StoryEditor
Split'prostor za čovika'

Novi trg na Šperunu podijelio građane: na jednoj strani se slavilo, a na drugoj prosvjedovalo, evo što o svemu kaže Opara

14. prosinca 2019. - 18:01

Ove subote u Varošu je obilježen završetak uređenja novog trga na Šperunu autora arhitekta Ede Šegvića. I kako to obično biva kod nas, mali trg uznemirio je duhove, izazvao pohvale i prijepore, pa je samo otvorenje bilo popraćeno klapskom pjesmom i fritulama s jedne strane te mirnim prosvjedom s druge.

Jedni su hvalili pod popločan bračkim kamenom i mosorskim dolitom, nove klupe, rasvjetu i nogostup, a drugi kritizirali lošu izvedbu cijelog trga, posebice fontanu s koje se "nitko ne može napit osim ako se ne sagne".

Arhitekt Edo Šegvić vodio se idejom da uredi trg koji će biti "prostor za čovika".

- Prije je tu bilo nelegalno parkiralište. Bilo je slučajeva da Varošani svoje pokojnike u lancunu priko hauba auta nose, a onda je preko Kotara i Grada pokrenuta ideja za uređenje trga. Sad je ovo prostor za čovika. Vidim ovdi i večer čakavske poezije, pismu klapa, pučke predstave splitskih autora... Neka trg živi! - rekao je Šegvić.

Neće biti širenja štekata

Kotarski čelnik Mirko Ruščić također je zadovoljan izgledom trga.

- Trg je lijep, rasterećen od auta. Ljudi dolaze kititi bor. Fontana je u duhu vremena, funkcionalna, s pitkom vodom, za građane, ima i kadicu za pse... Budite sigurni, ovdje neće biti širenja štekata - uvjerava nas Ruščić.

No, puno toga nije sjelo stanovnicima kotara Varoš. Dio njih pojavio se s transparentom na kojem je pisalo "Varošani oćedu besplatan parking". Ljute se što moraju parkirati po susjednim kvartovima, tražiti mjesto za vozilo po 45 minuta, što su "zadnja rupa na svirali" za gradsku upravu.

- Pjaceta je zaživila, ali vidit ćemo s koliko štekata. Smatramo da je ovo cirkus. Bilo je vrime da se maknu auta, ali mi nemamo parkinge. Kompletna pjaceta je nepristupačna za osobe s invaliditetom, a ne mogu se ni napit vode s fontane. Možda je arhitekt mislio na to, ali izvođači nisu. Pola posla je ostalo nedovršeno, daske s klupa se stalno dižu. Čim padne kiša, trebaju se fregat... Stalak za bicikle je iskrivljen, stabla su u cimentu... Sve je "drži vodu dok majstori odu" - navela je stanovnica Varoša Ives Cikatić, koja je sa susjedima mirno prosvjedovala.

Problem parkinga je kroničan

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije bježao od razgovora s njima, a ni od činjenice da grad već 20 godina ima veliki problem s parkingom.

- Taj problem se može sustavno riješiti samo ako imamo zajednički plan i suradnju. U suprotnom nećemo ništa postići. Za stanovnike kotara Varoš se također odnosi mjera koju su podnijeli vijećnici na prijedlog stanovnika kotara Grad. Problem parkinga u Splitu je kroničan i svi radimo na tome da se to riješi na kvalitetan način - kazao je.

Njemu se sviđa novouređeni projekt na Šperunu.

- Ovo je širina koja je unijela život u gradu, na mjestu gdje se prije nije moglo proći od vozila. Kada murve i koštele narastu, bit će to prelijepo. Jedna djevojčica je počela kititi bor i prije otvorenja trga, a pridružili su joj se i drugi. Preduhitrila nas je na najljepši mogući način... Neki kritiziraju špinu koja je po meni vrhunski dizajnirana, funkcionalna. Nije ovo fontana, već špina. Što se tiče štekata, dok sam ja ovdje, neće se širiti štekati - kategoričan je bio Opara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 08:48