StoryEditorOCM
SplitZANIMLJIVA VEČER

Kako uloviti kukce različitim klopkama ili koristiti forenzičke materijale, Splićani su doznali na Noći istraživača

Piše split sd
29. rujna 2023. - 21:39
Split, 290923. Prokurative. Manifestacija Noc istrazivaca 2023 koju organizira splitsko Sveuciliste.Vojko Basic/Cropix

Kako uloviti kukce upotrebom različitih vrsta lovki, različitih boja i oblika; kako sok crvenog kupusa može poslužiti kao indikator i za kiseline i za lužine; te kako koristiti forenzičke materijale i metode za otkrivanje, vizualizaciju i dokumentiranje otisaka prstiju na predmetima za svakodnevnu uporabu – sve to i mnogo više posjetitelji su mogli naučiti na Noći istraživača koja se večeras održala na Prokurativama.

Kroz zanimljiva iznenađenja na 30-ak štandova održavali su se eksperimenti, radionice i slične interaktivne aktivnosti s kojima se nastojalo oživjeti znatiželju posjetitelja i interes za znanost te pokazati da ona može biti pristupačna i zabavna aktivnost koje se odvija u svakodnevnom okruženju.

Dio programa održao se u Francuskoj alijansi smještenoj u Marmontovoj ulici gdje su se sudionici mogli prisustvovati popularno-znanstvenim predavanjima o različitim temama. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, mogli ste se pridružiti predavanjima i svjedočiti simulaciji debate, a na Matejuški su se posjetitelji mogli okušati osnovama upravljanja brodicom Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Galerija fotografija s noćnog znanstvenog događaja najbolje će prikazati kako su se proveli posjetitelji ove zanimljive i poučne manifestacije.

Ove godine, Europska noć istraživača organizirala se istodobno u 26 zemalja na popularnim javnim lokacijama u gradskim središtima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:25