StoryEditorOCM
Splitjadan dojam

Najveća splitska plaža dočekala sezonu u katastrofalnom stanju, prizori su za plakanje: ‘Šta će tek bit usrid lita...‘

Piše Lucija Vujnović
9. lipnja 2023. - 08:57

Plaža Žnjan jedno je od popularnijih kupališta koje ima toliko potencijala da bude i jedno od najljepših mjesta za kupanje u Splitu.

“Na jesen bi trebalo krenuti uređenje splitske plaže Žnjan”, rekao je u ožujku gradonačelnik Splita Ivica Puljak, uz objavljene vizualizacije ovoga područja, te je najavio da bi radovi mogli početi već u srpnju.

Ljeto je već skoro stiglo, prvi su kupači već u moru, a stanje koje smo zatekli vrišti kako je hitno potrebna promjena. S time se slažu i lokalci.

“Tu se kupam svaki dan, evo, do jučer nije ni tuš radija... Nema ni hlada, a ni WC-a”, kaže nam jedan od kupača. Tuševi su proradili, ali sve ostalo stagnira. Hlad je moguće pronaći samo na nekim mjestima gdje su grane drveća na tlu.

image
Saša Burić/Cropix

Na plažama nisu postavljene ni plutače, što može biti opasnost kupačima u nadolazećoj sezoni kad more okupiraju jedrilice, motornjaci i skuteri.

Ako neki turist odluči baciti oko na mapu plaže, zateći će zahrđalu ploču s naznakom da je tu nekoć bila neka karta, sada potpuno uništena zubom vremena.

image
Saša Burić/Cropix

Zatrpana rampa

Na plaži za invalide situacija je osobito nepogodna jer je rampa koja vodi do mora zatrpana šljunkom pa tako i ne služi svojoj svrsi. Tu se nalazi jedna svlačionica prilagođena invalidima, no također nedostaje WC.

“Ova rampa ne može se koristiti, lipo su to smislili, a šta će im to kad nije u funkciji”, izjavio je kupač s plaže komentirajući kako se nada da će uskoro to prilagoditi i očistiti.

Jedna od malobrojnih splitskih plaža za kućne ljubimce je ona na Duilovu, a ni na toj plažu nije bajno. Zatekli smo grupu volontera i neudomljenih pasa iz zaklade za zaštitu životinja “Bestie” koji ovu plažu redovito posjećuju.

image


 

Saša Burić/Cropix
image


 

Saša Burić/Cropix

“Ovaj parking ovdje je katastrofa. Sad još nije tolika ludnica, ali usrid lita ovdje bude nemoguće proć”, rekao je jedan od volontera. “Ova nizbrdica je jedini put koji vodi do parkinga i stvaraju se ogromne gužve, nastane nered, vozači su pod stresom, viču... Trebalo bi zatvoriti ovaj put i omogućiti ulazak na isti ovaj parking, ali s gornje strane ceste.”

Osim toga, kao i kod ostalih plaža na ovom potezu, problem je nedostatak WC-ova, a kupači predlažu i proširenje plaže jer za to ima infrastrukturnih mogućnosti. Lokalni stanovnici koji dolaze na ove plaže strastveno su se aktivirali oko ovoga pitanja, a jedan od njih izrazio je svoju zabrinutost oko nadolazećih valova turista.

“Uspili su dozvat puste turiste na našu obalu, a nismo spremni za njih! Prvi sedmoga svi će navalit na plažu, a ništa nije prilagođeno. Bit će ludnica, gužve, zastoji, ovdje će bit nemoguće doć se okupat”, izjavio je jedan od kupača. Planovi za izvođenje radova u ovom dijelu grada već su u najavi, ali građani su nestrpljivi i jedva čekaju realizaciju tog projekta.

image
Saša Burić/Cropix
image


 

Saša Burić/Cropix
image



 

Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:34