stdClass Object ( [id] => 1089849 [title] => Nakon ustaša i partizana, u kampanji za lokalne izbore u Splitu konačno se počelo govoriti o važnim stvarima. Evo, recimo o GUP-u... [alias] => nakon-ustasa-i-partizana-u-kampanji-za-lokalne-izbore-u-splitu-konacno-se-pocelo-govoriti-o-vaznim-stvarima-evo-recimo-o-gup-u [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za razliku od prethodnih izbora za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, ovaj put se kampanje stranaka i nezavisnih lista vode bez ideoloških sukobljavanja i podijela na „ustaše i partizane”.

Naglasci su prvi put na komunalnim i urbanističkim temama i obećanjima, kako bi zapravo i trebalo biti kad su lokalni izbori u pitanju. To smo mogli vidjeti kad je nedavno izbio eko sukob na ljevici između predsjednika „Društva Marjan” Srđana Marinića (bivšeg kandidata za zamjenika Bojana Ivoševića koji je povukao svoju gradonačelničku kandidaturu) i Tamare Visković (kandidatkinje za dogradonačelnicu stranaka Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nove ljevice).

Marinić je prozvao Viskovićevu da je kao bivša članica Poglavarstva pred 15 godina digla ruku za GUP koji je omogućio osnivanje građevinskih područja u park šumi Marjan. Također joj je sasuo da je bila dio Povjerenstva koje je odabralo ponudu za izradu Programa gospodarenja PŠ Marjan bez južnih padina.

Zeleni Split

Viskovićka je uzvratila da kao članica povjerenstva nije znala kako će u konačnici izgledati Program gospodarenja PŠ Marjan i da se u urbanizam nije miješala, a u odgovoru je istaknula doprinose koje je ostvarila kao članica poglavarstva za kulturu. Ova koalicija kojoj je na čelu Jakov Prkić je potom predstavila „Plan za zeleni Split”; u borbi s klimatskim promjenama obećavaju pošumljavanje grada sa 20.000 stabala, nove zelene površine, mikro šume, urbane vrtove i obnovljen Marjan. Izmjene GUP-a i Prostornog plana Grada Splita postale su „vruća” tema ovih izbora.

Kandidat za gradonačelnika Željko Kerum odbio je podržati prijedlog da se donese odluka o pokretanju izmjena GUP-a i PPUG-a. Tvrdi kako se takva odluka ne bi smjela donositi na zadnjoj sjednici ovog saziva Gradskog vijeća, a dodao je i kako je protiv toga da se osnuje trgovačko društvo kao tijelo nadležno za urbanizam kojem bi na čelu bio Emil Zelić, savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Rješenja iz Masterplana Zbog sukoba HDZ-a i HGS-a oko pokretanja izmjena GUPa zaoštrila su se politička koplja toliko da je došlo je u pitanje održavanje posljednje sjednice ovoga Gradskoga vijeća. Naime, HDZ je s dijelom oporbe sakupio dovoljno potpisa da se sjednica ipak održi, uključujući Most koji inzistira da se osnuje Zavod za urbanizam i provede urbanistički natječaj za Kopilicu i Istočnu obalu.

Ali, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) pričekao je da skoro istekne zakonski rok od 15 dana u kojemu je bio dužan sazvati sjednicu prije nego što je objavio kad će se zadnji put sastati ovo vijeće, a točke o izmjenama GUP-a i Prostornoga plana stavio je naknadno, kao dopunu dnevnoga reda.

Rješenja iz Masterplana

Inače, predložena odluka o pokretanju izmjena GUP-a je uglavnom tehničke naravi. U pitanju je usklađivanje sa zakonima i rješavanje nekih nelogičnosti unutar postojećeg GUP-a, ubačene su i neke stvari od javnog interesa, kao smanjenje građevinskih područja za plaže na Marjanu, neke buduće tržnice i javne garaže, te prometno rješenje za Korešnicu.

Ali nejasno je kako se u samom dokumentu po kojem bi se trebale raditi izmjene GUP-a tretira “Masterplan za Kopilicu i Istočnu luku” koji predviđa intenzivnu gradnju na te dvije lokacije. Masterplan je kao podlogu za izmjene i dopune GUP-a nastojao progurati gradonačelnik Andro Krstulović Opara, što nije prošlo na Gradskom vijeću. Sada u prijedlogu odluke o izmjenama GUP-a stoji da bi trebalo preispitati rješenja iz Masterplana.

Također, u odluci piše da za izmjene prometnica, javne garaže, tržnice, povećanje zelenih površina, smanjenje građevnih površina na Marjanu, treba vršiti preispitivanja, no nije jasno tko bi ih vršio. U postojećem GUP-u se na nekoliko mjesta spominje da neke stvari treba detaljnije preispitati, no uz to se napominje da će se to provesti kroz natječaj ili kroz neki detaljniji plan. Ovdje tako nije napisano.

Međutim, kao dopuna dnevno reda sjednice Gradskog vijeća u zadnji tren stavljena je točka na kojoj inzistira Krstulović Opara o preoblikovanju sadašnje neaktivne gradske ustanove za prostorno uređenje u trgovačko društvo koje bi vodilo megaprojekte i bavilo se istovremeno projektiranjem.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Ponovno u igri

Ako bi doista “preispitivanje” rješenja iz Masterplana vršilo neko tijelo kojem bi bio na čelu Zelić, kako tvrdi Kerum, (njega je Opara imenovao za direktora „Split Uniteda” zaduženog za osmišljavanje i koordiniranje projekata temeljenih na Masterplan studiji urbane regeneracije Splita), onda bi Masterplan ponovno bio u igri.

Prijedlog o pokretanju Izmjena GUP-a se zapravo nastoji nerealno napuhati kao rješenje za Split, jer se ne govori o njegovom sadržaju. HDZ-ov kandidat Vice Mihanović je otpočetka krenuo s komunalnim programom, rješavanjem otpada i cesta, kojeg je kasnije proširio do željezničkih linija, i konačno se naglašava uloga EU sredstava kao modela financiranja, premda iz Mosta kažu da su te cifre pretjerane.

Za istočnu luku naglasio je kako Lučka uprava kojoj je na čelu radi na proširenju šetnice te da će biti još zahvata. Kazao je kako Hrvatske ceste imaju projekt za izlaz iz istočne luke, te kako će sve postati bliže realizaciji sa skorim izmjenama GUP-a.

SDP je rješenje HC-a nazvao ad hoc rješenjem gdje se štedi na prostoru za privatne investitore koji žele novi AFCO, te da Spitu treba ulaz i izlaz iz luke sa dvije nove trake u svakom smjeru. SDP smatra da bi u Kopilici trebalo zadržati proizvodnju, ali ekološki prihvatljivu, odnosno razvijati gospodarski sektor umjesto da se sve podredi turizmu i stanogradnji, odnosno, kako kažu, privatnim interesima.

Doduše i oni bi stanogradnji dozvolili pristup, ali samo POS-u, i to na mjestu Prometovih garaža. Inače, SDP podržava izmjene GUPa, ali predsjednik ogranka Goran Kotur i gradonačelnički kandidat Ante Franić oštro su se usprotivili Oparninom Masterplanu, za koji smatraju da se nastoji provući kroz izmjene GUP-a.

U ovoj kampanji najviše sumnjičen da želi sebi namjestiti izmjene GUP-a kad dobije vlast nije Željko Kerum, nego vlasnik “Tommyja” Tomislav Mamić. Bojan Ivošević izjavio je da Mamića zanima samo GUP i da će tako birati partnere za vlast, a SDP-ov kandidat Ante Franić je rekao da “GUP-kandidati” neće uspjeti provesti promjene koje su zamislili. Mamić je, pak, kazao da on nikada nije imao problema s GUP-om, nego s procedurom i grijehom nečinjenja administracije koja ga je zavlačila i nije mu htjela dati uvjete gradnje na Trsteniku.

Istrošene ideologije

U sadašnjim okolnostima, kad su se ideologije istrošile, a novca nema za velike projekte pa obećavanja brda i dolina više ne pali, nešto realnije stvari – koje se ipak demagoški napuhuju jer je to u naravi politike – poput izmjena GUP-a, uređenja cesta i plaža, postale su pogodan materijal za izbore.

Generalni urbanistički plan i Prostorni plan grada Splita, koliko god dosadno zvučali ovi nazivi, bili su vruće teme i veliki politički ulozi u zadnjih dvadesetak godina, premda nisu uvijek bili povezani s izborima. Nakon beskonačnih “točkastih” izmjena GUP-a iz 1978., koji je bio na snazi 30 godina, po mjeri privatnog kapitala i gradnje u nemogućim komunalnim uvjetima, 2005. godine donesen je novi GUP.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

Bio je to lijep politički poen jer je do tada svima već dojadio “katastarski urbanizam” koji je uništavao Žnjan i Duilovo, kao i bezobzirne interpolacije zgrada u već izgrađene gradske cjeline koje su parazitirale na komunalnoj opremljenosti, a ništa dobrog nisu donosile lokalnoj zajednici.

Međutim, njegova izrada trajala je čak četiri godine, što pokazuje koliko je bilo politički problematično investitore navesti na nešto civiliziranije ponašanje u prostoru. Premda je ostalo upamćeno kako je gradonačelnik Zvonimir Puljić donio GUP, zapravo je Lista Velog Mista, koja je bila sastavljana uglavnom od poduzetnika, postavila ultimatum da će raskinuti političku koaliciju s HDZ-om ako se ne donese GUP do kraja te godine.

Zeleno svjetlo za Oru

No na koncu nisu ni oni bili potpuno sretni jer nisu prošli zahtjevi Hrvoja Marušića za gradnjom u Ulici Moliških Hrvata, niti Juroslava Buljubašića da se izgrade garaže ispod fontane na Rivi. Također, LVM-u bliska Marina Wallner nije mogla graditi hotel na Zvončacu.

Tako je bolje od poduzetnika iz LVM-a prošao, recimo, Ivo Ora, koji je GUP-om nakon dvije zabrane Gradskog vijeća dobio zeleno svjetlo za stambeno-poslovne objekte između dviju bolnica uz Poljičku (zbog čega je iz planova ispala gradska željeznica), a dobio je i lijepu količinu gradnje na Sukoišanu.

GUP je predvidio i 11 gradskih projekata od kojih do danas niti jedan nije pokrenut, osim djelomično zapadnog dijela gradske luke na kojem je izgrađena Zapadna obala u doba kad je gradonačelnik bio Željko Kerum. Prosvjedi i skandali Izmjene GUP-a 2008., nakon što je Puljića na zahtjev LVM-a na mjestu gradonačelnika zamijenio Ivan Kuret (HDZ), izazvale su veliku pažnju medija, političke skandale i, dapače, prosvjede.

Strpljivim iščitavanjem prijedloga izmjena i dopuna od strane medija (prvenstveno “Slobodne”), kao i udruga koje su se tada javile na splitskoj sceni, pokazalo se da se iza suhonjavog birokratskog riječnika krije puno toga što bi značajno smanjilo, odnosno unazadilo standarde koje je postavio GUP iz 2005., a sve u korist investitora. Tako je bilo predloženo da se ceste mogu suziti s 3,5 na 3,35 metara, ili na tri metra, ovisno o vrsti ulice.

Broj planiranih parkirališnih mjesta za javne garaže smanjen je ukupno za 1080 mjesta. Smanjeni su normativi za parkirališna mjesta za objekte javne namjene: škole, dječje vrtiće, ambulante, poliklinike i domove zdravlja. Smanjen je broj potrebnih parkirališnih mjesta za robne kuće i supermarkete.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Smanjivanje, sužavanje

Također, smanjen je omjer za dozvoljenu udaljenost između zgrada unutar kojeg se smije graditi. Suženo je područje zaštitnog koridora za dalekovode unutar kojeg nije dozvoljena gradnja. S druge strane, predviđena je dogradnja hotela “Marjan” s peterokatnicom, prihvaćen je prijedlog tvrtki “Kerum” za stanove u Lori, kao i prijedlog da se smanje zelene površine na Trsteniku i Radoševcu, “Antonio tradeu” za veću izgrađenost City Centra One na Brniku.

Međutim, nije bio prihvaćen prijedlog splitskog škvera za novim parkiralištem, a niti Uprave bolnice i Gorske službe za spašavanje da se ne grade zgrade koje bi mogle ometati sigurnost prijevoza stradalih s helikopterom. Na Marjanu je bila predložena gradnja urbanih vila, što je izazvalo revolt udruga i javnosti.

Aktivisti su u Marmontovoj ulici skupili nekoliko tisuća potpisa protiv gradnje elitnih stanova na Marjanu, a kad im je iz policije rečeno da je istekao rok za prijavljeni događaj te da ne mogu imati stol onda su ga držali u zraku i na njemu nastavili skupljati potpise od brojnih građana. Nakon toga su Kuret i ondašnji poglavar za urbanizam Branko Poljanić opovrgli izjave da su ikada htjeli gradnju na Marjanu.

Nakon provedene javne rasprave Poglavarstvo je pokušalo ubaciti još dodatnih građevinskih zahvata. To je pojačalo ogorčenje javnosti, udruga i medija, a Poljanić je tvrdio da će dati ostavku ako nešto radi pogrešno. Na koncu je Ministarstvo odbilo dati suglasnost na izmjene GUP-a i tražilo ponovnu javnu raspravu, upravo zbog pokušaja da se zaobiđe javnost, konzervatori su u zadnji tren zaštitili Stari plac da bi spriječili gradnju. Ali, Poljanić nije podnio ostavku.

'Točkaste' izmjene

Nakon ponovljene javne rasprave izmjene GUP-a su usvojene u siječnju 2008. Izmjenjeno je oko 80 članaka. Otada je bilo samo nekoliko “točkastih” ili tzv. “ciljanih” izmjena GUP-a. Željko Kerum je na početku svog mandata najavio da će biti izmjena GUP-a, ali je kasnije odustao rekavši kako on ne može nekom dati građevinska prava da gradi koliko hoće, a drugome ne dati ništa, jer to ne bi bilo pošteno.

Idući je na potezu bio gradonačelnik Ivo Baldasar. On je proveo čitav postupak za izmjene i dopune GUP-a, koji je izazvao opet buru negodovanja u javnosti. Provedena je i javna rasprava u kojoj su u Banovinu stigle ukupno 832 primjedbe. Ovaj put je na Gradsko vijeće došao materijal sa 95 članaka za izmjene GUP-a. Ali u to vrijeme Baldasar iza sebe nije imao stranku.

Kako mu prethodno nije bio usvojen proračun, znalo se da će se gradska vlast raspustiti pa na toj zadnjoj sjednici ni SDP, a ni HDZ nisu htjeli glasati o izmjenama i dopunama GUP-a i Prostornog plana grada Splita. Inače, zahtjev “Tommyja” je bio da se na građevnoj čestici na Trsteniku površine oko 9000 m2 omogući izgradnja poslovnih, trgovačkih, ugostiteljsko-turističkih, uslužnih, administrativnih, zabavnih i sl. sadržaja bez stanovanja.

Tražili su izgrađenost od maksimalno 23.000 m2 sa zgradama koje bi bile više od osam katova, uz to i dodatnih 150 parkirnih/garažnih mjesta u javnom korištenju za saniranje zatečene nepovoljne situacije. Prema konačnom prijedlogu Generalnog urbanističkog plana (koji nije usvojen na sjednici Gradskog vijeća u ožujku 2017.), “Tommyju” je bila dopuštena puno manja količina izgrađenosti. Zgrade poslovne namjene mogle su imati najviše do tri kata, u dva odvojena nadzemna dijela, a javna garaža morala je imati 200 parking-mjesta.

Tko vlada Splitom?

Nakon raspada gradske vlasti država je imenovala za povjerenicu profesoricu Branku Ramljak, sadašnju kandidatkinju za gradonačelnicu, koju podržava Mamić najavljujući da će on biti nositelj liste. Ramljakova nije ništa napravila u pogledu izmjena GUP-a jer nije imala ovlasti. Do sada nije rekla ništa određeno o GUP-u, osim kako se GUP ne kroji niti se masterplanovi donose uoči izbora jer se time nepotrebno “bojaju”, čime se i dobrim stvarima čini šteta.

Najavila je da bi se, ako pobijedi, oslonila na DAS i Fakultet građevine i arhitekture. Za razliku od nje, Vice Mihanović već u predizbornom razdoblju najavljuje izradu čak i detaljnih planova, pa kaže kako će raditi urbanističke planove uređenja za gradske plaže Kaštelet, Firule i Slatine.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Najavio je da će one ostati za sve građane otvorene, bez koncesije. Najavio je i uređenje Žnjana, ali nije ništa rekao protiv natječaja za koncesiju od 40 godina koji je za tu plažu Ministarstvo mora raspisalo zahvaljujući Andri Krstuloviću Opari. Ukratko, GUP se nije 13 godina ozbiljnije mijenjao, međutim i sadašnji plan ostavlja još prostora za gradnju stanova; na primjer, u ovom trenutku podnijet je zahtjev za izdavanje građevne dozvole za 101 stan na Duilovu.

Odnosno, ne radi se toliko o tome da su potrošena sva građevinska područja na administrativnom teritoriju grada Splita, koliko je riječ o tome da pojedinim investitorima i građevinskim spekulantima zapravo godinama odgovara nedonošenje novog GUP-a. Na taj način nemaju mnogo konkurencije i mogu držati visoke cijene stanova, odnosno mogu dozirano nuditi skupe stambene kvadrate na tržištu koji će se prodavati bez obzira na komunalno loše opremljene lokacije.

Prema izvješću agencije Numbeo kojeg su prenijeli naši mediji, Split je na trećem mjestu po cijeni skupoće nekretnina u Europi, odmah iza Moskve i Pariza. S time da vam u Splitu nabijaju cijene stanova za bezobrazne interpolacije ili slabo urbanizirane predjele Žnjana i Duilova ili Meja, gdje se tek treba napraviti kanalizacijski sustav i urediti ceste. Sramota je da dosadašnji gradonačelnici nisu tome uspijevali stati na kraj, pa je pitanje tko zapravo vlada Splitom?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prioriteti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prioriteti 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-03 19:39:58 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-08 15:34:13 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2021-04-08 15:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1863 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/03\/17340122.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/03\/17340070.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/03\/17340124.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/03\/17340116.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/03\/17340098.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/03\/17290818.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x833","hd_17340122_1920.jpg":"1920x1080","k_17340122_1280.jpg":"1280x1280","k_17340122_1024.jpg":"1024x1024","k_17340122_640.jpg":"640x640","k_17340122_480.jpg":"480x480","k_17340122_340.jpg":"340x340","k_17340122_220.jpg":"220x220","o_17340122_1280.jpg":"1280x555","o_17340122_1024.jpg":"1024x444","o_17340122_640.jpg":"640x277","o_17340122_480.jpg":"480x208","o_17340122_340.jpg":"340x147","o_17340122_220.jpg":"220x95","h_17340122_1280.jpg":"1280x854","h_17340122_1024.jpg":"1024x683","h_17340122_640.jpg":"640x427","h_17340122_480.jpg":"480x320","h_17340122_340.jpg":"340x227","h_17340122_220.jpg":"220x147","pp_17340122_1280.jpg":"1006x1280","pp_17340122_1024.jpg":"805x1024","pp_17340122_640.jpg":"503x640","pp_17340122_480.jpg":"377x480","pp_17340122_340.jpg":"267x340","pp_17340122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1209","hd_17340070_1920.jpg":"1920x1080","k_17340070_1280.jpg":"1280x1280","k_17340070_1024.jpg":"1024x1024","k_17340070_640.jpg":"640x640","k_17340070_480.jpg":"480x480","k_17340070_340.jpg":"340x340","k_17340070_220.jpg":"220x220","o_17340070_1280.jpg":"1280x806","o_17340070_1024.jpg":"1024x644","o_17340070_640.jpg":"640x403","o_17340070_480.jpg":"480x302","o_17340070_340.jpg":"340x214","o_17340070_220.jpg":"220x138","h_17340070_1280.jpg":"1280x854","h_17340070_1024.jpg":"1024x683","h_17340070_640.jpg":"640x427","h_17340070_480.jpg":"480x320","h_17340070_340.jpg":"340x227","h_17340070_220.jpg":"220x147","pp_17340070_1280.jpg":"1006x1280","pp_17340070_1024.jpg":"805x1024","pp_17340070_640.jpg":"503x640","pp_17340070_480.jpg":"377x480","pp_17340070_340.jpg":"267x340","pp_17340070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x533","hd_17340124_1920.jpg":"1920x1080","k_17340124_1280.jpg":"1280x1280","k_17340124_1024.jpg":"1024x1024","k_17340124_640.jpg":"640x640","k_17340124_480.jpg":"480x480","k_17340124_340.jpg":"340x340","k_17340124_220.jpg":"220x220","o_17340124_1280.jpg":"1280x355","o_17340124_1024.jpg":"1024x284","o_17340124_640.jpg":"640x177","o_17340124_480.jpg":"480x133","o_17340124_340.jpg":"340x94","o_17340124_220.jpg":"220x61","h_17340124_1280.jpg":"1280x854","h_17340124_1024.jpg":"1024x683","h_17340124_640.jpg":"640x427","h_17340124_480.jpg":"480x320","h_17340124_340.jpg":"340x227","h_17340124_220.jpg":"220x147","pp_17340124_1280.jpg":"1006x1280","pp_17340124_1024.jpg":"805x1024","pp_17340124_640.jpg":"503x640","pp_17340124_480.jpg":"377x480","pp_17340124_340.jpg":"267x340","pp_17340124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x706","hd_17340116_1920.jpg":"1920x1080","k_17340116_1280.jpg":"1280x1280","k_17340116_1024.jpg":"1024x1024","k_17340116_640.jpg":"640x640","k_17340116_480.jpg":"480x480","k_17340116_340.jpg":"340x340","k_17340116_220.jpg":"220x220","o_17340116_1280.jpg":"1280x470","o_17340116_1024.jpg":"1024x376","o_17340116_640.jpg":"640x235","o_17340116_480.jpg":"480x176","o_17340116_340.jpg":"340x125","o_17340116_220.jpg":"220x80","h_17340116_1280.jpg":"1280x854","h_17340116_1024.jpg":"1024x683","h_17340116_640.jpg":"640x427","h_17340116_480.jpg":"480x320","h_17340116_340.jpg":"340x227","h_17340116_220.jpg":"220x147","pp_17340116_1280.jpg":"1006x1280","pp_17340116_1024.jpg":"805x1024","pp_17340116_640.jpg":"503x640","pp_17340116_480.jpg":"377x480","pp_17340116_340.jpg":"267x340","pp_17340116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17340098_1920.jpg":"1920x1080","k_17340098_1280.jpg":"1280x1280","k_17340098_1024.jpg":"1024x1024","k_17340098_640.jpg":"640x640","k_17340098_480.jpg":"480x480","k_17340098_340.jpg":"340x340","k_17340098_220.jpg":"220x220","o_17340098_1280.jpg":"1280x853","o_17340098_1024.jpg":"1024x682","o_17340098_640.jpg":"640x426","o_17340098_480.jpg":"480x320","o_17340098_340.jpg":"340x226","o_17340098_220.jpg":"220x146","h_17340098_1280.jpg":"1280x854","h_17340098_1024.jpg":"1024x683","h_17340098_640.jpg":"640x427","h_17340098_480.jpg":"480x320","h_17340098_340.jpg":"340x227","h_17340098_220.jpg":"220x147","pp_17340098_1280.jpg":"1006x1280","pp_17340098_1024.jpg":"805x1024","pp_17340098_640.jpg":"503x640","pp_17340098_480.jpg":"377x480","pp_17340098_340.jpg":"267x340","pp_17340098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x979","hd_17290818_1920.jpg":"1920x1080","k_17290818_1280.jpg":"1280x1280","k_17290818_1024.jpg":"1024x1024","k_17290818_640.jpg":"640x640","k_17290818_480.jpg":"480x480","k_17290818_340.jpg":"340x340","k_17290818_220.jpg":"220x220","o_17290818_1280.jpg":"1280x652","o_17290818_1024.jpg":"1024x522","o_17290818_640.jpg":"640x326","o_17290818_480.jpg":"480x244","o_17290818_340.jpg":"340x173","o_17290818_220.jpg":"220x112","h_17290818_1280.jpg":"1280x854","h_17290818_1024.jpg":"1024x683","h_17290818_640.jpg":"640x427","h_17290818_480.jpg":"480x320","h_17290818_340.jpg":"340x227","h_17290818_220.jpg":"220x147","pp_17290818_1280.jpg":"1006x1280","pp_17290818_1024.jpg":"805x1024","pp_17290818_640.jpg":"503x640","pp_17290818_480.jpg":"377x480","pp_17290818_340.jpg":"267x340","pp_17290818_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15483209 Threads: 2 Questions: 3200923878 Slow queries: 7205023 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235992123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/nakon-ustasa-i-partizana-u-kampanji-za-lokalne-izbore-u-splitu-konacno-se-pocelo-govoriti-o-vaznim-stvarima-evo-recimo-o-gup-u-1089849 [printLink] => /split/nakon-ustasa-i-partizana-u-kampanji-za-lokalne-izbore-u-splitu-konacno-se-pocelo-govoriti-o-vaznim-stvarima-evo-recimo-o-gup-u-1089849?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 631442 [name] => splitski gup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-20 23:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-gup [link] => /tag/splitski-gup ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635577 [name] => kampanja za gradonačelnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-08 17:12:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kampanja-za-gradonacelnika [link] => /tag/kampanja-za-gradonacelnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prioriteti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon ustaša i partizana, u kampanji za lokalne izbore u Splitu konačno se počelo govoriti o važnim stvarima. Evo, recimo o GUP-u... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/03/17340122.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/03/17340122.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/03/17340070.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/03/17340124.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/03/17340116.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/03/17340098.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/03/17290818.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Za razliku od prethodnih izbora za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, ovaj put se kampanje stranaka i nezavisnih lista vode bez ideoloških sukobljavanja i podijela na „ustaše i partizane”.

Naglasci su prvi put na komunalnim i urbanističkim temama i obećanjima, kako bi zapravo i trebalo biti kad su lokalni izbori u pitanju. To smo mogli vidjeti kad je nedavno izbio eko sukob na ljevici između predsjednika „Društva Marjan” Srđana Marinića (bivšeg kandidata za zamjenika Bojana Ivoševića koji je povukao svoju gradonačelničku kandidaturu) i Tamare Visković (kandidatkinje za dogradonačelnicu stranaka Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nove ljevice).

Marinić je prozvao Viskovićevu da je kao bivša članica Poglavarstva pred 15 godina digla ruku za GUP koji je omogućio osnivanje građevinskih područja u park šumi Marjan. Također joj je sasuo da je bila dio Povjerenstva koje je odabralo ponudu za izradu Programa gospodarenja PŠ Marjan bez južnih padina.

Zeleni Split

Viskovićka je uzvratila da kao članica povjerenstva nije znala kako će u konačnici izgledati Program gospodarenja PŠ Marjan i da se u urbanizam nije miješala, a u odgovoru je istaknula doprinose koje je ostvarila kao članica poglavarstva za kulturu. Ova koalicija kojoj je na čelu Jakov Prkić je potom predstavila „Plan za zeleni Split”; u borbi s klimatskim promjenama obećavaju pošumljavanje grada sa 20.000 stabala, nove zelene površine, mikro šume, urbane vrtove i obnovljen Marjan. Izmjene GUP-a i Prostornog plana Grada Splita postale su „vruća” tema ovih izbora.

Kandidat za gradonačelnika Željko Kerum odbio je podržati prijedlog da se donese odluka o pokretanju izmjena GUP-a i PPUG-a. Tvrdi kako se takva odluka ne bi smjela donositi na zadnjoj sjednici ovog saziva Gradskog vijeća, a dodao je i kako je protiv toga da se osnuje trgovačko društvo kao tijelo nadležno za urbanizam kojem bi na čelu bio Emil Zelić, savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Rješenja iz Masterplana Zbog sukoba HDZ-a i HGS-a oko pokretanja izmjena GUPa zaoštrila su se politička koplja toliko da je došlo je u pitanje održavanje posljednje sjednice ovoga Gradskoga vijeća. Naime, HDZ je s dijelom oporbe sakupio dovoljno potpisa da se sjednica ipak održi, uključujući Most koji inzistira da se osnuje Zavod za urbanizam i provede urbanistički natječaj za Kopilicu i Istočnu obalu.

Ali, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) pričekao je da skoro istekne zakonski rok od 15 dana u kojemu je bio dužan sazvati sjednicu prije nego što je objavio kad će se zadnji put sastati ovo vijeće, a točke o izmjenama GUP-a i Prostornoga plana stavio je naknadno, kao dopunu dnevnoga reda.

Rješenja iz Masterplana

Inače, predložena odluka o pokretanju izmjena GUP-a je uglavnom tehničke naravi. U pitanju je usklađivanje sa zakonima i rješavanje nekih nelogičnosti unutar postojećeg GUP-a, ubačene su i neke stvari od javnog interesa, kao smanjenje građevinskih područja za plaže na Marjanu, neke buduće tržnice i javne garaže, te prometno rješenje za Korešnicu.

Ali nejasno je kako se u samom dokumentu po kojem bi se trebale raditi izmjene GUP-a tretira “Masterplan za Kopilicu i Istočnu luku” koji predviđa intenzivnu gradnju na te dvije lokacije. Masterplan je kao podlogu za izmjene i dopune GUP-a nastojao progurati gradonačelnik Andro Krstulović Opara, što nije prošlo na Gradskom vijeću. Sada u prijedlogu odluke o izmjenama GUP-a stoji da bi trebalo preispitati rješenja iz Masterplana.

Također, u odluci piše da za izmjene prometnica, javne garaže, tržnice, povećanje zelenih površina, smanjenje građevnih površina na Marjanu, treba vršiti preispitivanja, no nije jasno tko bi ih vršio. U postojećem GUP-u se na nekoliko mjesta spominje da neke stvari treba detaljnije preispitati, no uz to se napominje da će se to provesti kroz natječaj ili kroz neki detaljniji plan. Ovdje tako nije napisano.

Međutim, kao dopuna dnevno reda sjednice Gradskog vijeća u zadnji tren stavljena je točka na kojoj inzistira Krstulović Opara o preoblikovanju sadašnje neaktivne gradske ustanove za prostorno uređenje u trgovačko društvo koje bi vodilo megaprojekte i bavilo se istovremeno projektiranjem.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Ponovno u igri

Ako bi doista “preispitivanje” rješenja iz Masterplana vršilo neko tijelo kojem bi bio na čelu Zelić, kako tvrdi Kerum, (njega je Opara imenovao za direktora „Split Uniteda” zaduženog za osmišljavanje i koordiniranje projekata temeljenih na Masterplan studiji urbane regeneracije Splita), onda bi Masterplan ponovno bio u igri.

Prijedlog o pokretanju Izmjena GUP-a se zapravo nastoji nerealno napuhati kao rješenje za Split, jer se ne govori o njegovom sadržaju. HDZ-ov kandidat Vice Mihanović je otpočetka krenuo s komunalnim programom, rješavanjem otpada i cesta, kojeg je kasnije proširio do željezničkih linija, i konačno se naglašava uloga EU sredstava kao modela financiranja, premda iz Mosta kažu da su te cifre pretjerane.

Za istočnu luku naglasio je kako Lučka uprava kojoj je na čelu radi na proširenju šetnice te da će biti još zahvata. Kazao je kako Hrvatske ceste imaju projekt za izlaz iz istočne luke, te kako će sve postati bliže realizaciji sa skorim izmjenama GUP-a.

SDP je rješenje HC-a nazvao ad hoc rješenjem gdje se štedi na prostoru za privatne investitore koji žele novi AFCO, te da Spitu treba ulaz i izlaz iz luke sa dvije nove trake u svakom smjeru. SDP smatra da bi u Kopilici trebalo zadržati proizvodnju, ali ekološki prihvatljivu, odnosno razvijati gospodarski sektor umjesto da se sve podredi turizmu i stanogradnji, odnosno, kako kažu, privatnim interesima.

Doduše i oni bi stanogradnji dozvolili pristup, ali samo POS-u, i to na mjestu Prometovih garaža. Inače, SDP podržava izmjene GUPa, ali predsjednik ogranka Goran Kotur i gradonačelnički kandidat Ante Franić oštro su se usprotivili Oparninom Masterplanu, za koji smatraju da se nastoji provući kroz izmjene GUP-a.

U ovoj kampanji najviše sumnjičen da želi sebi namjestiti izmjene GUP-a kad dobije vlast nije Željko Kerum, nego vlasnik “Tommyja” Tomislav Mamić. Bojan Ivošević izjavio je da Mamića zanima samo GUP i da će tako birati partnere za vlast, a SDP-ov kandidat Ante Franić je rekao da “GUP-kandidati” neće uspjeti provesti promjene koje su zamislili. Mamić je, pak, kazao da on nikada nije imao problema s GUP-om, nego s procedurom i grijehom nečinjenja administracije koja ga je zavlačila i nije mu htjela dati uvjete gradnje na Trsteniku.

Istrošene ideologije

U sadašnjim okolnostima, kad su se ideologije istrošile, a novca nema za velike projekte pa obećavanja brda i dolina više ne pali, nešto realnije stvari – koje se ipak demagoški napuhuju jer je to u naravi politike – poput izmjena GUP-a, uređenja cesta i plaža, postale su pogodan materijal za izbore.

Generalni urbanistički plan i Prostorni plan grada Splita, koliko god dosadno zvučali ovi nazivi, bili su vruće teme i veliki politički ulozi u zadnjih dvadesetak godina, premda nisu uvijek bili povezani s izborima. Nakon beskonačnih “točkastih” izmjena GUP-a iz 1978., koji je bio na snazi 30 godina, po mjeri privatnog kapitala i gradnje u nemogućim komunalnim uvjetima, 2005. godine donesen je novi GUP.

---

image
Josko Ponos/Cropix
---

Bio je to lijep politički poen jer je do tada svima već dojadio “katastarski urbanizam” koji je uništavao Žnjan i Duilovo, kao i bezobzirne interpolacije zgrada u već izgrađene gradske cjeline koje su parazitirale na komunalnoj opremljenosti, a ništa dobrog nisu donosile lokalnoj zajednici.

Međutim, njegova izrada trajala je čak četiri godine, što pokazuje koliko je bilo politički problematično investitore navesti na nešto civiliziranije ponašanje u prostoru. Premda je ostalo upamćeno kako je gradonačelnik Zvonimir Puljić donio GUP, zapravo je Lista Velog Mista, koja je bila sastavljana uglavnom od poduzetnika, postavila ultimatum da će raskinuti političku koaliciju s HDZ-om ako se ne donese GUP do kraja te godine.

Zeleno svjetlo za Oru

No na koncu nisu ni oni bili potpuno sretni jer nisu prošli zahtjevi Hrvoja Marušića za gradnjom u Ulici Moliških Hrvata, niti Juroslava Buljubašića da se izgrade garaže ispod fontane na Rivi. Također, LVM-u bliska Marina Wallner nije mogla graditi hotel na Zvončacu.

Tako je bolje od poduzetnika iz LVM-a prošao, recimo, Ivo Ora, koji je GUP-om nakon dvije zabrane Gradskog vijeća dobio zeleno svjetlo za stambeno-poslovne objekte između dviju bolnica uz Poljičku (zbog čega je iz planova ispala gradska željeznica), a dobio je i lijepu količinu gradnje na Sukoišanu.

GUP je predvidio i 11 gradskih projekata od kojih do danas niti jedan nije pokrenut, osim djelomično zapadnog dijela gradske luke na kojem je izgrađena Zapadna obala u doba kad je gradonačelnik bio Željko Kerum. Prosvjedi i skandali Izmjene GUP-a 2008., nakon što je Puljića na zahtjev LVM-a na mjestu gradonačelnika zamijenio Ivan Kuret (HDZ), izazvale su veliku pažnju medija, političke skandale i, dapače, prosvjede.

Strpljivim iščitavanjem prijedloga izmjena i dopuna od strane medija (prvenstveno “Slobodne”), kao i udruga koje su se tada javile na splitskoj sceni, pokazalo se da se iza suhonjavog birokratskog riječnika krije puno toga što bi značajno smanjilo, odnosno unazadilo standarde koje je postavio GUP iz 2005., a sve u korist investitora. Tako je bilo predloženo da se ceste mogu suziti s 3,5 na 3,35 metara, ili na tri metra, ovisno o vrsti ulice.

Broj planiranih parkirališnih mjesta za javne garaže smanjen je ukupno za 1080 mjesta. Smanjeni su normativi za parkirališna mjesta za objekte javne namjene: škole, dječje vrtiće, ambulante, poliklinike i domove zdravlja. Smanjen je broj potrebnih parkirališnih mjesta za robne kuće i supermarkete.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Smanjivanje, sužavanje

Također, smanjen je omjer za dozvoljenu udaljenost između zgrada unutar kojeg se smije graditi. Suženo je područje zaštitnog koridora za dalekovode unutar kojeg nije dozvoljena gradnja. S druge strane, predviđena je dogradnja hotela “Marjan” s peterokatnicom, prihvaćen je prijedlog tvrtki “Kerum” za stanove u Lori, kao i prijedlog da se smanje zelene površine na Trsteniku i Radoševcu, “Antonio tradeu” za veću izgrađenost City Centra One na Brniku.

Međutim, nije bio prihvaćen prijedlog splitskog škvera za novim parkiralištem, a niti Uprave bolnice i Gorske službe za spašavanje da se ne grade zgrade koje bi mogle ometati sigurnost prijevoza stradalih s helikopterom. Na Marjanu je bila predložena gradnja urbanih vila, što je izazvalo revolt udruga i javnosti.

Aktivisti su u Marmontovoj ulici skupili nekoliko tisuća potpisa protiv gradnje elitnih stanova na Marjanu, a kad im je iz policije rečeno da je istekao rok za prijavljeni događaj te da ne mogu imati stol onda su ga držali u zraku i na njemu nastavili skupljati potpise od brojnih građana. Nakon toga su Kuret i ondašnji poglavar za urbanizam Branko Poljanić opovrgli izjave da su ikada htjeli gradnju na Marjanu.

Nakon provedene javne rasprave Poglavarstvo je pokušalo ubaciti još dodatnih građevinskih zahvata. To je pojačalo ogorčenje javnosti, udruga i medija, a Poljanić je tvrdio da će dati ostavku ako nešto radi pogrešno. Na koncu je Ministarstvo odbilo dati suglasnost na izmjene GUP-a i tražilo ponovnu javnu raspravu, upravo zbog pokušaja da se zaobiđe javnost, konzervatori su u zadnji tren zaštitili Stari plac da bi spriječili gradnju. Ali, Poljanić nije podnio ostavku.

'Točkaste' izmjene

Nakon ponovljene javne rasprave izmjene GUP-a su usvojene u siječnju 2008. Izmjenjeno je oko 80 članaka. Otada je bilo samo nekoliko “točkastih” ili tzv. “ciljanih” izmjena GUP-a. Željko Kerum je na početku svog mandata najavio da će biti izmjena GUP-a, ali je kasnije odustao rekavši kako on ne može nekom dati građevinska prava da gradi koliko hoće, a drugome ne dati ništa, jer to ne bi bilo pošteno.

Idući je na potezu bio gradonačelnik Ivo Baldasar. On je proveo čitav postupak za izmjene i dopune GUP-a, koji je izazvao opet buru negodovanja u javnosti. Provedena je i javna rasprava u kojoj su u Banovinu stigle ukupno 832 primjedbe. Ovaj put je na Gradsko vijeće došao materijal sa 95 članaka za izmjene GUP-a. Ali u to vrijeme Baldasar iza sebe nije imao stranku.

Kako mu prethodno nije bio usvojen proračun, znalo se da će se gradska vlast raspustiti pa na toj zadnjoj sjednici ni SDP, a ni HDZ nisu htjeli glasati o izmjenama i dopunama GUP-a i Prostornog plana grada Splita. Inače, zahtjev “Tommyja” je bio da se na građevnoj čestici na Trsteniku površine oko 9000 m2 omogući izgradnja poslovnih, trgovačkih, ugostiteljsko-turističkih, uslužnih, administrativnih, zabavnih i sl. sadržaja bez stanovanja.

Tražili su izgrađenost od maksimalno 23.000 m2 sa zgradama koje bi bile više od osam katova, uz to i dodatnih 150 parkirnih/garažnih mjesta u javnom korištenju za saniranje zatečene nepovoljne situacije. Prema konačnom prijedlogu Generalnog urbanističkog plana (koji nije usvojen na sjednici Gradskog vijeća u ožujku 2017.), “Tommyju” je bila dopuštena puno manja količina izgrađenosti. Zgrade poslovne namjene mogle su imati najviše do tri kata, u dva odvojena nadzemna dijela, a javna garaža morala je imati 200 parking-mjesta.

Tko vlada Splitom?

Nakon raspada gradske vlasti država je imenovala za povjerenicu profesoricu Branku Ramljak, sadašnju kandidatkinju za gradonačelnicu, koju podržava Mamić najavljujući da će on biti nositelj liste. Ramljakova nije ništa napravila u pogledu izmjena GUP-a jer nije imala ovlasti. Do sada nije rekla ništa određeno o GUP-u, osim kako se GUP ne kroji niti se masterplanovi donose uoči izbora jer se time nepotrebno “bojaju”, čime se i dobrim stvarima čini šteta.

Najavila je da bi se, ako pobijedi, oslonila na DAS i Fakultet građevine i arhitekture. Za razliku od nje, Vice Mihanović već u predizbornom razdoblju najavljuje izradu čak i detaljnih planova, pa kaže kako će raditi urbanističke planove uređenja za gradske plaže Kaštelet, Firule i Slatine.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Najavio je da će one ostati za sve građane otvorene, bez koncesije. Najavio je i uređenje Žnjana, ali nije ništa rekao protiv natječaja za koncesiju od 40 godina koji je za tu plažu Ministarstvo mora raspisalo zahvaljujući Andri Krstuloviću Opari. Ukratko, GUP se nije 13 godina ozbiljnije mijenjao, međutim i sadašnji plan ostavlja još prostora za gradnju stanova; na primjer, u ovom trenutku podnijet je zahtjev za izdavanje građevne dozvole za 101 stan na Duilovu.

Odnosno, ne radi se toliko o tome da su potrošena sva građevinska područja na administrativnom teritoriju grada Splita, koliko je riječ o tome da pojedinim investitorima i građevinskim spekulantima zapravo godinama odgovara nedonošenje novog GUP-a. Na taj način nemaju mnogo konkurencije i mogu držati visoke cijene stanova, odnosno mogu dozirano nuditi skupe stambene kvadrate na tržištu koji će se prodavati bez obzira na komunalno loše opremljene lokacije.

Prema izvješću agencije Numbeo kojeg su prenijeli naši mediji, Split je na trećem mjestu po cijeni skupoće nekretnina u Europi, odmah iza Moskve i Pariza. S time da vam u Splitu nabijaju cijene stanova za bezobrazne interpolacije ili slabo urbanizirane predjele Žnjana i Duilova ili Meja, gdje se tek treba napraviti kanalizacijski sustav i urediti ceste. Sramota je da dosadašnji gradonačelnici nisu tome uspijevali stati na kraj, pa je pitanje tko zapravo vlada Splitom?

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Duje Klaric/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Josko Ponos/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nakon-ustasa-i-partizana-u-kampanji-za-lokalne-izbore-u-splitu-konacno-se-pocelo-govoriti-o-vaznim-stvarima-evo-recimo-o-gup-u-1089849 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96e7ba5061842ea30f064925bb19e58b62f6b482 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+usta%C5%A1a+i+partizana%2C+u+kampanji+za+lokalne+izbore+u+Splitu+kona%C4%8Dno+se+po%C4%8Delo+govoriti+o+va%C5%BEnim+stvarima.+Evo%2C+recimo+o+GUP-u...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-ustasa-i-partizana-u-kampanji-za-lokalne-izbore-u-splitu-konacno-se-pocelo-govoriti-o-vaznim-stvarima-evo-recimo-o-gup-u-1089849 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-ustasa-i-partizana-u-kampanji-za-lokalne-izbore-u-splitu-konacno-se-pocelo-govoriti-o-vaznim-stvarima-evo-recimo-o-gup-u-1089849 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prioriteti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitprioriteti

Nakon ustaša i partizana, u kampanji za lokalne izbore u Splitu konačno se počelo govoriti o važnim stvarima. Evo, recimo o GUP-u...

Piše Sandi Vidulić
8. travnja 2021. - 17:12

Za razliku od prethodnih izbora za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, ovaj put se kampanje stranaka i nezavisnih lista vode bez ideoloških sukobljavanja i podijela na „ustaše i partizane”.

Naglasci su prvi put na komunalnim i urbanističkim temama i obećanjima, kako bi zapravo i trebalo biti kad su lokalni izbori u pitanju. To smo mogli vidjeti kad je nedavno izbio eko sukob na ljevici između predsjednika „Društva Marjan” Srđana Marinića (bivšeg kandidata za zamjenika Bojana Ivoševića koji je povukao svoju gradonačelničku kandidaturu) i Tamare Visković (kandidatkinje za dogradonačelnicu stranaka Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nove ljevice).

Marinić je prozvao Viskovićevu da je kao bivša članica Poglavarstva pred 15 godina digla ruku za GUP...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:04