stdClass Object ( [id] => 1197029 [title] => Nije planiran novi veliki park na dijelovima Splita koji su izvan središta grada. Jedino - Karepovac. A hoće li i on ikada postati zelen? Možda da izgatate u šalici kave... [alias] => nije-planiran-novi-veliki-park-na-dijelovima-splita-koji-su-izvan-sredista-grada-jedino-karepovac-a-hoce-li-i-on-ikada-postati-zelen-mozda-da-izgatate-u-salici-kave [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošli lokalni izbori u Hrvatskoj pokazali su da birači žele zelene gradove, političku priliku dobile su zeleno-lijeve stranke za koje su glasali mladi birači, koji su inače apolitični. Takve su se pojavile na vlasti u Zagrebu, Pazinu, Puli, Rijeci i Splitu. U gradu pod Marjanom koalicija Možemo, Nova ljevica i Pametno za Dalmaciju zastupala je zelenu politiku koja ne znači samo više stabala u gradu ili uređenije parkove, nego i borbu za ekološki održivo društvo. A to podrazumijeva suodlučivanje građana u političkim odlukama, ekološke projekte, održivo gospodarstvo, socijalnu osjetljivost, zaštitu prava životinja, rodnu ravnopravnost... U ovome im je bio blizak po programu i bivši gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim “Centrom”, barem načelno. “Most” je prihvatio zelene ideje na razini komunalnih tema.

No, u vrijeme izbora koji su se odvijali pred godinu dana još je izgledalo kao da postoje smjerokazi koji pokazuju kamo vodi siguran put u budućnost. Javnosti i poduzetnicima se objašnjavalo da EU daje nemale novce za programe zelene tranzicije. Komunalne tvrtke počele su dobivali od EU-a bespovratna sredstva za programe “zelene infrastrukture”, saniranje dotrajale vodovodne mreže, rješavanje ranjivosti na poplave, sadnju stabala radi smanjivanja učinka toplinskih otoka...

---

image
Joško Šupić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
---

Aktivisti, gradski činovnici i predstavnici ministarstava su uglas govorili kako su fosilna goriva zastarjela i štetna opcija koje se treba riješiti i okrenuti održivim energentima, da valja planirati više zelenih površina i saditi stabla, a da ekonomija treba postati zelenija. Trebamo biti dobri u svemu tome pa blagostanje neće izostati.

Izgubljeni entuzijazam

A onda je u veljači počelo ono što za globalnu ekonomiju ima posljedice trećeg svjetskog rata. Kao i vijesti o COVID-u 19, tako su i teme o klimatskim promjenama izgubile medijsku privlačnost čim je počela ruska invazija na Ukrajinu. U Rezoluciji Europskog parlamenta o posljedicama rata u Ukrajini najavljuje se da će biti sve više siromašnih građana Europske unije, a već 2020. je u riziku od siromaštva bilo 96, 5 milijuna. Napominje se da valja poduzeti mjere da siromašni što manje osjete teret očekivanog rasta cijena energenata.

EU uskoro treba odlučiti o planu Repower EU, kojim bi zacrtala budućnost tako da potpuno prekine ovisnost o ruskom plinu i nafti. Poticali bi se alternativni izvori energije i otvaranje novih dobavnih pravaca za fosilna goriva. U tom dokumentu se napominje uloga LNG terminala na Krku za transport fosilnih goriva prema Mađarskoj i Sloveniji, a kaže se da bi trebalo ojačati infrastrukturnu mrežu u Hrvatskoj kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji. Entuzijazam kojim se donedavno govorilo o zelenoj tranziciji je izgubio aureolu nevinosti, zamijenio ga je program koji je jedan viši dužnosnik Europske komisije nazvao “fundamentalno političkim”. A pojavile su se i sumnje kad ćemo se doista riješiti fosilnih goriva i koliko će LNG plin koštati.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

Hoće li se na ponovljenim lokalnim izborima u Splitu građanstvo pokazati senzibilnim za zelenu politiku kao i prošle godine? Jesu li inflacija koja prijeti da eksplodira, strah od nadolazećeg siromaštva i anksioznost koju trpimo zbog rata u Ukrajini dovoljni okidači da biračko tijelo postane konzervativnije na ovim izborima i okrene se “klasičnim” strankama bez obzira na njihove grijehe iz prošlosti? Ili će izluđeni birači iracionalno reagirati zbog ekscesa i podjela u društvu koje će se u međuvremenu događati, a nemaju veze s komunalnim temama? Kako bilo, budućnost više ne izgleda kao autoput na kojem svježe obojeni znakovi kazuju siguran smjer kojim treba voziti.

Ali, sve ovo ne znači da bi na lokalnim izborima trebalo zaboraviti na čovjekovu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena. Jer sunce, more, vjetar i kiša će imati sve manje milosti. Ole Frijs-Madsen, veleposlanik Danske, zemlje koja najviše ulaže u obnovljive izvore, ovih dana je na otvaranju izložbe “Green Together” u Zagrebu istaknuo da nijedna aktualna kriza, uključujući i one s energentima i cijenama hrane, nije ozbiljnija od one klimatske. “Na Grenlandu je prosječna temperatura u proteklom desetljeću narasla tri puta više nego u ostatku svijeta, što pokazuje koliko se brzo led topi” - izjavio je Frijs-Madsen uoči projekcije filma.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Od čitavog “paketa” iz zelene politike - ekološke teme na razini komunalnih problema najbliže su našoj javnosti. Iako još nije široko prihvaćena, ekologija se kao politička tema i način odnosa prema prostoru dugo “kuhala” prije negoli je izborila mjesto u izbornim programima lijevih stranaka i građanske desnice.

Rumora, Lerotić, ‘Sunce’...

Dugo godina najpoznatija eko udruga u Splitu su bili “Zeleni Dalmacije” na čelu s Lovrom Rumorom, oni su bili zaduženi za ukazivanje na ekološke probleme ovog područja, od problema šljake uz bivšu tvornicu “Jugovinil”, preko zapuštenih splitskih klifova i pokosa koji ugrožavaju živote građana i građanki, upozoravali su da se magarce i ostale domaće životinje u marjanskom ZOO-u drži u nehumanim uvjetima...

Udruga “Sunce” nije imala političkih ambicija, za razliku od “Zelenih Dalmacije”, ali su temeljito obrađivali ekološke teme i sudjelovali u raznim projektima, pokretali su i tužbe protiv nadležnih, kao u slučaju planiranog spaljivanja komunalnog otpada (i onog izvan SD županije) u “Cemexovim” pećima, a najavili su i pokretanje postupka pred EU-ovim tijelima radi RCO Lećevice.

Istaknuti ekolog bio je prerano preminuli prof. dr. Tomislav Lerotić koji je, zajedno sa zagrebačkim prof. dr. Stankom Uršićem vrlo artikulirano zagovarao ideje koje su danas dio zakonske legislative, ali je onda bio ispred svojeg vremena. No, uspio je utjecati na političare, poput Ante Čikotića iz Mosta, koji je od svih najdosljednije pratio ekološke trendove.

U Splitu je Marjan zadnjih deset godina bio često korišten kao ekološka, ali i politička tema, osobito nakon velikog prosvjeda na Prvoj vodi zbog namjere Željka Keruma da izgradi restoran protivno GUP-u. To je ovom brdu donijelo male, ali ipak primjetne pomake nabolje. Uspoređujući sa sadašnjim stanjem, prije deset godina šuma na Marjanu je bila zapuštenija, što je imalo kobne posljedice s invazijom potkornjaka. Bivši program gospodarenja se djelomično provodio, a promet automobilima, osobito do Kerumova restorana na Benama, predstavljao je problem. Također, bila je veća opasnost od bespravne gradnje. U međuvremenu je Marjan postao zaštićeno kulturno dobro.

Aktivisti i građanske udruge, prvenstveno Društvo Marjan, imali su zasluge za poboljšice, a doprinijeli su i neki potezi Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, čiji je broj zaposlenika narastao do mjere da je izazivao kritike da je ta ustanova postala leglo za uhljebljivanje. No, sve to je još daleko od uređenog upravljanja zaštićenim područjem. Na primjer, tek treba provesti pošumljavanje tamo gdje su posječena zaražena i suha stabla, treba donijeti Plan upravljanja park-šumom i stručno ekipirati Javnu ustanovu. Prema preporukama koje je dao Hrvatski šumarski institut 2019., u ovoj Ustanovi koja trenutno broji nešto više od 50 ljudi trebalo bi smanjiti nisko kvalificiranu radnu snagu, a “orijentirati se prema ulaganju u kvalitetu kadra, a ne u kvantitetu”.

---

image


 

Saša Buric/Cropix
---

Iako javna pažnja koju je privukao Marjan nije dala rezultate kakve je mogla za njegovu zaštitu i uređivanje, nametnula je s vremenom u Splitu ekologiju kao političko pitanje. Širi interes za “zelenu priču” su također uvjetovale političke posljedice pridruživanja Europskoj uniji. Lokalni političari nevoljko su shvatili da bi trebali ispunjavati one standarde očuvanja okoliša i zbrinjavanja otpada za koje su mislili da su fantazije alternativaca.

No, zanemarivanje ekologije kod prijašnjih vlasti nije bio slučajni previd aljkave birokracije. Dapače, nedostatak zelenih površina u urbanističkom planiranju bio je nužan uvjet za profitersko uništavanje grada koje je maksimaliziralo upotrebu betona po četvornom metru građevne površine. Zelenilo se propisivalo samo u mjeri koliko je bilo nužno, ali ga je investitor mogao stjerati negdje u kut parcele. Ili koristiti “travne rešetke” od betona da bi zadovoljio propisanu kvotu procjedne površine i zelenila, a ujedno se na njima moglo parkirati aute. U nekim slučajevima zelenilo se čak koristilo za dobivanje većeg broja stanova. Pa se tako po GUP-u mogu na nekim dijelovima grada raditi zgrade sa stanovima u prizemlju ako se ispred njih nalaze predvrtovi. No, ti “predvrtovi” su u stvarnosti najčešće obične zelene krpice. Uostalom, postoji li neka zgrada koja nije prošla tehnički pregled i koja je ostala bez uporabne dozvole zbog manjka trave na parceli?

Socijalistički Split 2

Najviše zelenila duž ulica ili oko zgrada u prosjeku se nalazi u dijelovima Splita koji su projektirani i izgrađeni u doba socijalizma, osobito u periodu kad se gradio takozvani Split 2 (1957.-1968.). Tako da je Split, kao i neki drugi naši gradovi, imao sreću da bude najvećim dijelom izgrađen u to vrijeme. Jer da su današnji divlji kapitalizam dočekale tolike neizgrađene površine, to bi završilo katastrofalno. Primjer za to je Žnjan, koji je u stvari trebao biti uređeni obalni dio Splita 3, u kojem bi u zelenilu bili objekti za turizam. Na takvim područjima zelenilo se nalazi tek kao neuređena površina na kojoj još nije izgrađen stambeni ili turistički objekt. Prema novijem urbanističkom planu trebalo bi ozeleniti dio platoa na Žnjanu, za koji je Grad dobio koncesiju, ali neizvjesno je kada će se i kako to dogoditi, s obzirom na veliku sporost u provedbi.

Međutim, i u socijalističkoj izgradnji Splita nedostajalo je parkova i perivoja. Premda Marjan svojom veličinom omogućuje da Split ima relativno dobru statistiku zelenila po površini za jedan mediteranski grad, u osnovi to je varka. Dobra urbana parkovna arhitektura je ona koja je disperzirana na što više lokacija po gradu.

Turska kula, koja po veličini nadmašuje sve gradske perivoje, privukla je daleko manje pažnje od problema Marjana i Žnjana, iako je u središtu grada. Taj prostor je desetljećima bio potpuno zapušten. Splitski liječnik u mirovini Joško Kalilić pokrenuo je 2015. deset zajedničkih i niz pojedinačnih akcija volontera da se konačno očisti 25.000 m2 neprohodnog područja. Akcije su tijekom četiri mjeseca izvođene bez pomoći Grada, iz kojeg su poručili da nemaju sredstava za uređenje. Bilo je to u vrijeme gradonačelnika Ive Baldasara koji nije dao kune, ali je došao na proslavu otvaranja očišćenog parka.

Iz Kotara Lovret su 2016. angažirali arhitekticu Vandu Trifunović, koja je napravila idejni projekt za uređenje tog parka kao zelene i rekreacijske zone. Iz Kotara su tvrdili da se sve može izvesti po sadašnjem GUP-u uz nevelika ulaganja, no Grad nije pokazao interes. HSLS je pokušavao senzibilizirati javnost za Tursku kulu, kao i Zeleni Dalmacije, ali ni to nije dalo rezultata.

Međutim, prije negoli postane uređena urbana šuma i rekreacijska zona, Turska kula možda postane mjesto na kojem će građani iz kotara saditi kupus ili jagode. Naime, bivši gradonačelnik Ivica Puljak je u veljači 2022. donio Zaključak kojim će se čestica površine 4325 m2 urediti u urbani vrt. Riječ je o pilot-projektu u sklopu “RU:RBAN, URBACT III, Second wave” koji Grad Split provodi s Udrugom za permakulturu. Inače, Grad je samo polovični vlasnik te parcele, a konzervatori su u ožujku upisali u Zemljišnik zaštitu na česticu kao kulturno dobro, tako da ćemo vidjeti kako će se projekt provoditi.

Ideja urbanih vrtova jest da građani mogu obrađivati dodijeljenu zemlju i uzgajati voće i povrće u svom susjedstvu. Dakle, u blizini stana u kojem žive, a kroz druženje bi se ujedno izgrađivala zajednica. Ideju je predložila koalicija Možemo, Nova ljevica i Pametno za Dalmaciju. Oni su imali također izborno obećanje da će u svakom kvartu zapuštene površine pretvoriti u mikro šume i urbane vrtove, kao i da će 20.000 stabala posaditi u četiri godine. Govorili su i o zelenim krovovima zgrada većih površina za koje bi građani i investitori bili stimulirani manjim naknadama za komunalna davanja. Sve to se u godinu dana, koliko su sudjelovali u bivšoj vlasti, pokazalo kao krupan korak koji nisu niti započeli. Općenito se može kazati da su stranke, na čelu s gradonačelnikom Puljkom, koje su oformile vlast u zadnjem sazivu dosta toga najavljivale u izbornoj kampanji vezano za ekološke projekte, ali kasnije među partnerima nije bilo dovoljno političke volje da se ozbiljnije krene u realizacije.

Karepovac i gatanje iz kave

Dapače, način na koji su predsjednik “Društva Marjan” Srđan Marinić, koji je politički kadroviran za koordinatora za Marjan, i Bojan Ivošević kao dogradonačelnik vodili političku kontrolu na Marjanu pokazao se lošijim negoli kontrola koju su kao aktivisti vršili prema nadležnima. A što se tiče banalne sadnje deset sadnica alepskog bora na Marjanu, koju je Puljak neoprezno proglasio za prvu sadnju nakon 30 godina, to je izazvalo neviđen medijsko-politički skandal, podjele među partnerima, optužnicu protiv Bojana Ivoševića i na koncu nove izbore. Stoga, ispada da je vlast pukla upravo na skromnom pokušaju da provodi obećanu zelenu politiku.

Nedostatak zelenih površina u Splitu bio je jedan od razloga za izmjene GUP-a koje je pokrenuo Andro Krstulović Opara na kraju mandata. Oporba je tada napustila sjednicu pa je srušen kvorum, a kad su došli na vlast, odlučili su provoditi uglavnom iste stvari.

U prijedlogu za izmjene GUP-a stoji da bi trebalo preispitati građevinske zone na Marjanu koje su prevelike s obzirom na to da bi trebale služiti za uređivanje plaža. Također, propisano je da se preispitaju druga područja po gradu gdje bi se moglo uvesti zelene zone, ali i bolje zaštititi postojeće. No, termin “preispitivanje” nije obavezujući u smislu da nema pravni učinak, stoga još nije nije poznato koliko bi se i gdje proširila zelena područja. Pitanje je, također, bi li Grad sa smanjivanjem građevinskih područja na Marjanu morao obeštetiti vlasnike ako imaju građevinska prava, kao i hoće li nova vlast imati političke volje za tako nešto.

Kako bilo, nije planiran novi veliki park na dijelovima Splita koji su izvan središta grada. Zapravo, sadašnje odlagalište otpada Karepovac prema planu sanacije trebalo bi u završnoj fazi ozeleniti. Ali, nešto više o tome hoće li Karepovac ikada postati zelen možda ćete doznati ako nakon čitanja ovog teksta okrenete šalicu kave i izgatate njegovu sudbinu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Predizborna inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Predizborna inventura 2 0 14497 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-25 10:38:32 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-31 11:48:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-31 11:48:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/25\/21636970.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/17209066.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/15764672.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/13909412.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/21130752.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22158970.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22158972.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22170504.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1306","hd_21636970_1920.jpg":"1920x1080","k_21636970_1280.jpg":"1280x1280","k_21636970_1024.jpg":"1024x1024","k_21636970_640.jpg":"640x640","k_21636970_480.jpg":"480x480","k_21636970_340.jpg":"340x340","k_21636970_220.jpg":"220x220","o_21636970_1280.jpg":"1280x870","o_21636970_1024.jpg":"1024x696","o_21636970_640.jpg":"640x435","o_21636970_480.jpg":"480x326","o_21636970_340.jpg":"340x231","o_21636970_220.jpg":"220x149","h_21636970_1280.jpg":"1280x854","h_21636970_1024.jpg":"1024x683","h_21636970_640.jpg":"640x427","h_21636970_480.jpg":"480x320","h_21636970_340.jpg":"340x227","h_21636970_220.jpg":"220x147","pp_21636970_1280.jpg":"1006x1280","pp_21636970_1024.jpg":"805x1024","pp_21636970_640.jpg":"503x640","pp_21636970_480.jpg":"377x480","pp_21636970_340.jpg":"267x340","pp_21636970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_17209066_1920.jpg":"1920x1080","k_17209066_1280.jpg":"1280x1280","k_17209066_1024.jpg":"1024x1024","k_17209066_640.jpg":"640x640","k_17209066_480.jpg":"480x480","k_17209066_340.jpg":"340x340","k_17209066_220.jpg":"220x220","o_17209066_1280.jpg":"1280x1917","o_17209066_1024.jpg":"1024x1533","o_17209066_640.jpg":"640x958","o_17209066_480.jpg":"480x719","o_17209066_340.jpg":"340x509","o_17209066_220.jpg":"220x329","h_17209066_1280.jpg":"1280x854","h_17209066_1024.jpg":"1024x683","h_17209066_640.jpg":"640x427","h_17209066_480.jpg":"480x320","h_17209066_340.jpg":"340x227","h_17209066_220.jpg":"220x147","pp_17209066_1280.jpg":"1006x1280","pp_17209066_1024.jpg":"805x1024","pp_17209066_640.jpg":"503x640","pp_17209066_480.jpg":"377x480","pp_17209066_340.jpg":"267x340","pp_17209066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15764672_1920.jpg":"1920x1080","k_15764672_1280.jpg":"1280x1280","k_15764672_1024.jpg":"1024x1024","k_15764672_640.jpg":"640x640","k_15764672_480.jpg":"480x480","k_15764672_340.jpg":"340x340","k_15764672_220.jpg":"220x220","o_15764672_1280.jpg":"1280x853","o_15764672_1024.jpg":"1024x682","o_15764672_640.jpg":"640x426","o_15764672_480.jpg":"480x320","o_15764672_340.jpg":"340x226","o_15764672_220.jpg":"220x146","h_15764672_1280.jpg":"1280x854","h_15764672_1024.jpg":"1024x683","h_15764672_640.jpg":"640x427","h_15764672_480.jpg":"480x320","h_15764672_340.jpg":"340x227","h_15764672_220.jpg":"220x147","pp_15764672_1280.jpg":"1006x1280","pp_15764672_1024.jpg":"805x1024","pp_15764672_640.jpg":"503x640","pp_15764672_480.jpg":"377x480","pp_15764672_340.jpg":"267x340","pp_15764672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_13909412_1920.jpg":"1920x1080","k_13909412_1280.jpg":"1280x1280","k_13909412_1024.jpg":"1024x1024","k_13909412_640.jpg":"640x640","k_13909412_480.jpg":"480x480","k_13909412_340.jpg":"340x340","k_13909412_220.jpg":"220x220","o_13909412_1280.jpg":"1280x851","o_13909412_1024.jpg":"1024x681","o_13909412_640.jpg":"640x425","o_13909412_480.jpg":"480x319","o_13909412_340.jpg":"340x226","o_13909412_220.jpg":"220x146","h_13909412_1280.jpg":"1280x854","h_13909412_1024.jpg":"1024x683","h_13909412_640.jpg":"640x427","h_13909412_480.jpg":"480x320","h_13909412_340.jpg":"340x227","h_13909412_220.jpg":"220x147","pp_13909412_1280.jpg":"1006x1280","pp_13909412_1024.jpg":"805x1024","pp_13909412_640.jpg":"503x640","pp_13909412_480.jpg":"377x480","pp_13909412_340.jpg":"267x340","pp_13909412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1156","hd_21130752_1920.jpg":"1920x1080","k_21130752_1280.jpg":"1280x1280","k_21130752_1024.jpg":"1024x1024","k_21130752_640.jpg":"640x640","k_21130752_480.jpg":"480x480","k_21130752_340.jpg":"340x340","k_21130752_220.jpg":"220x220","o_21130752_1280.jpg":"1280x770","o_21130752_1024.jpg":"1024x616","o_21130752_640.jpg":"640x385","o_21130752_480.jpg":"480x289","o_21130752_340.jpg":"340x204","o_21130752_220.jpg":"220x132","h_21130752_1280.jpg":"1280x854","h_21130752_1024.jpg":"1024x683","h_21130752_640.jpg":"640x427","h_21130752_480.jpg":"480x320","h_21130752_340.jpg":"340x227","h_21130752_220.jpg":"220x147","pp_21130752_1280.jpg":"1006x1280","pp_21130752_1024.jpg":"805x1024","pp_21130752_640.jpg":"503x640","pp_21130752_480.jpg":"377x480","pp_21130752_340.jpg":"267x340","pp_21130752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1090","hd_22158970_1920.jpg":"1920x1080","k_22158970_1280.jpg":"1280x1280","k_22158970_1024.jpg":"1024x1024","k_22158970_640.jpg":"640x640","k_22158970_480.jpg":"480x480","k_22158970_340.jpg":"340x340","k_22158970_220.jpg":"220x220","o_22158970_1280.jpg":"1280x726","o_22158970_1024.jpg":"1024x581","o_22158970_640.jpg":"640x363","o_22158970_480.jpg":"480x272","o_22158970_340.jpg":"340x193","o_22158970_220.jpg":"220x124","h_22158970_1280.jpg":"1280x854","h_22158970_1024.jpg":"1024x683","h_22158970_640.jpg":"640x427","h_22158970_480.jpg":"480x320","h_22158970_340.jpg":"340x227","h_22158970_220.jpg":"220x147","pp_22158970_1280.jpg":"1006x1280","pp_22158970_1024.jpg":"805x1024","pp_22158970_640.jpg":"503x640","pp_22158970_480.jpg":"377x480","pp_22158970_340.jpg":"267x340","pp_22158970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22158972_1920.jpg":"1920x1080","k_22158972_1280.jpg":"1280x1280","k_22158972_1024.jpg":"1024x1024","k_22158972_640.jpg":"640x640","k_22158972_480.jpg":"480x480","k_22158972_340.jpg":"340x340","k_22158972_220.jpg":"220x220","o_22158972_1280.jpg":"1280x853","o_22158972_1024.jpg":"1024x682","o_22158972_640.jpg":"640x426","o_22158972_480.jpg":"480x320","o_22158972_340.jpg":"340x226","o_22158972_220.jpg":"220x146","h_22158972_1280.jpg":"1280x854","h_22158972_1024.jpg":"1024x683","h_22158972_640.jpg":"640x427","h_22158972_480.jpg":"480x320","h_22158972_340.jpg":"340x227","h_22158972_220.jpg":"220x147","pp_22158972_1280.jpg":"1006x1280","pp_22158972_1024.jpg":"805x1024","pp_22158972_640.jpg":"503x640","pp_22158972_480.jpg":"377x480","pp_22158972_340.jpg":"267x340","pp_22158972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22170504_1920.jpg":"1920x1080","k_22170504_1280.jpg":"1280x1280","k_22170504_1024.jpg":"1024x1024","k_22170504_640.jpg":"640x640","k_22170504_480.jpg":"480x480","k_22170504_340.jpg":"340x340","k_22170504_220.jpg":"220x220","o_22170504_1280.jpg":"1280x853","o_22170504_1024.jpg":"1024x682","o_22170504_640.jpg":"640x426","o_22170504_480.jpg":"480x320","o_22170504_340.jpg":"340x226","o_22170504_220.jpg":"220x146","h_22170504_1280.jpg":"1280x854","h_22170504_1024.jpg":"1024x683","h_22170504_640.jpg":"640x427","h_22170504_480.jpg":"480x320","h_22170504_340.jpg":"340x227","h_22170504_220.jpg":"220x147","pp_22170504_1280.jpg":"1006x1280","pp_22170504_1024.jpg":"805x1024","pp_22170504_640.jpg":"503x640","pp_22170504_480.jpg":"377x480","pp_22170504_340.jpg":"267x340","pp_22170504_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15700987 Threads: 1 Questions: 3228980562 Slow queries: 7309194 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236528217 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/nije-planiran-novi-veliki-park-na-dijelovima-splita-koji-su-izvan-sredista-grada-jedino-karepovac-a-hoce-li-i-on-ikada-postati-zelen-mozda-da-izgatate-u-salici-kave-1197029 [printLink] => /split/nije-planiran-novi-veliki-park-na-dijelovima-splita-koji-su-izvan-sredista-grada-jedino-karepovac-a-hoce-li-i-on-ikada-postati-zelen-mozda-da-izgatate-u-salici-kave-1197029?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 678279 [name] => split izbori 2022 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-22 09:21:21 [main_article_id] => 0 [alias] => split-izbori-2022 [link] => /tag/split-izbori-2022 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Predizborna inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nije planiran novi veliki park na dijelovima Splita koji su izvan središta grada. Jedino - Karepovac. A hoće li i on ikada postati zelen? Možda da izgatate u šalici kave... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/21636970.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/21636970.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/17209066.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/15764672.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/13909412.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/21130752.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22158970.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22158972.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22170504.jpg [title] => Saša Buric/Cropix


 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prošli lokalni izbori u Hrvatskoj pokazali su da birači žele zelene gradove, političku priliku dobile su zeleno-lijeve stranke za koje su glasali mladi birači, koji su inače apolitični. Takve su se pojavile na vlasti u Zagrebu, Pazinu, Puli, Rijeci i Splitu. U gradu pod Marjanom koalicija Možemo, Nova ljevica i Pametno za Dalmaciju zastupala je zelenu politiku koja ne znači samo više stabala u gradu ili uređenije parkove, nego i borbu za ekološki održivo društvo. A to podrazumijeva suodlučivanje građana u političkim odlukama, ekološke projekte, održivo gospodarstvo, socijalnu osjetljivost, zaštitu prava životinja, rodnu ravnopravnost... U ovome im je bio blizak po programu i bivši gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim “Centrom”, barem načelno. “Most” je prihvatio zelene ideje na razini komunalnih tema.

No, u vrijeme izbora koji su se odvijali pred godinu dana još je izgledalo kao da postoje smjerokazi koji pokazuju kamo vodi siguran put u budućnost. Javnosti i poduzetnicima se objašnjavalo da EU daje nemale novce za programe zelene tranzicije. Komunalne tvrtke počele su dobivali od EU-a bespovratna sredstva za programe “zelene infrastrukture”, saniranje dotrajale vodovodne mreže, rješavanje ranjivosti na poplave, sadnju stabala radi smanjivanja učinka toplinskih otoka...

---

image
Joško Šupić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
---

Aktivisti, gradski činovnici i predstavnici ministarstava su uglas govorili kako su fosilna goriva zastarjela i štetna opcija koje se treba riješiti i okrenuti održivim energentima, da valja planirati više zelenih površina i saditi stabla, a da ekonomija treba postati zelenija. Trebamo biti dobri u svemu tome pa blagostanje neće izostati.

Izgubljeni entuzijazam

A onda je u veljači počelo ono što za globalnu ekonomiju ima posljedice trećeg svjetskog rata. Kao i vijesti o COVID-u 19, tako su i teme o klimatskim promjenama izgubile medijsku privlačnost čim je počela ruska invazija na Ukrajinu. U Rezoluciji Europskog parlamenta o posljedicama rata u Ukrajini najavljuje se da će biti sve više siromašnih građana Europske unije, a već 2020. je u riziku od siromaštva bilo 96, 5 milijuna. Napominje se da valja poduzeti mjere da siromašni što manje osjete teret očekivanog rasta cijena energenata.

EU uskoro treba odlučiti o planu Repower EU, kojim bi zacrtala budućnost tako da potpuno prekine ovisnost o ruskom plinu i nafti. Poticali bi se alternativni izvori energije i otvaranje novih dobavnih pravaca za fosilna goriva. U tom dokumentu se napominje uloga LNG terminala na Krku za transport fosilnih goriva prema Mađarskoj i Sloveniji, a kaže se da bi trebalo ojačati infrastrukturnu mrežu u Hrvatskoj kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji. Entuzijazam kojim se donedavno govorilo o zelenoj tranziciji je izgubio aureolu nevinosti, zamijenio ga je program koji je jedan viši dužnosnik Europske komisije nazvao “fundamentalno političkim”. A pojavile su se i sumnje kad ćemo se doista riješiti fosilnih goriva i koliko će LNG plin koštati.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

Hoće li se na ponovljenim lokalnim izborima u Splitu građanstvo pokazati senzibilnim za zelenu politiku kao i prošle godine? Jesu li inflacija koja prijeti da eksplodira, strah od nadolazećeg siromaštva i anksioznost koju trpimo zbog rata u Ukrajini dovoljni okidači da biračko tijelo postane konzervativnije na ovim izborima i okrene se “klasičnim” strankama bez obzira na njihove grijehe iz prošlosti? Ili će izluđeni birači iracionalno reagirati zbog ekscesa i podjela u društvu koje će se u međuvremenu događati, a nemaju veze s komunalnim temama? Kako bilo, budućnost više ne izgleda kao autoput na kojem svježe obojeni znakovi kazuju siguran smjer kojim treba voziti.

Ali, sve ovo ne znači da bi na lokalnim izborima trebalo zaboraviti na čovjekovu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena. Jer sunce, more, vjetar i kiša će imati sve manje milosti. Ole Frijs-Madsen, veleposlanik Danske, zemlje koja najviše ulaže u obnovljive izvore, ovih dana je na otvaranju izložbe “Green Together” u Zagrebu istaknuo da nijedna aktualna kriza, uključujući i one s energentima i cijenama hrane, nije ozbiljnija od one klimatske. “Na Grenlandu je prosječna temperatura u proteklom desetljeću narasla tri puta više nego u ostatku svijeta, što pokazuje koliko se brzo led topi” - izjavio je Frijs-Madsen uoči projekcije filma.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Od čitavog “paketa” iz zelene politike - ekološke teme na razini komunalnih problema najbliže su našoj javnosti. Iako još nije široko prihvaćena, ekologija se kao politička tema i način odnosa prema prostoru dugo “kuhala” prije negoli je izborila mjesto u izbornim programima lijevih stranaka i građanske desnice.

Rumora, Lerotić, ‘Sunce’...

Dugo godina najpoznatija eko udruga u Splitu su bili “Zeleni Dalmacije” na čelu s Lovrom Rumorom, oni su bili zaduženi za ukazivanje na ekološke probleme ovog područja, od problema šljake uz bivšu tvornicu “Jugovinil”, preko zapuštenih splitskih klifova i pokosa koji ugrožavaju živote građana i građanki, upozoravali su da se magarce i ostale domaće životinje u marjanskom ZOO-u drži u nehumanim uvjetima...

Udruga “Sunce” nije imala političkih ambicija, za razliku od “Zelenih Dalmacije”, ali su temeljito obrađivali ekološke teme i sudjelovali u raznim projektima, pokretali su i tužbe protiv nadležnih, kao u slučaju planiranog spaljivanja komunalnog otpada (i onog izvan SD županije) u “Cemexovim” pećima, a najavili su i pokretanje postupka pred EU-ovim tijelima radi RCO Lećevice.

Istaknuti ekolog bio je prerano preminuli prof. dr. Tomislav Lerotić koji je, zajedno sa zagrebačkim prof. dr. Stankom Uršićem vrlo artikulirano zagovarao ideje koje su danas dio zakonske legislative, ali je onda bio ispred svojeg vremena. No, uspio je utjecati na političare, poput Ante Čikotića iz Mosta, koji je od svih najdosljednije pratio ekološke trendove.

U Splitu je Marjan zadnjih deset godina bio često korišten kao ekološka, ali i politička tema, osobito nakon velikog prosvjeda na Prvoj vodi zbog namjere Željka Keruma da izgradi restoran protivno GUP-u. To je ovom brdu donijelo male, ali ipak primjetne pomake nabolje. Uspoređujući sa sadašnjim stanjem, prije deset godina šuma na Marjanu je bila zapuštenija, što je imalo kobne posljedice s invazijom potkornjaka. Bivši program gospodarenja se djelomično provodio, a promet automobilima, osobito do Kerumova restorana na Benama, predstavljao je problem. Također, bila je veća opasnost od bespravne gradnje. U međuvremenu je Marjan postao zaštićeno kulturno dobro.

Aktivisti i građanske udruge, prvenstveno Društvo Marjan, imali su zasluge za poboljšice, a doprinijeli su i neki potezi Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, čiji je broj zaposlenika narastao do mjere da je izazivao kritike da je ta ustanova postala leglo za uhljebljivanje. No, sve to je još daleko od uređenog upravljanja zaštićenim područjem. Na primjer, tek treba provesti pošumljavanje tamo gdje su posječena zaražena i suha stabla, treba donijeti Plan upravljanja park-šumom i stručno ekipirati Javnu ustanovu. Prema preporukama koje je dao Hrvatski šumarski institut 2019., u ovoj Ustanovi koja trenutno broji nešto više od 50 ljudi trebalo bi smanjiti nisko kvalificiranu radnu snagu, a “orijentirati se prema ulaganju u kvalitetu kadra, a ne u kvantitetu”.

---

image


 

Saša Buric/Cropix
---

Iako javna pažnja koju je privukao Marjan nije dala rezultate kakve je mogla za njegovu zaštitu i uređivanje, nametnula je s vremenom u Splitu ekologiju kao političko pitanje. Širi interes za “zelenu priču” su također uvjetovale političke posljedice pridruživanja Europskoj uniji. Lokalni političari nevoljko su shvatili da bi trebali ispunjavati one standarde očuvanja okoliša i zbrinjavanja otpada za koje su mislili da su fantazije alternativaca.

No, zanemarivanje ekologije kod prijašnjih vlasti nije bio slučajni previd aljkave birokracije. Dapače, nedostatak zelenih površina u urbanističkom planiranju bio je nužan uvjet za profitersko uništavanje grada koje je maksimaliziralo upotrebu betona po četvornom metru građevne površine. Zelenilo se propisivalo samo u mjeri koliko je bilo nužno, ali ga je investitor mogao stjerati negdje u kut parcele. Ili koristiti “travne rešetke” od betona da bi zadovoljio propisanu kvotu procjedne površine i zelenila, a ujedno se na njima moglo parkirati aute. U nekim slučajevima zelenilo se čak koristilo za dobivanje većeg broja stanova. Pa se tako po GUP-u mogu na nekim dijelovima grada raditi zgrade sa stanovima u prizemlju ako se ispred njih nalaze predvrtovi. No, ti “predvrtovi” su u stvarnosti najčešće obične zelene krpice. Uostalom, postoji li neka zgrada koja nije prošla tehnički pregled i koja je ostala bez uporabne dozvole zbog manjka trave na parceli?

Socijalistički Split 2

Najviše zelenila duž ulica ili oko zgrada u prosjeku se nalazi u dijelovima Splita koji su projektirani i izgrađeni u doba socijalizma, osobito u periodu kad se gradio takozvani Split 2 (1957.-1968.). Tako da je Split, kao i neki drugi naši gradovi, imao sreću da bude najvećim dijelom izgrađen u to vrijeme. Jer da su današnji divlji kapitalizam dočekale tolike neizgrađene površine, to bi završilo katastrofalno. Primjer za to je Žnjan, koji je u stvari trebao biti uređeni obalni dio Splita 3, u kojem bi u zelenilu bili objekti za turizam. Na takvim područjima zelenilo se nalazi tek kao neuređena površina na kojoj još nije izgrađen stambeni ili turistički objekt. Prema novijem urbanističkom planu trebalo bi ozeleniti dio platoa na Žnjanu, za koji je Grad dobio koncesiju, ali neizvjesno je kada će se i kako to dogoditi, s obzirom na veliku sporost u provedbi.

Međutim, i u socijalističkoj izgradnji Splita nedostajalo je parkova i perivoja. Premda Marjan svojom veličinom omogućuje da Split ima relativno dobru statistiku zelenila po površini za jedan mediteranski grad, u osnovi to je varka. Dobra urbana parkovna arhitektura je ona koja je disperzirana na što više lokacija po gradu.

Turska kula, koja po veličini nadmašuje sve gradske perivoje, privukla je daleko manje pažnje od problema Marjana i Žnjana, iako je u središtu grada. Taj prostor je desetljećima bio potpuno zapušten. Splitski liječnik u mirovini Joško Kalilić pokrenuo je 2015. deset zajedničkih i niz pojedinačnih akcija volontera da se konačno očisti 25.000 m2 neprohodnog područja. Akcije su tijekom četiri mjeseca izvođene bez pomoći Grada, iz kojeg su poručili da nemaju sredstava za uređenje. Bilo je to u vrijeme gradonačelnika Ive Baldasara koji nije dao kune, ali je došao na proslavu otvaranja očišćenog parka.

Iz Kotara Lovret su 2016. angažirali arhitekticu Vandu Trifunović, koja je napravila idejni projekt za uređenje tog parka kao zelene i rekreacijske zone. Iz Kotara su tvrdili da se sve može izvesti po sadašnjem GUP-u uz nevelika ulaganja, no Grad nije pokazao interes. HSLS je pokušavao senzibilizirati javnost za Tursku kulu, kao i Zeleni Dalmacije, ali ni to nije dalo rezultata.

Međutim, prije negoli postane uređena urbana šuma i rekreacijska zona, Turska kula možda postane mjesto na kojem će građani iz kotara saditi kupus ili jagode. Naime, bivši gradonačelnik Ivica Puljak je u veljači 2022. donio Zaključak kojim će se čestica površine 4325 m2 urediti u urbani vrt. Riječ je o pilot-projektu u sklopu “RU:RBAN, URBACT III, Second wave” koji Grad Split provodi s Udrugom za permakulturu. Inače, Grad je samo polovični vlasnik te parcele, a konzervatori su u ožujku upisali u Zemljišnik zaštitu na česticu kao kulturno dobro, tako da ćemo vidjeti kako će se projekt provoditi.

Ideja urbanih vrtova jest da građani mogu obrađivati dodijeljenu zemlju i uzgajati voće i povrće u svom susjedstvu. Dakle, u blizini stana u kojem žive, a kroz druženje bi se ujedno izgrađivala zajednica. Ideju je predložila koalicija Možemo, Nova ljevica i Pametno za Dalmaciju. Oni su imali također izborno obećanje da će u svakom kvartu zapuštene površine pretvoriti u mikro šume i urbane vrtove, kao i da će 20.000 stabala posaditi u četiri godine. Govorili su i o zelenim krovovima zgrada većih površina za koje bi građani i investitori bili stimulirani manjim naknadama za komunalna davanja. Sve to se u godinu dana, koliko su sudjelovali u bivšoj vlasti, pokazalo kao krupan korak koji nisu niti započeli. Općenito se može kazati da su stranke, na čelu s gradonačelnikom Puljkom, koje su oformile vlast u zadnjem sazivu dosta toga najavljivale u izbornoj kampanji vezano za ekološke projekte, ali kasnije među partnerima nije bilo dovoljno političke volje da se ozbiljnije krene u realizacije.

Karepovac i gatanje iz kave

Dapače, način na koji su predsjednik “Društva Marjan” Srđan Marinić, koji je politički kadroviran za koordinatora za Marjan, i Bojan Ivošević kao dogradonačelnik vodili političku kontrolu na Marjanu pokazao se lošijim negoli kontrola koju su kao aktivisti vršili prema nadležnima. A što se tiče banalne sadnje deset sadnica alepskog bora na Marjanu, koju je Puljak neoprezno proglasio za prvu sadnju nakon 30 godina, to je izazvalo neviđen medijsko-politički skandal, podjele među partnerima, optužnicu protiv Bojana Ivoševića i na koncu nove izbore. Stoga, ispada da je vlast pukla upravo na skromnom pokušaju da provodi obećanu zelenu politiku.

Nedostatak zelenih površina u Splitu bio je jedan od razloga za izmjene GUP-a koje je pokrenuo Andro Krstulović Opara na kraju mandata. Oporba je tada napustila sjednicu pa je srušen kvorum, a kad su došli na vlast, odlučili su provoditi uglavnom iste stvari.

U prijedlogu za izmjene GUP-a stoji da bi trebalo preispitati građevinske zone na Marjanu koje su prevelike s obzirom na to da bi trebale služiti za uređivanje plaža. Također, propisano je da se preispitaju druga područja po gradu gdje bi se moglo uvesti zelene zone, ali i bolje zaštititi postojeće. No, termin “preispitivanje” nije obavezujući u smislu da nema pravni učinak, stoga još nije nije poznato koliko bi se i gdje proširila zelena područja. Pitanje je, također, bi li Grad sa smanjivanjem građevinskih područja na Marjanu morao obeštetiti vlasnike ako imaju građevinska prava, kao i hoće li nova vlast imati političke volje za tako nešto.

Kako bilo, nije planiran novi veliki park na dijelovima Splita koji su izvan središta grada. Zapravo, sadašnje odlagalište otpada Karepovac prema planu sanacije trebalo bi u završnoj fazi ozeleniti. Ali, nešto više o tome hoće li Karepovac ikada postati zelen možda ćete doznati ako nakon čitanja ovog teksta okrenete šalicu kave i izgatate njegovu sudbinu.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Joško Šupić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Paun Paunović/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Saša Buric/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nije-planiran-novi-veliki-park-na-dijelovima-splita-koji-su-izvan-sredista-grada-jedino-karepovac-a-hoce-li-i-on-ikada-postati-zelen-mozda-da-izgatate-u-salici-kave-1197029 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c173b3e7ed7ee1d9143e3df8dedac22a4aa14e37 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nije+planiran+novi+veliki+park+na+dijelovima+Splita+koji+su+izvan+sredi%C5%A1ta+grada.+Jedino+-+Karepovac.+A+ho%C4%87e+li+i+on+ikada+postati+zelen%3F+Mo%C5%BEda+da+izgatate+u+%C5%A1alici+kave...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnije-planiran-novi-veliki-park-na-dijelovima-splita-koji-su-izvan-sredista-grada-jedino-karepovac-a-hoce-li-i-on-ikada-postati-zelen-mozda-da-izgatate-u-salici-kave-1197029 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnije-planiran-novi-veliki-park-na-dijelovima-splita-koji-su-izvan-sredista-grada-jedino-karepovac-a-hoce-li-i-on-ikada-postati-zelen-mozda-da-izgatate-u-salici-kave-1197029 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Predizborna inventura [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPredizborna inventura

Nije planiran novi veliki park na dijelovima Splita koji su izvan središta grada. Jedino - Karepovac. A hoće li i on ikada postati zelen? Možda da izgatate u šalici kave...

Piše Sandi Vidulić
31. svibnja 2022. - 13:48

Prošli lokalni izbori u Hrvatskoj pokazali su da birači žele zelene gradove, političku priliku dobile su zeleno-lijeve stranke za koje su glasali mladi birači, koji su inače apolitični. Takve su se pojavile na vlasti u Zagrebu, Pazinu, Puli, Rijeci i Splitu. U gradu pod Marjanom koalicija Možemo, Nova ljevica i Pametno za Dalmaciju zastupala je zelenu politiku koja ne znači samo više stabala u gradu ili uređenije parkove, nego i borbu za ekološki održivo društvo. A to podrazumijeva suodlučivanje građana u političkim odlukama, ekološke projekte, održivo gospodarstvo, socijalnu osjetljivost, zaštitu prava životinja, rodnu ravnopravnost... U ovome im je bio blizak po programu i bivši gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim “Centrom”, barem načelno. “Most” je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 04:34