StoryEditorOCM
SplitKONTRA JUGU

Nije krv voda; obitelj omiljenog hajdukovca izdominirala Marjanskom skalinadom. Odmah ćete shvatiti tko je još oduševio

Piše Božidar Lončar
1. travnja 2024. - 15:10
Pobjednici: Katarina Kokan, Lara Pavela, Marija Ćalušić, Dalibor Vujević, Marin Ćalušić, Marinko Ćubrilo  Božidar Vukičević/Cropix

Ni olujno jugo ni narančasti meteoalarm nije zaustavilo 145 natjecatelja u dobi od 5 do 88 godina da sudjeluju u 10. po redu Marjanskoj skalinada. Riječ je o utrci na 1,3 kilometra od Solurata do Telegrina. Ono što je čini specifičnom je 819 skala koje se moraju prijeći na putu i 175 metara nadmorske visine na koje u jednom trenutku natjecatelji trče. Skalinada je krenula točno 11 sa Solurata, a svakih 20 sekunda novi je trkač krenuo s utrkom.

To je više utrka sam protiv sebe nego što je zapravo cilj pobijediti, rekla nam je jedna od trkačica kojoj je ovo prvi put kako sudjeluje:

- Trčala sam utrku na Plitvičkim jezerima pa zato imam ovu majicu. Rekreativno se ovim bavim posljednjih godina, gušt mi je. Imam u glavi vrijeme koje želim oboriti, vidjet ćemo hoću li u tome i uspjeti - kazala nam je.

Splićanin u svojim tridesetima trči prvi put Skalinadu nakon odrađenog Splitskog maratona:

- Vrijeme mi je bilo nešto ispod 4 i pol sata. Malo razonode, a i testiram samog sebe. Sada sam se ovome odazvao pa na jahtu - kratko nam je kazao.

image

Zakon su: Ana Piplica i Luisa Prar su zaplesale na pobjedničkom postolju

Božidar Vukičević/Cropix

Jedan od njih je umalo i propustio start zbog nas:

- Majica je iz Ljubljane s jedne od utrka. Natječem se redovito, uključujući i Skalinadu. Moram ići - kratko je kazao dok su ga zvali da stane na startno mjesto.

Lista pobjednika

Ovogodišnja Marjanska skalinada obilježena je s dvije stvari: dominacijom domaćina u muškoj konkurenciji i obitelji Ćalušić, rodbinski vezanoj za trenera Lazia i nekadašnjeg "Uno di Noi-a" Igora Tudora, kako nam je kazao organizator natjecanja Mladen Levačić iz MK Marjan i tata proslavljene hrvatske daljinske plivačice Dine Levačić. Nju danas nismo vidjeli na Skalinadi jer nije u Splitu, a i da jest male su šanse za to, odgovorio nam je otac Mladen:

- Ma nije ona za trčanje uopće. Plivanje što god i gdje god, ali trčanje... Trenutno nije u Hrvatskoj, bit će u Velikoj Britaniji još koji tjedan na sveučilištu Portsmouth gdje rade istraživanja o pothlađivanju. Ovog bi se ljeta na Jadranu trebao održati "104. Dalmatinac", ali ona će reći više o tome na društvenim mrežama - kazao nam je.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

Marjanska Skalinada "ostaje" u rukama domaćina, Maraton kluba Marjan jer je prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio Dalibor Vujević, 1982. godište koji je drugoplasiranog Marina Ćalušića ostavio iza sebe za čak 14 sekunda razlike. Članovi MK Marjan osvojili su treće (Marinko Čubrilo), četvrto i sedmo mjesto.

U ženskoj konkurenciji prvo je mjesto odnijela Katarina Kokan iz splitske škole trčanja "Full Time Running Team", srebrnu medalju je osvojila Lara Pavela iz ŽKK Split, a broncu Marija Ćalušić iz Plivačkog kluba POŠK.

U kategoriji do 11 godina pobjednici su Emil Jones i Ana Ćalušić, a u kategoriji 65+ Bojan Kuzmanić i Ana Piplica. Neven Svetec, 88-godišnjak iz "Kluba nordijskog hodanja Splita" u ovoj je kategoriji kao najstariji trkač uzeo brončanu medalju! Svaka čast.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image


 

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image

Zagrijavanje natjecatelja

Božidar Vukičević/Cropix
image


 

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:48