StoryEditorOCM
Splitkad će više?

Mostovac pitao splitskog gradonačelnika kad starta gradnja 1100 stanova na Korešnici. Puljak mu je naširoko odgovorio

Piše T. Ga.
10. studenog 2023. - 12:00

U svibnju 2018. godine Vlada je Gradu Splitu darovala građevinsko zemljište na Korešnici, površine oko 15,5 hektara, za potrebe  stambene izgradnje radi zbrinjavanje različitih društvenih kategorija.

Josip Markotić, gradski vijećnik Mosta, je na 22. sjednici splitskog Gradskog vijeća, održanoj 19. listopada 2023. godine, pitao gradonačelnika Ivicu Puljka o konkretnim fazama napretka projekta izgradnje stanova POS-a na Korešnici i o rokovima za dovršetak projekta.

Sada je dobio odgovor:

- Od 2018. godine Grad Split kontinuirano radi na realizaciji projekta. Do sada je provedena parcelacija u skladu s Prostornim planom i upis novoformiranih čestica, proveden je urbanističko–arhitektonski natječaj, te je donesen Urbanistički plan uređenja kojim su na predmetnom području stvoreni svi preduvjeti za izgradnju oko 1100 stambenih jedinica.

- Paralelno s navedenim tehničkim dijelom analizirali su se očekivani troškovi projekta, te mogući modeli izgradnje s ciljem iznalaženja onog koji će biti najracionalniji i najprihvatljiviji budućim dionicima: izgradnja vlastitim sredstvima, putem dugoročnog kredita s razvojnim bankama, prijenosom prava građenja, izgradnja putem stambenih zadruga, javno–privatnim partnerstvom...

Iz odgovora gradonačelnika proizlazi da Grad još nije ispunio uvijete kako bi se prijenos prava vlasništva s RH na Grad Splita do kraja realizirao.

Za to Grad još treba izraditi, te Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dostaviti program stambenog zbrinjavanja na tom području. 

- Program bi trebao sadržavati okvirni terminski plan realizacije, okvirni broj osoba, odnosno obitelji koje se planira stambeno zbrinuti, te opis aktivnosti kojima će se ostvariti planirano stambeno zbrinjavanje – navodi gradonačelnik Puljak i nastavlja:

- Kako je polazište za darovanje zemljišta bila realizacija stambene izgradnje za potrebe Grada Splita, te Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i drugih državnih tijela, u svrhu izrade programa stambenog zbrinjavanja Grad Split je, početkom srpnja 2023. godine, od spomenutih institucija zatražio očitovanje jesu li u okviru predmetnog projekta još uvijek zainteresirani za rješavanje dijela potreba za stambenim zbrinjavanjem iz svojih nadležnosti.

image

Ivica Puljak

Vojko Basic/Cropix

Grad je, kako doznajemo iz odgovora gradonačelnika, od navedenih državnih institucija zatražio da predlože viziju modela izgradnje koji bi za njih bio najprihvatljiviji. 

- Do sada su zaprimljena tri očitovanja da zainteresiranost postoji, no ne u smislu participacije u samoj realizaciji već u smislu konzumiranja gotovog proizvoda - kupnje ili najma gotovih stanova. Po zaprimanju preostalih očitovanja Grad Split organizirat će sastanak sa svim zainteresiranim dionicima, te nakon toga imati sve ulazne parametre za izradu okvirnog programa stambenog zbrinjavanja, izrada kojeg je posljednji u nizu koraka potrebnih da bi Grad Split prenio pravo vlasništva s imena RH na svoje ime – navodi gradonačelnik.

- S obzirom na veličinu obuhvata, stupanj komunalne opremljenosti i količinu sadržaja koji se na Korešnici planiraju realizirati, izgradnja je planirana u fazama. U prvoj fazi je planirana realizacija komunalne infrastrukture na jugozapadnom dijelu obuhvata koju bi Grad Split dijelom pokušao financirati iz kredita EIB-a i izgradnja oko 300 stanova. Početak realizacije prve faze projekta ovisi o svim spomenutim okolnostima - uključivanje dionika, izradu plana stambenog zbrinjavanja, krediti EIB-a..., te je o preciznim rokovima vrlo teško govoriti.

- Ono što Grad Split može obećati je kontinuirana angažiranost i, čim se za to stvore preduvjeti, izrada plana stambenog zbrinjavanja i donošenje okvirnog terminskog plana realizacije sadržaja na Korešnici za razdoblje od narednih desetak godina – stoji u odgovori gradonačelnika Ivice Puljka gradskom vijećniku Josipu Markotiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:19