StoryEditor
SplitCOVID POTVRDE

Iz splitske policije detaljno objasnili tko može ući u službene prostorije i pod kojim uvjetima: ‘Još jednom molimo građane za suradnju‘

Piše M.V.
16. studenog 2021. - 11:13

Policijska uprava splitsko-dalmatinska na svojim službenim stranicama objavila je u utorak, 16. studenog, upute o primjeni Odluke o testiranju stranaka te pružatelja usluga u objektima Ministarstva unutarnjih poslova.

Kao što je poznato, od danas je na snazi odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, prema kojoj zaposlenici u državnim i javnim službama, kao i građani koji dolaze u službene prostorije, moraju predočiti COVID potvrdu ili negativan test.  

Iz PU splitsko-dalmatinske građane još jednom mole za suradnju, a ponovljeni su i uvjeti ulaska u objekte Ministarstva.

Na ulazu treba predočiti digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.

Pod druge dokaze podrazumijevaju se:

- dokazi o dijagnozi COVID-19 postavljenoj antigenskim testiranjem unazad 12 mjeseci,

- potvrda da su zbog dijagnosticiranog COVID bolesnika u obitelji proglašeni tzv. vjerojatnim slučajem (također unazad 12 mjeseci),

- dijagnozi COVID-19 postavljenoj PCR testom prije više od šest, a manje od 12 mjeseci ili potvrdi da su preboljeli COVID-19, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljeni su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze (dokazuje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 14 mjeseci od cijepljenja).

image
Paun Paunović/Cropix

Testovi koji se prihvaćaju su PCR test koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja i BAT (brzi antigenski test na SARS-CoV-2) koji nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja.

Svi uvjeti kontrolirat će se na ulazu.

- Ispunjavanje uvjeta za ulazak ne odnosi se na osobe mlađe od 16 godina, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe i osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19, što treba biti dokazano liječničkom potvrdom.

Ograničenje ulaska stranaka u prostore/objekte ovog Ministarstva ne odnosi se na osobe čija je prisutnost u prostorijama Ministarstva rezultat primjene policijskih ovlasti (npr. uhićenje, dovođenje, privođenje, zadržavanje, poziv, kriminalističko istraživanje i sl.).

Što se tiče zaprimanja kaznenih prijava građana koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u prostorije Ministarstva, građani mogu kaznenu prijavu napisati i sami pa je policiji dostaviti putem elektronske pošte ili osobno, a eventualna daljnja komunikacija o prijavljenom kaznenom djelu odvijat će se putem telefona ili elektronskom poštom.

Ukoliko se radi o žurnom i neodgodivom slučaju, kada je kaznenu prijavu potrebno zaprimiti odmah, kaznena prijava će se zaprimiti u službenim prostorijama uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera u smislu držanja distance i korištenja zaštitne opreme od strane građana i policijskih službenika - objasnili su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2022 11:13