StoryEditorOCM
SplitO, MAJKE TI

Lud slučaj na splitskom sudu: udario auto i ostavio tuđe podatke! A onda su su revni policajci progonili nevinu osobu

Piše SPLIT SD
22. lipnja 2023. - 07:52

Nasuprot nekada toliko cijenjenoj vozačkoj solidarnosti nalazi se istinska vozačka i ljudska podmuklost i pokvarenosti! Na nju treba ukazati i ohrabriti žrtve takvih udaraca ispod pojasa da svoju pravdu bez imalo zadrške traže i ostvaruju pred sudom. Kukavičje jaje! Podmetanje! Nema drugog izraza za postupak u kojem vozač koji ošteti tuđe vozilo "pod brisačem" ne ostavi svoje podatke već podatke o registraciji, marki, tipu nekog drugog vozila.

Primjerice, prvog kojeg ugleda na parkiralištu i čiju registarsku oznaku prepiše i tako uvali u žestoke probleme vozača tog drugog vozila. Možda je riječ i o poznaniku s kojim ima "neraščišćene račune" pa ih ovako "poravnava" i osvećuje se. Tko će ga znati? Uglavnom brigo moja prijeđi na drugoga. Neka se oni međusobno "raskusuravaju", a ovaj mrtav hladan sjedne i odveze se, vjerojatno zadivljen svojom genijalnom idejom kako da vuk bude sit, a koza cijela i neki jadnik okrivljen za štetu koju je uzrokovao! Ostavio je on podatke o vozilu, kako nije, samo ne o svom već neke druge osobe! Genijalno, inventivno, nisko i podlo!, poiše HAK Revija.

Zamislite situaciju u kojoj vam policija dolazi na vrata, izvješćuje vas kako je vašim vozilom koje kane fotografirati oštećeno drugo vozilo, a vi da ste napustili mjesto nesreće bez ostavljanja svojih podataka što je dakako protupravno i kažnjivo. Znate da niste nikog ni išta oštetili.

Nemate se čega bojati ni od čega strepiti! Međutim, nakon nekog vremena zaprimate prekršajni nalog i hopa za to prekršajno djelo za kojeg životom jamčite da ga niste počinili bude vam izrečena zabrana upravljanja 6 mjeseci i poveća novčana kazna. Jamačno biste se osjećali kao nevin u ludnici? Je li moguće? O da moguće je! I što sad? Morate su upustiti u pravnu bitku i dokazivati nevinosti. Nije baš lutanje po sudovima nikom milo, osobito ako krenete s predrasudom da je to borba s vjetrenjačama, uostalom zar se ne presumira da je svatko nevin dok se ne dokaže protivno! A što je ovo? Obrnuta situacija? Ima li itko dokaza da sam kriv i za što to točno?

Upravo o postojanju takve vrste podmetanja tuđih podataka nevinih osoba, zorno svjedoči presuda Općinskog prekršajnog suda u Splitu Pp-9463/2021-8 od 19. 4. 2023. Neosnovano okrivljeni u konačnici je oslobođen optužbe, samo da vam skratimo muke oko konačnog ishoda! No, da je trebalo prigovarati, trebalo je, da se trebalo boriti trebalo je! Da, trebalo se upregnuti i rukama i nogama ukazivati na očito, ono što je logici i zdravom razumu i više nego evidentno!

Čovjeku je prekršajnim nalogom policijske uprave izrečena novčana kazna od 5.000,00 kn i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije 6 mjeseci. Stavljeno mu je na teret da je izlazeći s parkirališta oštetio drugo vozilo i nakon toga nije oštećenom ostavio podatke o sebi i svom vozilu. Priča je gotovo uobičajena, vlasnik sivog Suzukija dolazi do svog parkiranog vozila uočava da je vozilo oštećeno.

Srećom ispod brisača nalazi se papirić na kojem piše marka, boja, registarska oznaka vozila koje ga je navodno oštetilo. BMW. Obavijesti policiju. Policija postupa, kontaktira vlasnika BMW-a on ih uputi na svog sina koji se koristi tim vozilom, no sin negira da je bilo koga udario, oštetio, štoviše i na njegovom BMW-u nalaze se neki ostaci crvene boje. Poanta ja uvijek u detaljima! Ovdje je poanta u boji! BMW je tamnoplave boje, Suzuki crvene, a na Suzukiju na oštećenim dijelovima tragovi crvene boje!

Nešto tu opako ne štima! Nešto se ne poklapa zar ne? Kako tamnoplavi BMW ostavlja tragove crvene boje na sivom limu? No unatoč tome, prekršajnim nalogom izrečena je gore navedena kazna vozaču BMW-a, proglašen krivim! I što ćemo sad? Čovjek ni luk jeo, ni luk mirisao, niti koga ogrebao, niti oštetio a trebao bi bez vozačke ostati 6 mjeseci, ni novčana kazna nije zanemariva!

Što činiti! Pravni lijek! Prigovor! Pred sudom dokazivati nevinost i očito nepodudaranje. Ukoliko laže koza ne laže rog, to jest boja vozila. No, treba dokazivati, treba dolaziti na ročišta, treba ukazivati, ulagati energiju i vrijeme, a zašto? Zbog nečije podlosti, podmuklosti, zlobe?

Sud je proveo postupak! Sam oštećeni jasno je iskazao kako "pretpostavlja kako je osoba koja mu je ostavila papirić s registarskim brojem, markom i bojom automobila upravo ta koja mu je i oštetila automobil"! Sud konstatira evidentno: "automobil BMW je tamno modre boje koja na fotografijama izgleda kao crn a oštećenja na stražnjem lijevom bočnom dijelu BMW-a po svom izgledu ne odgovaraju vidljivim oštećenjima na prednjem lijevom dijelu Suzukija na kojem su vrlo jasno uočljivi tragovi crvene boje koje ga je udarilo". Posebno se ukazuje kako: "stoga nije jasno zbog čega je uopće okrivljeniku izdan pobijani prekršajni nalog". Onaj temeljem kojeg je bez vozačke trebao biti 6 mjeseci i platiti 5.000,00 kn novčane kazne. Sud je okrivljenika nakon provedenog postupka, dakako oslobodio optužbe! Ukoliko laže koza ne laže rog, u ovom slučaju ne laže boja ni oštećenja koja veze nemaju s okrivljenikovim vozilom.

Sve je dobro što se dobro završi! U ovom slučaju je tako! Međutim, bez prigovora i bez pravne bitke ništa bilo ne bi, puko naricanje nad apsurdnošću i nepoklapanjem boja, svijetom u kojem se očito i evidentno mora dokazivati ne bi polučilo rezultat. Upravo zbog toga treba ukazati na podmuklost, podmetanja koja čovjeka mogu dovesti do ludila ali i nužnost korištenja pravnih lijekova i vođenja sudskih postupaka u kojima doista imate mogućnost dokazati vlastitu nevinosti i osloboditi se lažnih optužbi! Ukoliko budete žrtva ovakvog podlog, pokvarenog postupanja, nemojte se čuditi, već je viđeno! Niste prvi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:02