stdClass Object ( [id] => 1235796 [title] => Kako preživjeti s 2600 kuna mjesečno, pitaju se asistenti u splitskom Centru za autizam. Grad najavljuje povećanje satnice, ali i to je premalo: ‘Svedeni smo na prosjački štap‘ [alias] => kako-prezivjeti-s-2600-kuna-mjesecno-pitaju-se-asistenti-u-splitskom-centru-za-autizam-grad-najavljuje-povecanje-satnice-ali-i-to-je-premalo-svedeni-smo-na-prosjacki-stap [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako se može živjeti s 2600 kuna? – pita nas jedan od 18 asistenata u splitskom Centru za autizam.

Nemamo mu što odgovoriti, možemo samo poslušati njihovu priču. Nakon što su javnosti i gradskoj vlasti uputili apel zbog mizerne plaće koja je u koliziji s teškim uvjetima rada, našli smo se s nekima od njih kako bismo prenijeli javnosti njihovu svakodnevnu borbu za dostojanstvo.

Naime, Split je ostao među manjim brojem gradova u kojima se nije povećala satnica posla koji obavljaju asistenti.

– Mi radimo za satnicu od 23,7 kuna po satu, za neto plaću od otprilike 2600 kuna, dok Grad Crikvenica plaća 35,20 po satu, Primorsko-goranska županija 27,60 kn, Grad Zagreb 30 kuna, Dubrovnik 35 kuna, Velika Gorica neto 27kuna... Da ne spominjemo i to kako nam zanimanje nije priznato, i da smo svako ljeto na Zavodu za zapošljavanje – požalili su se asistenti u nastavi koji rade pri Centru za autizam.

---

image
Tom Dubravec//Cropix
---

Jedan od najmlađih među njima, priznaje nam da ne može još dugo izdržati s tako malim mjesečnim primanjima. Ne zna kako je uopće izdržao do sada. Primoran je raditi drugi posao kako bi sebi uopće mogao financirati doručak na pauzama od posla.

Nekad plaća i kasni

– Nakon rada u Centru za autizam primoran sam nekoliko sati prevoziti za Glovo. Dakle, riječ je o poslu za koji mi nije potrebna neka velika vještina, za koji nisam morao položiti nikakav tečaj, gdje me aplikacija navodi gdje trebam preuzeti i odnijeti narudžbu. Ako se nešto putem prolije, nema veze.

Za takav posao sam najčešće plaćen 50 kuna po satu, a na poslu gdje imam ogromnu odgovornost prema živim bićima, djeci s posebnim potrebama, tu je satnica 23,7 kuna. Dakle, duplo više zarađujem u Glova – žali nam se mladić. Ističe da se ne želi baviti drugim poslovima, već svoje vrijeme samo želi posvetiti korisnicima Centra za autizam, ali je nemoguće ostati na tome radnome mjestu s tako mizernom plaćom.

---

image


 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Povezao sam se s korisnicima, svakodnevno uviđam njihov napredak i takve male pobjede velika su nagrada u zahtjevnom radnom danu. Htio bih ostati ovdje, ali se nemam od čega osamostaliti. Ne mogu ništa s tim novcem. Bit ću primoran otići jer ovako ne mogu živjeti – požalio nam se jedan od asistenata.

Uz takva, gotovo simbolična primanja, svejedno iz dana u dan daju zadnji atom snage da djeca iz Centra za autizam dobiju kvalitetu obrazovanja kakvu zaslužuju. Svi pomoćnici u nastavi imaju sličan problem, pritom mislimo na asistente koji rade u školama, ali naši sugovornici smatraju da su oni ipak specifični jer rade s posebnom skupinom mladih. Svejedno, žele da se izjednače plaće svim asistentima. Onima u školi, kao i njima pri Centru za autizam.

– Radim ovdje četiri godine. Sjećam se da sam tad za marendu kupovala pitu od sira koja je koštala šest, a danas je 12 kuna. Nama je cijelo to vrijeme nepromijenjena satnica. Da ne živim s mamom koja ima penziju i kćerkom koja ima plaću, vjerojatno bih tražila pomoć udruge Most kako bih imala gdje jesti i spavati – požalila se jedna od asistentica, posramljena što mora uopće izgovoriti takvu rečenicu.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Zato nas mole za anonimnost, jer je iznimno teško javno kazati da ste svedeni na prosjački štap, a cijelo vrijeme rade, i to niti malo jednostavan posao. Nekoliko se puta dogodilo da su im čak i takva minorna primanja kasnila pa su bili primorani moliti Grad da im se uplati plaća.

Splitski asistenti već duže vremena “zapomažu” kako bi netko čuo njihov glas. Njihove plaće najvećim dijelom financirane su iz sredstava Europske unije, a sufinanciraju se i od strane jedinica lokalne samouprave.

– Apsurdno je što na državnoj razini asistentima plaće nisu jednake, variraju od 19 do 28 kuna. Ako smo po europskom projektu dobili 25 kuna po osobi, nije mi jasno gdje je nestao taj novac kad se nekoga plaća 19 kuna. Gdje je nestalo tih šest kuna razlike? – pitaju se pomoćnici u Centru za autizam i najavljuju da će preispitati u što se troše razlike novca.

Svako ljeto na burzu

Osim iznimno niskih mjesečnih primanja, kao problem ističu i uvjete rada.

– U službenom opisu posla većina nas radi kao asistenti jednom djetetu, ali se skoro svaki tjedan dogodi eksces kad se moramo posvetiti određenom djetetu kako bi voditelj skupine mogao nastaviti raditi po planu i programu. Ovo nije posao u kojem možete biti isključivi, radimo s više djece, ali je nevjerojatno da neki od nas čak službeno rade s dvoje djece, a plaćeni su kao i oni koji su zaduženi za jedno dijete – ističu apsurdnu situaciju.

---

image
Boris Kovačev/Ilustracija/Cropix
---

Uza sve to, njihov radni odnos počinje kad i prvi dan nastave, a završava zadnjim danom nastave, tako da preko ljeta pomoćnici u nastavi odlaze na burzu rada s pravom na mizernih 70 posto bruto iznosa minorne plaće. Nakon toliko dugo vremena bavljenja tim poslom, dozlogrdio im je takav tretman od strane Grada i države.

Za pomoć su se obraćali prošlim gradskim vlastima, poslali su dopis aktualnom splitskom gradonačelniku Ivici Puljku za povećanje plaće, ali nikad nisu dobili odgovor. Sve do prošlog tjedna kad je dogovoren sastanak s Marijom Negotićem, ovlaštenim pročelnikom za društvene djelatnosti. Od Grada traže da im povećaju satnicu na 40 kuna. Tako bi zarađivali 4200 kuna mjesečno i kažu da bi bili zadovoljni tolikim iznosom.

Na prošlotjednom sastanku, uz Negotića i njegove suradnike, sudjelovali su pomoćnici u nastavi iz pojedinih osnovnih škola, ali i Centra za autizam.

Čeka se rebalans

Osnovne točke sastanka bili su egzistencijalni i ekonomski problemi s kojima su suočeni asistenti u nastavi, praksa sklapanja ugovora na devet mjeseci, prijava na burzu rada svakog ljeta, nesigurnost posla bez obzira na stečeni staž, nepoštivanje stavki iz kolektivnog ugovora koji bi se trebao odnositi i na asistente s obzirom na to da su zaposlenici škole, ali i preveliko i nepravedno variranje satnice od grada do grada. Iznijeli su primjer Zagreba i Dubrovnika gdje asistenti imaju veću satnicu od asistenata u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kao najvažnije, tražili su od Splita sufinanciranje satnice asistentima s ciljem da se do početka iduće kalendarske godine dođe do satnice od barem 35 kuna (neto), a do idućeg rebalansa proračuna i do 40 kuna (neto).

Mario Negotić im je najavio kako je u trenutnom rebalansu proračuna, koji čeka na usvojenje, uvršteno povećanje satnice na 31,2 kune po školskom satu te uz potpisivanje ugovora asistenti primaju božićnicu i regres, no ne i dar za dijete, na što su sve ove godine imali pravo, ali ih nisu dobivali.

---

image
Shutterstock
---

Međutim, bez satnice od barem 35 kuna (neto) do početka sljedeće kalendarske godine, asistenti su spremni pokrenuti štrajk. Strpljenja im nestaje, a život je sve skuplji. Pomoćnici u nastavi napominju kako vole svoj posao, ali više ne mogu pokriti niti trećinu troškova s mjesečnom plaćom.

– Dobro je činiti dobro, vrati se to u životu, ali ne mogu platiti račune s rečenicom: “Znate, ja sam jedna jako empatična osoba.” – zaključila je jedna od asistentica koja s gorčinom gleda na podatak da se Grad Split pohvalio kako je ove godine ostvario najveći iznos nepovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Gradonačelnik Ivica Puljak je u kolovozu ove godine ponosno istaknuo takav podatak, ali asistentima se uvjeti rada nisu poboljšali, već i ove godine ponavljaju istu priču. I ove godine mole se za dostojanstven život.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRAMOTNE PLAĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SRAMOTNE PLAĆE 2 0 7405 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-25 11:29:45 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-26 20:58:21 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2022-10-26 20:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1410 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako preživjeti s 2600 kuna mjesečno, pitaju se asistenti u splitskom Centru za autizam. Grad najavljuje povećanje satnice, ali i to je premalo: 'Svedeni smo na prosjački štap' [metakey] => asistenti, centar za autizam, Split, Mario Negotić, satnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23670906.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23671319.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23671320.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23671321.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/13291070.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23670905.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Ilustracija\/Cropix","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","


\n\u00a0<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23670906_1920.jpg":"1920x1080","k_23670906_1280.jpg":"1280x1280","k_23670906_1024.jpg":"1024x1024","k_23670906_640.jpg":"640x640","k_23670906_480.jpg":"480x480","k_23670906_340.jpg":"340x340","k_23670906_220.jpg":"220x220","o_23670906_1280.jpg":"1280x853","o_23670906_1024.jpg":"1024x682","o_23670906_640.jpg":"640x426","o_23670906_480.jpg":"480x320","o_23670906_340.jpg":"340x226","o_23670906_220.jpg":"220x146","h_23670906_1280.jpg":"1280x854","h_23670906_1024.jpg":"1024x683","h_23670906_640.jpg":"640x427","h_23670906_480.jpg":"480x320","h_23670906_340.jpg":"340x227","h_23670906_220.jpg":"220x147","pp_23670906_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670906_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670906_640.jpg":"640x814","pp_23670906_480.jpg":"480x611","pp_23670906_340.jpg":"340x432","pp_23670906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_23671319_1920.jpg":"1920x1080","k_23671319_1280.jpg":"1280x1280","k_23671319_1024.jpg":"1024x1024","k_23671319_640.jpg":"640x640","k_23671319_480.jpg":"480x480","k_23671319_340.jpg":"340x340","k_23671319_220.jpg":"220x220","o_23671319_1280.jpg":"1280x810","o_23671319_1024.jpg":"1024x648","o_23671319_640.jpg":"640x405","o_23671319_480.jpg":"480x303","o_23671319_340.jpg":"340x215","o_23671319_220.jpg":"220x139","h_23671319_1280.jpg":"1280x854","h_23671319_1024.jpg":"1024x683","h_23671319_640.jpg":"640x427","h_23671319_480.jpg":"480x320","h_23671319_340.jpg":"340x227","h_23671319_220.jpg":"220x147","pp_23671319_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671319_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671319_640.jpg":"640x814","pp_23671319_480.jpg":"480x611","pp_23671319_340.jpg":"340x432","pp_23671319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23671320_1920.jpg":"1920x1080","k_23671320_1280.jpg":"1280x1280","k_23671320_1024.jpg":"1024x1024","k_23671320_640.jpg":"640x640","k_23671320_480.jpg":"480x480","k_23671320_340.jpg":"340x340","k_23671320_220.jpg":"220x220","o_23671320_1280.jpg":"1280x851","o_23671320_1024.jpg":"1024x681","o_23671320_640.jpg":"640x425","o_23671320_480.jpg":"480x319","o_23671320_340.jpg":"340x226","o_23671320_220.jpg":"220x146","h_23671320_1280.jpg":"1280x854","h_23671320_1024.jpg":"1024x683","h_23671320_640.jpg":"640x427","h_23671320_480.jpg":"480x320","h_23671320_340.jpg":"340x227","h_23671320_220.jpg":"220x147","pp_23671320_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671320_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671320_640.jpg":"640x814","pp_23671320_480.jpg":"480x611","pp_23671320_340.jpg":"340x432","pp_23671320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1376","hd_23671321_1920.jpg":"1920x1080","k_23671321_1280.jpg":"1280x1280","k_23671321_1024.jpg":"1024x1024","k_23671321_640.jpg":"640x640","k_23671321_480.jpg":"480x480","k_23671321_340.jpg":"340x340","k_23671321_220.jpg":"220x220","o_23671321_1280.jpg":"1280x917","o_23671321_1024.jpg":"1024x733","o_23671321_640.jpg":"640x458","o_23671321_480.jpg":"480x344","o_23671321_340.jpg":"340x243","o_23671321_220.jpg":"220x157","h_23671321_1280.jpg":"1280x854","h_23671321_1024.jpg":"1024x683","h_23671321_640.jpg":"640x427","h_23671321_480.jpg":"480x320","h_23671321_340.jpg":"340x227","h_23671321_220.jpg":"220x147","pp_23671321_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671321_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671321_640.jpg":"640x814","pp_23671321_480.jpg":"480x611","pp_23671321_340.jpg":"340x432","pp_23671321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13291070_1920.jpg":"1920x1080","k_13291070_1280.jpg":"1280x1280","k_13291070_1024.jpg":"1024x1024","k_13291070_640.jpg":"640x640","k_13291070_480.jpg":"480x480","k_13291070_340.jpg":"340x340","k_13291070_220.jpg":"220x220","o_13291070_1280.jpg":"1280x853","o_13291070_1024.jpg":"1024x682","o_13291070_640.jpg":"640x426","o_13291070_480.jpg":"480x320","o_13291070_340.jpg":"340x226","o_13291070_220.jpg":"220x146","h_13291070_1280.jpg":"1280x854","h_13291070_1024.jpg":"1024x683","h_13291070_640.jpg":"640x427","h_13291070_480.jpg":"480x320","h_13291070_340.jpg":"340x227","h_13291070_220.jpg":"220x147","pp_13291070_1280.jpg":"1280x1628","pp_13291070_1024.jpg":"1024x1303","pp_13291070_640.jpg":"640x814","pp_13291070_480.jpg":"480x611","pp_13291070_340.jpg":"340x432","pp_13291070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1466","hd_23670905_1920.jpg":"1920x1080","k_23670905_1280.jpg":"1280x1280","k_23670905_1024.jpg":"1024x1024","k_23670905_640.jpg":"640x640","k_23670905_480.jpg":"480x480","k_23670905_340.jpg":"340x340","k_23670905_220.jpg":"220x220","o_23670905_1280.jpg":"1280x977","o_23670905_1024.jpg":"1024x781","o_23670905_640.jpg":"640x488","o_23670905_480.jpg":"480x366","o_23670905_340.jpg":"340x259","o_23670905_220.jpg":"220x167","h_23670905_1280.jpg":"1280x854","h_23670905_1024.jpg":"1024x683","h_23670905_640.jpg":"640x427","h_23670905_480.jpg":"480x320","h_23670905_340.jpg":"340x227","h_23670905_220.jpg":"220x147","pp_23670905_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670905_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670905_640.jpg":"640x814","pp_23670905_480.jpg":"480x611","pp_23670905_340.jpg":"340x432","pp_23670905_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15104215 Threads: 2 Questions: 3160661473 Slow queries: 7068937 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235160377 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kako-prezivjeti-s-2600-kuna-mjesecno-pitaju-se-asistenti-u-splitskom-centru-za-autizam-grad-najavljuje-povecanje-satnice-ali-i-to-je-premalo-svedeni-smo-na-prosjacki-stap-1235796 [printLink] => /split/kako-prezivjeti-s-2600-kuna-mjesecno-pitaju-se-asistenti-u-splitskom-centru-za-autizam-grad-najavljuje-povecanje-satnice-ali-i-to-je-premalo-svedeni-smo-na-prosjacki-stap-1235796?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 343938 [name] => asistenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => asistenti [link] => /tag/asistenti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358261 [name] => centar za autizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-za-autizam [link] => /tag/centar-za-autizam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688152 [name] => Mario Negotić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-18 11:54:30 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-negotic [link] => /tag/mario-negotic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 379227 [name] => satnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => satnica [link] => /tag/satnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRAMOTNE PLAĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako preživjeti s 2600 kuna mjesečno, pitaju se asistenti u splitskom Centru za autizam. Grad najavljuje povećanje satnice, ali i to je premalo: ‘Svedeni smo na prosjački štap‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23670906.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23670906.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23671319.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix


 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23671320.jpg [title] => Tom Dubravec//Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23671321.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/13291070.jpg [title] => Boris Kovačev/Ilustracija/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23670905.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kako se može živjeti s 2600 kuna? – pita nas jedan od 18 asistenata u splitskom Centru za autizam.

Nemamo mu što odgovoriti, možemo samo poslušati njihovu priču. Nakon što su javnosti i gradskoj vlasti uputili apel zbog mizerne plaće koja je u koliziji s teškim uvjetima rada, našli smo se s nekima od njih kako bismo prenijeli javnosti njihovu svakodnevnu borbu za dostojanstvo.

Naime, Split je ostao među manjim brojem gradova u kojima se nije povećala satnica posla koji obavljaju asistenti.

– Mi radimo za satnicu od 23,7 kuna po satu, za neto plaću od otprilike 2600 kuna, dok Grad Crikvenica plaća 35,20 po satu, Primorsko-goranska županija 27,60 kn, Grad Zagreb 30 kuna, Dubrovnik 35 kuna, Velika Gorica neto 27kuna... Da ne spominjemo i to kako nam zanimanje nije priznato, i da smo svako ljeto na Zavodu za zapošljavanje – požalili su se asistenti u nastavi koji rade pri Centru za autizam.

---

image
Tom Dubravec//Cropix
---

Jedan od najmlađih među njima, priznaje nam da ne može još dugo izdržati s tako malim mjesečnim primanjima. Ne zna kako je uopće izdržao do sada. Primoran je raditi drugi posao kako bi sebi uopće mogao financirati doručak na pauzama od posla.

Nekad plaća i kasni

– Nakon rada u Centru za autizam primoran sam nekoliko sati prevoziti za Glovo. Dakle, riječ je o poslu za koji mi nije potrebna neka velika vještina, za koji nisam morao položiti nikakav tečaj, gdje me aplikacija navodi gdje trebam preuzeti i odnijeti narudžbu. Ako se nešto putem prolije, nema veze.

Za takav posao sam najčešće plaćen 50 kuna po satu, a na poslu gdje imam ogromnu odgovornost prema živim bićima, djeci s posebnim potrebama, tu je satnica 23,7 kuna. Dakle, duplo više zarađujem u Glova – žali nam se mladić. Ističe da se ne želi baviti drugim poslovima, već svoje vrijeme samo želi posvetiti korisnicima Centra za autizam, ali je nemoguće ostati na tome radnome mjestu s tako mizernom plaćom.

---

image


 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Povezao sam se s korisnicima, svakodnevno uviđam njihov napredak i takve male pobjede velika su nagrada u zahtjevnom radnom danu. Htio bih ostati ovdje, ali se nemam od čega osamostaliti. Ne mogu ništa s tim novcem. Bit ću primoran otići jer ovako ne mogu živjeti – požalio nam se jedan od asistenata.

Uz takva, gotovo simbolična primanja, svejedno iz dana u dan daju zadnji atom snage da djeca iz Centra za autizam dobiju kvalitetu obrazovanja kakvu zaslužuju. Svi pomoćnici u nastavi imaju sličan problem, pritom mislimo na asistente koji rade u školama, ali naši sugovornici smatraju da su oni ipak specifični jer rade s posebnom skupinom mladih. Svejedno, žele da se izjednače plaće svim asistentima. Onima u školi, kao i njima pri Centru za autizam.

– Radim ovdje četiri godine. Sjećam se da sam tad za marendu kupovala pitu od sira koja je koštala šest, a danas je 12 kuna. Nama je cijelo to vrijeme nepromijenjena satnica. Da ne živim s mamom koja ima penziju i kćerkom koja ima plaću, vjerojatno bih tražila pomoć udruge Most kako bih imala gdje jesti i spavati – požalila se jedna od asistentica, posramljena što mora uopće izgovoriti takvu rečenicu.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Zato nas mole za anonimnost, jer je iznimno teško javno kazati da ste svedeni na prosjački štap, a cijelo vrijeme rade, i to niti malo jednostavan posao. Nekoliko se puta dogodilo da su im čak i takva minorna primanja kasnila pa su bili primorani moliti Grad da im se uplati plaća.

Splitski asistenti već duže vremena “zapomažu” kako bi netko čuo njihov glas. Njihove plaće najvećim dijelom financirane su iz sredstava Europske unije, a sufinanciraju se i od strane jedinica lokalne samouprave.

– Apsurdno je što na državnoj razini asistentima plaće nisu jednake, variraju od 19 do 28 kuna. Ako smo po europskom projektu dobili 25 kuna po osobi, nije mi jasno gdje je nestao taj novac kad se nekoga plaća 19 kuna. Gdje je nestalo tih šest kuna razlike? – pitaju se pomoćnici u Centru za autizam i najavljuju da će preispitati u što se troše razlike novca.

Svako ljeto na burzu

Osim iznimno niskih mjesečnih primanja, kao problem ističu i uvjete rada.

– U službenom opisu posla većina nas radi kao asistenti jednom djetetu, ali se skoro svaki tjedan dogodi eksces kad se moramo posvetiti određenom djetetu kako bi voditelj skupine mogao nastaviti raditi po planu i programu. Ovo nije posao u kojem možete biti isključivi, radimo s više djece, ali je nevjerojatno da neki od nas čak službeno rade s dvoje djece, a plaćeni su kao i oni koji su zaduženi za jedno dijete – ističu apsurdnu situaciju.

---

image
Boris Kovačev/Ilustracija/Cropix
---

Uza sve to, njihov radni odnos počinje kad i prvi dan nastave, a završava zadnjim danom nastave, tako da preko ljeta pomoćnici u nastavi odlaze na burzu rada s pravom na mizernih 70 posto bruto iznosa minorne plaće. Nakon toliko dugo vremena bavljenja tim poslom, dozlogrdio im je takav tretman od strane Grada i države.

Za pomoć su se obraćali prošlim gradskim vlastima, poslali su dopis aktualnom splitskom gradonačelniku Ivici Puljku za povećanje plaće, ali nikad nisu dobili odgovor. Sve do prošlog tjedna kad je dogovoren sastanak s Marijom Negotićem, ovlaštenim pročelnikom za društvene djelatnosti. Od Grada traže da im povećaju satnicu na 40 kuna. Tako bi zarađivali 4200 kuna mjesečno i kažu da bi bili zadovoljni tolikim iznosom.

Na prošlotjednom sastanku, uz Negotića i njegove suradnike, sudjelovali su pomoćnici u nastavi iz pojedinih osnovnih škola, ali i Centra za autizam.

Čeka se rebalans

Osnovne točke sastanka bili su egzistencijalni i ekonomski problemi s kojima su suočeni asistenti u nastavi, praksa sklapanja ugovora na devet mjeseci, prijava na burzu rada svakog ljeta, nesigurnost posla bez obzira na stečeni staž, nepoštivanje stavki iz kolektivnog ugovora koji bi se trebao odnositi i na asistente s obzirom na to da su zaposlenici škole, ali i preveliko i nepravedno variranje satnice od grada do grada. Iznijeli su primjer Zagreba i Dubrovnika gdje asistenti imaju veću satnicu od asistenata u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kao najvažnije, tražili su od Splita sufinanciranje satnice asistentima s ciljem da se do početka iduće kalendarske godine dođe do satnice od barem 35 kuna (neto), a do idućeg rebalansa proračuna i do 40 kuna (neto).

Mario Negotić im je najavio kako je u trenutnom rebalansu proračuna, koji čeka na usvojenje, uvršteno povećanje satnice na 31,2 kune po školskom satu te uz potpisivanje ugovora asistenti primaju božićnicu i regres, no ne i dar za dijete, na što su sve ove godine imali pravo, ali ih nisu dobivali.

---

image
Shutterstock
---

Međutim, bez satnice od barem 35 kuna (neto) do početka sljedeće kalendarske godine, asistenti su spremni pokrenuti štrajk. Strpljenja im nestaje, a život je sve skuplji. Pomoćnici u nastavi napominju kako vole svoj posao, ali više ne mogu pokriti niti trećinu troškova s mjesečnom plaćom.

– Dobro je činiti dobro, vrati se to u životu, ali ne mogu platiti račune s rečenicom: “Znate, ja sam jedna jako empatična osoba.” – zaključila je jedna od asistentica koja s gorčinom gleda na podatak da se Grad Split pohvalio kako je ove godine ostvario najveći iznos nepovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Gradonačelnik Ivica Puljak je u kolovozu ove godine ponosno istaknuo takav podatak, ali asistentima se uvjeti rada nisu poboljšali, već i ove godine ponavljaju istu priču. I ove godine mole se za dostojanstven život.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec//Cropix Vojko Bašić/Cropix Boris Kovačev/Ilustracija/Cropix Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kako-prezivjeti-s-2600-kuna-mjesecno-pitaju-se-asistenti-u-splitskom-centru-za-autizam-grad-najavljuje-povecanje-satnice-ali-i-to-je-premalo-svedeni-smo-na-prosjacki-stap-1235796 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=975580c4cac97f756c57de7a9db1d7cc3c516ed8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+pre%C5%BEivjeti+s+2600+kuna+mjese%C4%8Dno%2C+pitaju+se+asistenti+u+splitskom+Centru+za+autizam.+Grad+najavljuje+pove%C4%87anje+satnice%2C+ali+i+to+je+premalo%3A+%E2%80%98Svedeni+smo+na+prosja%C4%8Dki+%C5%A1tap%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-prezivjeti-s-2600-kuna-mjesecno-pitaju-se-asistenti-u-splitskom-centru-za-autizam-grad-najavljuje-povecanje-satnice-ali-i-to-je-premalo-svedeni-smo-na-prosjacki-stap-1235796 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-prezivjeti-s-2600-kuna-mjesecno-pitaju-se-asistenti-u-splitskom-centru-za-autizam-grad-najavljuje-povecanje-satnice-ali-i-to-je-premalo-svedeni-smo-na-prosjacki-stap-1235796 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRAMOTNE PLAĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSRAMOTNE PLAĆE

Kako preživjeti s 2600 kuna mjesečno, pitaju se asistenti u splitskom Centru za autizam. Grad najavljuje povećanje satnice, ali i to je premalo: ‘Svedeni smo na prosjački štap‘

26. listopada 2022. - 22:53

Kako se može živjeti s 2600 kuna? – pita nas jedan od 18 asistenata u splitskom Centru za autizam.

Nemamo mu što odgovoriti, možemo samo poslušati njihovu priču. Nakon što su javnosti i gradskoj vlasti uputili apel zbog mizerne plaće koja je u koliziji s teškim uvjetima rada, našli smo se s nekima od njih kako bismo prenijeli javnosti njihovu svakodnevnu borbu za dostojanstvo.

Naime, Split je ostao među manjim brojem gradova u kojima se nije povećala satnica posla koji obavljaju asistenti.

– Mi radimo za satnicu od 23,7 kuna po satu, za neto plaću od otprilike 2600 kuna, dok Grad Crikvenica plaća 35,20 po satu, Primorsko-goranska županija 27,60 kn, Grad Zagreb 30 kuna, Dubrovnik 35 kuna, Velika Gorica neto 27kuna... Da ne spominjemo i to kako nam zanimanje nije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:47