StoryEditorOCM
Splitu tijeku su izvidi

Lopovi provalili u obiteljsku kuću u Splitu, ukrali novac i nakit vrijedan čak 20 tisuća eura. Policija upozorava...

Piše M. U.
15. veljače 2024. - 12:00

U posljednja 24 sata u Splitu, policajci PU splitsko-dalmatinske trebali su intervenirati radi prijetnje, otuđenja tuđih stvari i dvije krađe. Evidentirane su i tri prometne nesreće, a jedna osoba je dobila teške tjelesne ozlijede.

Iz PU splitsko dalmatinske su nam priopćili kako su sinoć lopovi provalili u obiteljsku kuću u Stobrečkoj ulici na Sirobuji i ukrali 20.000 eura vrijednosti u nakitu i novcu. Policijski izvidi su u tijeku. 

image
Ilustracija

Kako biste se zaštitili od sličnih scenarija, donosimo vam neke MUP-ove savjete:

1) Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili rođacima, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata. Lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu. 

2) Ne ostavljajte pored kuće predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

3) Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tijekom cijele noći, svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje s automatskim vremenskim prekidačem.

4) Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti.

image
Ilustracija

5) Ako odlazite na putovanje ili vas neće biti duže vrijeme novac i dragocjenosti ne ostavljajte u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora ili ih ostavite kod osoba od povjerenja. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska i zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja.

6) Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić jer gomilanje pošte i reklamnih letaka je kao zeleno svijetlo za lopove. Ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren "slobodan".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:33