StoryEditorOCM
SplitZA SVAKOG PONEŠTO

Kamo s djecom tijekom praznika? U Splitu su organizirane brojne aktivnosti i radionice, donosimo opsežan popis

Piše A. P.
27. prosinca 2023. - 15:42

Osnovnoškolci su na zimskim praznicima, a u školske klupe vraćaju se 8. siječnja 2024. godine. Pronašli smo neke aktivnosti na koje možete prijaviti svoju djecu da se tijekom praznika malo zabave i nauče nešto novo. 

Zajednica tehničke kulture grada Splita za vrijeme prvog dijela zimskih školskih praznika, organizira radionice tehničkih aktivnosti s božićnom tematikom, primjerene osnovnoškolskom uzrastu. Zimske radionice tehničkih aktivnosti održavat će se od 27. prosinca 2023. do 5. siječnja 2024. u prostorijama ZTK grada Splita, Varaždinska 53.

Aktivnosti će se održavati radnim danima, u jutarnjim satima, u trajanju od dva školska sata, a riječ je sljedećim radionicama: modeliranje 3D olovkama odnosno izradi božićnih ukrasa i modela za učenike od 1. do 4. razreda, modelarstvo na kojem će izrađivati božićne ukrase i uporabne predmete i namijenjena je za učenike od 4. do 8. razreda, robotika (programiranje jednostavnih igara u vizualnim programima pomoću grafičkih blokova) te programiranje LED žaruljica i ostalih elektroničkih elemenata u Arduino IDE (učenici od 5. do 8. razreda).

Broj polaznika radionica je ograničen, a za sve informacije javite se na e-mail lucija@ztk-split.hr.

Gradska knjižnica "Marka Marulića"

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u dvorani Središnje knjižnice, danas kreće radionica za djecu o kreativnom plesu.

- Oslobodi emocije plesom i probudi kreativca u sebi! Voliš li plesati? Želiš li naučiti plesati? Izrazi se plesnim pokretima i nauči korake s voditeljicom Matildom Vulić! Prijave se primaju na Odjelu za djecu i mlade ili na brojeve telefona 021 685 022 i 021 685 020! - piše na stranicama Gradske knjižnice. Radionica će se održati 27., 28. i 29. prosinca 2023. u 10 sati. 

U knjižnici na Brodarici danas u 17.30 sati kreće trodnevna radionica Lego® robotike, prilagođena za djecu od 7 godina i više.

- U opuštenoj atmosferi, na radionica Lego® robotike mali budući znanstvenici moći će se kreativno izraziti uz Lego®kockice i edukativni model Lego® WeDo 2.0, a voditeljica je Ingrid Srdanović, mag. bibl. Radionice su vezane, što znači da dijete radionicu pohađa tri dana uzastopno. Namijenjene su isključivo za članove knjižnice koji prethodno nisu pohađali nikakve radionice Lego robotike (u knjižnici ili izvan nje). Obavezna je prijava na telefon: 685-080 - stoji u obavijesti. 

U knjižnici Mejaši-Kila danas, 27. prosinca, u 18 sati čitat će se slikovnica Astrid Lindgren "Domaćin".

U petak, 29. prosinca, održat će se nekoliko radionica na različitim lokacijama. U Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split - Knjižnica Dalmatina održat će se radionica "Upoznaj Mandolinu" u 18 sati. 

Radionica je predviđena za djecu stariju od 8 godina te nije potrebno glazbeno iskustvo. 

- Ana Mlačić i Tanja Puharić, studentice mandoline, vode nas kroz svijet ovog instrumenta, a najbolji dio – i vi ćete ga moći zasvirati! Prijave nisu potrebne, slobodno dođite i uživajte u glazbenom putovanju s mandolinom! - poručili su iz knjižnice.

U Knjižnici Spinut u 12 sati održat će se likovna radionica izrade novogodišnjih čestitki. Prijavite se na 685-060 ili spinut@gkmm.hr

U središnjoj knjižnici na Odjelu za djecu i mladu u 18 sati je na raspored edukativna prezentacije "Sve što znam o zimi". Edukativna prezentacija je prilagođena za djecu od 5 godina i više.

U subotu, 30. prosinca, u središnjoj knjižnici na Odjelu za djecu i mladu s početkom u 10 sati održat će se zimska likovna radionica. 

Galerija Meštrović

U Galeriji Meštrović i ovih praznika djeca će imati priliku sudjelovati u programu COOLGalerija. Program je osmislila i vodi ga muzejska pedagoginja Iris Marinović, a namijenjen je djeci od 5 do 15 godina kojima se obraćaju s pozivom: "Dođite u našu Galeriju i otkrijte zašto smo COOL!".

Program je namijenjen kreativcima i onima koji će to tek postati, a zamišljen je kroz aktivno sudjelovanje mladih polaznika koji će se kroz dva sata upoznati s različitim materijalima i tehnikama te izraditi vlastiti suvenir koji će moći ponijeti sa sobom. Prva radionica održat će se u srijedu, 3. siječnja i tema će biti konj, a druga se održava u petak, 5. siječnja s temom anđela. 

Sudjelovanje u radionicama moguće je uz prethodnu najavu odnosno rezervaciju za jedan od termina na e-mail: iris.marinovic@mestrovic.hr. Prilikom prijave potrebno je navest ime i irezime, godine (polaznika/djeteta), kontakt (roditelja) itd.

- Radionice će se održati u dva termina u trajanju od 10 do 12 sati. Sudionici u programu participiraju plaćanjem u iznosu od tri eura. Ukoliko je prijavljeno više djece (braća/sestre) iz obitelji oni mogu besplatno sudjelovati tj. plaćaju samo jednu ulaznicu u iznosu od tri eura.

Ovim programom Muzeji Ivana Meštrovića žele ponuditi kvalitetan, a zabavan program za djecu tijekom školskih praznika kako bi imali mogućnost razvijati svoje kreativne potencijale i vještine kao i družiti se s vršnjacima. Osim toga, na zabavan i opušten način imaju mogućnost upoznati se i s pričom o Ivanu Meštroviću koji je svoj umjetnički talent počeo razvijati u dječačkim danima - poručili su iz Galerije Meštrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 04:26