StoryEditorOCM
Splitbarkatin jadran

Na splitskoj izložbi posvećenoj zaplijenjenom hrvatskom jedrenjaku, ministar objavio da je njegov povratak sve bliže

Piše split sd
28. rujna 2023. - 20:30

U Domu Hrvatske vojske "General-bojnik Ivo Jelić" u Lori otvorena je izložba i održan okrugli stol pod naslovom "Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023." Događaj su organizirali Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata kako bi obilježili 90. godišnjicu dolaska hrvatskog školskog broda "Jadran" u Splitsku luku.

Na događaju su prisustvovali visoki dužnosnici, uključujući ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministra obrane Marija Banožića, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kontraadmirala Ive Raffanellija, bivše zapovjednike "Jadrana", akademika Davorina Rudolfa i stručnjake za sukcesiju vojne imovine i međunarodno pravo.

image

Na fotografiji: akademik Davorin Rudolf, genera Josip Lucic.
 

Vojko Basic/Cropix
image

Na fotografiji: ministar obrane Mario Banozic, Andro Krstulovic Opara, Gordan Grlic Radman, zupan Blazenko Boban.
 

Vojko Basic/Cropix

Ovaj legendarni motorni jedrenjak predstavlja vrhunsko dostignuće hrvatskog brodograditeljstva i pomorske tradicije. Konstruiran je u suradnji sa brodogradilištem iz Hamburga, po nacrtu riječkog inženjera Josipa Škarice. Njegova izgradnja započela je na inicijativu splitske "Jadranske straže", organizacije od iznimne važnosti u povijesti hrvatske pomorske tradicije.

image

Na fotografiji: detalj sa izlozbe.
 

Vojko Basic/Cropix
image

Na fotografiji: detalj sa izlozbe.
 

Vojko Basic/Cropix

"Jadran" je u splitsku luku uplovio 06. rujna 1933., a svečanosti su tom prigodom trajale tri dana. Od tada do 1990. godine, brod je služio isključivo u svrhu obrazovanja na pomorskim školama na hrvatskoj obali, primjerice u  Dubrovniku, Šibeniku, Puli i Splitu. Međutim, od jeseni 1991. godine, barkatin, koji se tada nalazion na remontu u Tivtu, je prisilno ostao u vlasništvu Crne Gore, zbog ratnih okolnosti i agresije na Hrvatsku. Sve od tada Hrvatska brod pokušava vratiti u matičnu luku, Split.

image

Na fotografiji: fotografije broda Jadran.
 

/Cropix
image

Na fotografiji: detalj sa izlozbe.
 

Vojko Basic/Cropix

Grlić Radman je novinarima kazao da je Crna Gora priznala ulogu svojih vojnih snaga u agresiji na područje Dubrovnika. Ovo priznanje se tumači kao pozitivan znak koji ukazuje na mogući povratak školskog broda "Jadran" u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:44