StoryEditorOCM
SplitUMJESTO FAŽOLA

Ivošević ugasio svoju ‘Dnevnu dozu‘, ali ima nova sličnog imena; zove Splićane na ‘Doček prvog ovosezonskog iznereda‘

Piše Božidar Lončar
14. ožujka 2024. - 12:06

Satirična Facebook stranica "Dnevna doza splitskog iznereda" organizirala je "Doček prvog ovosezonskog iznereda" u trajanju od 14 dana: od 1. do 15. svibnja na lokaciji "Geto" u Dioklecijanovoj palači, aludirajući na "Academia club Ghetto". 

U opisu stoji kako bi za Praznik rada Splićane, umjesto fažola, mogli očekivati prvi "izneredi u vidu riganja ili pišanja na javnom mjestu", zbog čega su kladionice već otvorene, navode u najavi događaja.

"Iako predsezona kreće s uskršnjim blagdanima, najavljeno je da će prvi ovosezonski iznered naši fini i kulturni turisti napraviti uoči Prvog maja. Kladionice već nagađaju hoće li iznered biti u vidu riganja ili pišanja na javnom mjestu, iz koje zemlje će biti turisti te koliko će kazni ispisati komunalni redari. Posebna kvota i ove godine je za riganje/pišanje po zaštićenim spomenicima.

Svi s nestrpljem čekamo!

Svakako nam javite slikom, ako naletite na koji iznered i ranije od najavljenog datuma", stoji u opisu događaja na Facebooku.

"Dnevna doza" nastala je u listopadu 2022. i u godinu i pol dana postojanja skupila je svega stotinjak pratitelja, no među njima je niz što bivših, što aktualnih kotarskih, gradskih i županijskih vijećnika i ovo im je prvi Facebook događaj.

Jedna dobra zezancija na koju se još nije uhvatilo mnogo ljudi, ali nas je nasmijala. Stranica je zapravo odgovor na nekadašnju stranicu "Dnevna doza splitskog nereda", koja je bila vrlo popularna na Facebooku i čiji je gerila-marketing zapravo formirao političku ličnost tadašnjega aktivista Bojana Ivoševića. Osim spomenute grupe, na Facebooku postoji i "Dnevna doza splitskog reda", koja satirom i sarkazmom komentira i kritizira gradsku vlast, a ima više od 10.000 članova.

Kontaktirali smo "Galeriju Ghetto – Slobodnu umjetničku akademiju" i rekli su nam kako, prema njihovim saznanjima, događaj nema nikakve veze s "Academia clubom Ghetto" na Dosudu 10.

Čini nam se kao tipična zezancija, već uobičajena za Facebook. Eto, nadajmo se da će ostati na zezanciji i da neće doći ni do kakvih iznereda.

Stupili smo u kontakt s osobom ili osobama koje stoje iza stranice koji su htjeli zadržati anonimnost koji su nam kratko odgovorili kako je riječ o satiri i pripremi za još jednu nepripremljenu sezonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:47