stdClass Object ( [id] => 1347065 [title] => Puljak odlučio potrošiti 10 milijuna eura više na garaže kako bi bile brže gotove. Šuta: ‘Činite štetu dodvoravajući se‘ [alias] => ocekivalo-se-da-ce-splitski-vijecnici-danas-ratovati-zbog-gup-a-a-zaiskrilo-oko-poslovnika-ova-tocka-se-mora-povuci [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pred splitskim gradskim vijećnicima nova je sjednica lokalnog parlamenta, a najvažnija točka dnevnog reda je izmjena GUP-a. Ovo je druga sjednica Gradskog vijeća u samo tjedan dana.  Još jedna točka oko koje bi moglo biti burno je izmjena Poslovnika Gradskog vijeća.

---

---

20:30

Stigli smo i do zadnje točke današnjeg dnevnog reda - Prijedloga odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Splita.

Za raspravu se javio samo SDP-ov Davor Matijević, koji je kazao da je u procesu kreiranja ove Odluke izostala participacija mladih.

- Udruge mladih i za mlade Grad Split nije niti informirao o javnom savjetovanju - dodao je.

Nakon kraće rasprave odluka je izglasana, a gradski vijećnici otišli su svojim kućama.

20:15 

Pred vijećnike su došla dva prijedloga vezana za imenovanje ravatelja splitskih muzeja. Radi se o Vedrani Premuž Đipalo za Etnografski muzej u Splitu i Ljubomiru Radiću za Hrvatski pomorski muzej u Splitu. Oba su prijedloga izglasana.

19:30

Na red je došla rasprava o izmjeni Zaključka o davanju ovlaštenja trgovačkom društvu „SPLIT PARKING“ d.o.o. Split za provedbu Projekta izgradnje javnih parkirališta (javnih garaža) na području Grada Splita. Pojednostavljeno, radi se o tome da će se uloga investitora za garaže na Sućidru i Ravnim Njivama prebaciti na Split parkinga na Grad Split.

Kako kaže dogradonačelnik Bojan Ivošević, svjestan je da ovaj potez ima svoje pluseve i minuse, a u slučaju preuzimanja ovih projekata na Grad Split, s gradnjom garaža može se početi odmah.

No, veliki je minus što Split ovim potezom gubi više 10 milijuna eura jer će morati platiti PDV.

 - Činite štetu Grada jer Grad Split ovako preuzima plaćanje PDV-a. Ovim potezom će se ovim potezom doslovno baciti 10 milijuna eura i to radite svjesno. Činite direktnu štetu samo kako bi se dodvorili građanima - kazao je Tomislav Šuta.

Gradonačelnik Ivica Puljak kazao je da Grad ima u planu graditi 32 garaže, koje će se financirati na različite načine.

- Neke će graditi Grad Split, neke Split parking, neke će se raditi iz EIB-ovih fondova... Naša procjena je da je te garaže bolje sagraditi, nego čekati na desetke godina da se to izgradi - dodao je gradonačelnik.

Sa Šutom se slaže i Davor Matijević koji kaže da ovo rade da bi povukli EIB-ova sredstva.

- Ovo sve radite samo zbog EIB-a, jer će EIB kreditirat garaže samo ako je Grad investitor, a ne Split parking. Drugih projekata vi nemate i zato ćete ovo preplatiti - rekao je Matijević.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

18:25

Ivan Matana, član uprave HNK Hajduk, predstavio je Financijsko izvješće HNK Hajduk š.d.d. za 2022. godinu. Kako kaže, stanje u Hajduku je povoljno, a dobit je veća od 7 milijuna kuna, što je najveći prihod u povijesti kluba. Uz čestitke klubu, gradski vijećnici usvojili su ovo izvješće.

- Svi pozitivni trendovi iz 2022. prebacili su se i u 2023. godinu. Ponovno smo osvojili Kup, juniori su bili viceprvaci u Genevi, na Poljudu je bilo ukupno 380.000 navijača, a imali smo i rekordni transfer - kazao je Matana. 

Raspravu je otvorio HDZ-ov Tomislav Šuta, koji je rekao da misli da je Hajduk na dobrom putu. Sretan je što je zabilježen enorman porast poslovnih prihoda. 

Davor Matijević kazao je da nakon KK Split Hajduk dođe kao melem na ranu. 

- Svaka čast na radu po pitanju financija, nadam se da će uskoro uslijediti i sportski uspjesi - zaključio je Matijević.

17:20

Počela je 10. točka današnjeg dnevnog reda - Financijsko izvješće Košarkaškog kluba Split š.d.d. za 2022. godinu. Po izvješću, koje je predstavio Dejan Žaja, KK Split je u nezavidnoj financijskoj situaciji.

Tomislav Šuta zaključio je da klub mora dati jasnu viziju kako doći do povećanja prihoda jer ovako ispada da vegetira.

Vijećnik Igor Stanišić je problematizirao što je Grad za omladinsku školu dao 21 milijun kuna, a taj iznos zapravo nije iskorišten za potrebe omladinske škole. Kaže da se boji da je budućnost kluba privatni investitor ili stečaj.

-Svake godine klubu dajemo više novca nego što ga damo juniorima Hajduka, a oni su igrali Ligu prvaka. Ono što vama zamjeram je to što se svake godine kupuju igrači sa strane. Volio bi čuti koji je vaš plan za budućnost jer ovo što se sada događa nije dobro - kazao je.

Nakon rasprave, izvješće je usvojeno.

Više pročitajte na poveznici.

16:45

Izglasana je i Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2024. godini. Naime, od 15. lipnja do 15. rujna neće se graditi u  kotarima Grad, Varoš, Lučac-Manuš, Bačvice i Meje. Zabrana vrijedi i za dio Stobreča, cijele Slatine te dijelove uz more na istoku grada.

Tijekom rasprave vijećnik Tihomir Galić istaknuo je da mu je žao što je zabrana radova gotovo ista kao i prošle godine. Kako kaže, baš vijećnici su svjedoci da su imali neke zahtjeve za izuzeće.

- Na sjednicama je ispalo da se na temelju “umjetničkog dojma” odlučuje što se izuzima, a što ne. Ante će zatražit, Mate će zatražit, jedan dobije dopuštenje, a drugi ne. Prošle godine tako se dogodilo da smo dopustili u centru grada, a u Duilovu, gdje nikom ne smeta, nismo - kazao je.

Pročelnica Leona Grgić mu je odgovorila da je utvrđivanje kriterija jako komplicirano i ne može se zakonski napraviti. Dodala je i da Gradsko vijeće uvijek može odlučiti da će za neke stvari napraviti iznimku.

Vijećnik Marko Matijević kaže da ne zna je li ova odluka uopće isplativa za Grad.

- Samo bi htio reći da ovo nije zabrana, već odgoda građenja. Ova je odluka ekonomski upitna, htio bi da zatražimo neku ekonomsku analizu koja će otkriti ima li ova odluka uopće smisla, ima li Grad ikakve koristi od ovoga? - zaključio je.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

16:30

Vijećnici su se vratili na sjednicu nakon stanke. Nakon kraće rasprave o tehnikalijama usvojene su izmjene Odluke o javnim tijelima, kojom se mijenjaju nazivi nekih radnih tijela.

14:25

Što se tiče izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita, kojima je predviđen i novi stadion i turističko-stambeni kompleks na Brodarici, gradski vijećnik Tomislav Šuta smatra da bi se možda trebale sagledati i druge lokacije, od kojih je istaknuo i istok grada. Kaže da načelno nije protiv lokacije na Brodarici, ali smatra da bi prvo trebalo napraviti kvalitetnu predinvesticijsku studiju.

- Što se na kraju događa s Poljudom i koja je alternativa te što tamo možemo očekivati? Ne želimo da stadion Poljud propada, i mislim da moramo dati sveobuhvatne podatke. Smatram da se treba sagledati i treća solucija iako nisam protiv lokacije na Brodarici, ali bez obzira na sve, trebali bi sagledati i neku treći soluciju za ovaj veliki i važni projekt – kazao je Šuta.

Pročelnik Vojković je naglasio da se za Poljud radi druga studija te da neće Poljud biti odbačen.

- Na drugi način ćemo koristiti Poljud, a on neće biti odbačen. Imamo neke druge planove i radi se druga studija za stadion - rekao je Vojković.

Gradonačelnik Puljak je rekao nešto više o saniranju stadiona Poljud.

- Hajduk nikad ne smije otići iz Splita i ne smijemo ga izmjestiti negdje drugdje. Prva faza je izrada armirano-betonske konstrukcije Poljuda, a rekonstrukcija bi mogla početi za oko godinu dana - rekao je, ali i nadodao još nekoliko manjih projekata koji će obogatiti prostor stadiona Poljud.

Gradonačelnik je dodao da bi Hajduk trebao dobiti novi stadion koji će zadovoljiti sve europske ambicije kluba. Spomenuo je i gradnju većeg kongresnog centra u blizini potencijalnog novog stadiona na splitskoj Brodarici.

- Napokon se ujedinimo oko nečega, idemo ovo realizirati. Želim da ovo nadživi sve nas, ne smijemo se politički sukobljavati oko ove teme - poručio je Puljak.

Davor Matijević (SDP) je rekao da od novog stadiona na Brodarici neće biti ništa. Osim toga, ironično je rekao da ne vjeruje u bajke.

- Gradnja stadiona za bilo koji grad je značajan projekt i ako se uopće ide u tom smjeru trebalo bi odabrati lokaciju koja neće dodatno opteretiti postojeću infrastrukturu nego naprotiv, razviti taj dio grada. Gradnja stadiona mora biti trigger razvoja nekog područja šta imputira istok grada. Brodarica je Gradski projekt po GUP-u al sa značajno manjim intenzitetom, a ovim potezom se udvostručuje intenzitet na konsolidiranom području i to u samoj blizini Poljuda. Pričamo o stadionu, a uopće nije napravljena studija isplativosti niti imamo smislene analize, a mi već trčimo mijenjati plan što je vrhunac populizma. Ne trebate gledat daleko od ove lokacije da biste vidjeli kako je to kad se pogrešno radi, sjetite se Spaladium arene koja u neposrednoj blizini stoji kao spomenik takvom načinu rada. Pozicioniranje i gradnja novog stadiona zahtjeva opću javnu diskusiju i rasprave unutar involviranih struka, a ne ovakav pristup - poručio je Matijević i nabrojao sva Puljkova obećanja koja se nisu ostvarila. 

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

HGS-ovu vijećnicu Lidiju Bekavac zanimalo je što je s natječajem koji je za Brodaricu iz 2008. godine i može li ga se sada iskoristiti. Pročelnik Teo Vojković joj je odgovorio da je on u skladu sa trenutno važećim GUP-om, koji predviđa manju izgrađenost i kapacitet, pa za ovaj projekt nije iskoristiv.

HDZ-ov vijećnik Domagoj Bajić problematizirao je duplo veću izgrađenost koju predviđaju ove izmjene GUP-a.

- Donijet ćemo odluku o duplom povećanju izgrađenosti. Netko je s razlogom donio postojeće parametre vodeći računa o infrastrukturi - kazao je.

Pročelnik Vojković kazao je da će studija koštati oko 3000 eura, što je izazvalo šok HDZ-ovih gradskih vijećnika.

- Odabrali smo izvođača radova na temelju ponude, a druga ponuda koju smo dobili iznosila je 55 tisuća eura. Jesmo li možda nju trebali izabrati, to je 12 puta skuplje - dodao je Vojković.

Ova točka izglasana je s 21 glasom, za usvajanje prijedloga bili su zastupnici Centra i dva zastupnika HDZ-a.

14:00

Nakon pauze, Ivana Zelić je otkrila kakav je dogovor postignut vezano uz promjene Poslovnika Gradskog vijeća Grada Splita. Pitanja vijećnika mogu maksimalno trajati tri minute, a isto toliko i odgovor.

Predloženo je bilo da trajanje vijećničkih pitanja bude 60 minuta, ali je odlučeno da se taj dio neće ograničavati već će trajati dokad god ima pitanja. Neće biti potrebno ni da se predlaže dopuna dnevnog reda 72 sata ranije, kao što neće biti potrebno ni da prođe šest mjeseci kako bi vijećnik mogao prijeći iz jednog kluba u klub.

Izvješće gradonačelnika o strateškim projektima neće biti dio sjednice kao točka dnevnog reda, a gradonačelnik će vijećnicima prezentaciju poslati ranije. Točka je u konačnici usvojena. 

Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, izvijestio je o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Splita. Točka je usvojena bez veće rasprave.

11:30

Nakon vijećničkih pitanja, sjednica je krenula po dnevnom redu. Prva točka je zaključak o usvajanju Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za razdobolje do kraja 2027. godine koja je jednoglasno usvojena.

Na red je došao i prijedlog o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Splita, a izvjestiteljica je Ivana Zelić (HDZ). Upravo ova točka je na samom početku sjednice izazvala najburnije reakcije. HDZ je tražio da se povuče s dnevnog reda, ali to nije prihvaćeno.

Igor Skoko (Centar) je rekao da ne vidi problem u skraćivanju vijećničkih pitanja na 60 minuta umjesto dosadašnjih 90.

Josip Markotić (Most) je kazao da mu je glavna zamjerka smanjenje vremena trajanja vijećničkih pitanja, dok mu ostalo nije sporno.

Lidija Bekavac (HGS) ne slaže se da se vrijeme za vijećnička pitanja smanji na 60 minuta.

- Kada bi svaki vijećnik ispoštovao vrijeme od dvije minute za pitanje i kada dodamo tri minute za odgovor, po novome bi maksimalno 12 vijećnika moglo sudjelovati. A kada bi to vrijeme iznosilo 90 minuta, onda bi moglo sudjelovati maksimalno 19 vijećnika i zbog toga sam da to ne skraćujemo – rekla je Bekavac.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Igor Stanišić (HGS) je rekao da nema tog poslovnika koji će one koji su nekorektni natjerati da ga se pridržavaju. 

- I sada stoji u poslovniku da gradonačelnik mora odgovoriti na pitanje, a ako ne zna da može odgovoriti pisanim putem. Danas sam ja pitao gradonačelnika je li gradska imovina osigurana, a on mi je rekao da će odgovoriti pisanim putem. Ako ne zna na to odgovor odmah onda mu treba oduzeti poslovnu sposobnost, a ako je bezobrazan nema tog poslovnika koji će ga natjerat da odgovori - rekao je Stanišić.

Nakon sat i pol vremena rasprave, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet sazvao je pauzu i pozvao predstavnike stranaka sjednu za stol i dogovore se koje točke će prihvatiti, a koje ne. 

09:45

Dnevni red je na kraju usvojen i krenula su vijećnička pitanja.

Igora Stanišića (HGS) je zanimalo je li istina da gradska imovina već devet mjeseci nije osigurana, a gradonačelnik Ivica Puljak mu je kazao da će odgovor dobiti pisanim putem. 

HDZ-ov vijećnik Marijana Čelana je istaknuo da je mučno gledati svako ljeto gužve u Trajektnoj luci. 

- Što ste poduzeli po tom pitanju? Građani od nas očekuju da to sredimo - rekao je Čelan. 

Zorana Đogaša (HDZ) je zanimalo zbog čega "Čistoća" više ne pere ulice u Varošu.

- Naše pučanstvo se iz tog kotara kontinuirano iseljava jer je postalo teško živjeti tamo, pogotovo u sezoni. Neke ulice su se prije nekoliko godina redovite prale, a u zadnje dvije do tri godine nisu. Primjerice, prošlo ljeto Sinovčićeva ulica koja vodi do kotarskih prostorija se uopće nije oprala. Imate li u planu to promijeniti za iduću sezonu te je li problem u gradskoj tvrtki ili u nečem drugome? - pitao je Đogaš.

Ana Dorotić Čaljkušić (Centar) je pustila dva videa vezano uz neprimjerene grafite Torcide. 

- Može li se nešto učiniti po pitanju neprimjerenih grafita. Natpisi i pojedine slike su izrazito neprimjereni. Kada bi se mogli ukloniti ovi natpisi i neprimjerene slike – pitala je Dorotić Čaljkušić.

Odgovorio joj je dogradonačelnik Bojan Ivošević za kojeg je jedan grafit sporan, dok drugi nije. 

- Prvi video je sporan, drugi prikazuje jedan bunt protiv jednog sustava. Sve to podsjeća na jedan veliki prosvjed koji se dogodio na splitskoj Rivi. Za prvi grafit ćemo reagirati, a za drugi - mislim da nema nikakve potrebe. Barem dok sam ja tu – odgovorio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Na prvom prikazanom grafitu ispisano je nekoliko rečenica za koje Dorotić Čaljkušić smatra da su izrazito neprimjerene u javnom prostoru, dok se na drugom grafitu vidi natpis koji je upućen HNS-u te je uz njega prekriženi znak ‘d‘. 

---

image

Jedan je grafit sporan, drugi nije, kaže dogradonačelnik

Screenshot/Youtube/TV Jadran/
---

RANIJE

Predsjednik splitskog HDZ-a i gradski vijećnik Tomislav Šuta je prije sjednice poručio da je glavna poruka prijedloga izmjene poslovnika Gradskog vijeća cenzura. 

- Ovim izmjenama onemogućava se bilo kakva rasprava. Predlaže se smanjenje vremena za vijećnička pitanja sa 90 na 60 sekundi i trenutna gradska vlast ovim prijedlogom ograničava demokraciju u vodi u cenzuru. Ova točka se mora povući - rekao je Šuta. 

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Martin Mladen Pauk je kazao da će predložiti da se 4. siječnja 1992. godine ukleše na štandarac na Pjaci te da se uskoro bliži 32. godišnjica oslobođenja Splita od neprijateljskih snaga, odnosno od dana kad su snage JNA i Jugoslavenske ratne mornarice podvijenog repa pobjegle iz slobodnog Splita.

- Gradonačelnik Puljak je nakon ucjene SDP-a dao uklesati datum 26.10.1944. godine kao datum oslobođenja Splita, previđajući pritom cijelu nedavnu povijest i oslobodilački Domovinski rat kao temelj naše države i suverenosti.

Predložit ćemo vladajućima uvrštenje točke redovnim putem, a ukoliko to ne učine, potpisima vijećnika ćemo zatražiti stavljanje točke na dnevni red. Smatramo kako ćemo postići konsenzus i da nikome nije sporno da je Domovinski rat temelj Republike Hrvatske, i da je upravo borbom protiv nadmoćnih jugoslavenskih snaga izborena sloboda i nezavisnost - rekao je između ostalog Pauk. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sjednica 2 0 15645 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-13 08:08:01 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Pivčević, Petra Klarić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-13 20:03:49 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2023-12-13 08:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Očekivalo se da će splitski vijećnici danas ratovati zbog GUP-a, a zaiskrilo oko Poslovnika: 'Ova točka se mora povući!' page_title=Očekivalo se da će splitski vijećnici danas ratovati zbog GUP-a, a zaiskrilo oko Poslovnika: 'Ova točka se mora povući!' [metakey] => Gradsko vijeće, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/13\/25878830.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26211142.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/23674198.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26063400.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/25415570.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/24210358.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/25581994.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/25878819.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26211132.png","\/images\/slike\/2023\/12\/13\/26063412.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Cropix, Screenshot\/tv Jadran\/Slobodna Dalmacija","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Screenshot\/Youtube\/TV Jadran\/","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Vije\u0107nica \u010caljku\u0161i\u0107 kontra Torcidinih grafita<\/p>","

Ana Doroti\u0107 \u010caljku\u0161i\u0107<\/p>","","","","","","

Jedan je grafit sporan, drugi nije, ka\u017ee dogradona\u010delnik<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1360","hd_25878830_1920.jpg":"1920x1080","k_25878830_1280.jpg":"1280x1280","k_25878830_1024.jpg":"1024x1024","k_25878830_640.jpg":"640x640","k_25878830_480.jpg":"480x480","k_25878830_340.jpg":"340x340","k_25878830_220.jpg":"220x220","o_25878830_1280.jpg":"1280x906","o_25878830_1024.jpg":"1024x725","o_25878830_640.jpg":"640x453","o_25878830_480.jpg":"480x340","o_25878830_340.jpg":"340x240","o_25878830_220.jpg":"220x155","h_25878830_1280.jpg":"1280x854","h_25878830_1024.jpg":"1024x683","h_25878830_640.jpg":"640x427","h_25878830_480.jpg":"480x320","h_25878830_340.jpg":"340x227","h_25878830_220.jpg":"220x147","pp_25878830_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878830_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878830_640.jpg":"640x814","pp_25878830_480.jpg":"480x611","pp_25878830_340.jpg":"340x432","pp_25878830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_26211142_1920.jpg":"1920x1080","k_26211142_1280.jpg":"1280x1280","k_26211142_1024.jpg":"1024x1024","k_26211142_640.jpg":"640x640","k_26211142_480.jpg":"480x480","k_26211142_340.jpg":"340x340","k_26211142_220.jpg":"220x220","o_26211142_1280.jpg":"1280x844","o_26211142_1024.jpg":"1024x675","o_26211142_640.jpg":"640x422","o_26211142_480.jpg":"480x316","o_26211142_340.jpg":"340x224","o_26211142_220.jpg":"220x145","h_26211142_1280.jpg":"1280x854","h_26211142_1024.jpg":"1024x683","h_26211142_640.jpg":"640x427","h_26211142_480.jpg":"480x320","h_26211142_340.jpg":"340x227","h_26211142_220.jpg":"220x147","pp_26211142_1280.jpg":"1280x1628","pp_26211142_1024.jpg":"1024x1303","pp_26211142_640.jpg":"640x814","pp_26211142_480.jpg":"480x611","pp_26211142_340.jpg":"340x432","pp_26211142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_23674198_1920.jpg":"1920x1080","k_23674198_1280.jpg":"1280x1280","k_23674198_1024.jpg":"1024x1024","k_23674198_640.jpg":"640x640","k_23674198_480.jpg":"480x480","k_23674198_340.jpg":"340x340","k_23674198_220.jpg":"220x220","o_23674198_1280.jpg":"1280x872","o_23674198_1024.jpg":"1024x697","o_23674198_640.jpg":"640x436","o_23674198_480.jpg":"480x327","o_23674198_340.jpg":"340x231","o_23674198_220.jpg":"220x149","h_23674198_1280.jpg":"1280x854","h_23674198_1024.jpg":"1024x683","h_23674198_640.jpg":"640x427","h_23674198_480.jpg":"480x320","h_23674198_340.jpg":"340x227","h_23674198_220.jpg":"220x147","pp_23674198_1280.jpg":"1280x1628","pp_23674198_1024.jpg":"1024x1303","pp_23674198_640.jpg":"640x814","pp_23674198_480.jpg":"480x611","pp_23674198_340.jpg":"340x432","pp_23674198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_26063400_1920.jpg":"1920x1080","k_26063400_1280.jpg":"1280x1280","k_26063400_1024.jpg":"1024x1024","k_26063400_640.jpg":"640x640","k_26063400_480.jpg":"480x480","k_26063400_340.jpg":"340x340","k_26063400_220.jpg":"220x220","o_26063400_1280.jpg":"1280x774","o_26063400_1024.jpg":"1024x619","o_26063400_640.jpg":"640x387","o_26063400_480.jpg":"480x290","o_26063400_340.jpg":"340x205","o_26063400_220.jpg":"220x133","h_26063400_1280.jpg":"1280x854","h_26063400_1024.jpg":"1024x683","h_26063400_640.jpg":"640x427","h_26063400_480.jpg":"480x320","h_26063400_340.jpg":"340x227","h_26063400_220.jpg":"220x147","pp_26063400_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063400_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063400_640.jpg":"640x814","pp_26063400_480.jpg":"480x611","pp_26063400_340.jpg":"340x432","pp_26063400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25415570_1920.jpg":"1920x1080","k_25415570_1280.jpg":"1280x1280","k_25415570_1024.jpg":"1024x1024","k_25415570_640.jpg":"640x640","k_25415570_480.jpg":"480x480","k_25415570_340.jpg":"340x340","k_25415570_220.jpg":"220x220","o_25415570_1280.jpg":"1280x852","o_25415570_1024.jpg":"1024x682","o_25415570_640.jpg":"640x426","o_25415570_480.jpg":"480x319","o_25415570_340.jpg":"340x226","o_25415570_220.jpg":"220x146","h_25415570_1280.jpg":"1280x854","h_25415570_1024.jpg":"1024x683","h_25415570_640.jpg":"640x427","h_25415570_480.jpg":"480x320","h_25415570_340.jpg":"340x227","h_25415570_220.jpg":"220x147","pp_25415570_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415570_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415570_640.jpg":"640x814","pp_25415570_480.jpg":"480x611","pp_25415570_340.jpg":"340x432","pp_25415570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210358_1920.jpg":"1920x1080","k_24210358_1280.jpg":"1280x1280","k_24210358_1024.jpg":"1024x1024","k_24210358_640.jpg":"640x640","k_24210358_480.jpg":"480x480","k_24210358_340.jpg":"340x340","k_24210358_220.jpg":"220x220","o_24210358_1280.jpg":"1280x853","o_24210358_1024.jpg":"1024x682","o_24210358_640.jpg":"640x426","o_24210358_480.jpg":"480x320","o_24210358_340.jpg":"340x226","o_24210358_220.jpg":"220x146","h_24210358_1280.jpg":"1280x854","h_24210358_1024.jpg":"1024x683","h_24210358_640.jpg":"640x427","h_24210358_480.jpg":"480x320","h_24210358_340.jpg":"340x227","h_24210358_220.jpg":"220x147","pp_24210358_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210358_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210358_640.jpg":"640x814","pp_24210358_480.jpg":"480x611","pp_24210358_340.jpg":"340x432","pp_24210358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1391","hd_25581994_1920.jpg":"1920x1080","k_25581994_1280.jpg":"1280x1280","k_25581994_1024.jpg":"1024x1024","k_25581994_640.jpg":"640x640","k_25581994_480.jpg":"480x480","k_25581994_340.jpg":"340x340","k_25581994_220.jpg":"220x220","o_25581994_1280.jpg":"1280x927","o_25581994_1024.jpg":"1024x741","o_25581994_640.jpg":"640x463","o_25581994_480.jpg":"480x347","o_25581994_340.jpg":"340x246","o_25581994_220.jpg":"220x159","h_25581994_1280.jpg":"1280x854","h_25581994_1024.jpg":"1024x683","h_25581994_640.jpg":"640x427","h_25581994_480.jpg":"480x320","h_25581994_340.jpg":"340x227","h_25581994_220.jpg":"220x147","pp_25581994_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581994_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581994_640.jpg":"640x814","pp_25581994_480.jpg":"480x611","pp_25581994_340.jpg":"340x432","pp_25581994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_25878819_1920.jpg":"1920x1080","k_25878819_1280.jpg":"1280x1280","k_25878819_1024.jpg":"1024x1024","k_25878819_640.jpg":"640x640","k_25878819_480.jpg":"480x480","k_25878819_340.jpg":"340x340","k_25878819_220.jpg":"220x220","o_25878819_1280.jpg":"1280x799","o_25878819_1024.jpg":"1024x639","o_25878819_640.jpg":"640x399","o_25878819_480.jpg":"480x299","o_25878819_340.jpg":"340x212","o_25878819_220.jpg":"220x137","h_25878819_1280.jpg":"1280x854","h_25878819_1024.jpg":"1024x683","h_25878819_640.jpg":"640x427","h_25878819_480.jpg":"480x320","h_25878819_340.jpg":"340x227","h_25878819_220.jpg":"220x147","pp_25878819_1280.jpg":"1280x1628","pp_25878819_1024.jpg":"1024x1303","pp_25878819_640.jpg":"640x814","pp_25878819_480.jpg":"480x611","pp_25878819_340.jpg":"340x432","pp_25878819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1640x924","hd_26211132_1920.png":"1920x1080","k_26211132_1280.png":"1280x1280","k_26211132_1024.png":"1024x1024","k_26211132_640.png":"640x640","k_26211132_480.png":"480x480","k_26211132_340.png":"340x340","k_26211132_220.png":"220x220","o_26211132_1280.png":"1280x721","o_26211132_1024.png":"1024x576","o_26211132_640.png":"640x360","o_26211132_480.png":"480x270","o_26211132_340.png":"340x191","o_26211132_220.png":"220x123","h_26211132_1280.png":"1280x854","h_26211132_1024.png":"1024x683","h_26211132_640.png":"640x427","h_26211132_480.png":"480x320","h_26211132_340.png":"340x227","h_26211132_220.png":"220x147","pp_26211132_1280.png":"1280x1628","pp_26211132_1024.png":"1024x1303","pp_26211132_640.png":"640x814","pp_26211132_480.png":"480x611","pp_26211132_340.png":"340x432","pp_26211132_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_26063412_1920.jpg":"1920x1080","k_26063412_1280.jpg":"1280x1280","k_26063412_1024.jpg":"1024x1024","k_26063412_640.jpg":"640x640","k_26063412_480.jpg":"480x480","k_26063412_340.jpg":"340x340","k_26063412_220.jpg":"220x220","o_26063412_1280.jpg":"1280x919","o_26063412_1024.jpg":"1024x735","o_26063412_640.jpg":"640x459","o_26063412_480.jpg":"480x344","o_26063412_340.jpg":"340x244","o_26063412_220.jpg":"220x158","h_26063412_1280.jpg":"1280x854","h_26063412_1024.jpg":"1024x683","h_26063412_640.jpg":"640x427","h_26063412_480.jpg":"480x320","h_26063412_340.jpg":"340x227","h_26063412_220.jpg":"220x147","pp_26063412_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063412_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063412_640.jpg":"640x814","pp_26063412_480.jpg":"480x611","pp_26063412_340.jpg":"340x432","pp_26063412_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15691772 Threads: 3 Questions: 3228274298 Slow queries: 7306948 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236513301 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ocekivalo-se-da-ce-splitski-vijecnici-danas-ratovati-zbog-gup-a-a-zaiskrilo-oko-poslovnika-ova-tocka-se-mora-povuci-1347065 [printLink] => /split/ocekivalo-se-da-ce-splitski-vijecnici-danas-ratovati-zbog-gup-a-a-zaiskrilo-oko-poslovnika-ova-tocka-se-mora-povuci-1347065?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Puljak odlučio potrošiti 10 milijuna eura više na garaže kako bi bile brže gotove. Šuta: ‘Činite štetu dodvoravajući se‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/25878830.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/25878830.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26211142.jpg [title] => Cropix, Screenshot/tv Jadran/Slobodna Dalmacija

Vijećnica Čaljkušić kontra Torcidinih grafita

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/23674198.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Ana Dorotić Čaljkušić

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26063400.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/25415570.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/24210358.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/25581994.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/25878819.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26211132.png [title] => Screenshot/Youtube/TV Jadran/

Jedan je grafit sporan, drugi nije, kaže dogradonačelnik

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/13/26063412.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pred splitskim gradskim vijećnicima nova je sjednica lokalnog parlamenta, a najvažnija točka dnevnog reda je izmjena GUP-a. Ovo je druga sjednica Gradskog vijeća u samo tjedan dana.  Još jedna točka oko koje bi moglo biti burno je izmjena Poslovnika Gradskog vijeća.

---

---

20:30

Stigli smo i do zadnje točke današnjeg dnevnog reda - Prijedloga odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Splita.

Za raspravu se javio samo SDP-ov Davor Matijević, koji je kazao da je u procesu kreiranja ove Odluke izostala participacija mladih.

- Udruge mladih i za mlade Grad Split nije niti informirao o javnom savjetovanju - dodao je.

Nakon kraće rasprave odluka je izglasana, a gradski vijećnici otišli su svojim kućama.

20:15 

Pred vijećnike su došla dva prijedloga vezana za imenovanje ravatelja splitskih muzeja. Radi se o Vedrani Premuž Đipalo za Etnografski muzej u Splitu i Ljubomiru Radiću za Hrvatski pomorski muzej u Splitu. Oba su prijedloga izglasana.

19:30

Na red je došla rasprava o izmjeni Zaključka o davanju ovlaštenja trgovačkom društvu „SPLIT PARKING“ d.o.o. Split za provedbu Projekta izgradnje javnih parkirališta (javnih garaža) na području Grada Splita. Pojednostavljeno, radi se o tome da će se uloga investitora za garaže na Sućidru i Ravnim Njivama prebaciti na Split parkinga na Grad Split.

Kako kaže dogradonačelnik Bojan Ivošević, svjestan je da ovaj potez ima svoje pluseve i minuse, a u slučaju preuzimanja ovih projekata na Grad Split, s gradnjom garaža može se početi odmah.

No, veliki je minus što Split ovim potezom gubi više 10 milijuna eura jer će morati platiti PDV.

 - Činite štetu Grada jer Grad Split ovako preuzima plaćanje PDV-a. Ovim potezom će se ovim potezom doslovno baciti 10 milijuna eura i to radite svjesno. Činite direktnu štetu samo kako bi se dodvorili građanima - kazao je Tomislav Šuta.

Gradonačelnik Ivica Puljak kazao je da Grad ima u planu graditi 32 garaže, koje će se financirati na različite načine.

- Neke će graditi Grad Split, neke Split parking, neke će se raditi iz EIB-ovih fondova... Naša procjena je da je te garaže bolje sagraditi, nego čekati na desetke godina da se to izgradi - dodao je gradonačelnik.

Sa Šutom se slaže i Davor Matijević koji kaže da ovo rade da bi povukli EIB-ova sredstva.

- Ovo sve radite samo zbog EIB-a, jer će EIB kreditirat garaže samo ako je Grad investitor, a ne Split parking. Drugih projekata vi nemate i zato ćete ovo preplatiti - rekao je Matijević.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

18:25

Ivan Matana, član uprave HNK Hajduk, predstavio je Financijsko izvješće HNK Hajduk š.d.d. za 2022. godinu. Kako kaže, stanje u Hajduku je povoljno, a dobit je veća od 7 milijuna kuna, što je najveći prihod u povijesti kluba. Uz čestitke klubu, gradski vijećnici usvojili su ovo izvješće.

- Svi pozitivni trendovi iz 2022. prebacili su se i u 2023. godinu. Ponovno smo osvojili Kup, juniori su bili viceprvaci u Genevi, na Poljudu je bilo ukupno 380.000 navijača, a imali smo i rekordni transfer - kazao je Matana. 

Raspravu je otvorio HDZ-ov Tomislav Šuta, koji je rekao da misli da je Hajduk na dobrom putu. Sretan je što je zabilježen enorman porast poslovnih prihoda. 

Davor Matijević kazao je da nakon KK Split Hajduk dođe kao melem na ranu. 

- Svaka čast na radu po pitanju financija, nadam se da će uskoro uslijediti i sportski uspjesi - zaključio je Matijević.

17:20

Počela je 10. točka današnjeg dnevnog reda - Financijsko izvješće Košarkaškog kluba Split š.d.d. za 2022. godinu. Po izvješću, koje je predstavio Dejan Žaja, KK Split je u nezavidnoj financijskoj situaciji.

Tomislav Šuta zaključio je da klub mora dati jasnu viziju kako doći do povećanja prihoda jer ovako ispada da vegetira.

Vijećnik Igor Stanišić je problematizirao što je Grad za omladinsku školu dao 21 milijun kuna, a taj iznos zapravo nije iskorišten za potrebe omladinske škole. Kaže da se boji da je budućnost kluba privatni investitor ili stečaj.

-Svake godine klubu dajemo više novca nego što ga damo juniorima Hajduka, a oni su igrali Ligu prvaka. Ono što vama zamjeram je to što se svake godine kupuju igrači sa strane. Volio bi čuti koji je vaš plan za budućnost jer ovo što se sada događa nije dobro - kazao je.

Nakon rasprave, izvješće je usvojeno.

Više pročitajte na poveznici.

16:45

Izglasana je i Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2024. godini. Naime, od 15. lipnja do 15. rujna neće se graditi u  kotarima Grad, Varoš, Lučac-Manuš, Bačvice i Meje. Zabrana vrijedi i za dio Stobreča, cijele Slatine te dijelove uz more na istoku grada.

Tijekom rasprave vijećnik Tihomir Galić istaknuo je da mu je žao što je zabrana radova gotovo ista kao i prošle godine. Kako kaže, baš vijećnici su svjedoci da su imali neke zahtjeve za izuzeće.

- Na sjednicama je ispalo da se na temelju “umjetničkog dojma” odlučuje što se izuzima, a što ne. Ante će zatražit, Mate će zatražit, jedan dobije dopuštenje, a drugi ne. Prošle godine tako se dogodilo da smo dopustili u centru grada, a u Duilovu, gdje nikom ne smeta, nismo - kazao je.

Pročelnica Leona Grgić mu je odgovorila da je utvrđivanje kriterija jako komplicirano i ne može se zakonski napraviti. Dodala je i da Gradsko vijeće uvijek može odlučiti da će za neke stvari napraviti iznimku.

Vijećnik Marko Matijević kaže da ne zna je li ova odluka uopće isplativa za Grad.

- Samo bi htio reći da ovo nije zabrana, već odgoda građenja. Ova je odluka ekonomski upitna, htio bi da zatražimo neku ekonomsku analizu koja će otkriti ima li ova odluka uopće smisla, ima li Grad ikakve koristi od ovoga? - zaključio je.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

16:30

Vijećnici su se vratili na sjednicu nakon stanke. Nakon kraće rasprave o tehnikalijama usvojene su izmjene Odluke o javnim tijelima, kojom se mijenjaju nazivi nekih radnih tijela.

14:25

Što se tiče izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita, kojima je predviđen i novi stadion i turističko-stambeni kompleks na Brodarici, gradski vijećnik Tomislav Šuta smatra da bi se možda trebale sagledati i druge lokacije, od kojih je istaknuo i istok grada. Kaže da načelno nije protiv lokacije na Brodarici, ali smatra da bi prvo trebalo napraviti kvalitetnu predinvesticijsku studiju.

- Što se na kraju događa s Poljudom i koja je alternativa te što tamo možemo očekivati? Ne želimo da stadion Poljud propada, i mislim da moramo dati sveobuhvatne podatke. Smatram da se treba sagledati i treća solucija iako nisam protiv lokacije na Brodarici, ali bez obzira na sve, trebali bi sagledati i neku treći soluciju za ovaj veliki i važni projekt – kazao je Šuta.

Pročelnik Vojković je naglasio da se za Poljud radi druga studija te da neće Poljud biti odbačen.

- Na drugi način ćemo koristiti Poljud, a on neće biti odbačen. Imamo neke druge planove i radi se druga studija za stadion - rekao je Vojković.

Gradonačelnik Puljak je rekao nešto više o saniranju stadiona Poljud.

- Hajduk nikad ne smije otići iz Splita i ne smijemo ga izmjestiti negdje drugdje. Prva faza je izrada armirano-betonske konstrukcije Poljuda, a rekonstrukcija bi mogla početi za oko godinu dana - rekao je, ali i nadodao još nekoliko manjih projekata koji će obogatiti prostor stadiona Poljud.

Gradonačelnik je dodao da bi Hajduk trebao dobiti novi stadion koji će zadovoljiti sve europske ambicije kluba. Spomenuo je i gradnju većeg kongresnog centra u blizini potencijalnog novog stadiona na splitskoj Brodarici.

- Napokon se ujedinimo oko nečega, idemo ovo realizirati. Želim da ovo nadživi sve nas, ne smijemo se politički sukobljavati oko ove teme - poručio je Puljak.

Davor Matijević (SDP) je rekao da od novog stadiona na Brodarici neće biti ništa. Osim toga, ironično je rekao da ne vjeruje u bajke.

- Gradnja stadiona za bilo koji grad je značajan projekt i ako se uopće ide u tom smjeru trebalo bi odabrati lokaciju koja neće dodatno opteretiti postojeću infrastrukturu nego naprotiv, razviti taj dio grada. Gradnja stadiona mora biti trigger razvoja nekog područja šta imputira istok grada. Brodarica je Gradski projekt po GUP-u al sa značajno manjim intenzitetom, a ovim potezom se udvostručuje intenzitet na konsolidiranom području i to u samoj blizini Poljuda. Pričamo o stadionu, a uopće nije napravljena studija isplativosti niti imamo smislene analize, a mi već trčimo mijenjati plan što je vrhunac populizma. Ne trebate gledat daleko od ove lokacije da biste vidjeli kako je to kad se pogrešno radi, sjetite se Spaladium arene koja u neposrednoj blizini stoji kao spomenik takvom načinu rada. Pozicioniranje i gradnja novog stadiona zahtjeva opću javnu diskusiju i rasprave unutar involviranih struka, a ne ovakav pristup - poručio je Matijević i nabrojao sva Puljkova obećanja koja se nisu ostvarila. 

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

HGS-ovu vijećnicu Lidiju Bekavac zanimalo je što je s natječajem koji je za Brodaricu iz 2008. godine i može li ga se sada iskoristiti. Pročelnik Teo Vojković joj je odgovorio da je on u skladu sa trenutno važećim GUP-om, koji predviđa manju izgrađenost i kapacitet, pa za ovaj projekt nije iskoristiv.

HDZ-ov vijećnik Domagoj Bajić problematizirao je duplo veću izgrađenost koju predviđaju ove izmjene GUP-a.

- Donijet ćemo odluku o duplom povećanju izgrađenosti. Netko je s razlogom donio postojeće parametre vodeći računa o infrastrukturi - kazao je.

Pročelnik Vojković kazao je da će studija koštati oko 3000 eura, što je izazvalo šok HDZ-ovih gradskih vijećnika.

- Odabrali smo izvođača radova na temelju ponude, a druga ponuda koju smo dobili iznosila je 55 tisuća eura. Jesmo li možda nju trebali izabrati, to je 12 puta skuplje - dodao je Vojković.

Ova točka izglasana je s 21 glasom, za usvajanje prijedloga bili su zastupnici Centra i dva zastupnika HDZ-a.

14:00

Nakon pauze, Ivana Zelić je otkrila kakav je dogovor postignut vezano uz promjene Poslovnika Gradskog vijeća Grada Splita. Pitanja vijećnika mogu maksimalno trajati tri minute, a isto toliko i odgovor.

Predloženo je bilo da trajanje vijećničkih pitanja bude 60 minuta, ali je odlučeno da se taj dio neće ograničavati već će trajati dokad god ima pitanja. Neće biti potrebno ni da se predlaže dopuna dnevnog reda 72 sata ranije, kao što neće biti potrebno ni da prođe šest mjeseci kako bi vijećnik mogao prijeći iz jednog kluba u klub.

Izvješće gradonačelnika o strateškim projektima neće biti dio sjednice kao točka dnevnog reda, a gradonačelnik će vijećnicima prezentaciju poslati ranije. Točka je u konačnici usvojena. 

Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, izvijestio je o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Splita. Točka je usvojena bez veće rasprave.

11:30

Nakon vijećničkih pitanja, sjednica je krenula po dnevnom redu. Prva točka je zaključak o usvajanju Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za razdobolje do kraja 2027. godine koja je jednoglasno usvojena.

Na red je došao i prijedlog o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Splita, a izvjestiteljica je Ivana Zelić (HDZ). Upravo ova točka je na samom početku sjednice izazvala najburnije reakcije. HDZ je tražio da se povuče s dnevnog reda, ali to nije prihvaćeno.

Igor Skoko (Centar) je rekao da ne vidi problem u skraćivanju vijećničkih pitanja na 60 minuta umjesto dosadašnjih 90.

Josip Markotić (Most) je kazao da mu je glavna zamjerka smanjenje vremena trajanja vijećničkih pitanja, dok mu ostalo nije sporno.

Lidija Bekavac (HGS) ne slaže se da se vrijeme za vijećnička pitanja smanji na 60 minuta.

- Kada bi svaki vijećnik ispoštovao vrijeme od dvije minute za pitanje i kada dodamo tri minute za odgovor, po novome bi maksimalno 12 vijećnika moglo sudjelovati. A kada bi to vrijeme iznosilo 90 minuta, onda bi moglo sudjelovati maksimalno 19 vijećnika i zbog toga sam da to ne skraćujemo – rekla je Bekavac.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Igor Stanišić (HGS) je rekao da nema tog poslovnika koji će one koji su nekorektni natjerati da ga se pridržavaju. 

- I sada stoji u poslovniku da gradonačelnik mora odgovoriti na pitanje, a ako ne zna da može odgovoriti pisanim putem. Danas sam ja pitao gradonačelnika je li gradska imovina osigurana, a on mi je rekao da će odgovoriti pisanim putem. Ako ne zna na to odgovor odmah onda mu treba oduzeti poslovnu sposobnost, a ako je bezobrazan nema tog poslovnika koji će ga natjerat da odgovori - rekao je Stanišić.

Nakon sat i pol vremena rasprave, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet sazvao je pauzu i pozvao predstavnike stranaka sjednu za stol i dogovore se koje točke će prihvatiti, a koje ne. 

09:45

Dnevni red je na kraju usvojen i krenula su vijećnička pitanja.

Igora Stanišića (HGS) je zanimalo je li istina da gradska imovina već devet mjeseci nije osigurana, a gradonačelnik Ivica Puljak mu je kazao da će odgovor dobiti pisanim putem. 

HDZ-ov vijećnik Marijana Čelana je istaknuo da je mučno gledati svako ljeto gužve u Trajektnoj luci. 

- Što ste poduzeli po tom pitanju? Građani od nas očekuju da to sredimo - rekao je Čelan. 

Zorana Đogaša (HDZ) je zanimalo zbog čega "Čistoća" više ne pere ulice u Varošu.

- Naše pučanstvo se iz tog kotara kontinuirano iseljava jer je postalo teško živjeti tamo, pogotovo u sezoni. Neke ulice su se prije nekoliko godina redovite prale, a u zadnje dvije do tri godine nisu. Primjerice, prošlo ljeto Sinovčićeva ulica koja vodi do kotarskih prostorija se uopće nije oprala. Imate li u planu to promijeniti za iduću sezonu te je li problem u gradskoj tvrtki ili u nečem drugome? - pitao je Đogaš.

Ana Dorotić Čaljkušić (Centar) je pustila dva videa vezano uz neprimjerene grafite Torcide. 

- Može li se nešto učiniti po pitanju neprimjerenih grafita. Natpisi i pojedine slike su izrazito neprimjereni. Kada bi se mogli ukloniti ovi natpisi i neprimjerene slike – pitala je Dorotić Čaljkušić.

Odgovorio joj je dogradonačelnik Bojan Ivošević za kojeg je jedan grafit sporan, dok drugi nije. 

- Prvi video je sporan, drugi prikazuje jedan bunt protiv jednog sustava. Sve to podsjeća na jedan veliki prosvjed koji se dogodio na splitskoj Rivi. Za prvi grafit ćemo reagirati, a za drugi - mislim da nema nikakve potrebe. Barem dok sam ja tu – odgovorio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Na prvom prikazanom grafitu ispisano je nekoliko rečenica za koje Dorotić Čaljkušić smatra da su izrazito neprimjerene u javnom prostoru, dok se na drugom grafitu vidi natpis koji je upućen HNS-u te je uz njega prekriženi znak ‘d‘. 

---

image

Jedan je grafit sporan, drugi nije, kaže dogradonačelnik

Screenshot/Youtube/TV Jadran/
---

RANIJE

Predsjednik splitskog HDZ-a i gradski vijećnik Tomislav Šuta je prije sjednice poručio da je glavna poruka prijedloga izmjene poslovnika Gradskog vijeća cenzura. 

- Ovim izmjenama onemogućava se bilo kakva rasprava. Predlaže se smanjenje vremena za vijećnička pitanja sa 90 na 60 sekundi i trenutna gradska vlast ovim prijedlogom ograničava demokraciju u vodi u cenzuru. Ova točka se mora povući - rekao je Šuta. 

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Martin Mladen Pauk je kazao da će predložiti da se 4. siječnja 1992. godine ukleše na štandarac na Pjaci te da se uskoro bliži 32. godišnjica oslobođenja Splita od neprijateljskih snaga, odnosno od dana kad su snage JNA i Jugoslavenske ratne mornarice podvijenog repa pobjegle iz slobodnog Splita.

- Gradonačelnik Puljak je nakon ucjene SDP-a dao uklesati datum 26.10.1944. godine kao datum oslobođenja Splita, previđajući pritom cijelu nedavnu povijest i oslobodilački Domovinski rat kao temelj naše države i suverenosti.

Predložit ćemo vladajućima uvrštenje točke redovnim putem, a ukoliko to ne učine, potpisima vijećnika ćemo zatražiti stavljanje točke na dnevni red. Smatramo kako ćemo postići konsenzus i da nikome nije sporno da je Domovinski rat temelj Republike Hrvatske, i da je upravo borbom protiv nadmoćnih jugoslavenskih snaga izborena sloboda i nezavisnost - rekao je između ostalog Pauk. 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Cropix, Screenshot/tv Jadran/Slobodna Dalmacija Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Screenshot/Youtube/TV Jadran/ Vojko Bašić/Cropix
Cropix, Screenshot/tv Jadran/Slobodna Dalmacija

Vijećnica Čaljkušić kontra Torcidinih grafita

Duje Klarić/Cropix

Ana Dorotić Čaljkušić

Screenshot/Youtube/TV Jadran/

Jedan je grafit sporan, drugi nije, kaže dogradonačelnik

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ocekivalo-se-da-ce-splitski-vijecnici-danas-ratovati-zbog-gup-a-a-zaiskrilo-oko-poslovnika-ova-tocka-se-mora-povuci-1347065 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84d7b7b77f3d9adf8605c974100e05d4385a45eb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Puljak+odlu%C4%8Dio+potro%C5%A1iti+10+milijuna+eura+vi%C5%A1e+na+gara%C5%BEe+kako+bi+bile+br%C5%BEe+gotove.+%C5%A0uta%3A+%E2%80%98%C4%8Cinite+%C5%A1tetu+dodvoravaju%C4%87i+se%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Focekivalo-se-da-ce-splitski-vijecnici-danas-ratovati-zbog-gup-a-a-zaiskrilo-oko-poslovnika-ova-tocka-se-mora-povuci-1347065 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Focekivalo-se-da-ce-splitski-vijecnici-danas-ratovati-zbog-gup-a-a-zaiskrilo-oko-poslovnika-ova-tocka-se-mora-povuci-1347065 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsjednica

Puljak odlučio potrošiti 10 milijuna eura više na garaže kako bi bile brže gotove. Šuta: ‘Činite štetu dodvoravajući se‘

Piše Ana Pivčević, Petra Klarić
13. prosinca 2023. - 09:26

Pred splitskim gradskim vijećnicima nova je sjednica lokalnog parlamenta, a najvažnija točka dnevnog reda je izmjena GUP-a. Ovo je druga sjednica Gradskog vijeća u samo tjedan dana.  Još jedna točka oko koje bi moglo biti burno je izmjena Poslovnika Gradskog vijeća.

20:30

Stigli smo i do zadnje točke današnjeg dnevnog reda - Prijedloga odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Splita.

Za raspravu se javio samo SDP-ov Davor Matijević, koji je kazao da je u procesu kreiranja ove Odluke izostala participacija mladih.

- Udruge mladih i za mlade Grad Split nije niti informirao o javnom savjetovanju - dodao je.

Nakon kraće rasprave odluka je izglasana, a gradski vijećnici otišli su svojim kućama.

20:15 

Pred vijećnike su došla dva prijedloga vezana za imenovanje ravatelja splitskih muzeja. Radi se o Vedrani Premuž Đipalo za Etnografski muzej u Splitu i Ljubomiru Radiću za Hrvatski pomorski muzej u Splitu. Oba su prijedloga izglasana.

19:30

Na red je došla rasprava o izmjeni Zaključka o davanju ovlaštenja trgovačkom društvu „SPLIT PARKING“ d.o.o. Split za provedbu Projekta izgradnje javnih parkirališta (javnih garaža) na području Grada Splita. Pojednostavljeno, radi se o tome da će se uloga investitora za garaže na Sućidru i Ravnim Njivama prebaciti na Split parkinga na Grad Split.

Kako kaže dogradonačelnik Bojan Ivošević, svjestan je da ovaj potez ima svoje pluseve i minuse, a u slučaju preuzimanja ovih projekata na Grad Split, s gradnjom garaža može se početi odmah.

No, veliki je minus što Split ovim potezom gubi više 10 milijuna eura jer će morati platiti PDV.

 - Činite štetu Grada jer Grad Split ovako preuzima plaćanje PDV-a. Ovim potezom će se ovim potezom doslovno baciti 10 milijuna eura i to radite svjesno. Činite direktnu štetu samo kako bi se dodvorili građanima - kazao je Tomislav Šuta.

Gradonačelnik Ivica Puljak kazao je da Grad ima u planu graditi 32 garaže, koje će se financirati na različite načine.

- Neke će graditi Grad Split, neke Split parking, neke će se raditi iz EIB-ovih fondova... Naša procjena je da je te garaže bolje sagraditi, nego čekati na desetke godina da se to izgradi - dodao je gradonačelnik.

Sa Šutom se slaže i Davor Matijević koji kaže da ovo rade da bi povukli EIB-ova sredstva.

- Ovo sve radite samo zbog EIB-a, jer će EIB kreditirat garaže samo ako je Grad investitor, a ne Split parking. Drugih projekata vi nemate i zato ćete ovo preplatiti - rekao je Matijević.

image
Vojko Basic/Cropix

18:25

Ivan Matana, član uprave HNK Hajduk, predstavio je Financijsko izvješće HNK Hajduk š.d.d. za 2022. godinu. Kako kaže, stanje u Hajduku je povoljno, a dobit je veća od 7 milijuna kuna, što je najveći prihod u povijesti kluba. Uz čestitke klubu, gradski vijećnici usvojili su ovo izvješće.

- Svi pozitivni trendovi iz 2022. prebacili su se i u 2023. godinu. Ponovno smo osvojili Kup, juniori su bili viceprvaci u Genevi, na Poljudu je bilo ukupno 380.000 navijača, a imali smo i rekordni transfer - kazao je Matana. 

Raspravu je otvorio HDZ-ov Tomislav Šuta, koji je rekao da misli da je Hajduk na dobrom putu. Sretan je što je zabilježen enorman porast poslovnih prihoda. 

Davor Matijević kazao je da nakon KK Split Hajduk dođe kao melem na ranu. 

- Svaka čast na radu po pitanju financija, nadam se da će uskoro uslijediti i sportski uspjesi - zaključio je Matijević.

17:20

Počela je 10. točka današnjeg dnevnog reda - Financijsko izvješće Košarkaškog kluba Split š.d.d. za 2022. godinu. Po izvješću, koje je predstavio Dejan Žaja, KK Split je u nezavidnoj financijskoj situaciji.

Tomislav Šuta zaključio je da klub mora dati jasnu viziju kako doći do povećanja prihoda jer ovako ispada da vegetira.

Vijećnik Igor Stanišić je problematizirao što je Grad za omladinsku školu dao 21 milijun kuna, a taj iznos zapravo nije iskorišten za potrebe omladinske škole. Kaže da se boji da je budućnost kluba privatni investitor ili stečaj.

-Svake godine klubu dajemo više novca nego što ga damo juniorima Hajduka, a oni su igrali Ligu prvaka. Ono što vama zamjeram je to što se svake godine kupuju igrači sa strane. Volio bi čuti koji je vaš plan za budućnost jer ovo što se sada događa nije dobro - kazao je.

Nakon rasprave, izvješće je usvojeno.

Više pročitajte na poveznici.

16:45

Izglasana je i Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2024. godini. Naime, od 15. lipnja do 15. rujna neće se graditi u  kotarima Grad, Varoš, Lučac-Manuš, Bačvice i Meje. Zabrana vrijedi i za dio Stobreča, cijele Slatine te dijelove uz more na istoku grada.

Tijekom rasprave vijećnik Tihomir Galić istaknuo je da mu je žao što je zabrana radova gotovo ista kao i prošle godine. Kako kaže, baš vijećnici su svjedoci da su imali neke zahtjeve za izuzeće.

- Na sjednicama je ispalo da se na temelju “umjetničkog dojma” odlučuje što se izuzima, a što ne. Ante će zatražit, Mate će zatražit, jedan dobije dopuštenje, a drugi ne. Prošle godine tako se dogodilo da smo dopustili u centru grada, a u Duilovu, gdje nikom ne smeta, nismo - kazao je.

Pročelnica Leona Grgić mu je odgovorila da je utvrđivanje kriterija jako komplicirano i ne može se zakonski napraviti. Dodala je i da Gradsko vijeće uvijek može odlučiti da će za neke stvari napraviti iznimku.

Vijećnik Marko Matijević kaže da ne zna je li ova odluka uopće isplativa za Grad.

- Samo bi htio reći da ovo nije zabrana, već odgoda građenja. Ova je odluka ekonomski upitna, htio bi da zatražimo neku ekonomsku analizu koja će otkriti ima li ova odluka uopće smisla, ima li Grad ikakve koristi od ovoga? - zaključio je.

image
Vojko Basic/Cropix

16:30

Vijećnici su se vratili na sjednicu nakon stanke. Nakon kraće rasprave o tehnikalijama usvojene su izmjene Odluke o javnim tijelima, kojom se mijenjaju nazivi nekih radnih tijela.

14:25

Što se tiče izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita, kojima je predviđen i novi stadion i turističko-stambeni kompleks na Brodarici, gradski vijećnik Tomislav Šuta smatra da bi se možda trebale sagledati i druge lokacije, od kojih je istaknuo i istok grada. Kaže da načelno nije protiv lokacije na Brodarici, ali smatra da bi prvo trebalo napraviti kvalitetnu predinvesticijsku studiju.

- Što se na kraju događa s Poljudom i koja je alternativa te što tamo možemo očekivati? Ne želimo da stadion Poljud propada, i mislim da moramo dati sveobuhvatne podatke. Smatram da se treba sagledati i treća solucija iako nisam protiv lokacije na Brodarici, ali bez obzira na sve, trebali bi sagledati i neku treći soluciju za ovaj veliki i važni projekt – kazao je Šuta.

Pročelnik Vojković je naglasio da se za Poljud radi druga studija te da neće Poljud biti odbačen.

- Na drugi način ćemo koristiti Poljud, a on neće biti odbačen. Imamo neke druge planove i radi se druga studija za stadion - rekao je Vojković.

Gradonačelnik Puljak je rekao nešto više o saniranju stadiona Poljud.

- Hajduk nikad ne smije otići iz Splita i ne smijemo ga izmjestiti negdje drugdje. Prva faza je izrada armirano-betonske konstrukcije Poljuda, a rekonstrukcija bi mogla početi za oko godinu dana - rekao je, ali i nadodao još nekoliko manjih projekata koji će obogatiti prostor stadiona Poljud.

Gradonačelnik je dodao da bi Hajduk trebao dobiti novi stadion koji će zadovoljiti sve europske ambicije kluba. Spomenuo je i gradnju većeg kongresnog centra u blizini potencijalnog novog stadiona na splitskoj Brodarici.

- Napokon se ujedinimo oko nečega, idemo ovo realizirati. Želim da ovo nadživi sve nas, ne smijemo se politički sukobljavati oko ove teme - poručio je Puljak.

Davor Matijević (SDP) je rekao da od novog stadiona na Brodarici neće biti ništa. Osim toga, ironično je rekao da ne vjeruje u bajke.

- Gradnja stadiona za bilo koji grad je značajan projekt i ako se uopće ide u tom smjeru trebalo bi odabrati lokaciju koja neće dodatno opteretiti postojeću infrastrukturu nego naprotiv, razviti taj dio grada. Gradnja stadiona mora biti trigger razvoja nekog područja šta imputira istok grada. Brodarica je Gradski projekt po GUP-u al sa značajno manjim intenzitetom, a ovim potezom se udvostručuje intenzitet na konsolidiranom području i to u samoj blizini Poljuda. Pričamo o stadionu, a uopće nije napravljena studija isplativosti niti imamo smislene analize, a mi već trčimo mijenjati plan što je vrhunac populizma. Ne trebate gledat daleko od ove lokacije da biste vidjeli kako je to kad se pogrešno radi, sjetite se Spaladium arene koja u neposrednoj blizini stoji kao spomenik takvom načinu rada. Pozicioniranje i gradnja novog stadiona zahtjeva opću javnu diskusiju i rasprave unutar involviranih struka, a ne ovakav pristup - poručio je Matijević i nabrojao sva Puljkova obećanja koja se nisu ostvarila. 

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

HGS-ovu vijećnicu Lidiju Bekavac zanimalo je što je s natječajem koji je za Brodaricu iz 2008. godine i može li ga se sada iskoristiti. Pročelnik Teo Vojković joj je odgovorio da je on u skladu sa trenutno važećim GUP-om, koji predviđa manju izgrađenost i kapacitet, pa za ovaj projekt nije iskoristiv.

HDZ-ov vijećnik Domagoj Bajić problematizirao je duplo veću izgrađenost koju predviđaju ove izmjene GUP-a.

- Donijet ćemo odluku o duplom povećanju izgrađenosti. Netko je s razlogom donio postojeće parametre vodeći računa o infrastrukturi - kazao je.

Pročelnik Vojković kazao je da će studija koštati oko 3000 eura, što je izazvalo šok HDZ-ovih gradskih vijećnika.

- Odabrali smo izvođača radova na temelju ponude, a druga ponuda koju smo dobili iznosila je 55 tisuća eura. Jesmo li možda nju trebali izabrati, to je 12 puta skuplje - dodao je Vojković.

Ova točka izglasana je s 21 glasom, za usvajanje prijedloga bili su zastupnici Centra i dva zastupnika HDZ-a.

14:00

Nakon pauze, Ivana Zelić je otkrila kakav je dogovor postignut vezano uz promjene Poslovnika Gradskog vijeća Grada Splita. Pitanja vijećnika mogu maksimalno trajati tri minute, a isto toliko i odgovor.

Predloženo je bilo da trajanje vijećničkih pitanja bude 60 minuta, ali je odlučeno da se taj dio neće ograničavati već će trajati dokad god ima pitanja. Neće biti potrebno ni da se predlaže dopuna dnevnog reda 72 sata ranije, kao što neće biti potrebno ni da prođe šest mjeseci kako bi vijećnik mogao prijeći iz jednog kluba u klub.

Izvješće gradonačelnika o strateškim projektima neće biti dio sjednice kao točka dnevnog reda, a gradonačelnik će vijećnicima prezentaciju poslati ranije. Točka je u konačnici usvojena. 

Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, izvijestio je o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Splita. Točka je usvojena bez veće rasprave.

11:30

Nakon vijećničkih pitanja, sjednica je krenula po dnevnom redu. Prva točka je zaključak o usvajanju Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za razdobolje do kraja 2027. godine koja je jednoglasno usvojena.

Na red je došao i prijedlog o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Splita, a izvjestiteljica je Ivana Zelić (HDZ). Upravo ova točka je na samom početku sjednice izazvala najburnije reakcije. HDZ je tražio da se povuče s dnevnog reda, ali to nije prihvaćeno.

Igor Skoko (Centar) je rekao da ne vidi problem u skraćivanju vijećničkih pitanja na 60 minuta umjesto dosadašnjih 90.

Josip Markotić (Most) je kazao da mu je glavna zamjerka smanjenje vremena trajanja vijećničkih pitanja, dok mu ostalo nije sporno.

Lidija Bekavac (HGS) ne slaže se da se vrijeme za vijećnička pitanja smanji na 60 minuta.

- Kada bi svaki vijećnik ispoštovao vrijeme od dvije minute za pitanje i kada dodamo tri minute za odgovor, po novome bi maksimalno 12 vijećnika moglo sudjelovati. A kada bi to vrijeme iznosilo 90 minuta, onda bi moglo sudjelovati maksimalno 19 vijećnika i zbog toga sam da to ne skraćujemo – rekla je Bekavac.

image
Tom Dubravec/Cropix

Igor Stanišić (HGS) je rekao da nema tog poslovnika koji će one koji su nekorektni natjerati da ga se pridržavaju. 

- I sada stoji u poslovniku da gradonačelnik mora odgovoriti na pitanje, a ako ne zna da može odgovoriti pisanim putem. Danas sam ja pitao gradonačelnika je li gradska imovina osigurana, a on mi je rekao da će odgovoriti pisanim putem. Ako ne zna na to odgovor odmah onda mu treba oduzeti poslovnu sposobnost, a ako je bezobrazan nema tog poslovnika koji će ga natjerat da odgovori - rekao je Stanišić.

Nakon sat i pol vremena rasprave, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet sazvao je pauzu i pozvao predstavnike stranaka sjednu za stol i dogovore se koje točke će prihvatiti, a koje ne. 

09:45

Dnevni red je na kraju usvojen i krenula su vijećnička pitanja.

Igora Stanišića (HGS) je zanimalo je li istina da gradska imovina već devet mjeseci nije osigurana, a gradonačelnik Ivica Puljak mu je kazao da će odgovor dobiti pisanim putem. 

HDZ-ov vijećnik Marijana Čelana je istaknuo da je mučno gledati svako ljeto gužve u Trajektnoj luci. 

- Što ste poduzeli po tom pitanju? Građani od nas očekuju da to sredimo - rekao je Čelan. 

Zorana Đogaša (HDZ) je zanimalo zbog čega "Čistoća" više ne pere ulice u Varošu.

- Naše pučanstvo se iz tog kotara kontinuirano iseljava jer je postalo teško živjeti tamo, pogotovo u sezoni. Neke ulice su se prije nekoliko godina redovite prale, a u zadnje dvije do tri godine nisu. Primjerice, prošlo ljeto Sinovčićeva ulica koja vodi do kotarskih prostorija se uopće nije oprala. Imate li u planu to promijeniti za iduću sezonu te je li problem u gradskoj tvrtki ili u nečem drugome? - pitao je Đogaš.

Ana Dorotić Čaljkušić (Centar) je pustila dva videa vezano uz neprimjerene grafite Torcide. 

- Može li se nešto učiniti po pitanju neprimjerenih grafita. Natpisi i pojedine slike su izrazito neprimjereni. Kada bi se mogli ukloniti ovi natpisi i neprimjerene slike – pitala je Dorotić Čaljkušić.

Odgovorio joj je dogradonačelnik Bojan Ivošević za kojeg je jedan grafit sporan, dok drugi nije. 

- Prvi video je sporan, drugi prikazuje jedan bunt protiv jednog sustava. Sve to podsjeća na jedan veliki prosvjed koji se dogodio na splitskoj Rivi. Za prvi grafit ćemo reagirati, a za drugi - mislim da nema nikakve potrebe. Barem dok sam ja tu – odgovorio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Na prvom prikazanom grafitu ispisano je nekoliko rečenica za koje Dorotić Čaljkušić smatra da su izrazito neprimjerene u javnom prostoru, dok se na drugom grafitu vidi natpis koji je upućen HNS-u te je uz njega prekriženi znak ‘d‘. 

image

Jedan je grafit sporan, drugi nije, kaže dogradonačelnik

Screenshot/Youtube/TV Jadran/

RANIJE

Predsjednik splitskog HDZ-a i gradski vijećnik Tomislav Šuta je prije sjednice poručio da je glavna poruka prijedloga izmjene poslovnika Gradskog vijeća cenzura. 

- Ovim izmjenama onemogućava se bilo kakva rasprava. Predlaže se smanjenje vremena za vijećnička pitanja sa 90 na 60 sekundi i trenutna gradska vlast ovim prijedlogom ograničava demokraciju u vodi u cenzuru. Ova točka se mora povući - rekao je Šuta. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Martin Mladen Pauk je kazao da će predložiti da se 4. siječnja 1992. godine ukleše na štandarac na Pjaci te da se uskoro bliži 32. godišnjica oslobođenja Splita od neprijateljskih snaga, odnosno od dana kad su snage JNA i Jugoslavenske ratne mornarice podvijenog repa pobjegle iz slobodnog Splita.

- Gradonačelnik Puljak je nakon ucjene SDP-a dao uklesati datum 26.10.1944. godine kao datum oslobođenja Splita, previđajući pritom cijelu nedavnu povijest i oslobodilački Domovinski rat kao temelj naše države i suverenosti.

Predložit ćemo vladajućima uvrštenje točke redovnim putem, a ukoliko to ne učine, potpisima vijećnika ćemo zatražiti stavljanje točke na dnevni red. Smatramo kako ćemo postići konsenzus i da nikome nije sporno da je Domovinski rat temelj Republike Hrvatske, i da je upravo borbom protiv nadmoćnih jugoslavenskih snaga izborena sloboda i nezavisnost - rekao je između ostalog Pauk. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 02:00