StoryEditorOCM
Splitsamo polako

Ne znate kako popuniti obrasce za platiti PDV na proviziju Bookinga i Airbnba? Donosimo veliki vodič, korak po korak

Piše Marin Prvan
8. listopada 2023. - 23:20

Brojni splitski iznajmljivači su od Porezne uprave počeli dobivati pozive u kojima se od njih traži da dostave PDV, PDV-S, obrazac TZ2, ali i račune s iznajmljivačkih internet platformi na kojima je njihov smještaj oglašen. Ako se navedeni dokumenti ne dostave, Porezna će visinu porezne osnovice, upozoravaju, utvrditi procjenom sukladno članku 92. Općeg poreznog zakona.

O čemu se radi? Naime, osim postojećeg paušala, potrebno je i platiti porez na proviziju za smještaj koju iznajmljivačima naplaćuju online partneri kao što su Booking.com ili Airbnb. Ovu obvezu plaćanja PDV-a - po stopi 25 posto - na posredničke usluge tehnoloških giganata, koji nemaju sjedište u zemlji u kojoj se nalazi smještaj za koji posreduju, snose korisnici posredničkih usluga - iznajmljivači. Oni su je, isto tako, dužni i obračunati te uplatiti.

Kako bi uopće mogli izvršiti potrebne obračune, porezni obveznici su dužni ishoditi PDV identifikacijski broj, kojeg trebaju imati građani iznajmljivači koji primaju usluge od poreznih obveznika iz drugih država članica Europske unije. Obrazac, koji se mora dostaviti Poreznoj upravi, možete pronači OVDJE. Ukoliko se pak usluge obavljaju isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja, koje nisu države članice Europske unije, onda ne trebaju imati PDV identifikacijski broj.

Booking je smješten u Amsterdamu, a Airbnb u Dublinu.

image
/Shutterstock

Svakako, sve ovo vlasnici apartmana znaju već nekoliko godina, ali se većina njih nije odazivala na ove zakonske prohtjeve, pošto je naplaćivanje ove tradžbine bilo neregulirano - dosad. A odsad, Porezna uprava kreće u detaljne provjere svakog iznajmljivača koji posluje preko spomenutih platformi.

Iz Porezne su izvijestili kako im u ovome pomažu podaci koje, kroz administrativnu suradnju, razmijenjuju s drugim državama članicama, ali i materijali koje pribave razmjenom podataka s pojedinim platformama koje pružaju usluge poreznim obveznicima RH koji obavljaju gospodarsku djelatnost iznajmljivanja. Na pitanje "kako to da im Airbnb i Booking" smiju proselijeđivati takve podatke, službenica splitske Porezne uprave nam je kazala da nam "to ne smije reći".

Ovim pregledima su uočene nelogičnosti u prijavi podataka kod pojedinih iznajmljivača. A, ističu iz Porezne uprave, budući da se radi o pojedinačno malim iznosima, ne provodi se nadzor u klasičnom smislu, nego se postupci uglavnom provode putem nadležnih ispostava Porezne uprave.

image
Tomislav Kristo/Cropix

No, ono što smo mi pokušali doznati je: Koji su to konkretni koraci koje građani moraju poduzeti, nakon što prime ovaj poziv?

- Građani, odnosno porezni obveznici su dužni sudjelovati u poreznom postupku te uredno voditi poslovne knjige i evidencije, prijavljivati činjenice bitne za oporezivanje, podnositi porezne prijave odnosno obrasce te dostavljati svu dokumentaciju koja se od njih traži radi utvrđivanja porezne obveze. Ukoliko porezni obveznici propuste izvršiti svoje zakonske obveze dostave navedenih obrazaca, odnosno ne dostave zatraženu dokumentaciju ili podatke potrebne za utvrđenje porezne obveze, Ministarstvo financija, Porezna uprava procjenom će utvrditi poreznu osnovicu jednom od navedenih metoda procjene iz članka 92. stavka 3. OPZ-a. O procjeni porezne osnovice donijet će se porezno rješenje na koje će poreznim obveznicima biti omogućeno podnošenje pravnog lijeka - rekli su nam iz Porezne. 

Također, ako Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka utvrdi da fizička osoba raspolaže imovinom ili sredstvima za privatnu potrošnju koja višestruko premašuje primitke što ih je fizička osoba ostvarila tijekom godine, pozvat će fizičku osobu da dostavi dokaze o izvorima stjecanja imovine. Ako se fizička osoba ne odazove pozivu Porezne uprave ili ne dostavi vjerodostojne dokaze o izvorima stjecanja imovine, Porezna uprava procjenom će utvrditi osnovicu poreza na dohodak fizičke osobe. Dakle, budite oprezni.

image
Goran Mehkek/cropix/Cropix

Na pitanje mogu li konkretnije uputiti građane kako izvršiti svoje dužnosti, iz Porezne upućuju na Vodič namijenjen građanima (rezidentima) iznajmljivačima u kojem su pojašnjene obveze i postupanja u vezi dodjele PDV identifikacijskog broja, obveze obračuna i plaćanja PDV-a te podnošenja obrazaca. Navedeni Vodič objavljen je OVDJE.

Ipak, kako bismo dodatno olakšali proces našim čitateljima, detaljnije ćemo objasniti neke korake ovog procesa. Dodajmo i kako, ako vam neka od ovih platformi na računu zaračunava PDV na proviziju, onda to vi ne morate. Doduše, dužni ste im priložiti PDV identifikacijski broj, nakon čega bi se to trebalo promijeniti. Također, nećemo pojašnjavati ispunjavanje TZ2 obrasca, pošto njega većina iznajmljivača već godinama uredno prilaže.

Prvo, potrebno je skinuti račune s odabrane platforme. U ovom slučaju će to biti Booking. U Extranetu se nalati stavka "Financije", a pod njom "Dokumenti i računi". Tu će vam se izlistati popis računa, nakon čega ćete ih - mjesec po mjesec; jer sve se računa mjesec po mjesec - skinuti u PDF formatu. Stavka koja vas zanima je "Ukupan iznos". Napomenimo i kako, ukoliko od platforme primate račune za više jedinica ili objekata, a sve su pod vašim PDV identifikacijskim brojem, te račune zbrajate i unosite kao jedan iznos (na mjesečnoj bazi). 

image
Booking.com

Nakon toga ćete ići na stranicu ePorezne, u koju možete ući OVDJE. Tamo prijavu možete izvršiti na nekoliko načina, a možda vam je najlakše putem aplikacije mobilnog bankarstva. Na toj domeni vas interesira stavka "Obrasci". S lijeve strane ćete primijetiti željenje "PDV" i "PDV-s". Ipak, vodite računa o tome da se obrazac "PDV" popunjava samo za 2023. i da se u njega iznosi unose u eurima. Za prijašnje godine ćete koristiti "PDV 2022" obrazac.

Isto tako, Porezna će od vas tražiti podatke sve do 2019. godine (što uključuje i tu godinu). Doduše, putem sustava je moguće poslati odaslati samo obrasce stare tri godine. One ostale ćete također morati popuniti na ePoreznoj, ali onda donijeti fizički u podružnicu Porezne uprave ili zamoliti vama dodijeljene službenike da im isto pošaljete e-mailom. 

U svakom slučaju, PDV obrazac se popunjava tako da u kolumnu "Zaglavlje" trebate samo unijeti pripadajući datum, dok je situacija u stupcu "Podaci" ipak nešto kompliciranija. Naime, tamo je potrebno u prvom stupcu prvog reda ("Obračun PDV-a u obavljenim transakcijama dobara i usluga - ukupno) uvrstiti prije spomenuti "Ukupan iznos" s Bookingovog računa. Isti broj ide u prvi stupac pod rimski broj II. ("Oporezive transakcije - ukupno"), kao prvi stupac desetog reda te stavke ("Primljene usluge iz EU-a po stopi 25%").

Nakon toga trebate obračunati PDV na "Ukupan iznos". Dakle zanima vas koliko je 25% tj. četvrtina od te svote. To, jasno, učinite množenjem tog broja s 0,25 ili dijeljenjem sa četiri. Dobiveni broj onda uvrštavate u drugi stupac sljedećih stavki PDV obrasca: rimski broj II. ("Oporezive transakcije - ukupno"), kao i deseti red te stavke ("Primljene usluge iz EU-a po stopi 25%") te rimski broj IV. ("Obveza PDV-a u obračunskom razdoblju: Za uplatu (II.-III.) ili za povrat (III.-II.)"). Kada pak ispunjavate obrazac PDV 2022., onda ste dužni isti broj uvrstiti na još jedno mjesto, a to je desni stupac rimskog broja VI. ("Ukupno razlika: Za uplatu/za povrat").

Po ispunjenju obrazaca - barem ovih maksimalno starih 36 mjeseci - je potrebno pritisnuti "Pošalji" (gore lijevo).

Ispunjeni PDV obrazac izgleda ovako.

image
ePorezna
image
ePorezna

Ostaje vam još "samo" PDV-s, za kojeg vrijedi sve isto kao i za PDV obrazac. On se, pak, nešto lakše popunjava.

U "Zaglavlju", naime, odaberete željeni mjesec, a u "Podacima" u prvoj kolumni pronađete oznaku zemlje iz koje dolazi internetska platforma čije usluge korisitie. U ovom slučaju je to Booking, dakle tražimo Nizozemsku (NL). U drugi stupac, koji traži PDV identifikacijski broj isporučitelja, ćete unijeti pripadajući podatak Booking.coma, a to je "805734958B01". Onda, u četvrtom stupcu "Vrijednost primljenih usluga (u eurima i centima)", u oba reda upišete onaj "Ukupan iznos". Nakon toga ćete morati kliknuti i ikonicu diskete s desne strane pa onda "Pošalji".

image
ePorezna

I to bi bilo to. Komplicirano? Pa, za one koji nisi informatički izvježbani, je ovaj proces poprilično kompliciran. Za one druge, koji to jesu, je samo jako, jako naporan.

Može li se, na javno-administrativnoj razini, naći jednostavnije rješenje za ovo? Vjerujemo da može. Hoće li? Živi bili pa vidjeli.   

Ako se oglušite na zahtjeve...

Člankom 92. Općeg poreznog zakona propisano je da ako porezno tijelo ne može utvrditi poreznu osnovicu na temelju poslovnih knjiga i evidencija, mora je procijeniti.

 

Porezno tijelo procijenit će poreznu osnovicu:

1. ako porezni obveznik ne može predočiti knjige ili evidencije koje je dužan voditi prema poreznim zakonima

2. ako porezni obveznik ne izdaje propisane račune ili ne vodi poslovne knjige točno, uredno i pravodobno

3. ako porezni obveznik podatke za oporezivanje ne može dokazati vjerodostojnom dokumentacijom

4. ako porezni obveznik odbije sudjelovati u poreznom postupku ili onemogućava provedbu poreznog postupka

5. ako porezni obveznik koji vodi podatke u elektroničkom obliku ne postupi u skladu s odredbama članka 67. toga Zakona.

 

Pri utvrđivanju porezne osnovice procjenom, porezno tijelo polazit će od:

1. raspoložive uredne poslovne dokumentacije, ako ona postoji, a nije proknjižena

2. raspoložive uredne poslovne dokumentacije o poslovanju u određenom razdoblju kraćem od razdoblja oporezivanja (dnevnim, tjednim ili mjesečnim primicima), tako da se na temelju podataka o tom dijelu poslovanja procijeni porezna osnovica određenog razdoblja

3. podataka i činjenica o ostvarenim primicima (dnevnim, tjednim ili mjesečnim) utvrđenih očevidom ili poreznim nadzorom, tako da se na temelju tih podataka procijeni porezna osnovica određenog razdoblja

4. usporedbe iskazanih primitaka s primicima drugih poreznih obveznika koji obavljaju istu djelatnost na istoj ili sličnoj lokaciji ili usporedbe s prosječnim primitkom više poreznih obveznika iste djelatnosti na istoj ili sličnoj lokaciji

5. podataka o mogućnostima isporuka dobara ili obavljanja usluga (instaliranog kapaciteta) utvrđenih očevidom ili poreznim nadzorom.


Porezno tijelo po slobodnoj ocjeni odlučuje koje će mjerilo ili više njih iz stavka 3. i 4. toga članka koristiti za procjenu porezne osnovice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:41