stdClass Object ( [id] => 1270590 [title] => Koja ‘transparentnost‘! Otkrivamo kako je Puljak probao skriti pozajmicu ‘Žnjanu‘ od 900.000 kuna i obmanuti javnost [alias] => koja-transparentnost-otkrivamo-kako-je-puljak-probao-skriti-pozajmicu-znjanu-od-900-000-kuna-i-obmanuti-javnost [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na prošloj, 9. sjednici Gradskog vijeća otkrilo se kako je gradonačelnik Ivica Puljak dao gradskoj tvrtki "Žnjan" d.o.o. pozajmicu od 900.000 kuna 28. prosinca 2022. godine, za izradu natječajne dokumentacije za provođenje javne nabave za izbor izvođača radova i nadzor nad izgradnjom na projektu žnjanskog platoa.

To možda ne bi bila značajna vijest da s tim podatkom novi direktor tvrtke Antonio Ljubas nije iznenadio gradske vijećnike nakon što mu je na sjednici to pitanje postavila HGS-ova vijećnica Lidija Bekavac. Oni su tvrdili kako u Službenom glasniku nema informacije kako je gradonačelnik odobrio tu posudbu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Inače, na istoj sjednici gradski vijećnici trebali su odlučiti o dodjeli nove kratkoročne pozajmice od 205.000 eura toj tvrtki, koja nema dobre rezultate poslovanja, pa su oporbeni vijećnici izrazili sumnju odakle će "Žnjan" d.o.o. vratiti novac. Da umiri strasti, dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, inače zadužen za financijski sektor Grada, nastojao je objasniti kako je došlo do Puljkove pozajmice "Žnjanu".

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Da, gradonačelnik je svojim zaključkom gradonačelnika dao posudbu do 900.000 kuna, odnosno iznos ne prelazi milijun kuna s kamatama. To su ovlasti gradonačelnika koje može bez Gradskog vijeća potpisati i to je bilo isključivo za plaćanje garancije.

Ja bih rekao, za premostiti ovaj dio do realizacije samog jamstva koje smo trebali dobiti za potpisivanje ugovora – govorio je gradskim vijećnicima Kuzmanić, uvjeravajući ih kako će tu pozajmicu, a i drugu koju su na sjednici poslije izglasali, "Žnjan" vratiti od kredita od 35 milijuna eura koji će dati Europska investicijska banka (EIB).

Čekali smo 12 dana

Upitali smo Ured Grada je li možda ipak negdje na stranicama Grada objavljena informacija o gradonačelnikovoj pozajmici od 900.000 kuna "Žnjanu".

Pitanja smo poslali 16. veljače, čekali smo 12 dana i pisali požurnicu, dok nije stigao odgovor pročelnice Olenke Dadić. U njemu stoji da pozajmica nije isplaćena na osnovi zaključka gradonačelnika, kako je gradskim vijećnicima tvrdio Kuzmanić. Pročelnica kaže da je "Žnjan" dobio pozajmicu prema ugovoru koji je sklopljen po odluci - Skupštine.

– Sve isplate iz proračuna moraju imati vjerodostojnu dokumentaciju, to može biti "zaključak", koji se radi u onim slučajevima kada nema ugovora. Kod isplate pozajmice napisan je i potpisan ugovor o kratkoročnoj pozajmici.

Potpisao ga je gradonačelnik te nije potreban i zaključak koji donosi gradonačelnik. Ova pozajmica je prošla proceduru u tvrtki koja ju je tražila donošenjem odluke Skupštine društva. Pozajmica je kratkoročna i bit će vraćena u ovoj proračunskoj godini te nema fiskalni učinak na proračun. Kako nije bilo potrebno izraditi zaključak, jer je za ovu isplatu postojao ugovor o kratkoročnoj pozajmici, isti nije ni mogao biti objavljen u Službenom glasniku, odnosno webu Grada – odgovorila je Dadić.

---

image

Olenka Dadić

Nikola Vilić/Cropix
---

Dakle, Skupština je donijela odluku da se novac posudi iz gradske blagajne, a Skupština je gradonačelnik. Jedno i drugo zove se Ivica Puljak. Na temelju odluke Skupštine sklopljen je ugovor o pozajmici pa nije bilo potrebe da Puljak kao gradonačelnik donese zaključak da se "Žnjanu" posuđuje gradski novac. Zato nitko nije znao kako je iz proračuna otišlo 900.000 kuna. Sve dok direktor na Gradskom vijeću nije upitan kad je njegova tvrtka zadnji put dobila pozajmicu.

---

image
Vojko Baašić/Cropix
---

Ovo, pak, otvara nekoliko ozbiljnih pitanja. Kao prvo, zašto je stručnjak za bankarske poslove Kuzmanić uvjeravao gradske vijećnike na sjednici koja se javno prenosila i o kojoj su izvještavali mediji da je gradonačelnik donio zaključak o kratkoročnoj pozajmici (koji treba objaviti na stranicama Grada, op.a.)?

Upitali smo Kuzmanića: ako postoji Puljkov zaključak o pozajmici "Žnjanu", neka ga dostavi, ako ne postoji, zašto je tvrdio da postoji? Naime, ako zaključka nema, onda se radi o obmanjivanju vijećnika i javnosti.

Zakasnjela objava

Nakon svega dobili smo odgovor od Kuzmanića u kojem priznaje kako je na Gradskom vijeću ipak dao informaciju koja nije bila točna.

– U pravu ste, rekao sam da je donesen zaključak, međutim poslije me služba obavijestila da zaključak nije potreban jer u slučajevima kada postoji ugovor kojim se regulira isplata, što je bio slučaj sa "Žnjanom", zaključak nije potreban.

Mi smo s tvrtkom "Žnjan" d.o.o. dogovorili pozajmicu za projekt plaže na Žnjanu, a stručne službe odradile su zakonitu proceduru, onako kako su smatrale da je optimalno – navodi Kuzmanić.

Suočen s odgovorom pročelnice, Kuzmanić tvrdi da nije znao kako je dva mjeseca ranije Ivica Puljak, kao jedini član Skupštine, donio odluku o pozajmici "Žnjanu". Sad kaže da je tako Puljak postupio na nagovor stručnih gradskih službi. Ukratko, po novoj verziji, službe su odgovorne što o pozajmici od gotovo milijun kuna tvrtki koja jedva da ima dobiti nema riječi u Službenom glasniku.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Zanimljivo, nakon što smo poslali pitanja Kuzmaniću, na jednom portalu odmah ujutro objavljena je informacija da je Grad nakon dva i pol mjeseca javno objavio pozajmicu "Žnjanu".

– Isplata ove pozajmice javno je dostupna na web-platformi Otvoreni grad u pregledniku i-transparentnost, na kojem su objavljene sve isplate iz gradskog proračuna, tako da javnost i gradski vijećnici putem ovog preglednika mogu dobiti informaciju o bilo kojoj isplati, jer su one javne i dostupne.

Isto tako, u godišnjim izvještajima o izvršenju proračuna navedene su sve isplaćene pozajmice, što je dokaz transparentnosti gradskog proračuna – odgovorio nam je Kuzmanić nakon objave ove vijesti na portalu.

Dodajmo ovdje kako u Zakonu o proračunu čl. 144. st. 10. stoji da su "jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, proračunski i izvanproračunski korisnici dužni javno objavljivati informacije o trošenju sredstava na svojim mrežnim stranicama na način da te informacije budu lako dostupne, pretražive i strojno čitljive".

Ovo, pak, otvara drugo pitanje, ne manje važno: koliko često se primjenjuje ovakav način posudbe proračunskih sredstava od strane gradonačelnika – da se u gradske tvrtke "upumpava" novac bez znanja javnosti i gradskih vijećnika?

Kuzmanić tvrdi kako je "isplata pozajmice financijski instrument koji se vrlo rijetko koristi, samo u iznimnim situacijama kada ne postoji drugi način osiguranja financijskih sredstava".

Toliko o transparentnosti

U svakom slučaju, ostaje činjenica da je Puljak posudio gotovo milijun kuna gradskoj tvrtki a da o tome gradski vijećnici, novinari i javnost ne bi ništa znali da to nije spomenuo direktor "Žnjana" Antonio Ljubas.

Nije jasno zašto je uopće "u tišini" posuđen novac "Žnjanu" jer se stječe dojam kao da se htjelo zaobići javnost, možda zato jer je nakon jedne pozajmice samo mjesec i pol dana kasnije na dnevni red došla druga. A sposobnost "Žnjana" da Gradu vrati novac dokazuje se na osnovi kredita koji još EIB nije odobrio.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Uzmemo li da pitanja Gradu o pozajmici šaljemo od 16. veljače, a od tada smo ih ponavljali, može se reći kako su novinarska pitanja i vijećnički upiti prvenstveno Lidije Bekavac i Jakše Balova pomogli da se informacija o pozajmici objavi. Unatoč samohvalama gradske vlasti o transparentnosti gradskog proračuna, još je to daleko od izbornih obećanja.

Podsjetimo, na izborima je Puljkova stranka Centar obećala: "Nastavit ćemo s uvođenjem potpune transparentnosti svih procesa i svih financija grada, gradskih tvrtki i javnih ustanova. Izvještaji, zapisnici, računi, javne nabave, natječaji za zapošljavanje, analize i svi troškovi bit će lako dostupni, u jednostavnom, čitljivom obliku."

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE BI SE NI ZNALO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NE BI SE NI ZNALO 2 0 7690 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-06 14:54:38 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-07 08:11:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-07 08:11:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7585 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koja 'transparentnost'! Otkrivamo kako je Puljak probao skriti pozajmicu 'Žnjanu' od 900.000 kuna i obmanuti javnost [metakey] => Pozajmica, tvrtka Žnjan , Ivica Puljak, Antonio Kuzmanić, Olenka Dadić, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/06\/24164270.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/21787240.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/24210147.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/23865121.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/24359770.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/24164272.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/24126966.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/21118870.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/06\/23674227.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Vojko Baa\u0161i\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Olenka Dadi\u0107<\/p>","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_24164270_1920.jpg":"1920x1080","k_24164270_1280.jpg":"1280x1280","k_24164270_1024.jpg":"1024x1024","k_24164270_640.jpg":"640x640","k_24164270_480.jpg":"480x480","k_24164270_340.jpg":"340x340","k_24164270_220.jpg":"220x220","o_24164270_1280.jpg":"1280x852","o_24164270_1024.jpg":"1024x682","o_24164270_640.jpg":"640x426","o_24164270_480.jpg":"480x319","o_24164270_340.jpg":"340x226","o_24164270_220.jpg":"220x146","h_24164270_1280.jpg":"1280x854","h_24164270_1024.jpg":"1024x683","h_24164270_640.jpg":"640x427","h_24164270_480.jpg":"480x320","h_24164270_340.jpg":"340x227","h_24164270_220.jpg":"220x147","pp_24164270_1280.jpg":"1280x1628","pp_24164270_1024.jpg":"1024x1303","pp_24164270_640.jpg":"640x814","pp_24164270_480.jpg":"480x611","pp_24164270_340.jpg":"340x432","pp_24164270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_21787240_1920.jpg":"1920x1080","k_21787240_1280.jpg":"1280x1280","k_21787240_1024.jpg":"1024x1024","k_21787240_640.jpg":"640x640","k_21787240_480.jpg":"480x480","k_21787240_340.jpg":"340x340","k_21787240_220.jpg":"220x220","o_21787240_1280.jpg":"1280x852","o_21787240_1024.jpg":"1024x681","o_21787240_640.jpg":"640x426","o_21787240_480.jpg":"480x319","o_21787240_340.jpg":"340x226","o_21787240_220.jpg":"220x146","h_21787240_1280.jpg":"1280x854","h_21787240_1024.jpg":"1024x683","h_21787240_640.jpg":"640x427","h_21787240_480.jpg":"480x320","h_21787240_340.jpg":"340x227","h_21787240_220.jpg":"220x147","pp_21787240_1280.jpg":"1280x1628","pp_21787240_1024.jpg":"1024x1303","pp_21787240_640.jpg":"640x814","pp_21787240_480.jpg":"480x611","pp_21787240_340.jpg":"340x432","pp_21787240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210147_1920.jpg":"1920x1080","k_24210147_1280.jpg":"1280x1280","k_24210147_1024.jpg":"1024x1024","k_24210147_640.jpg":"640x640","k_24210147_480.jpg":"480x480","k_24210147_340.jpg":"340x340","k_24210147_220.jpg":"220x220","o_24210147_1280.jpg":"1280x853","o_24210147_1024.jpg":"1024x682","o_24210147_640.jpg":"640x426","o_24210147_480.jpg":"480x320","o_24210147_340.jpg":"340x226","o_24210147_220.jpg":"220x146","h_24210147_1280.jpg":"1280x854","h_24210147_1024.jpg":"1024x683","h_24210147_640.jpg":"640x427","h_24210147_480.jpg":"480x320","h_24210147_340.jpg":"340x227","h_24210147_220.jpg":"220x147","pp_24210147_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210147_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210147_640.jpg":"640x814","pp_24210147_480.jpg":"480x611","pp_24210147_340.jpg":"340x432","pp_24210147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_23865121_1920.jpg":"1920x1080","k_23865121_1280.jpg":"1280x1280","k_23865121_1024.jpg":"1024x1024","k_23865121_640.jpg":"640x640","k_23865121_480.jpg":"480x480","k_23865121_340.jpg":"340x340","k_23865121_220.jpg":"220x220","o_23865121_1280.jpg":"1280x875","o_23865121_1024.jpg":"1024x700","o_23865121_640.jpg":"640x437","o_23865121_480.jpg":"480x328","o_23865121_340.jpg":"340x232","o_23865121_220.jpg":"220x150","h_23865121_1280.jpg":"1280x854","h_23865121_1024.jpg":"1024x683","h_23865121_640.jpg":"640x427","h_23865121_480.jpg":"480x320","h_23865121_340.jpg":"340x227","h_23865121_220.jpg":"220x147","pp_23865121_1280.jpg":"1280x1628","pp_23865121_1024.jpg":"1024x1303","pp_23865121_640.jpg":"640x814","pp_23865121_480.jpg":"480x611","pp_23865121_340.jpg":"340x432","pp_23865121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24359770_1920.jpg":"1920x1080","k_24359770_1280.jpg":"1280x1280","k_24359770_1024.jpg":"1024x1024","k_24359770_640.jpg":"640x640","k_24359770_480.jpg":"480x480","k_24359770_340.jpg":"340x340","k_24359770_220.jpg":"220x220","o_24359770_1280.jpg":"1280x853","o_24359770_1024.jpg":"1024x682","o_24359770_640.jpg":"640x426","o_24359770_480.jpg":"480x320","o_24359770_340.jpg":"340x226","o_24359770_220.jpg":"220x146","h_24359770_1280.jpg":"1280x854","h_24359770_1024.jpg":"1024x683","h_24359770_640.jpg":"640x427","h_24359770_480.jpg":"480x320","h_24359770_340.jpg":"340x227","h_24359770_220.jpg":"220x147","pp_24359770_1280.jpg":"1280x1628","pp_24359770_1024.jpg":"1024x1303","pp_24359770_640.jpg":"640x814","pp_24359770_480.jpg":"480x611","pp_24359770_340.jpg":"340x432","pp_24359770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24164272_1920.jpg":"1920x1080","k_24164272_1280.jpg":"1280x1280","k_24164272_1024.jpg":"1024x1024","k_24164272_640.jpg":"640x640","k_24164272_480.jpg":"480x480","k_24164272_340.jpg":"340x340","k_24164272_220.jpg":"220x220","o_24164272_1280.jpg":"1280x852","o_24164272_1024.jpg":"1024x682","o_24164272_640.jpg":"640x426","o_24164272_480.jpg":"480x319","o_24164272_340.jpg":"340x226","o_24164272_220.jpg":"220x146","h_24164272_1280.jpg":"1280x854","h_24164272_1024.jpg":"1024x683","h_24164272_640.jpg":"640x427","h_24164272_480.jpg":"480x320","h_24164272_340.jpg":"340x227","h_24164272_220.jpg":"220x147","pp_24164272_1280.jpg":"1280x1628","pp_24164272_1024.jpg":"1024x1303","pp_24164272_640.jpg":"640x814","pp_24164272_480.jpg":"480x611","pp_24164272_340.jpg":"340x432","pp_24164272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24126966_1920.jpg":"1920x1080","k_24126966_1280.jpg":"1280x1280","k_24126966_1024.jpg":"1024x1024","k_24126966_640.jpg":"640x640","k_24126966_480.jpg":"480x480","k_24126966_340.jpg":"340x340","k_24126966_220.jpg":"220x220","o_24126966_1280.jpg":"1280x852","o_24126966_1024.jpg":"1024x682","o_24126966_640.jpg":"640x426","o_24126966_480.jpg":"480x319","o_24126966_340.jpg":"340x226","o_24126966_220.jpg":"220x146","h_24126966_1280.jpg":"1280x854","h_24126966_1024.jpg":"1024x683","h_24126966_640.jpg":"640x427","h_24126966_480.jpg":"480x320","h_24126966_340.jpg":"340x227","h_24126966_220.jpg":"220x147","pp_24126966_1280.jpg":"1280x1628","pp_24126966_1024.jpg":"1024x1303","pp_24126966_640.jpg":"640x814","pp_24126966_480.jpg":"480x611","pp_24126966_340.jpg":"340x432","pp_24126966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21118870_1920.jpg":"1920x1080","k_21118870_1280.jpg":"1280x1280","k_21118870_1024.jpg":"1024x1024","k_21118870_640.jpg":"640x640","k_21118870_480.jpg":"480x480","k_21118870_340.jpg":"340x340","k_21118870_220.jpg":"220x220","o_21118870_1280.jpg":"1280x853","o_21118870_1024.jpg":"1024x682","o_21118870_640.jpg":"640x426","o_21118870_480.jpg":"480x320","o_21118870_340.jpg":"340x226","o_21118870_220.jpg":"220x146","h_21118870_1280.jpg":"1280x854","h_21118870_1024.jpg":"1024x683","h_21118870_640.jpg":"640x427","h_21118870_480.jpg":"480x320","h_21118870_340.jpg":"340x227","h_21118870_220.jpg":"220x147","pp_21118870_1280.jpg":"1280x1628","pp_21118870_1024.jpg":"1024x1303","pp_21118870_640.jpg":"640x814","pp_21118870_480.jpg":"480x611","pp_21118870_340.jpg":"340x432","pp_21118870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_23674227_1920.jpg":"1920x1080","k_23674227_1280.jpg":"1280x1280","k_23674227_1024.jpg":"1024x1024","k_23674227_640.jpg":"640x640","k_23674227_480.jpg":"480x480","k_23674227_340.jpg":"340x340","k_23674227_220.jpg":"220x220","o_23674227_1280.jpg":"1280x865","o_23674227_1024.jpg":"1024x692","o_23674227_640.jpg":"640x432","o_23674227_480.jpg":"480x324","o_23674227_340.jpg":"340x229","o_23674227_220.jpg":"220x148","h_23674227_1280.jpg":"1280x854","h_23674227_1024.jpg":"1024x683","h_23674227_640.jpg":"640x427","h_23674227_480.jpg":"480x320","h_23674227_340.jpg":"340x227","h_23674227_220.jpg":"220x147","pp_23674227_1280.jpg":"1280x1628","pp_23674227_1024.jpg":"1024x1303","pp_23674227_640.jpg":"640x814","pp_23674227_480.jpg":"480x611","pp_23674227_340.jpg":"340x432","pp_23674227_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15611444 Threads: 4 Questions: 3218636367 Slow queries: 7271200 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236323755 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/koja-transparentnost-otkrivamo-kako-je-puljak-probao-skriti-pozajmicu-znjanu-od-900-000-kuna-i-obmanuti-javnost-1270590 [printLink] => /split/koja-transparentnost-otkrivamo-kako-je-puljak-probao-skriti-pozajmicu-znjanu-od-900-000-kuna-i-obmanuti-javnost-1270590?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626299 [name] => Pozajmica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-22 14:00:25 [main_article_id] => 0 [alias] => pozajmica [link] => /tag/pozajmica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663825 [name] => tvrtka Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-20 12:25:51 [main_article_id] => 0 [alias] => tvrtka-znjan [link] => /tag/tvrtka-znjan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 303724 [name] => Antonio Kuzmanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonio-kuzmanic [link] => /tag/antonio-kuzmanic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 696083 [name] => Olenka Dadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-04 12:04:20 [main_article_id] => 0 [alias] => olenka-dadic [link] => /tag/olenka-dadic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE BI SE NI ZNALO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koja ‘transparentnost‘! Otkrivamo kako je Puljak probao skriti pozajmicu ‘Žnjanu‘ od 900.000 kuna i obmanuti javnost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/24164270.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/24164270.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/21787240.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Olenka Dadić

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/24210147.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/23865121.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/24359770.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/24164272.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/24126966.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/21118870.jpg [title] => Vojko Baašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/06/23674227.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na prošloj, 9. sjednici Gradskog vijeća otkrilo se kako je gradonačelnik Ivica Puljak dao gradskoj tvrtki "Žnjan" d.o.o. pozajmicu od 900.000 kuna 28. prosinca 2022. godine, za izradu natječajne dokumentacije za provođenje javne nabave za izbor izvođača radova i nadzor nad izgradnjom na projektu žnjanskog platoa.

To možda ne bi bila značajna vijest da s tim podatkom novi direktor tvrtke Antonio Ljubas nije iznenadio gradske vijećnike nakon što mu je na sjednici to pitanje postavila HGS-ova vijećnica Lidija Bekavac. Oni su tvrdili kako u Službenom glasniku nema informacije kako je gradonačelnik odobrio tu posudbu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Inače, na istoj sjednici gradski vijećnici trebali su odlučiti o dodjeli nove kratkoročne pozajmice od 205.000 eura toj tvrtki, koja nema dobre rezultate poslovanja, pa su oporbeni vijećnici izrazili sumnju odakle će "Žnjan" d.o.o. vratiti novac. Da umiri strasti, dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, inače zadužen za financijski sektor Grada, nastojao je objasniti kako je došlo do Puljkove pozajmice "Žnjanu".

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Da, gradonačelnik je svojim zaključkom gradonačelnika dao posudbu do 900.000 kuna, odnosno iznos ne prelazi milijun kuna s kamatama. To su ovlasti gradonačelnika koje može bez Gradskog vijeća potpisati i to je bilo isključivo za plaćanje garancije.

Ja bih rekao, za premostiti ovaj dio do realizacije samog jamstva koje smo trebali dobiti za potpisivanje ugovora – govorio je gradskim vijećnicima Kuzmanić, uvjeravajući ih kako će tu pozajmicu, a i drugu koju su na sjednici poslije izglasali, "Žnjan" vratiti od kredita od 35 milijuna eura koji će dati Europska investicijska banka (EIB).

Čekali smo 12 dana

Upitali smo Ured Grada je li možda ipak negdje na stranicama Grada objavljena informacija o gradonačelnikovoj pozajmici od 900.000 kuna "Žnjanu".

Pitanja smo poslali 16. veljače, čekali smo 12 dana i pisali požurnicu, dok nije stigao odgovor pročelnice Olenke Dadić. U njemu stoji da pozajmica nije isplaćena na osnovi zaključka gradonačelnika, kako je gradskim vijećnicima tvrdio Kuzmanić. Pročelnica kaže da je "Žnjan" dobio pozajmicu prema ugovoru koji je sklopljen po odluci - Skupštine.

– Sve isplate iz proračuna moraju imati vjerodostojnu dokumentaciju, to može biti "zaključak", koji se radi u onim slučajevima kada nema ugovora. Kod isplate pozajmice napisan je i potpisan ugovor o kratkoročnoj pozajmici.

Potpisao ga je gradonačelnik te nije potreban i zaključak koji donosi gradonačelnik. Ova pozajmica je prošla proceduru u tvrtki koja ju je tražila donošenjem odluke Skupštine društva. Pozajmica je kratkoročna i bit će vraćena u ovoj proračunskoj godini te nema fiskalni učinak na proračun. Kako nije bilo potrebno izraditi zaključak, jer je za ovu isplatu postojao ugovor o kratkoročnoj pozajmici, isti nije ni mogao biti objavljen u Službenom glasniku, odnosno webu Grada – odgovorila je Dadić.

---

image

Olenka Dadić

Nikola Vilić/Cropix
---

Dakle, Skupština je donijela odluku da se novac posudi iz gradske blagajne, a Skupština je gradonačelnik. Jedno i drugo zove se Ivica Puljak. Na temelju odluke Skupštine sklopljen je ugovor o pozajmici pa nije bilo potrebe da Puljak kao gradonačelnik donese zaključak da se "Žnjanu" posuđuje gradski novac. Zato nitko nije znao kako je iz proračuna otišlo 900.000 kuna. Sve dok direktor na Gradskom vijeću nije upitan kad je njegova tvrtka zadnji put dobila pozajmicu.

---

image
Vojko Baašić/Cropix
---

Ovo, pak, otvara nekoliko ozbiljnih pitanja. Kao prvo, zašto je stručnjak za bankarske poslove Kuzmanić uvjeravao gradske vijećnike na sjednici koja se javno prenosila i o kojoj su izvještavali mediji da je gradonačelnik donio zaključak o kratkoročnoj pozajmici (koji treba objaviti na stranicama Grada, op.a.)?

Upitali smo Kuzmanića: ako postoji Puljkov zaključak o pozajmici "Žnjanu", neka ga dostavi, ako ne postoji, zašto je tvrdio da postoji? Naime, ako zaključka nema, onda se radi o obmanjivanju vijećnika i javnosti.

Zakasnjela objava

Nakon svega dobili smo odgovor od Kuzmanića u kojem priznaje kako je na Gradskom vijeću ipak dao informaciju koja nije bila točna.

– U pravu ste, rekao sam da je donesen zaključak, međutim poslije me služba obavijestila da zaključak nije potreban jer u slučajevima kada postoji ugovor kojim se regulira isplata, što je bio slučaj sa "Žnjanom", zaključak nije potreban.

Mi smo s tvrtkom "Žnjan" d.o.o. dogovorili pozajmicu za projekt plaže na Žnjanu, a stručne službe odradile su zakonitu proceduru, onako kako su smatrale da je optimalno – navodi Kuzmanić.

Suočen s odgovorom pročelnice, Kuzmanić tvrdi da nije znao kako je dva mjeseca ranije Ivica Puljak, kao jedini član Skupštine, donio odluku o pozajmici "Žnjanu". Sad kaže da je tako Puljak postupio na nagovor stručnih gradskih službi. Ukratko, po novoj verziji, službe su odgovorne što o pozajmici od gotovo milijun kuna tvrtki koja jedva da ima dobiti nema riječi u Službenom glasniku.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Zanimljivo, nakon što smo poslali pitanja Kuzmaniću, na jednom portalu odmah ujutro objavljena je informacija da je Grad nakon dva i pol mjeseca javno objavio pozajmicu "Žnjanu".

– Isplata ove pozajmice javno je dostupna na web-platformi Otvoreni grad u pregledniku i-transparentnost, na kojem su objavljene sve isplate iz gradskog proračuna, tako da javnost i gradski vijećnici putem ovog preglednika mogu dobiti informaciju o bilo kojoj isplati, jer su one javne i dostupne.

Isto tako, u godišnjim izvještajima o izvršenju proračuna navedene su sve isplaćene pozajmice, što je dokaz transparentnosti gradskog proračuna – odgovorio nam je Kuzmanić nakon objave ove vijesti na portalu.

Dodajmo ovdje kako u Zakonu o proračunu čl. 144. st. 10. stoji da su "jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, proračunski i izvanproračunski korisnici dužni javno objavljivati informacije o trošenju sredstava na svojim mrežnim stranicama na način da te informacije budu lako dostupne, pretražive i strojno čitljive".

Ovo, pak, otvara drugo pitanje, ne manje važno: koliko često se primjenjuje ovakav način posudbe proračunskih sredstava od strane gradonačelnika – da se u gradske tvrtke "upumpava" novac bez znanja javnosti i gradskih vijećnika?

Kuzmanić tvrdi kako je "isplata pozajmice financijski instrument koji se vrlo rijetko koristi, samo u iznimnim situacijama kada ne postoji drugi način osiguranja financijskih sredstava".

Toliko o transparentnosti

U svakom slučaju, ostaje činjenica da je Puljak posudio gotovo milijun kuna gradskoj tvrtki a da o tome gradski vijećnici, novinari i javnost ne bi ništa znali da to nije spomenuo direktor "Žnjana" Antonio Ljubas.

Nije jasno zašto je uopće "u tišini" posuđen novac "Žnjanu" jer se stječe dojam kao da se htjelo zaobići javnost, možda zato jer je nakon jedne pozajmice samo mjesec i pol dana kasnije na dnevni red došla druga. A sposobnost "Žnjana" da Gradu vrati novac dokazuje se na osnovi kredita koji još EIB nije odobrio.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Uzmemo li da pitanja Gradu o pozajmici šaljemo od 16. veljače, a od tada smo ih ponavljali, može se reći kako su novinarska pitanja i vijećnički upiti prvenstveno Lidije Bekavac i Jakše Balova pomogli da se informacija o pozajmici objavi. Unatoč samohvalama gradske vlasti o transparentnosti gradskog proračuna, još je to daleko od izbornih obećanja.

Podsjetimo, na izborima je Puljkova stranka Centar obećala: "Nastavit ćemo s uvođenjem potpune transparentnosti svih procesa i svih financija grada, gradskih tvrtki i javnih ustanova. Izvještaji, zapisnici, računi, javne nabave, natječaji za zapošljavanje, analize i svi troškovi bit će lako dostupni, u jednostavnom, čitljivom obliku."

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Vojko Baašić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Olenka Dadić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/koja-transparentnost-otkrivamo-kako-je-puljak-probao-skriti-pozajmicu-znjanu-od-900-000-kuna-i-obmanuti-javnost-1270590 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e91b8cd4d4e14ca81fbda4fa7d8934ff5e58af7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koja+%E2%80%98transparentnost%E2%80%98%21+Otkrivamo+kako+je+Puljak+probao+skriti+pozajmicu+%E2%80%98%C5%BDnjanu%E2%80%98+od+900.000+kuna+i+obmanuti+javnost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkoja-transparentnost-otkrivamo-kako-je-puljak-probao-skriti-pozajmicu-znjanu-od-900-000-kuna-i-obmanuti-javnost-1270590 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkoja-transparentnost-otkrivamo-kako-je-puljak-probao-skriti-pozajmicu-znjanu-od-900-000-kuna-i-obmanuti-javnost-1270590 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NE BI SE NI ZNALO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNE BI SE NI ZNALO

Koja ‘transparentnost‘! Otkrivamo kako je Puljak probao skriti pozajmicu ‘Žnjanu‘ od 900.000 kuna i obmanuti javnost

Piše Sandi Vidulić
7. ožujka 2023. - 09:11

Na prošloj, 9. sjednici Gradskog vijeća otkrilo se kako je gradonačelnik Ivica Puljak dao gradskoj tvrtki "Žnjan" d.o.o. pozajmicu od 900.000 kuna 28. prosinca 2022. godine, za izradu natječajne dokumentacije za provođenje javne nabave za izbor izvođača radova i nadzor nad izgradnjom na projektu žnjanskog platoa.

To možda ne bi bila značajna vijest da s tim podatkom novi direktor tvrtke Antonio Ljubas nije iznenadio gradske vijećnike nakon što mu je na sjednici to pitanje postavila HGS-ova vijećnica Lidija Bekavac. Oni su tvrdili kako u Službenom glasniku nema informacije kako je gradonačelnik odobrio tu posudbu.

Inače, na istoj sjednici gradski vijećnici trebali su odlučiti o dodjeli nove kratkoročne pozajmice od 205.000 eura toj tvrtki,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:41