StoryEditorOCM
SplitSVAKA ČAST, MOMCI!

Kakav podvig! Miljenko i Drago prikupili 19.300 eura za djecu ‘Maestrala‘ pedalirajući 2300 kilometara u 17 dana

Piše Ana Pivčević
10. listopada 2023. - 14:47

Djeca u Centru za pružanje usluga u zajednici Maestral (donedavno Dječji dom Maestral) u utorak su objeručke dočekali Miljenka Mrkonjića i Dragu Jukića, rekreativne bicikliste, koji su prošli put od 2300 kilometara i zahvaljujući dobrim ljudima prikupili 19.300 eura za izgradnju dječjeg igrališta.

Miljenko i Drago su se 20. rujna uputili iz Frankfurta, rodnog mjesta Miljenka, preko Francuske te se spojili na Put sv. Jakova, a turu su završili 26. rujna u Santiagu de Composteli. 

Motivacija za put Miljenkov je plod već jedne uspješne akcije - jer se on prije nepune tri godine zaputio iz Frankfurta za Imotski s ciljem prikupljanja donacija za djecu oboljelu od raka iz udruge "Sanus" u Splitu.

image

Miljenko Mrkonjić i Drago Jukić

Jakov Prkić/Cropix

- Uvijek sam osjećao poseban poziv za Put svetog Jakova i drago mi je da smo ga prošli. Ovo je druga akcija i nadam se da ćemo ih još par zaredati. Drago mi se javio preko Instagrama i brzo smo se našli i sve dogovorili. Put od 17 dana na biciklu je bio prava avantura i izazov.

Bilo je nekakvih poteškoća, ali je uz Dragu sve bilo lakše. Super smo se slagali i razumjeli, a i kad imate potporu svih dragih ljudi koji su nas stalno zvali i uplaćivali donacije i kad znate da je za viši cilj, sve je lakše. Bol će proći, ali ovo vječno ostaje. Mi smo samo mali kotačić u ovom valu dobrote - kazao je 29-godišnji Miljenko. 

Miljenko i Drago su na biciklima prošli 2304 kilometra i 17 424 metara uspona u 17 dana. 

image
Jakov Prkić/Cropix

- Osjećaj je fantastičan i zadovoljan sam što smo to uspjeli. Kada sam postao poduzetnik i s obzirom na to da sam digitalni nomad, želja mi je bila doći iz Njemačke do Splita biciklom, ali kad sam čuo za Miljenka, javio sam mu se da bih želio napraviti biciklističku turu s većim ciljem.

Put nije bio toliko fizički težak, koliko psihički, ali sve smo uspjeli prijeći - sa smiješkom nam je rekao Drago, splitski sociolog koji je vlasnik i kreator web-stranice projektnjemacka.com.

Drago se 2018. godine odselio u Njemačku, a onda je pokrenuo i web-stranicu projektnjemacka.com na kojoj dijeli korisne informacije o životu u Njemačkoj. 

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral Jelena Burazin istaknula je da je ovo veliki dan za njih, a još veći će biti kad se igralište uredi. 

image
Jakov Prkić/Cropix

- Našu sreću danas ne možemo sakriti. Ovo ljeto su nam se javili Drago i Miljenko sa željom da naprave nešto veliko i lijepo za "Maestral". Otkrili su nam da žele voziti biciklu i prikupljati donacije, a mi takve pozive ne odbijamo. Zahvaljujući momcima i njihovom 17-dnevnom putovanju prikupljeno je 19.300 eura za uređenje igrališta - kazala je ravnateljica Burazin. 

Feštu u "Maestralu" začinili su i Joško Čagalj Jole i Andrea Šušnjara uz pratnju glazbenika Ivana Peraka, a splitski chef Duje Pisac bio je zadužen za dobre zalogaje.

Akcija će trajati još nekoliko dana na platformi "Činim pravu stvar-Put za igru" i tko se još želi uključiti, to može napraviti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:58