StoryEditorOCM
Splitgdje je zapelo?

Lisice sve bliže centru Splita, stanari ove ulice mole nas za pomoć. Lovci upiru prstom u Banovinu: ‘Ništa nisu učinili‘

Piše Tanja Gattin
27. listopada 2023. - 20:19

Čitateljica javlja da je sinoć u Kopilici vidjela lisicu, te nam je poslala sliku i video.

- Sinoć smo u našem kvartu uočili lisicu. Zvali smo policiju i tvrtku As Eko koji su nam rekli kako nisu nadležni. S obzirom na to da ne znamo kome da se obratimo i tko je nadležan za ovaj slučaj treba nam vaša pomoć - napisala nam je u ime stanara ulice Kopilica.

Smatra da mora postojati netko tko će, nastavlja čitateljica, zaštititi građane od bolesti koje te životinje mogu prenijeti i od  mogućeg napada na djecu ili kućne ljubimce.

- U ime stanovnika Ulice Kopilica smatramo da je potrebno te životinje vratiti u njihovo stanište i da se građani Splita mogu slobodno kretati svojim gradom - naglasila je.

Iz Grada smo neslužbeno doznali kako As Eko zaista nema ovlasti za hvatanje divljih životinja, već je za to zadužen Lovački savez Županije splitsko-dalmatinske u suradnji s policijom, jer su lovci sukladno programu zaštite od divljih životinja izvan utvrđenih lovišta zaduženi za zbrinjavanje divljijih životinja. Iz Grada nam kažu da je prema službenim podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iz rujna 2021., Hrvatska zemlja bez bjesnoće, tako da je ova bolest isključena.

image

Lisica snimljena na Kopilici

Snimila čitateljica/

‘Nisu potpisali ugovor‘

Mladen Balić, predsjednik Lovačkog saveza Županije splitsko-dalmatinske, kaže da je Grad ne samo obvezan izraditi plan i program mjera zaštite, već ovlastiti stručnu službu da provodi taj plan.

- No, Grad Split već dvije godine ne potpisuje ugovor kojim bi ovlastio Lovački savez Županije splitsko-dalmatinske, odnosno njegovu tvrtku Lovtur koja je specijalizirana za provedbu takvih mjera, da provodimo plan programa zaštite za grad Split, odnosno da možemo hvatati ili istjerivati divlje životinje - kaže Balić i napominje kako je u petak Lovački savez obaviješten da je lisica oštećenog krzna viđena na Brdima, ali da nisu smjeli ništa napraviti, već su tu prijavu proslijedili Gradu Splitu.

- Zbog dojave o oštećenom krznu, smatramo da je lisica bolesna - upozorava predsjednik županijskog Lovačkog saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:39