StoryEditorOCM
SplitDRUŠTVENE MREŽE GORE

Neviđen bijes Splićana zbog rušenja koštele na Manušu: ‘Zatukli su je bagerom, ovo je dno dna‘. Oglasio se i Ivošević

Piše Split SD
12. lipnja 2023. - 20:46

Strahovi Splićana koji prate sve što se zbiva s gradilištem na Manušu, gdje niče poslovno-garažni kompleks Small Mall, su se obistinili. Naime, pod bagerima je danas popodne skončala velika pelegrinka zaštićena GUP-om koja se nakon ograđivanja gradilišta našla unutar obuhvata ovog sad već kontroverznog projekta.

Facebook naprosto gori od objava ogorčenih građana, političkih stranaka, a statusom se oglasio i dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Možemo Split je svoju objavu započeo definicijom zaštićenih stabala.

image
Facebook

- "Zaštićenima se smatraju sva stabla, listopadna i vazdazelena, s opsegom debla od najmanje 40 cm, mjerena na visini od 1 m od početka račvanja korijena, a zajedno s njihovim nadzemnim i podzemnim životnim prostorom", stoji na stranicama Parkova i nasada.

GUP Splita također štiti zdrava stabla, makar ne predviđa sankcije za one koji se na takvu odredbu ogluše.

Kad su se nedavno neobičnim, pa i sumnjivim manevrima gradske vlasti nastavile pripreme za gradnju Small Malla, i bilo ograđeno gradilište kompleksa punog pravnih i logičkih rupa, unutar ograde našlo se i jedno od najljepših splitskih stabala, pelegrinka ili koštela s deblom promjera većim od 70 centimetara i raskošnom krošnjom koja je čak i u onakvom okruženju predstavljala izniman ukras. Dapače, na svim računalnim simulacijama budućeg centra vidjelo se i to prekrasno stablo kakvih bi po Splitu trebalo biti puno više.

image
Možemo Split

A onda, na "ponos" svakog potpisnika dozvola za Small Mall, svakog sudionika u tom investicijskom procesu, jednoga gluhog ponedjeljka u 18 sati upaljeni su bageri i veliko stablo nestalo je pod udarom strojeva.

Ne bi nas čudilo da sad svi ti potpisnici i pobornici projekta na čije mane upozorava većina stručne javnosti sada krene upirati prstom na "hejtere", govoriti "šta ste se sad uhvatili jednog stabla", ili "smeta vam zavođenje reda i gradnja garaža".

Paralelno će se - možda i na predstojećoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća - sasvim sigurno zaklinjati u zelenu politiku, zaštitu svakog stabla i gradove budućnosti u kojima se valjda od vrućine i klimatskih promjena treba boriti komercijalnim podzemnim garažama, a ne čuvanjem svakog komadića prirode. Čestitamo na otkrivanju pravog lica svakog uključenog u ovaj pothvat - napisali su.

Snimku rušenja pelegrinke možete pogledati ovdje.

Bojan Ivošević je u svojoj objavi naveo kako "neke stvari vrijede više nego što je njihova novčana vrijednost, a jedna takva je bila i pelegrinka na Vukovarskoj koja je danas posječena od strane investitora".

- Doći će tu razna stabla, al nijedno neće nadomjestit tu pelegrinku koja je utisnuta u memoriju cijele generacije.

Kad kažem da ćemo godinama još osjećati posljedice bivših vlasti, tada mislim baš na ovakve situacije gdje na temelju GUP-a koji su navedene vlasti skrojile, kao i izdanih dozvola u njihovim mandatima, događaju se ovakve stvari.

Ostaje nejasno kako pri izdavanju lokacijske dozvole 2009. godine nije bilo ni spomena navedenog stabla (zašto nije zaštićeno) kao i zašto navedeno nije bilo zavedeno u zeleni katastar.

Znam da ugovore i dozvole iz bivših mandata ne možemo poništiti kao ni njihove štetne učinke poput ovoga, al možemo barem kao društvo posljedice osuditi - naveo je na svim Facebooku.

Informacija o rušenju koštele poput munje se proširila društvenim mrežama, a Splićani su u njima, malo je reći - ogorčeni.

- Zločinci!!! Nebitno tko stoji iza ovoga jer nijedna opcija nije "čista" s odlukama vezano za ovaj projekt - ali ovo je

 dno dna, kraj našeg Splita...

- Mene je sram u kakvom svijetu živim

- Za ne falit su čekali 6 popodne za upalit bagere...

- Da nema Marjana, ovaj grad bi bio jedan veliki betonski pisoar

- Ne otpilano nego bagerom zatučeno (prilažem snimku masakra) jedno od najvećih stabala u splitu, pelegrinka na početku vukovarske koja se našla na putu najnasilnijeg projekta kojeg se mogu sjetit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:16