StoryEditorOCM
SplitPREMA SVIMA ISTO

Još jedna splitska braniteljska udruga završit će na ulici, Maja Đerek objašnjava zašto: ‘Neka mirno predaju prostor‘

Piše Gabrijela Radanović
14. srpnja 2023. - 21:24

Udruga veterana 40. inženjerijske bojne Hrvatske vojske požalila nam se kako ih je Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu izbacila na ulicu. Od listopada 2018. koriste gradski poslovni prostor na Pujankama iz kojeg moraju iseliti za manje od dva tjedna.

- Ova situacija je vrlo zabrinjavajuća i zahtijeva hitnu pažnju. Molim vas da pregledate dokument i poduzmete odgovarajuće korake kako bi se riješio ovaj neprihvatljivi incident – poslao nam je član Udruge veterana.

Priložili su nam i dopis iz Banovine u kojem je u prvoj rečenici istaknut razlog za povrat tog prostora Gradu. Ukratko, nezakonito su dobili taj prostor, a nije zanemarivo što im je odavno istekao ugovor za korištenje 48,65 metara četvornih gradske nekretnine.

image
Jakov Prkić/Cropix

Doznajemo da su ga dobili na korištenje Zaključkom gradonačelnika Andre Krstulovića Opare od 22. listopada 2018. godine.

- Prostor je dodijeljen na korištenje bez provođenja javnog natječaja, iako je isti propisan kao obvezatan zakonskim propisima i aktima Grada Splita, dakle isključivo odlukom tadašnjeg gradonačelnika i bez ikakvih kriterija – naglasila je Đerek.

Osim toga, Ugovorom o korištenju poslovnog prostora od 31. listopada 2018. prostor je dodijeljen Udruzi na rok od dvije godine uz naknadu od 10 kuna po metru četvorno. Ugovor im je istekao 31. listopada 2020. godine, prije nešto manje od tri godine.

Kako navedena Udruga koristi prostor bez pravnog osnova pozvana je da mirno predaju prostor. Iz Banovine su napomenuli kako oni ne mogu deložirati bilo koga iz svojih nekretnina, nego je potrebno pokrenuti sudski postupak.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Svim korisnicima koji su bez pravne osnove u poslovnim prostorima, a osobito onima koji su u posjedu prostora bez javnog natječaja, poslani su ili se šalju po saznanju dopisi u kojima se traži mirna primopredaja prostora, kako bi se spriječili dugotrajni sudski postupci. Moramo naglasiti da je jedan broj takvih korisnika već vratio prostore Gradu - dodala je pročelnica Maja Đerek.

Nepovoljan položaj

Posebno je naglasila kako Grad Split ima zaključene ugovore o zakupu s više braniteljskih udruga, ali su do tog prostora došli putem javnog natječaja i temeljem propisane zakonske procedure te korisnici redovno plaćaju zakupninu.

- Sve udruge, kao i svi ostali korisnici poslovnih prostora moraju biti stavljeni u isti položaj, moraju se poštivati zakonske odredbe i opći akti Grada Splita. Ovakvom dodjelom na korištenje, diskrecijskom ocjenom i bez kriterija stavljene su u nepovoljan položaj sve druge udruge koje godinama ne mogu dobiti prostor od Grada i čekaju svoj red na javni natječaj i zakonit postupak – poručila je pročelnica za gradsku imovinu.

Vezano za upit hoće li navedena udruga ispunjavati uvjete za javni natječaj i hoće li se moći prijaviti, poručila je kako je u tijeku savjetovanje s javnošću o prijedlogu nove Odluke o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva.

Naime, zatečeno stanje pokazalo je kako su udruge i ostale organizacije civilnog društva do sada dobivale prostore u zakup po istom postupku i uvjetima kao i ostale pravne osobe za komercijalni zakup, bez dostave programa djelovanja i ostalih mjerila rada.

- Ovaj prijedlog Odluke iskorak je u dosadašnjem postupanju glede dodjele prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva jer je naglasak stavljen na programske aktivnosti i društveni značaj aktivnosti njihovog djelovanja, uz jasno definirana mjerila za bodovanje – rekla je Maja Đerek.

image

Maja Đjerek

Duje Klarić/Cropix

Udruge i ostale organizacije civilnog društva koje provode programe i projekte od važnosti za Split, nužni su im prostori za rad, a Grad niskom naknadom za korištenje gradskih prostora, kao i propisivanjem kriterija i mjerila za dodjelu gradskih prostora, treba potaknuti i omogućiti im održiv rad i djelovanje.

U prijedlogu nove Odluke o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva naglasak je stavljen na bodovanje programskih aktivnosti i društvenog značaja aktivnosti udruge ili organizacije te drugih kriterija rada. Tako će se gradski prostor dodijeliti udruzi ili organizaciji koja ostvari najveći broj bodova na javnom natječaju, a ne onoj koja ponudi najvišu cijenu naknade za korištenje prostora kao do sada.

Rad u zajednici

- Grad Split želi posebno potaknuti programske aktivnosti koje uključuju rad u zajednici, kao što je pružanje socijalnih usluga, organiziranje javnih programa, neposredni rad s korisnicima na zaštiti ljudskih i socio-ekonomskih prava, neposredan rad s lokalnom zajednicom, programske aktivnosti zagovaranja za opće dobro, poput zagovaranja politika zaštite okoliša, unapređenje demokratskih procesa, zagovaranje za ljudska prava, zagovaranje radničkih prava, zaštita potrošača, unapređenje životnog standarda, zagovaračke aktivnosti za prava manjina... - nabrajala je.

Nastavila je kako će se novom Odlukom vrednovati programske aktivnosti kulturno umjetničkog stvaralaštva i provođenja javnih kulturno umjetničkih programa, poput produkcije kulturno umjetničkog sadržaja, organizacije izložbi i javnih izvedbi iz polja likovnih, glazbenih i drugih umjetnosti te programske aktivnosti u polju amaterskog i rekreativnog sporta, poput organiziranja sportskih aktivnosti za djecu i mlade, osoba s invaliditetom te rekreativnih aktivnosti za odrasle i slično.

Uskoro je u planu i donošenje Odluke o davanju na korištenje i upravljanju prostora za kulturu temeljem Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 08:30