StoryEditorOCM
Splitupristojite se, svi!

Komentar Saše Ljubičića: OK, Ivošević želi očistiti grad. Ali miriše li i vama ovaj sukob s Alfirevićem na osvetu?

Piše Saša Ljubičić
1. srpnja 2023. - 12:44

Bojan Ivošević je heroj ulice. Dirao je i dira u osinja gnijezda od kojih su drugi odvraćali i odvraćaju glavu. Nezakonito postavljene reklame, štekati koji "strše" izvan gabarita, parkiranje na nedopuštenim mjestima moćnika kojima nitko ništa ne može... Na sve je to Ivošević često jedini ukazivao i jedini istjerivao pravdu na čistac, i zato je postao metom onih koji godinama krše zakone i propise, a pri tome se ozbiljno bogate na račun općeg dobra.

Ivošević je zato zaslužio glasove. I to puno njih! On je neposredno izabrani zamjenik gradonačelnika jer smo njegovo ime zaokruživali na listiću. Hoću reći, nije ga postavila politička većina ili kakva kasta, nego su ga birali birači, i to – dvaput! Znači, ono što radi u pogledu uvođenja komunalnog reda nagrađeno je podrškom na izborima. To nitko ne može osporiti.

Dapače, Ivošević je najaktivniji među gradskim ocima! Istom žestinom nastupa s pozicije dogradonačelnika kao i onda kad je bio aktivist, pa je sa svojim Getanima ukazivao na uništavanje povijesne jezgre pod zaštitom UNESCO-a od strane pohlepnih poduzetnika, razularenih turista i drugih kojima je osobni interes ispred društvenog.

image
Tom Dubravec/Cropix

Posljednji koji je na njega nasrnuo jest DJ restoran-bara "Kinoteka". Prema novinskim izvještajima, čovjek je bio alkoholiziran i kao takav fizički je nasrnuo na Ivoševića. Njegov poslodavac Željko Alfirević tvrdi da do sukoba nije došlo jer ga je osobno spriječio, dok gradonačelnik Puljak veli da je Ivošević napadnut dok je mirno ispijao piće u susjednom kafiću. Policija je razgovarala sa sudionicima incidenta i postupat će po zakonu, a sudac će odlučiti što se zbilo u obračunu kod "O.K. Kinoteke".

No nije policija jedina koja kani tako razriješiti istragu o ovom incidentu. I Ivošević, s pozicije dogradonačelnika, poručuje da će gradska uprava postupati po zakonu. Preispitat će ugovor koji ima vlasnik "Kinoteke" Alfirević. Ivošević je, naime, izrazio određene sumnje u održivost tog poslovnog aranžmana.

I ne bi to bio nikakav problem da Alfirević i Ivošević nemaju povijest odnosa koja ih opterećuje, pa sve miriše na osvetu. Prvo je, naime, aktivist Ivošević ukazivao na to da se štekat u vlasništvu caffe bara "No Stress" Željka Alfirevića na Pjaci koristio mimo propisa, a onda ga je, kad je došao na mjesto dogradonačelnika – uklonio.

image
Duje Klarić/Cropix

Sad je Alfirevićev zaposlenik nasrnuo na dogradonačelnika, a on je pronašao zgodan povod da obavijesti javnost o još jednom rubnom aranžmanu poslodavca s kojim je odavno u sukobu. Ne ulazeći u to je li predmetni ugovor o zakupu u skladu sa zakonom ili nije, jer to mogu procijeniti samo mjerodavni, kako to da je taj ugovor zapeo za oko dogradonačelniku sada, kad ga je napao pripiti konobar, a ne kad je stupio na položaj zamjenika gradonačelnika prije dvije godine? Ne vjerujem da za njega nije znao jer odlično vlada tom problematikom. Tu je stvarno tata-mata.

Prvi put progovara Ž. Alfirević, vlasnik ‘NoStressa‘ koji ‘ratuje‘ s Ivoševićem. Evo što mu je poručio, nije ga štedio

Uvođenje reda u gradu ne smije se pretvoriti u osobna razračunavanja dogradonačelnika i onih s kojima se Ivošević na bilo koji način sukobio dok je bio aktivist. To se onda svodi na inaćenje, tipa: "Vidit ćeš ti, kad ti ja...". A takvo što nikamo ne vodi. Postoje komunalni redari, gradske službe, i prije i poslije svega policija, koji trebaju postupati u ovom slučaju. Prvi u nizu moraju preispitivati aranžmane Grada i zakupaca neovisno o tome tko je, kada i koga napao, a drugi prevenirati napade na zamjenika gradonačelnika, procijeniti je li mu potrebna posebna vrsta zaštite jer nije prvi put izložen ozbiljnim prijetnjama.

Koliko god ova naša pravna država bila slabašna, vjerujem da će suci pošteno odlučiti tko je kršio ili nije kršio odredbe o komunalnom redu, i drže li vodu postojeći ugovori o zakupu. Ne trebaju im tu ni vještaci ni pravni eksperti. I samo suci imaju ovlasti za to, a svi ostali akteri ovog slučaja – mišljenje koje nikoga na obvezuje.

Na sudu će se, još jednom izražavam nadu, odlučivati na temelju dokaza, a ne kako to kod nas galamdžija biva: "... doći ćeš ti meni". Osvete, dišpeti, milo za drago ne smije prakticirati ni konobar koji je nasrnuo na dogradonačelnika da bi "on njemu reka", niti sada Ivošević smije  Alfireviću za to naplaćivati "poslovni danak". To ne spada u opis njegova radnog mjesta. Nismo ga za to birali.  

Pitali smo poznate splitske ugostitelje hoće li ući u fajt s ‘Noštromom‘ oko Peškarije, svi se slažu u jednom...

Alfirević od Grada ‘za kikiriki‘ dobio pravo korištenja šanka na Pjaci, pa u duhu Božića prekršio jedina dva uvjeta; Bojan Ivošević: Sad mene krivi, a ilegalno je okupirao javnu površinu 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 14:50