stdClass Object ( [id] => 144794 [title] => KUHARSKA INSPEKCIJA Tri meštra od kužine: Splitskoj studentskoj spizi solidna četvorka [alias] => kuharska-inspekcija-tri-mestra-od-kuzine-splitskoj-studentskoj-spizi-solidna-cetvorka [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Menza na splitskom Ekonomskom fakultetu - na meniju od glavnih jela pariški odrezak, špageti bolonjez, pržene lignje i pileći filet u umaku. Zvuči dobro i raznoliko, no je li stvarno tako reći će trojica naših vrsnih kuhara koje smo odlučili povesti na ručak u kantinu.

To su Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) i vlasnik restorana “Arkada”, Tomislav Nikšić, izvršni šef kuhinje u hotelu “Le Meridien Lav”, te Pero Savanović, voditelj Kulinarske akademije i glavni kuhar restorana “Mediteranium”.

U podne, kad se počinju posluživati obroci, naša inspekcija staje u red i uzima tacne. Studenti isprva čudno pogledavaju pridošlice u kuharskim uniformama, no brzo odvraćaju pogled prema ponudi jela iza stakla komentirajući između sebe što će tko uzeti.
Dogovor našeg kuharskog “ocjenjivačkog suda” jest da svatko kuša različito jelo. Miro Bogdanović prvi je na redu i bira pariški odrezak, restani krumpir te salatu od rajčica. Nikšić se odlučuje za špagete bolonjez, salatu od krastavaca, a na pladanj stavlja i kremšnitu.

Savanović uzima sve - od goveđe juhe do deserta, a za glavno jelo bira pržene lignje uz kelj na ulju kao prilog. Ovo im je, kažu, rijetka prilika u kojoj mogu ručati za stolom jer uglavnom jedu s nogu, a ni žamor im ne bi smio pokvariti apetit jer to je zvučna kulisa na koju su navikli.

Pribor za jelo sva trojica, ipak, odlažu na tek napola “počišćen” tanjur. Znači li to da vam nije prijalo, pitamo ih.

Bogdanović: Prženo ali ukusno

- Općenito nisam pobornik prženog u fritezi, a moram konstatirati kako su čak dva od četiri glavna jela koja su danas na meniju na taj način napravljena.

Ako izuzmemo činjenicu da se radi o vrlo nezdravoj hrani koja je uzrok raznih boleština, moram reći kako je moj “pariški” bio vrlo ukusan, kao i restani krumpir. Salata je, također, bila dobra, svježa...

Budući da bi me sve ovo na “iksicu” koštalo manje od šest kuna, ovaj obrok mogu ocijenit samo s peticom - pomirljivo će Bogdanović. U istom tonu nastavlja mu i kolega iz “Lava”.

Nikšić: Puno pojačivača okusa

- Čujte, kantina po meni ima dva zadatka - prvi je nahraniti studente, a drugi učiniti to kako treba u okvirima niskih cijena. Moram priznati da je ovo jedna od najčistijih menza u kojima sam bio, što se najbolje vidi po bešteku.

Ugljikohidrati, odnosno tjestenina, uvijek su najbolje rješenje za ručak, pogotovo za studente koji se bave sportom.

Ono što mi se ne sviđa jest to što u ovim špagetima osjećam “vegetu” i druge pojačivače okusa. Šteta jer meso sasvim sigurno nije iz konzerve, a na koncu imate osjećaj kao da ste jeli obrok iz konzerve.

O kolaču da i ne govorim jer ne znam gdje sam zadnji put, osim naravno kod kuće, pojeo pravu kremšnitu. Kako bih za sve ovo da sam student platio 5,61 kunu, i ja dajem peticu - kaže Nikšić.

Analizirajući svoj tanjur, i treći je kuhar krenuo s pohvalama. Savanović se oduševio termičkom obradom namirnica, pogotovo kelja koji je očuvao svoja glavna svojstva. Začinjen je možda s premalo maslinova ulja, što je shvatljivo, s obzirom da košta 1,10 kuna. Nakon toga krenule su primjedbe...

Savanović: Juha bez hranjive vrijednosti

- Zbog ove juhe, navodno od goveđih kostiju, trebalo bi zatvoriti ljude koji su kreirali jelovnik ili ih staviti da se mjesec dana hrane u nekoj studentskoj menzi, što bi im možda bila najveća kazna. Mladi čovjek u ovoj juhi ne može pronaći ništa, nikakvu hranjivu vrijednost.

Ona je puna aditiva i natrijeva glutaminata, odnosno pojačivača okusa. Ako netko i uspije do kraja pojesti tu juhu, ona će ga toliko “zaslaniti” da će mu poslije svako jelo imati isti okus.

Jelovnik je, inače, totalno nemaštovit i neprilagođen ovom vremenu i potrebama mladog čovjeka. Apsurdno je da se na meniju dnevno nude tri deserta, a samo jedna juha.

Moja bi ocjena bila nategnuta trojka - završio je Savanović koji je pogledavajući okolne stolove šokiran primijetio kako se mladi “šopaju” pudinzima prepunima aditiva. I da rezimiramo - studenti se u skladu s cijenama i ne hrane toliko loše, no jelovnik menze je jednoličan, s prženim i nezdravim jelima, a hrana obiluje pojačivačima okusa.

S obzirom na sve to, kao i na činjenicu da je isti meni u Studentskom centru na snazi već 15 godina prosječna ocjena naše kuharske inspekcije - 4,33 više je nego zadovoljavajuća.

linda perić / Snimio NIKOLA VILIĆ / CROPIX


Anketa među studentima

Prije tri mjeseca Studentski centar “Split” proveo je anketu među 350 ispitanika od kojih se tražila ocjena za kvalitetu usluge u menzama, ljubaznost osoblja, čistoću prostora... Kvalitetu usluge, kako obroka, tako i smještaja, 37 posto ispitanih studenata ocijenilo je s odličnim, 27 posto s vrlodobrim, 18 posto s ocjenom dobar, devet posto s dovoljan, te osam posto s nedovoljan. Čak dvije trećine anketiranih smatra da osoblje u menzama zaslužuje čistu peticu za ljubaznost. Istu ocjenu polovina ispitanih dala je za čistoću objekata za studentsku prehranu, dok ju je s nedovoljnim ocijenilo tek pet posto studenata.


Nedopečen kruh

Savanovića smo pitali zašto jedini uz obrok nije uzeo kruh, te dobili slikovit odgovor. Voditelj Kulinarske akademije otkinuo je mekanu sredinu kriške i od nje napravio kuglicu...

- Pogledajte, ovo je sirovo tijesto. Kruh koji kupite u većini naših pekarnica trebali biste narezati na fete i ponovno ispeći da bi bio jestiv. To je, ujedno, i jedan od glavnih izvora debljanja za mladog čovjeka - objašnjava nam glavni kuhar iz “Mediteraniuma”.


Studentica: Na građevini masno, na FESB-u nije loše

Ma, menza na Ekonomiji vam je mila majka! Trebate doć na Građevinu da vidite što je to masno jelo! Ovdje imamo izbor od nekoliko priloga, a tamo ih zna uopće ne biti, pa jedeš punjene paprike s kotletima! Ni menza na FESB-u nije loša - kazale su nam tri studentice dok su dovršavale svoj ručak na Ekonomiji.

- Evo, recimo, ova piletina u umaku meni je jedno od najdražih jela, ali prilozi jednostavno nisu po mom guštu. Krumpiri na ovaj i onaj način, kao da ništa drugo ne postoji...

Moglo bi bit malo više tjestenine - govori Ružica Tulumović iz Zadra. Kolegica joj Marina Grljušić s Pelješca kaže kako je njoj najdraža zapečena tjestenina sa sirom, dok su joj juhe jednostavno neprobavljive.

- Kad se zaželim juhe, skuham je doma jer mi ovdje sve imaju okus kao da su iz kesice - govori Marina. Nevena Ivandić, također s Pelješca, kaže i kako je problem što kuhanu večeru možeš pojesti samo na dva mjesta; u menzi na Građevini koja im nije pretjerano omiljena, te u hostelu na Spinutu. Na svim drugim mjestima iza 17 sati nude samo “junk food”; pljeskavice, pizze, sendviče...


Ocijene

Miro Bogdanović

pariški odrezak - 4,10 kn (cijena za ‘iksicu’)
restani krumpir - 1,00 kn
salata rajčica - 0,51 kn
kruh - 0,07 kn

UKUPNO - 5,68 kn

Tomislav Nikšić

špageti bolonjez - 3,10 kn
salata krastavac - 0,51 kn
kremšnita - 1,05 kn
kruh - 0,07 kn

UKUPNO - 5,68 kn

Pero Savanović

goveđa juha - 0,70 kn
pržene lignje - 4,10 kn
kelj na ulje - 1,10 kn
salata krastavci - 0,51 kn
pita od višanja - 1,05 kn

UKUPNO - 7,45 kn

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti   se ne hrane toliko loše, no jelovnik menze je jednoličan, s prženim i nezdravim jelima, a hrana obiluje pojačivačima okusa. Prosječna ocjena naše kuharske inspekcije - 4,33 više je nego zadovoljavajuća, a čistu peticu dobile su -cijene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporteri ‘slobodne’ i trojica vrsnih kuhara: Miro bogdanović, Tomislav Nikšić i Pero Savanović ručali u kantini splitskog ekonomskog fakulteta i ocijenili jela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-04 15:42:13 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-10-07 14:12:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-04 20:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4664 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/10/04/Split/KUHARI_MENZA2-300911.1_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x311" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15501682 Threads: 2 Questions: 3203459158 Slow queries: 7214910 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236040394 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/kuharska-inspekcija-tri-mestra-od-kuzine-splitskoj-studentskoj-spizi-solidna-cetvorka-144794 [printLink] => /split/kuharska-inspekcija-tri-mestra-od-kuzine-splitskoj-studentskoj-spizi-solidna-cetvorka-144794?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 517589 [name] => menza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => menza [link] => /tag/menza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti   se ne hrane toliko loše, no jelovnik menze je jednoličan, s prženim i nezdravim jelima, a hrana obiluje pojačivačima okusa. Prosječna ocjena naše kuharske inspekcije - 4,33 više je nego zadovoljavajuća, a čistu peticu dobile su -cijene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporteri ‘slobodne’ i trojica vrsnih kuhara: Miro bogdanović, Tomislav Nikšić i Pero Savanović ručali u kantini splitskog ekonomskog fakulteta i ocijenili jela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KUHARSKA INSPEKCIJA Tri meštra od kužine: Splitskoj studentskoj spizi solidna četvorka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-19-12-17-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/04/Split/KUHARI_MENZA2-300911.1_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/04/Split/KUHARI_MENZA2-300911.1_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter} Menza na splitskom Ekonomskom fakultetu - na meniju od glavnih jela pariški odrezak, špageti bolonjez, pržene lignje i pileći filet u umaku. Zvuči dobro i raznoliko, no je li stvarno tako reći će trojica naših vrsnih kuhara koje smo odlučili povesti na ručak u kantinu.

To su Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) i vlasnik restorana “Arkada”, Tomislav Nikšić, izvršni šef kuhinje u hotelu “Le Meridien Lav”, te Pero Savanović, voditelj Kulinarske akademije i glavni kuhar restorana “Mediteranium”.

U podne, kad se počinju posluživati obroci, naša inspekcija staje u red i uzima tacne. Studenti isprva čudno pogledavaju pridošlice u kuharskim uniformama, no brzo odvraćaju pogled prema ponudi jela iza stakla komentirajući između sebe što će tko uzeti.
Dogovor našeg kuharskog “ocjenjivačkog suda” jest da svatko kuša različito jelo. Miro Bogdanović prvi je na redu i bira pariški odrezak, restani krumpir te salatu od rajčica. Nikšić se odlučuje za špagete bolonjez, salatu od krastavaca, a na pladanj stavlja i kremšnitu.

Savanović uzima sve - od goveđe juhe do deserta, a za glavno jelo bira pržene lignje uz kelj na ulju kao prilog. Ovo im je, kažu, rijetka prilika u kojoj mogu ručati za stolom jer uglavnom jedu s nogu, a ni žamor im ne bi smio pokvariti apetit jer to je zvučna kulisa na koju su navikli.

Pribor za jelo sva trojica, ipak, odlažu na tek napola “počišćen” tanjur. Znači li to da vam nije prijalo, pitamo ih.

Bogdanović: Prženo ali ukusno

- Općenito nisam pobornik prženog u fritezi, a moram konstatirati kako su čak dva od četiri glavna jela koja su danas na meniju na taj način napravljena.

Ako izuzmemo činjenicu da se radi o vrlo nezdravoj hrani koja je uzrok raznih boleština, moram reći kako je moj “pariški” bio vrlo ukusan, kao i restani krumpir. Salata je, također, bila dobra, svježa...

Budući da bi me sve ovo na “iksicu” koštalo manje od šest kuna, ovaj obrok mogu ocijenit samo s peticom - pomirljivo će Bogdanović. U istom tonu nastavlja mu i kolega iz “Lava”.

Nikšić: Puno pojačivača okusa

- Čujte, kantina po meni ima dva zadatka - prvi je nahraniti studente, a drugi učiniti to kako treba u okvirima niskih cijena. Moram priznati da je ovo jedna od najčistijih menza u kojima sam bio, što se najbolje vidi po bešteku.

Ugljikohidrati, odnosno tjestenina, uvijek su najbolje rješenje za ručak, pogotovo za studente koji se bave sportom.

Ono što mi se ne sviđa jest to što u ovim špagetima osjećam “vegetu” i druge pojačivače okusa. Šteta jer meso sasvim sigurno nije iz konzerve, a na koncu imate osjećaj kao da ste jeli obrok iz konzerve.

O kolaču da i ne govorim jer ne znam gdje sam zadnji put, osim naravno kod kuće, pojeo pravu kremšnitu. Kako bih za sve ovo da sam student platio 5,61 kunu, i ja dajem peticu - kaže Nikšić.

Analizirajući svoj tanjur, i treći je kuhar krenuo s pohvalama. Savanović se oduševio termičkom obradom namirnica, pogotovo kelja koji je očuvao svoja glavna svojstva. Začinjen je možda s premalo maslinova ulja, što je shvatljivo, s obzirom da košta 1,10 kuna. Nakon toga krenule su primjedbe...

Savanović: Juha bez hranjive vrijednosti

- Zbog ove juhe, navodno od goveđih kostiju, trebalo bi zatvoriti ljude koji su kreirali jelovnik ili ih staviti da se mjesec dana hrane u nekoj studentskoj menzi, što bi im možda bila najveća kazna. Mladi čovjek u ovoj juhi ne može pronaći ništa, nikakvu hranjivu vrijednost.

Ona je puna aditiva i natrijeva glutaminata, odnosno pojačivača okusa. Ako netko i uspije do kraja pojesti tu juhu, ona će ga toliko “zaslaniti” da će mu poslije svako jelo imati isti okus.

Jelovnik je, inače, totalno nemaštovit i neprilagođen ovom vremenu i potrebama mladog čovjeka. Apsurdno je da se na meniju dnevno nude tri deserta, a samo jedna juha.

Moja bi ocjena bila nategnuta trojka - završio je Savanović koji je pogledavajući okolne stolove šokiran primijetio kako se mladi “šopaju” pudinzima prepunima aditiva. I da rezimiramo - studenti se u skladu s cijenama i ne hrane toliko loše, no jelovnik menze je jednoličan, s prženim i nezdravim jelima, a hrana obiluje pojačivačima okusa.

S obzirom na sve to, kao i na činjenicu da je isti meni u Studentskom centru na snazi već 15 godina prosječna ocjena naše kuharske inspekcije - 4,33 više je nego zadovoljavajuća.

linda perić / Snimio NIKOLA VILIĆ / CROPIX


Anketa među studentima

Prije tri mjeseca Studentski centar “Split” proveo je anketu među 350 ispitanika od kojih se tražila ocjena za kvalitetu usluge u menzama, ljubaznost osoblja, čistoću prostora... Kvalitetu usluge, kako obroka, tako i smještaja, 37 posto ispitanih studenata ocijenilo je s odličnim, 27 posto s vrlodobrim, 18 posto s ocjenom dobar, devet posto s dovoljan, te osam posto s nedovoljan. Čak dvije trećine anketiranih smatra da osoblje u menzama zaslužuje čistu peticu za ljubaznost. Istu ocjenu polovina ispitanih dala je za čistoću objekata za studentsku prehranu, dok ju je s nedovoljnim ocijenilo tek pet posto studenata.


Nedopečen kruh

Savanovića smo pitali zašto jedini uz obrok nije uzeo kruh, te dobili slikovit odgovor. Voditelj Kulinarske akademije otkinuo je mekanu sredinu kriške i od nje napravio kuglicu...

- Pogledajte, ovo je sirovo tijesto. Kruh koji kupite u većini naših pekarnica trebali biste narezati na fete i ponovno ispeći da bi bio jestiv. To je, ujedno, i jedan od glavnih izvora debljanja za mladog čovjeka - objašnjava nam glavni kuhar iz “Mediteraniuma”.


Studentica: Na građevini masno, na FESB-u nije loše

Ma, menza na Ekonomiji vam je mila majka! Trebate doć na Građevinu da vidite što je to masno jelo! Ovdje imamo izbor od nekoliko priloga, a tamo ih zna uopće ne biti, pa jedeš punjene paprike s kotletima! Ni menza na FESB-u nije loša - kazale su nam tri studentice dok su dovršavale svoj ručak na Ekonomiji.

- Evo, recimo, ova piletina u umaku meni je jedno od najdražih jela, ali prilozi jednostavno nisu po mom guštu. Krumpiri na ovaj i onaj način, kao da ništa drugo ne postoji...

Moglo bi bit malo više tjestenine - govori Ružica Tulumović iz Zadra. Kolegica joj Marina Grljušić s Pelješca kaže kako je njoj najdraža zapečena tjestenina sa sirom, dok su joj juhe jednostavno neprobavljive.

- Kad se zaželim juhe, skuham je doma jer mi ovdje sve imaju okus kao da su iz kesice - govori Marina. Nevena Ivandić, također s Pelješca, kaže i kako je problem što kuhanu večeru možeš pojesti samo na dva mjesta; u menzi na Građevini koja im nije pretjerano omiljena, te u hostelu na Spinutu. Na svim drugim mjestima iza 17 sati nude samo “junk food”; pljeskavice, pizze, sendviče...


Ocijene

Miro Bogdanović

pariški odrezak - 4,10 kn (cijena za ‘iksicu’)
restani krumpir - 1,00 kn
salata rajčica - 0,51 kn
kruh - 0,07 kn

UKUPNO - 5,68 kn

Tomislav Nikšić

špageti bolonjez - 3,10 kn
salata krastavac - 0,51 kn
kremšnita - 1,05 kn
kruh - 0,07 kn

UKUPNO - 5,68 kn

Pero Savanović

goveđa juha - 0,70 kn
pržene lignje - 4,10 kn
kelj na ulje - 1,10 kn
salata krastavci - 0,51 kn
pita od višanja - 1,05 kn

UKUPNO - 7,45 kn

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kuharska-inspekcija-tri-mestra-od-kuzine-splitskoj-studentskoj-spizi-solidna-cetvorka-144794 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1d6302b2a143781ccae504297bd76a034260aa12 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KUHARSKA+INSPEKCIJA+Tri+me%C5%A1tra+od+ku%C5%BEine%3A+Splitskoj+studentskoj+spizi+solidna+%C4%8Detvorka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkuharska-inspekcija-tri-mestra-od-kuzine-splitskoj-studentskoj-spizi-solidna-cetvorka-144794 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkuharska-inspekcija-tri-mestra-od-kuzine-splitskoj-studentskoj-spizi-solidna-cetvorka-144794 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti   se ne hrane toliko loše, no jelovnik menze je jednoličan, s prženim i nezdravim jelima, a hrana obiluje pojačivačima okusa. Prosječna ocjena naše kuharske inspekcije - 4,33 više je nego zadovoljavajuća, a čistu peticu dobile su -cijene [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reporteri ‘slobodne’ i trojica vrsnih kuhara: Miro bogdanović, Tomislav Nikšić i Pero Savanović ručali u kantini splitskog ekonomskog fakulteta i ocijenili jela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitreporteri ‘slobodne’ i trojica vrsnih kuhara: Miro bogdanović, Tomislav Nikšić i Pero Savanović ručali u kantini splitskog ekonomskog fakulteta i ocijenili jela

KUHARSKA INSPEKCIJA Tri meštra od kužine: Splitskoj studentskoj spizi solidna četvorka

Piše PSD.
4. listopada 2011. - 22:42
Menza na splitskom Ekonomskom fakultetu - na meniju od glavnih jela pariški odrezak, špageti bolonjez, pržene lignje i pileći filet u umaku. Zvuči dobro i raznoliko, no je li stvarno tako reći će trojica naših vrsnih kuhara koje smo odlučili povesti na ručak u kantinu.

To su Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) i vlasnik restorana “Arkada”, Tomislav Nikšić, izvršni šef kuhinje u hotelu “Le Meridien Lav”, te Pero Savanović, voditelj Kulinarske akademije i glavni kuhar restorana “Mediteranium”.


Anketa među studentima

Prije tri mjeseca Studentski centar “Split” proveo je anketu među 350 ispitanika od kojih se tražila ocjena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:12