StoryEditorOCM
Splitsituacija na Gripama

Marendić: Policajac je čuvao stablo kao da je na granici Meksika i SAD-a, umjesto da radi ozbiljan policijski posao

Piše T. Ga.
16. studenog 2023. - 16:21

Izvješće o stanju sigurnosti u Splitu u gradsku vijećnicu dovelo je Slobodana Marendića, načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Time je na "dnevni red" došla i optužba dogradonačelnika Bojana Ivoševića protiv pojedinaca u splitskoj policiji.

Marendić je prvo krenuo s izvješćem:

- S obiteljskom nasiljem bavit ćemo se u narednom periodu i od 5 tisuća kaznenih dijela u županiji, 1.500 djela je povezano s maloljetnicima i nasiljem u obitelji. Porast kaznenih dijela povezanih s obitelji je i na području Splita.

- Drugi element je stanje kriminaliteta droga gdje imamo povećanje kaznenih dijela koje se sve više razotkriva. Ustrojili smo poseban odjel na suzbijanju kriminaliteta droga - naveo je među ostalim Marendić i napomenuo da im ne ide u korist neargumentirane situacije s grafitima “mrzim pandure”.

 - Trudimo se da grad bude sigurniji - rekao je policijski načelnik, te istaknuo seriju preventivnih projekata u školama kako bi problemi osvijestili i ponudila rješenja dok je problem u začetku.

- Nakon dobre komunikacije s navijačkih skupinama i Hajdukom možemo ove godina biti zadovoljniji nego u nekim godinama prije. Nadalje, kibernetički kriminalitet sigurno će izdominirati statistikama u vremenu koje je ispred nas. Policiji je svjesna problema. Znamo biti dobri i konstruktivni partneri u domeni sigurnosti.

- U Splitu su u 9 mjeseci poginule 4 osobe, prošle godine jedna. Ove godine u županiji već su 33 poginule osobe, a cijele prošle  godine 22 poginule osobe.

- Ove brojke su namjerno izvučena iz izvješća da vidite kolika je prisutnost policije. 122 osobe su ostale zbog vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih bodova....

Igor Skoko (Centar) pitao je Marendića: 

- Znamo s kako malim plaćama policajci rade. No, moram reći jednu stvar. Imali smo premlaćivanje nedužnog građanima i nažalost ti policajci nisu dobili otkaz nego nekakvu opomenuo. Ovo što se dogodilo na Gripama je nedopustivo ponašanje policije koja je nekoliko sati sprječavala vatrogasce i prijetila dogradonačelniku. Imamo snimku, niste vi krivi, ali očekujemo vašu reakciju. Neprihvatljivo je i da policija zbog komentara piše kaznu.

Nadovezala se Lidija Bekavac (HGS):

- Skoko po tko zna koji put pokušava oprati ono što se oprati ne može. Ponašanje dogradonačelnika Bojana Ivoševaca je neprihvatljivo.

Marendić je odgovorilo vezano za događanje na Gripama:

- Od prve dojave do montaže betonske obloge policija je bila na mjestu događaja i osigurala to stablo. Da se policija makla, to stablo ne bi bilo tamo. Sudjelovao sam od prvog trenutka do realizacije betonske obloge. U taj prostor su mogle ući samo stručne osobe, a to su vatrogasci. I to na zemljište za koje se još ne zna je li to privatno ili gradsko. Policajac je tri dana tamo bio, kao da je na granici Meksika i SAD-a, umjesto da radi ozbiljan policijski posao. Prva odluka koja je imala glavu i rep bila je realizirana i tamo su bili policijski službenici kojima to nije primarni posao - kazao je Marendić i dodao:

- Neću komentirati prekršajni nalog (napisan Bojanu Ivoševiću opa.), to će rješavati sud. Kad policajcu nakon 10 sati jedni tvrde da je to zemljište privatno jer ga Grad nije htio kupiti, a drugi da je to gradsko, i onda mu još netko kaže da je maćan.

 - Ako je to stablo simbol nečega, ono je spašeno. Uloga policije je tamo bila pozitivna. Stavljam se u koži pozornika. Stvar je prihvaćanja da se neke stvari ne mogu lomiti preko koljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 10:58