stdClass Object ( [id] => 586180 [title] => Novi krov i fasade osvanut će na 33 splitske zgrade: u obnovljenim zdanjima stanarima bi se režije trebale umanjiti, a kvaliteta života povećati [alias] => novi-krov-i-fasade-osvanut-ce-na-33-splitske-zgrade-u-obnovljenim-zdanjima-stanarima-bi-se-rezije-trebale-umanjiti-a-kvaliteta-zivota-povecati [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od gotovo 600 višestambenih zgrada u Hrvatskoj kojima su odobrena sredstva za energetsku obnovu po natječaju iz 2016. godine, trećina – gotovo 200 – je već završila radove i energetski je obnovljena, informacija je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U isto vrijeme, u tijeku su radovi na više od 250 zgrada, dok je još stotinjak pred početkom obnove.

Ostale su, pak, u postupku nabave izvođača, a ima i onih čiji su suvlasnici odustali.

Javni poziv je, podsjetimo, raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, po novim, strožim pravilima jer su projekti sufinancirani sredstvima fondova Europske unije. Za razliku od prethodnog natječaja, realizacija projekta bila je podložna nenajavljenim kontrolama, koje su shvaćene ozbiljno zato što su eventualni kazneni penali donosili smanjenje sredstava, što bi suvlasnicima automatski poskupilo investiciju.

U ime i za suvlasnike višestambenih zgrada, u natječaju su sudjelovale i četiri tvrtke-upravitelji iz Splita: Stano-uprava, Tehnoplast, Dub-inženjering i Novi dani, s ukupno 33 projekta, koji su većinom na području Splita. Suvlasnici četiriju višestambenih zgrada su u međuvremenu odustali.

Tehnoplast je sudjelovao s devet objekata i radovi su, kako su nam rekli, dovršeni na svim objektima osim na jednom, gdje su u završnoj fazi i bit će okončani unutar predviđena roka. Nije bilo odustajanja suvlasnika, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dolazio u nadzor, međutim, nije bilo korekcija jer su, kako kažu u Tehnoplastu, bili izuzetno zadovoljni vođenjem projekta, dokumentacijom i izvođenjem radova.

Što se tiče ukupne investicije, naglasili su kako je bilo promjena jer su sredstva za izvođenje radova odobrena na temelju troškovnika iz glavnih projekata, dok je stvaran iznos dobiven tek nakon provedenih postupaka nabave. Ukupni prijavljeni iznos bio je 24,1 milijun kuna, a nakon provedene nabave ugovoreni iznos je bio 21,6 milijuna kuna, što znači da su radovi koštali manje, odnosno da su ponude oko 10 posto bile povoljnije od projektiranih. Sredstva se od fonda potražuju sukcesivno, tako da se u ovom trenutku ne može kazati koliki je konačni iznos nepovratnog dijela, no kako nije bilo nikakvih korekcija, procjena je da će biti u očekivanom iznosu.

– Važno je naglasiti da se kod EU fondova svaka greška skupo plaća, jer nadzorno tijelo određuje korekciju odobrenih sredstava koja je od 5 do 100 posto ukupnog iznosa, tako da je provedba ovako obimnih i zahtjevnim projekata/radova bez ikakve korekcije zavidan rezultat. Informacije koje smo dobivali od kolega i nadzornog tijela su pokazale da su korekcije izrečene u jako puno slučajeva na razini Hrvatske – ističu u Tehnoplastu.

Većina zgrada je obnovila stolariju, krov i fasadu, a na zgradama gdje je to bilo moguće, u suradnji s projektantima su sve vanjske klimatske jedinice povezali u vertikale tako da u budućnosti ne bude curenja kondenzata klima po fasadi.

A kad je već riječ o suradnji, posebno su željeli naglasiti da su, osim dobrih projektanta, nadzornih inženjera, koordinatora zaštite na radu, voditelja gradilišta i naravno same tvrtke, u ovim projektima veliku ulogu imali i predstavnici suvlasnika.

Jedan od tih predstavnika je Vlado Oršulić, predstavnik suvlasnika zgrade na adresi Šižgorićeva 7 u Splitu, koja ima 64 stambene jedinice s tim da su čak 62 jednake površine od 78 kvadrata, a preostale dvije su manje.

– Suvlasnici su većinom zadovoljni onim što smo dobili energetskom obnovom – kazuje Oršulić.

Od 64 suvlasnika "za" ih je bilo 59, neki su bili odsutni (podstanari nemaju pravo odlučivati), a samo jedan nije bio sklon povećanju pričuve s tadašnjih mjesečnih 187 kuna na 371 kunu po stanu. Uz subvencioniranih 60 posto ukupnog iznosa, za energetsku obnovu kreditno su se zadužili s rokom otplate od deset godina.

U sklopu obnove promijenili su i ulazna vrata na zgradi što je također donijelo višestruku korist.

– Tko je želio, mogao je promijeniti i vanjske zatvore (svih pet), uz subvenciju od 60 posto i doplatu: 10.200 kuna u gotovini ili na mjesečni obrok od 100 kuna tijekom deset godina – navodi naš sugovornik, uvjeren prvim pokazateljima da će imati veliku uštedu u potrošnji električne energije.

Oršulićeva kolegica po funkciji Nada Palada, predstavnica je suvlasnika na adresi Stepinčeva 2-10 u Splitu, na kojoj je obnova također završena.

– Moj svojevrsni okidač za odluku o energetskoj obnovi bio je šok koji sam doživjela kad sam postala predstavnik i vidjela račune s iznosima potrošenim za sanaciju krova i fasade na zgradi – prisjetila se Nada, koja je istog trenutka o tome razgovarala s djelatnicima upravitelja Tehnoplasta kako bi dogovorili rješenje.

– Suvlasnicima sam prezentirala gdje se troši njihov novac, a kad se pojavio natječaj za subvenciju energetske obnove, zajedno s upraviteljem sam im izložila uvjete iz natječaja. Suvlasnici su se masovno odazvali i imali smo više nego dovoljnu većinu za donošenje odluke. Zahvalna sam suvlasnicima što su imali sluha kao i upravitelju s kojim imamo odličan poslovni odnos. Bez kredita se nismo mogli upustiti u ovaj posao, pa smo pričuvu s 2,50 kuna za kvadrat radi otplate kredita podigli na 4,90 kuna. Kredit je s rokom otplate od deset godina, ali deset godina je i jamstvo na materijal i izvođenje radova. Zgrada, inače, ima 130 stanova i 12 poslovnih prostora – naglasila je naša sugovornica, te dodala:

– Subvenciju smo dobili za zamjenu stolarije za stambeni i poslovni dio, za rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, za toplinsku izolaciju vanjskih zidova i toplinsku izolaciju prema tlu ili negrijanom prostoru. Radi svega navedenog umjesto energetskog razreda C, nakon obnove došli smo u razred A i postigli uštedu toplinske energije više od 65 posto – zadovoljna je Palada, koja je na kraju podsjetila i na usku suradnju tijekom radova na obnovi s arhitektom Dinkom Kovačićem, projektantom zgrade.

STANO-UPRAVA: Suvlasnici moraju platiti dodatne radove

Od 17 projekata koje subvencioniraju EU fondovi, energetska obnova privodi se kraju kod njih 14, a tri su u tijeku i završit će se u zadanim rokovima, kazali su nam u Stano-upravi.

Na dvije zgrade bilo je sitnih primjedbi, no problemi su se rješavali, ili će se riješiti na vrijeme. Nadzor nad izvođenjem radova obavljan je na svim projektima kontinuirano od strane stručnog nadzora kao i predstavnika investitora.
Nije bilo promjena u iznosu ukupnih nepovratnih sredstava, ali bilo je izvantroškovničkih radova koji su se rješavali unutar odobrenih nepovratnih sredstava. Bilo je situacija kada su suvlasnici tražili dodatne radove koji nisu bili predviđeni projektom, no oni su ih i financirali iz osobnih sredstava.

DUB-INŽENJERING: Imamo iskustvo za buduće projekte

Tvrtka Dub-inženjering d.o.o. je aplicirala tri stambene zgrade, jednu u Splitu i dvije u Vrgorcu. Sve tri su ispunile zahtjeve fonda i ostvarile subvenciju od 60 posto troškova sanacije. U Splitu se pristupilo sanaciji fasade, a u Vrgorcu još i krovišta. Vrijednost radova je oko 2 milijuna kuna.
Sanacija u Splitu je u cijelosti završena te je predana sva potrebna dokumentacija. U Vrgorcu će biti završena do ljeta.

– Svakako treba naglasiti ulogu predstavnika i svih suvlasnika. Kooperativnost svih sudionika je preduvjet uspješne realizacije ovako složenog projekta – navode iz Dub-inženjeringa ističući potporu Grada Vrgorca.

– Procedure za pristup EU fondovima nisu jednostavne ali su transparentne i pružaju svima jednake mogućnosti pristupa europskom novcu. Zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, suvlasnici i upravitelji su imali stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata. Naši suvlasnici i mi kao upraviteljska kuća smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima koji su realizirani bez ijedne zamjerke od strane fonda. Stečeno iskustvo svakako namjeravamo iskoristiti i za buduće apliciranje u novim projektima – kazao je direktor Mislav Čizmić.

NOVI DANI: Suvlasnici su zadovoljni uštedom

Od više desetaka zainteresiranih predstavnika suvlasnika za energetsku obnovu zgrada putem EU fondova, većinskom odlukom suvlasnika osam zgrada pod upravljanjem tvrtke Novi dani d.o.o. je odlučilo ići u taj projekt.

Tijekom kasnijih faza realizacije, suvlasnici četiriju zgrada su odustali, a četiri zgrade su ustrajale i provele projekt do kraja, tj. do konačne faze povlačenja sredstava i realizacije obnove, od čega tri zgrade u Splitu, a jedna u Kninu.

– Po našem iskustvu radi se o iznimno zahtjevnom poslu koji uzima puno vremena na pripremnim radnjama, objašnjavanju suvlasnicima cijelog postupka, komunikaciji s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, slanju goleme dokumentacije... – kažu u Novim danima, te dodaju:

– Zaključno možemo reći kako smo s realiziranim projektima zadovoljni, posebno kad dobijemo povratnu informaciju od suvlasnika o smanjenim računima za struju i o povećanju kvalitete življenja u obnovljenim zgradama, što donekle ublaži povećanu pričuvu koju plaćaju, a ne valja zanemariti ni povećanje tržišne vrijednosti stanova u tim zgradama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Višestruka korist [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-26 19:31:25 [created_by] => 3137 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-27 09:17:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-26 22:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17170 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10682160.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10682326.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10682153.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10672036.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10672037.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10682149.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10682162.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/01\/31\/ProstoriJa\/10682158.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1292"},{"size0":"1883x3000"},{"size0":"1920x2765"},{"size0":"1920x1497"},{"size0":"1920x2728"},{"size0":"1920x2884"},{"size0":"1920x2855"},{"size0":"1920x1392"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14919180 Threads: 3 Questions: 3142359570 Slow queries: 7006624 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234816470 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/novi-krov-i-fasade-osvanut-ce-na-33-splitske-zgrade-u-obnovljenim-zdanjima-stanarima-bi-se-rezije-trebale-umanjiti-a-kvaliteta-zivota-povecati-586180 [printLink] => /split/novi-krov-i-fasade-osvanut-ce-na-33-splitske-zgrade-u-obnovljenim-zdanjima-stanarima-bi-se-rezije-trebale-umanjiti-a-kvaliteta-zivota-povecati-586180?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 199835 [name] => fasade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fasade [link] => /tag/fasade ) [2] => stdClass Object ( [id] => 134477 [name] => tehnoplast [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tehnoplast [link] => /tag/tehnoplast ) [3] => stdClass Object ( [id] => 142399 [name] => stano-uprava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stano-uprava [link] => /tag/stano-uprava ) [4] => stdClass Object ( [id] => 168186 [name] => eu-fondovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu-fondovi [link] => /tag/eu-fondovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 421765 [name] => fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fond-za-zastitu-okolisa-i-energetsku-ucinkovitost [link] => /tag/fond-za-zastitu-okolisa-i-energetsku-ucinkovitost ) [6] => stdClass Object ( [id] => 436886 [name] => zgrade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zgrade [link] => /tag/zgrade ) [7] => stdClass Object ( [id] => 436887 [name] => novi dani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-dani [link] => /tag/novi-dani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Višestruka korist [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi krov i fasade osvanut će na 33 splitske zgrade: u obnovljenim zdanjima stanarima bi se režije trebale umanjiti, a kvaliteta života povećati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3137 [name] => Jadranka Matić [username] => jadranka-mati [email] => jadranka-mati@sd.hr [password] => $2y$10$rptinSbM9PNBMdkwW36PieXnKxJh3/XMK/zTP6X3O7dCT3CR0tQta [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadranka-matic-3137 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1655 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/af2202406651f2ab1229c153eb4611e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10682160.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10682160.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10682326.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10682153.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10672036.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10672037.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10682149.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10682162.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/31/ProstoriJa/10682158.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od gotovo 600 višestambenih zgrada u Hrvatskoj kojima su odobrena sredstva za energetsku obnovu po natječaju iz 2016. godine, trećina – gotovo 200 – je već završila radove i energetski je obnovljena, informacija je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U isto vrijeme, u tijeku su radovi na više od 250 zgrada, dok je još stotinjak pred početkom obnove.

Ostale su, pak, u postupku nabave izvođača, a ima i onih čiji su suvlasnici odustali.

Javni poziv je, podsjetimo, raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, po novim, strožim pravilima jer su projekti sufinancirani sredstvima fondova Europske unije. Za razliku od prethodnog natječaja, realizacija projekta bila je podložna nenajavljenim kontrolama, koje su shvaćene ozbiljno zato što su eventualni kazneni penali donosili smanjenje sredstava, što bi suvlasnicima automatski poskupilo investiciju.

U ime i za suvlasnike višestambenih zgrada, u natječaju su sudjelovale i četiri tvrtke-upravitelji iz Splita: Stano-uprava, Tehnoplast, Dub-inženjering i Novi dani, s ukupno 33 projekta, koji su većinom na području Splita. Suvlasnici četiriju višestambenih zgrada su u međuvremenu odustali.

Tehnoplast je sudjelovao s devet objekata i radovi su, kako su nam rekli, dovršeni na svim objektima osim na jednom, gdje su u završnoj fazi i bit će okončani unutar predviđena roka. Nije bilo odustajanja suvlasnika, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dolazio u nadzor, međutim, nije bilo korekcija jer su, kako kažu u Tehnoplastu, bili izuzetno zadovoljni vođenjem projekta, dokumentacijom i izvođenjem radova.

Što se tiče ukupne investicije, naglasili su kako je bilo promjena jer su sredstva za izvođenje radova odobrena na temelju troškovnika iz glavnih projekata, dok je stvaran iznos dobiven tek nakon provedenih postupaka nabave. Ukupni prijavljeni iznos bio je 24,1 milijun kuna, a nakon provedene nabave ugovoreni iznos je bio 21,6 milijuna kuna, što znači da su radovi koštali manje, odnosno da su ponude oko 10 posto bile povoljnije od projektiranih. Sredstva se od fonda potražuju sukcesivno, tako da se u ovom trenutku ne može kazati koliki je konačni iznos nepovratnog dijela, no kako nije bilo nikakvih korekcija, procjena je da će biti u očekivanom iznosu.

– Važno je naglasiti da se kod EU fondova svaka greška skupo plaća, jer nadzorno tijelo određuje korekciju odobrenih sredstava koja je od 5 do 100 posto ukupnog iznosa, tako da je provedba ovako obimnih i zahtjevnim projekata/radova bez ikakve korekcije zavidan rezultat. Informacije koje smo dobivali od kolega i nadzornog tijela su pokazale da su korekcije izrečene u jako puno slučajeva na razini Hrvatske – ističu u Tehnoplastu.

Većina zgrada je obnovila stolariju, krov i fasadu, a na zgradama gdje je to bilo moguće, u suradnji s projektantima su sve vanjske klimatske jedinice povezali u vertikale tako da u budućnosti ne bude curenja kondenzata klima po fasadi.

A kad je već riječ o suradnji, posebno su željeli naglasiti da su, osim dobrih projektanta, nadzornih inženjera, koordinatora zaštite na radu, voditelja gradilišta i naravno same tvrtke, u ovim projektima veliku ulogu imali i predstavnici suvlasnika.

Jedan od tih predstavnika je Vlado Oršulić, predstavnik suvlasnika zgrade na adresi Šižgorićeva 7 u Splitu, koja ima 64 stambene jedinice s tim da su čak 62 jednake površine od 78 kvadrata, a preostale dvije su manje.

– Suvlasnici su većinom zadovoljni onim što smo dobili energetskom obnovom – kazuje Oršulić.

Od 64 suvlasnika "za" ih je bilo 59, neki su bili odsutni (podstanari nemaju pravo odlučivati), a samo jedan nije bio sklon povećanju pričuve s tadašnjih mjesečnih 187 kuna na 371 kunu po stanu. Uz subvencioniranih 60 posto ukupnog iznosa, za energetsku obnovu kreditno su se zadužili s rokom otplate od deset godina.

U sklopu obnove promijenili su i ulazna vrata na zgradi što je također donijelo višestruku korist.

– Tko je želio, mogao je promijeniti i vanjske zatvore (svih pet), uz subvenciju od 60 posto i doplatu: 10.200 kuna u gotovini ili na mjesečni obrok od 100 kuna tijekom deset godina – navodi naš sugovornik, uvjeren prvim pokazateljima da će imati veliku uštedu u potrošnji električne energije.

Oršulićeva kolegica po funkciji Nada Palada, predstavnica je suvlasnika na adresi Stepinčeva 2-10 u Splitu, na kojoj je obnova također završena.

– Moj svojevrsni okidač za odluku o energetskoj obnovi bio je šok koji sam doživjela kad sam postala predstavnik i vidjela račune s iznosima potrošenim za sanaciju krova i fasade na zgradi – prisjetila se Nada, koja je istog trenutka o tome razgovarala s djelatnicima upravitelja Tehnoplasta kako bi dogovorili rješenje.

– Suvlasnicima sam prezentirala gdje se troši njihov novac, a kad se pojavio natječaj za subvenciju energetske obnove, zajedno s upraviteljem sam im izložila uvjete iz natječaja. Suvlasnici su se masovno odazvali i imali smo više nego dovoljnu većinu za donošenje odluke. Zahvalna sam suvlasnicima što su imali sluha kao i upravitelju s kojim imamo odličan poslovni odnos. Bez kredita se nismo mogli upustiti u ovaj posao, pa smo pričuvu s 2,50 kuna za kvadrat radi otplate kredita podigli na 4,90 kuna. Kredit je s rokom otplate od deset godina, ali deset godina je i jamstvo na materijal i izvođenje radova. Zgrada, inače, ima 130 stanova i 12 poslovnih prostora – naglasila je naša sugovornica, te dodala:

– Subvenciju smo dobili za zamjenu stolarije za stambeni i poslovni dio, za rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, za toplinsku izolaciju vanjskih zidova i toplinsku izolaciju prema tlu ili negrijanom prostoru. Radi svega navedenog umjesto energetskog razreda C, nakon obnove došli smo u razred A i postigli uštedu toplinske energije više od 65 posto – zadovoljna je Palada, koja je na kraju podsjetila i na usku suradnju tijekom radova na obnovi s arhitektom Dinkom Kovačićem, projektantom zgrade.

STANO-UPRAVA: Suvlasnici moraju platiti dodatne radove

Od 17 projekata koje subvencioniraju EU fondovi, energetska obnova privodi se kraju kod njih 14, a tri su u tijeku i završit će se u zadanim rokovima, kazali su nam u Stano-upravi.

Na dvije zgrade bilo je sitnih primjedbi, no problemi su se rješavali, ili će se riješiti na vrijeme. Nadzor nad izvođenjem radova obavljan je na svim projektima kontinuirano od strane stručnog nadzora kao i predstavnika investitora.
Nije bilo promjena u iznosu ukupnih nepovratnih sredstava, ali bilo je izvantroškovničkih radova koji su se rješavali unutar odobrenih nepovratnih sredstava. Bilo je situacija kada su suvlasnici tražili dodatne radove koji nisu bili predviđeni projektom, no oni su ih i financirali iz osobnih sredstava.

DUB-INŽENJERING: Imamo iskustvo za buduće projekte

Tvrtka Dub-inženjering d.o.o. je aplicirala tri stambene zgrade, jednu u Splitu i dvije u Vrgorcu. Sve tri su ispunile zahtjeve fonda i ostvarile subvenciju od 60 posto troškova sanacije. U Splitu se pristupilo sanaciji fasade, a u Vrgorcu još i krovišta. Vrijednost radova je oko 2 milijuna kuna.
Sanacija u Splitu je u cijelosti završena te je predana sva potrebna dokumentacija. U Vrgorcu će biti završena do ljeta.

– Svakako treba naglasiti ulogu predstavnika i svih suvlasnika. Kooperativnost svih sudionika je preduvjet uspješne realizacije ovako složenog projekta – navode iz Dub-inženjeringa ističući potporu Grada Vrgorca.

– Procedure za pristup EU fondovima nisu jednostavne ali su transparentne i pružaju svima jednake mogućnosti pristupa europskom novcu. Zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, suvlasnici i upravitelji su imali stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata. Naši suvlasnici i mi kao upraviteljska kuća smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima koji su realizirani bez ijedne zamjerke od strane fonda. Stečeno iskustvo svakako namjeravamo iskoristiti i za buduće apliciranje u novim projektima – kazao je direktor Mislav Čizmić.

NOVI DANI: Suvlasnici su zadovoljni uštedom

Od više desetaka zainteresiranih predstavnika suvlasnika za energetsku obnovu zgrada putem EU fondova, većinskom odlukom suvlasnika osam zgrada pod upravljanjem tvrtke Novi dani d.o.o. je odlučilo ići u taj projekt.

Tijekom kasnijih faza realizacije, suvlasnici četiriju zgrada su odustali, a četiri zgrade su ustrajale i provele projekt do kraja, tj. do konačne faze povlačenja sredstava i realizacije obnove, od čega tri zgrade u Splitu, a jedna u Kninu.

– Po našem iskustvu radi se o iznimno zahtjevnom poslu koji uzima puno vremena na pripremnim radnjama, objašnjavanju suvlasnicima cijelog postupka, komunikaciji s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, slanju goleme dokumentacije... – kažu u Novim danima, te dodaju:

– Zaključno možemo reći kako smo s realiziranim projektima zadovoljni, posebno kad dobijemo povratnu informaciju od suvlasnika o smanjenim računima za struju i o povećanju kvalitete življenja u obnovljenim zgradama, što donekle ublaži povećanu pričuvu koju plaćaju, a ne valja zanemariti ni povećanje tržišne vrijednosti stanova u tim zgradama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/novi-krov-i-fasade-osvanut-ce-na-33-splitske-zgrade-u-obnovljenim-zdanjima-stanarima-bi-se-rezije-trebale-umanjiti-a-kvaliteta-zivota-povecati-586180 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=090731b59e0c0c300d38f9fe1f6caacf3a1f272f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+krov+i+fasade+osvanut+%C4%87e+na+33+splitske+zgrade%3A+u+obnovljenim+zdanjima+stanarima+bi+se+re%C5%BEije+trebale+umanjiti%2C+a+kvaliteta+%C5%BEivota+pove%C4%87ati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnovi-krov-i-fasade-osvanut-ce-na-33-splitske-zgrade-u-obnovljenim-zdanjima-stanarima-bi-se-rezije-trebale-umanjiti-a-kvaliteta-zivota-povecati-586180 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnovi-krov-i-fasade-osvanut-ce-na-33-splitske-zgrade-u-obnovljenim-zdanjima-stanarima-bi-se-rezije-trebale-umanjiti-a-kvaliteta-zivota-povecati-586180 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Višestruka korist [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitVišestruka korist

Novi krov i fasade osvanut će na 33 splitske zgrade: u obnovljenim zdanjima stanarima bi se režije trebale umanjiti, a kvaliteta života povećati

26. siječnja 2019. - 23:29

Od gotovo 600 višestambenih zgrada u Hrvatskoj kojima su odobrena sredstva za energetsku obnovu po natječaju iz 2016. godine, trećina – gotovo 200 – je već završila radove i energetski je obnovljena, informacija je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U isto vrijeme, u tijeku su radovi na više od 250 zgrada, dok je još stotinjak pred početkom obnove.

Ostale su, pak, u postupku nabave izvođača, a ima i onih čiji su suvlasnici odustali.

Javni poziv je, podsjetimo, raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, po novim, strožim pravilima jer su projekti sufinancirani sredstvima fondova Europske unije. Za razliku od prethodnog natječaja, realizacija projekta bila je podložna nenajavljenim kontrolama, koje su shvaćene ozbiljno zato što su eventualni k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:23