StoryEditorOCM
Splitnajbolja u državi

Lana je sve rasturila na maturi, pogotovo predmet koji je najmanje pripremala: ‘Već sam odabrala fakultet u Splitu‘

Piše Lucija Vujnović
27. srpnja 2023. - 13:57
Od početka srednje škole profesori govore stvari poput ”Vidjet ćete kad vam dođe matura...”Paun Paunović/Cropix

Među maturantima koji su na ovogodišnjoj maturi postigli izvrsne rezultate nalazi se i splitska maturantica Lana Medvidović (4.a) iz II. gimnazije.

Lana je postigla odlične rezultate iz nekoliko obaveznih predmeta, a najbolji rezultat ostvarila je na višoj razini iz engleskog jezika. Test se sastoji od tri cjeline (čitanje, slušanje i pisanje), koje je ona riješila bez greške s ostvarenih 100%. 

- Za engleski jezik sam se još i najmanje pripremala, a ovaj rezultat ostvaren je zahvaljujući mojoj profesorici Ani Pavičić Lešić. Ona nas je odlično naučila i svi učenici su uglavnom ostvarili vrhunske rezultate, većinom su bile ocjene 4 i 5. Općenito mislim da sam imala sreću kroz cijelo školovanje jer sam imala dobre profesore, ne samo u srednjoj, već i u osnovnoj školi. 

image
Paun Paunović/Cropix

Prije II. gimnazije išla je u OŠ "Spinut", a kaže da je zadovoljna školom koja ju je odlično pripremila za ostatak školovanja te smatra da je došla s dobrom podlogom, a to je vidljivo i iz odličnih rezultata koje je ostvarila. 

Dobre rezultate ostvarila je i u drugim predmetima, pa je tako na još jednom obaveznom predmetu imala odličan rezultat - A razina iz Hrvatskoga jezika 95% (test iz književnosti - 89%, esej 100%), B razina iz Matematike 78%. Od izbornih predmeta upisala je psihologiju s ostvarenih 78%. 

- Najviše sam se pripremala za ispit iz matematike. On mi je bio najveći problem, stoga sam se i najintenzivnije pripremala. Počela sam s privatnim pripremama na početku školske godine. Onda sam pauzirala jer nisam mogla pratiti to u kombinaciji s nastavom u školi. Vratila sam se pripremama otprilike mjesec i pol dana prije ispita. Općenito mi je matematika jedan od težih predmeta. Mislim da sam dobro napisala početak ispita, ali zadnje dvije stranice su mi ipak bile malo previše. 

Što se tiče ostalih predmeta, za hrvatski se, kaže, počela pripremati u drugom polugodištu, a pojačala je pripreme mjesec dana prije mature. 

- Išla sam na privatne online pripreme iz hrvatskoga jezika, a ostalo sam više-manje sama učila. Psihologiju sam počela pripremati tjedan i pol dana prije. 

Cjelokupni proces bio je stresan, ali smatra da se na vrijeme počela pripremati, pa joj je to dosta olakšalo. 

image
Paun Paunović/Cropix

- Od početka srednje škole profesori govore stvari poput "vidjet ćete kad vam dođe matura..." i redovito se skreće pažnja na važnost ovog ispita. Ipak, kad je stiglo to vrijeme, profesori su bili puni razumijevanja i shvaćali su da nam nije lako - govori Lana te opisuje što joj je bilo najstresnije.

-  Sami pojam mature stresniji je više nego samo pisanje ispita. Sami ulazak u učionicu, pa otvaranje vrećice s papirima, puno uputa, sve se gleda. Bojali smo se da ne razbijemo tu kesicu, pa pregledavanje svih papira, provjeravanje stranica... Sve to je bilo stresno, ali sve skupa je bilo u redu. Profesori su bili smireni, davali su jasne upute i sve je prošlo dobro - opisuje. 

Najlakši engleski

Najlakši predmet joj je engleski, a to joj je ujedno i najdraži predmet uz psihologiju, stoga ne iznenađuje da planira upisati Filozofski fakultet u Splitu, kombinirajući upravo ta dva predmeta. 

- Planiram ostati u Splitu, a upisala sam pedagogiju i engleski jezik na FFST-u. To mi je drugi, sigurni izbor jer sam već "upala", mislim da sam negdje na osmom mjestu na popisu. Ipak, prvi izbor mi je psihologija, također na istom fakultetu. Prošla sam u drugi krug, a sad čekam prijemni ispit (razgovor) koji će biti sredinom kolovoza. 

Kad razmišlja o budućnosti i studiranju, osjeća blagu tremu, ali onu pozitivnu. 

- Svi govore da se trebamo od početka ozbiljnije uhvatiti učenja, ne biti kampanjac. Ja sam i jedno i drugo, ovisno o predmetu i okolnostima, iako nastojim sve raditi na vrijeme. Volim biti svugdje i voljela bih redovito učiti, ali i nadoknaditi sve ono što mi je nedostajalo tijekom ovog razdoblja intenzivnijeg učenja za državnu maturu. Nedostaje mi treniranje, izlasci i druženje. Planiram se ponovno upisati na ples ili neki borilački sport, što sam malo zanemarila. Ako se dobro organiziram, mislim da ću imati dobre ocjene i da ću imati vremena za druženje i sve ostalo. Mislim da sve ovisi o tome koliko ću se uspjeti dobro organizirati - govori Lana, koja dodaje da je ključ uspjeha u dobroj organizaciji. - Ako se u početku odmah uhvatim posla, bit će mi lakše i zato želim odmah redovito učiti i pratiti predavanja. 

Ono čega se malo ipak boji je proces prilagodbe novom okruženju, ozbiljnijem akademskom svijetu. 

- Kad pogledam unazad, ironično je da su mi posljednji razredi srednje škole bili najlakši, iako sam najviše morala "grijati stolicu". Mislim da je razlog tomu to što sam tada već bila priviknuta na novu okolinu, znala sam točno što me očekuje. Prelazak iz osnovne u srednju školu mi je bio malo šokantan i trebalo mi je vremena da se prilagodim, upoznam profesore i druge učenike iz razreda. Osim toga, u prvom razredu srednje bilo je razdoblje pandemije i štrajk, što je otežalo malo cijelu situaciju budući da smo imali online nastavu. Isto tako će mi trebati određeno vrijeme da se prilagodim na fakultet, profesore, raspored predavanja, tempo... 

Svojim kolegama budućim maturantima poručila je da, iako je stresno, mogu se ostvariti dobri rezultati uz trud i rad. A mi želimo puno sreće Lani i ostalim maturantima u budućnosti koja je pred njima. 

image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:10