StoryEditorOCM
Splitu niskom startu

Napokon kreće ‘najveći projekt u povijesti Splita‘: ‘Za malo više od godinu dana ova plaža bit će ponos Mediterana...‘

Piše Sandi Vidulić
23. siječnja 2024. - 16:23

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak održao je danas tiskovnu konferenciju na Žnjanu da bi najavio početak radova na, kako ga je nazvao, najvećem projektu u novijoj povijesti Splita, uređenju i rekonstrukciji plaže Žnjan.

- Završen je proces javne nabave, za izvođača radova i za nadzor. To su bile velike nabave i sama činjenica da se nitko nije žalio u cijelom procesu govori o tome da je obavljen jako kvalitetno - rekao je Puljak, zahvalivši svima koji su sudjelovali u procesu javne nabave.

image
Joško Šupić/Cropix

Gradonačelnik je najavio kako slijedi proces potpisivanja ugovora, što će se obaviti za nekoliko dana. Najavio je novinarima kako će se uskoro naći s njima i obilježiti početak radova.

- Za malo više od godinu dana na ovome mjestu će biti nogometna igrališta, dječja igrališta, košarkaško igralište, kulturni amfiteatri, napravit ćemo veliku podzemnu garažu, nadzemna parkirališta, biciklističke staze. Uredit ćemo ovaj prostor koji je veličine 16 riva i 31 nogometno igralište, a bit će 40.000 m2 zelenila. Ovo će biti plaža koja će biti ponos cijelog Mediterana - najavio je Puljak i otkrio kako je žnjanski plato druga faza njihova mandata.

image
Saša Burić/Cropix

Dosadašnja je faza mandata, ustvrdio je gradonačelnik, bila obilježena uvođenjem reda i sređivanjem problema koje su našli. Ovo danas i ono što slijedi, otkrio je Puljak, faza je izvođenja velikih projekata, od kojih je Žnjan najveći, kazao je gradonačelnik, najavljujući kako će iduće ljeto plaža biti otvorena za uporabu, prvenstveno za građane Splita i za njegove goste.

image
Joško Šupić/Cropix

Nema zabrinutosti

Na pitanja o financijama projekta, Puljak je tvrdio kako su one osigurane i da se jedan dio financira iz proračuna, a drugi dijelovi idu iz ITU mehanizma, za koji je ustvrdio da ide usporeno kod Ministarstva, ali je ponovio kako nema razloga za zabrinutost jer su financije osigurane.

Što se tiče povlačenja sredstava iz ITU mehanizma, na javnom savjetovanju je projekt za biciklističke staze po Splitu, a još nije raspisano javno savjetovanje za projekt po kojem bi se iz ITU mehanizma potegnulo 14 bespovratnih milijuna za žnjanski plato. Stoga smo upitali zašto Grad Split nije do sada raspisao javno savjetovanje o projektu za Žnjan, kao što su to drugi gradovi već uradili za svoje projekte kojima apliciraju za sredstva iz ITU mehanizma.

image
Joško Šupić/Cropix

- To što pitate su tehnički detalji za provedbu i realizaciju ITU mehanizma koji ne kasne niti jedan dan - ustvrdio je Puljak i ponovio kako su završili kompleksan proces oko javne nabave, a sve ostalo je nazvao tehničkim detaljima ostalih projekata koji će se realizirati na vrijeme.

Osim ITU sredstava, Grad nije još riješio kredit s Europskom investicijskom bankom. Budući da su njihovi predstavnici bili na Žnjanu prije godinu dana, a ovaj projekt još nisu uzeli ni u razmatranje, upitali smo Puljka kako to objašnjava...

- Ovo sve što govorite su tehnički detalji za financije projekata. Financije su osigurane, projekt je išao u realizaciju, tu nema nikakvih problema. O tome možemo nekom drugom prilikom razgovarati. Dakle, nema nikakvih problema - zaključio je ovu temu gradonačelnik.

Sumnje u financije

Voditelj radova iz projektnog biroa “Kuzmanić” rekao je da bi bilo najbolje raditi sve faze odjednom jer da će tako biti brže. Podsjetili smo Puljka da je rekao prije godinu dana kako će se raditi sve faze odjednom. No sada je dogradonačelnik Antonio Kuzmanić dao do znanja da će se raditi po fazama, što bi bilo sporije. Je li to zato što nemate osiguran novac, upitali smo.

- Sredstva za projekt su osigurana, mi nemamo nikakvih problema i idemo u realizaciju. Kako će se projekt realizirati, to će odlučiti stručnjaci na terenu. To su tri velike firme. “Lavčević”, “Strabag” i “Cestar”.

image
Joško Šupić/Cropix

One imaju zajedničke sastanke o projektu, kako će se staviti koji zid, kanalizacija, kad će se asfaltirati i popločati koji dio... To je sve stvar tehnike i izvedbi. Sve faze će se napraviti tako da će u godinu dana ovdje biti najljepša plaža na Mediteranu - ponovio je Puljak.

Novinari su pitali Puljka da objasni koliko košta projekt Žnjan i koji su izvori financiranja, no nisu dobili baš posve precizan odgovor.

- Projekt košta 45 milijuna eura. Izvor su sredstva Grada Splita, ITU mehanizam i kreditna sredstva Europske investicijske banke. U kojim iznosima, to ćemo malo pomalo, kako projekt bude odmicao. Mi za sada predviđamo da je to 14 milijuna eura iz ITU mehanizma.

image
Joško Šupić/Cropix

Naravno, uvijek će to biti plus ili minus neki iznosi koji se moraju dogovoriti, s obzirom na određene faze projekta. Što se može ili ne može financirati iz tog izvora, a što može iz drugog. Ali, Grad financijski jako dobro stoji i mi to možemo zaista financirati jer ovo je projekt na koji ćemo svi biti ponosni - zaključio je Puljak.

Na novinarsko pitanje kako predsjednici HDZ-a i SDP-a misle da Grad ne može potpisati ugovor s bankom jer nema novca, Puljak je zaključio da mu je teško pomisliti da postoji netko tko bi sabotirao ovaj projekt, dodajući kako financije postoje i da su one u gradskom proračunu.

Rekreativna zona

Voditelj projekta Zoran Jakelić kazao je da mu je drago što je splitska operativa dala ponudu na terenu koji je njima domaći. Za nadzor je također rekao da je došla tvrtka s našim inženjerima koji su ovdje renominirani i poznaju teren.

image

Zoran Jakelić, voditelj projekta Žnjan

Joško Šupić/Cropix

- Očekujem da možemo biti optimistični što se tiče realizacije projekta u ovih 12 mjeseci - zaključio je Jakelić, koji je dodao kako će se najveći dio radova izvoditi na predjelu gdje će biti podzemne garaže.

- Na tom području će biti i parking, ugostiteljski sadržaji, igrališta za rukomet, nogomet, košarku, biciklističke stazu i tematska staza - kazao je Jakelić, istaknuo je k tome i amfiteatar za kulturne sadržaje te panoramski restoran. Dodao je kako će biti ukupno 11 ugostiteljskih objekata.

- Na Žnjanu je predviđeno područje u ljetnom režimu za kupanje, a tijekom cijele godine će biti rekreativna namjena - ustvrdio je voditelj projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:30