dogovorili su se međusobno dat ruke.

Naime, to jutro su mladići ispraznili barba Neninu garažu, a on ih je, za to što su ga lišili tih vrijednosti, još počastio i ručkom! Doduše, sebi je naručio teletinu s krumpirima, a njih dvoje su dobili ćevape. Istina, sami su ih odabrali.

- Volin u Lučicu jer je ovdi lipo i mirno, dobra je spiza i domaći je svit. Je li jeftino? A gledajte, više nije nigdi jeftino. Svi su krešili zbog ovog pritiska turizma, a plaće se miču slabo i nikako.

Od turizma smo mi dobili šipak, eto šta smo dobili. Jedino, to ću in priznat, nismo puno izgubili. Država tako najbrže obrne pineze, a drugdi i ne može jerbo su sve potaracali. Sve smo karte bacili u turizam, a ja nema šanse da ću poć ist u onoga koji radi samo tri miseca o godine. Takvi mi se gadu! - revoltiran je Neno.

Sjeća se kako je prije na ljeto u gradu, među turistima, bilo pola "naših" ljudi, a pola stranaca. Sad, kaže, naših nema niti deset posto, a ovi što dolaze su ajme majko.

- Činu monade i gledaju nas ka afričku zemlju di mogu radit šta in je voja. Eto nan ga! - pokazuje Neno, a njih dvojica preko puta stola se smiju.

---

image
Marin Prvan
---

Smijali su se i Tea i Krešo u Procaffeu, sve dok ih nismo pitali zašto ne idu na Rivu pit kavu.

- Šta ću tamo radit, to je sad misto za strance. Nema šanse da ću ja davat one novce za jedno piće! Jednon kad se odvikneš se više ne vraćaš i zato taj splitski đir, šta je prije bilo otić popit kavu na Rivu, više skoro ni ne postoji.

Zadnji put san bia tamo kad mi je došla rodica iz inozemstva, al san se osjeća jako neugodno i samo san gleda kako uteć negdi drugdi. Mi lokalci smo sad prognanici iz našeg grada pa sad tražimo neke alternativne lipo pozicije, ka šta je ova - sa smješkom nam priča Krešo.

Pitamo jesu li uzbuđeni što upravo obaramo turističke rekorde.

- Je, svaki put kad čujemo te vijesti nam bude toplo oko želuca i otvorimo bocu najbolje graševine. Sad ozbiljno, u gradu su gužve i žega je pa su svi, da prostite, na***ani. Ali mi smo svjesni da za to nisu krivi turisti, nego država koja nije dovoljno kreativna da osmisli ikakvu drugu gospodarsku granu, nego samo iskorištava ono šta nam je prirodno dato.

Nisu, jasno, krivi ni ljudi koji se daju u ugostiteljstvo jer je to najbrži način za obrtaj para - sažima Tea i kaže da, iako se Krešo, kao malo stariji više ne nervira oko tih stvari, ona se i dalje teško miri s tim da će njena generacija biti potpuno zarobljena okovima turizma.

Par stolova od njih se smjestila družina iz Slavonije, koja je došla povodom utakmice Hajduka. Svaki put kad su tu, što nije rijetko jer su veliki obožavatelji bilih, se okupaju na Gusara i svrate na par pivi u Procaffea prije nego krenu put Poljuda. 

- Ovdje nam je savršeno, samo su domaći i nema gužve, turista i svih tih napornih stvari koje idu uz to. Šta se nismo spustili do grada? Pa ne dolazi u obzir, jeste vi vidjeli koliko je ljudi tamo?

Gledajte, nemamo mi ništa kontra turizma. Dapače, i u nas je on sad lagano došao i dolazi sve više. Mi smo sretni zbog toga. Bit će poslova i malo će kraj živnuti. Ali ovo ovdje u vas je katastrofa. Dobro ste vi tu još svi živi i zdravi -  zabrinuti su za Dalmatince naši prijatelji iz Osijeka i Đakova.

---

image
Marin Prvan
---

Puno živih i zdravih je na Jadrana, a među njima je i šjor Damir. Živi par ulica dalje, podno Marjana, pa mu se zgodno spustiti u kafić kraj bazena gdje popije kavu i čita knjigu. Za stolom je njegov mali svijet, ništa ga puno okolo ne uzbuđuje. Ali i njega je bocnuo prstić turizma.

- Prije bi uvik iste familije dolazile na dva tjedna i sprijateljili bi se sa domaćinima. To ne da nije minjalo način života u mistu, nego bi ga samo oplemenilo. Bilo je humano, ne ka ovo danas. Ti gosti bi onda, negdi u peti misec, došli vamo dat ruke piturat kuću di će stat na lito. I to besplatno! Guštalo se u tome, to su bila puno lipa druženja.

Ovi danas samo trču, ne znaju ko in glavu nosi. A trkat će dok svi skupa ne po***dimo. Nema proizvodnje, to su ovi popljačkali. A sad su bacili očadu na turizam jer se jedino još tu ima šta za opljačkat - izravan i čvrst je ovaj stari autonomaš.

---

image
marin prvan
---

Za kraj smo ostavili najdomaćije mjesto, tamo gdje noga turista još nikada kročila nije. Riječ je o, znaju svi malo bolji poznavatelji splitske underground kafićke scene, popularnim Šorama.

Ovo mjesto je bilo poznato kao jedno od posljednjih utočišta pive "od jednog konja" tj. deset kuna. Međutim, a čime smo se opekli na vlastitoj koži, ona je sad poskupila na 12. A kad je inflacija stigla i do Šora, onda znate da je situacija zbilja alarmantna.

Dodatni dokaz kritičnosti stanja sa cijenama je što smo ovdje kako ispija pivu, zatekli i Nijemca Joachima. Malo nas je umirio kad nam je, na tečnom hrvatskom, objasnio da on već ovdje živi 13 godina pa da je navikao na nešto lošiji standard. On, nećete vjerovati, također radi u turizmu i to kao vodič. Pitali smo ga za odmjeren i hladan njemački savjet za razvoj našeg gospodarstva.

- Ovo nije dobro. Ne znam da je održivo. Vi bi mogli lagano svi poludjeti tu, ovo nije pravi posao. U Njemačku, kad dođu Hrvati, su puno dobri radnici. Dobiju duplo više love i zato se imaju trudit. Ali, nije kao što mislite. Oni tamo ne idu vani u restoran, u disko... Stoje doma i radu. Skupljaju za napravit kuću u Hrvatska i doći tu u mirovinu, bit stari ljudi. Meni je tu lijepo, imam sunce, more. Živim njemački san - zadovoljno će Švabo.

Na desnoj ruci ima tetoviran list konoplje. Sugerira nam da možda ne bi bilo loše da Hrvatska legalizira marihuanu, jer će nam to svakako primiriti trenutno razularenu klijentelu. A, osim toga, naglašava kako pušenje trave otvara apetit pa će i ugostitelji imati velike benefite od toga.

---

image
Marin Prvan
---

Za stolom do sjedi stariji gospodin i rješava križaljku u novinama. Primjećujemo da nas sluša, a tu i tamo nam dobaci koji znatiželjni pogled. Onda nam je dobabio i to da, slučajno, njegova kćer radi u Njemačkoj kao psihijatar i ima pune ruke posla, iz godine u godinu sve više. Tome unatoč, ni njoj nije lako, jer i tamo, kao i svugdje, tumači ovaj bivši djelatnik kazališta, inflacija jede plaće.  

- Ide to sve lipo kvragu! Ova država je od samog početka na krivin nogama. Turizam? Imamo mi onu stvar, a ne turizam. Ja svako jutro kupin kruv, iščupan pupu i bacin golubovima, a deboto bi moga tako i ovin našin turistima, s obziron s čin se hranidu. Samo glođu ove pizzete i sendviče... Ništa to ne vaja... Zato i živimo ka bagra, a i dalje ćemo - strogo će penzioner Ivanišević.

Uvjeren je da će ovakav turizam svojom masovnošću samo još više zagaditi ovo što imamo a, pita se, ko će nam i zašto onda doć? Sjeća se kako je, tu na Mornara, prije šezdeset godina sve bilo djevičanski čisto, a on i kumpanji su igrali picigin na pijesku. A za par godina bi, prognozira, na to isto mjesto, mogla počet rast trstika iz mora. 

Zanima ga što mi kažemo na nedavnu smrt novinara kojem nisu omogućili bolničko liječenje. Sliježemo ramenima, kažemo da je tu već sve rečeno. Kako o toj situaciji, tako i o državi.

- Znate šta van ja mislin? Njima van se sigurno nije sviđalo kako je on pisa, pa su ga pustili da umre. Tribaju svi dat ostavke! Ma znan da se neće ništa prominit, al šta bi sad tribalo, da ostane ista trulež? Neće to ništa na dobro, virujte vi meni. Znate kako je Krleža govorija: Sve biva mučnije, mračnije, tamnije, jadnije, črnije... Idemo, idemo, samo ne znamo, ne znamo kamo.

---

image
Marin Prvan
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marin Prvan Marin Prvan Marin Prvan marin prvan Marin Prvan Marin Prvan Marin Prvan Marin Prvan Marin Prvan Marin Prvan Marin Prvan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/otkrivamo-gdje-se-splicani-skrivaju-od-invazije-turista-jedno-mjesto-je-istinski-dragulj-sjor-luka-nam-ispovijeda-sve-smo-potaracali-bojim-se-za-svoju-unucicu-konobarica-matilda-priznaje-stresno-je-i-histericno-1216334 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c7d9b6b74ff487938d8390e4b1e847c8e698c1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkrivamo+gdje+se+Spli%C4%87ani+skrivaju+od+invazije+turista%2C+jedno+mjesto+je+istinski+dragulj.+Barba+u+kafi%C4%87u+nam+ispovijeda%3A+Sve+smo+potaracali%2C+bojim+se+za+svoju+unu%C4%8Dicu...%3B+Konobarica+Matilda+priznaje%3A+Stresno+je+i+histeri%C4%8Dno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fotkrivamo-gdje-se-splicani-skrivaju-od-invazije-turista-jedno-mjesto-je-istinski-dragulj-sjor-luka-nam-ispovijeda-sve-smo-potaracali-bojim-se-za-svoju-unucicu-konobarica-matilda-priznaje-stresno-je-i-histericno-1216334 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fotkrivamo-gdje-se-splicani-skrivaju-od-invazije-turista-jedno-mjesto-je-istinski-dragulj-sjor-luka-nam-ispovijeda-sve-smo-potaracali-bojim-se-za-svoju-unucicu-konobarica-matilda-priznaje-stresno-je-i-histericno-1216334 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Krešo: Na Rivi se osjećam neugodno, sve gledan kako ću uteć! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZADNJA LINIJA OBRANE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitZADNJA LINIJA OBRANE

Otkrivamo gdje se Splićani skrivaju od invazije turista, jedno mjesto je istinski dragulj. Barba u kafiću nam ispovijeda: Sve smo potaracali, bojim se za svoju unučicu...; Konobarica Matilda priznaje: Stresno je i histerično

Piše marin prvan
15. kolovoza 2022. - 11:08

Prvo što ovih dana čujete kad upalite vijesti je kako Hrvatska obara turističke rekorde. Sezona je na vrhuncu, smještaji su puni, a prihodi se slijevaju u državnu blagajnu.

Kako naša država živi od turizma, htjeli smo upitati naše građane jesu li uzbuđeni zbog ovih sjajnih turističkih rezultata. No, pošto naših građana, barem u slobodno vrijeme, nema tamo gdje turizma ima, potražili smo ih u manje atraktivnim kafićima i restoranima splitskog poluotoka - onima njima namijenjenima. 

Krenuli smo od Mythosa na Firulama, jednog od najljepših mjesta u gradu za popiti piće, na kojem sunca ima gotovo kao i dana. U kantunu terase sjedi jedan barba i čita novinu. Pitamo ga smijemo li mu zasmetati dok pije prvu jutarnju kavu, a on je pristojan. 

- Volin doć ovdi jer mi nije d...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:21