StoryEditorOCM
SplitPOLEMIKA S VICOM

Ivošević šizi jer im za osposobiti javni WC treba građevinska dozvola, a sezona samo što nije. Ovo je pozadina apsurda

Piše Sandi Vidulić
8. travnja 2024. - 07:43

Sezona kupanja već je na vratima, a ovo proljeće ubrzo će se pretvoriti u vruće ljeto. No, s održavanjem i uređenjem plaža, što se tiče nužnih popravaka i nekih sitnijih građevnih intervencija, moglo bi biti problema zbog Uredbe koju još nije donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ako je suditi po riječima dogradonačelnika Bojana Ivoševića.

image
Vojko Bašić/Ilustracija/Cropix

Naime, ovih dana razvila se zanimljiva polemika između njega i ravnatelja Lučke uprave Vice Mihanovića oko toga koji su radovi dozvoljeni na pomorskom dobru bez građevinske dozvole. Lučka uprava krenula je s radovima u gradskoj luci, a Ivošević ih je prozvao da to vrše nelegalno, bez građevinske dozvole, optuživši i Lučku kapetaniju da zatvara oči na bespravne radnje.

Po njemu, takvi radovi se ne mogu trenutno obavljati na pomorskom dobru bez građevinske dozvole, zato jer još ne postoji Uredba o građenju na pomorskom dobru koju je najavio Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ivošević tvrdi da se zahvaljujući nemaru Ministarstva dogodio pravni vakuum. Na pomorskom dobru ne može se izvoditi radove prema "Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima", a nije donesena nova Uredba koja bi omogućila izvođenje zahvata za koje nije potrebna građevinska dozvola.

Vice Mihanović je Ivoševiću uzvratio kako je sve u skladu s propisima.

- Radi se po "Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima", poštujući konzervatorske smjernice te uz arheološki nadzor - tvrdi prvi čovjek Lučke uprave, pitajući se kome smeta uređenje luke i grada. Dodao je kako su došla dva pomorska redara kojima je predana sva dokumentacija.

Famozna uredba

Na koju izjavu državnog tajnika Josipa Bilavera se Bojan Ivošević poziva kad spominje Uredbu koja nije donesena?

- Vlada će donijeti posebnu uredbu o građenju na pomorskom dobru. Znači, neće važiti Pravilnik o jednostavnim građevinama, nego posebna uredba koja će u obzir uzeti i pejzaž, utjecaj na okoliš, određene karakteristike područja na kojem se planira građenje. Time ćemo spriječiti devastaciju obale i okoliša. Smatramo da ćemo na taj način postići ravnotežu između razvoja te očuvanja pomorskog dobra i okoliša - izjavio je u studenom 2023. državni tajnik Bilaver.

U kraćoj polemici splitski dogradonačelnik je ravnatelju Lučke uprave odgovorio: "Gosp. Mihanoviću ne smetaju nam vaši radovi u luci, nego činjenica da je državni tajnik (HDZ) Bilaver jasno rekao da nema više primjene Pravilnika o jednostavnim građevinama na pomorskom dobru, čime je blokirao sve zahvate Grada Splita planirane na temelju navedenog pravilnika na pomorskom dobru do donošenja Uredbe o građenju na pomorskom dobru".

- Za popraviti običnu skalu koja je pristup plaži do donošenja navedene Uredbe potrebno je ishodovati ni manje ni više nego građevinsku dozvolu. S obzirom na brojne planove za ljeto, općine i gradovi su stalno pitali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kad će uredba, a oni su odgovarali samo što nije i tako već mjesecima! Dan danas uredbe nema, a sezona počinje - napisao je na svojoj objavi nedavno Ivošević.

Upitali smo dogradonačelnika Ivoševića na kojim lokacijama Grad ili Splitska obala ne mogu obavljati radove i o kojim je radovima riječ. Zapitali smo što će Grad učiniti u takvoj situaciji? Obzirom da sezona počinje, postoje li neki radovi kojima Grad Split namjerava urediti plaže, ukoliko nadležno Ministarstvo ne donese Uredbu?

- Malo je gužva danas, pa evo samo najbolji primjer apsurda se vidi u činjenici da za samo staviti u funkciju WC na Bačvicama (ex Žbirac) idemo u postupak građevinske dozvole, a trebali smo raditi po Pravilniku, jer nema smisla više čekati uredbu. - odgovorio nam je kratko Ivošević.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

U Zakonu o pomorskom dobru u Članku 14 doista piše ovako: "Za izgradnju jednostavnih građevina na pomorskom dobru ne primjenjuju se odredbe propisa kojima se uređuje izgradnja jednostavnih građevina, nego je potrebno ishoditi odgovarajuće dokumente za izgradnju".

Kako se mogu ishoditi dokumenti za izgradnju, ako se ne primjenjuju odredbe propis kojima se uređuje gradnja jednostavnih građevina? Odgovor se nalazi u istom članku Zakona.

- Vlada Republike Hrvatske uredbom uređuje gradnju građevina i izvođenje zahvata u prostoru koji se prema propisima kojima se uređuje građenje ne smatraju građenjem, a koji su dopušteni na prostoru pomorskog dobra - kaže Zakon.

No, što se radi ako Vlada RH nije donijela Uredbu na osnovu koje bi se izdavali dokumenti za gradnju jednostavnih građevina i zahvata na pomorskom dobru?

Zatražili smo mišljenje pročelnika za urbanizam Tea Vojkovića, da li se do donošenja Vladine Uredbe o građenju na pomorskom dobru može obavljati radove prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ili je on stavljen van snage. Pročelnik je kratko poručio da je na dopustu i da nije u mogućnosti odgovoriti.

Pokušali smo doznati od Ministarstva jesu li doista gradnje jednostavnih građevina i mali zahvati na pomorskom dobru blokirani, osim ako se za njih ne izdaju građevinske dozvole.

Odgovor smo dobili, ali na pitanje nam nije odgovoreno. U osnovi se u Ministarstvu izvlače. Tvrde da je za kvalitetno upravljanje pomorskim dobrom potrebno donijeti više od 30 podzakonskih akata?! Kažu da vjeruju kako će uskoro uputiti na javno savjetovanje Uredbu. Očito je da s donošenjem akata debelo kasne, jer nije sigurno da će ova Vlada i ovakvo Ministarstvo ostati nakon 17.04., odnosno, nakon izbora.

Čini se da je dogradonačelnik u pravu

Obzirom na izmotavanje Ministarstva reklo bi se da je Bojan Ivošević ovaj put u pravu. Ali pustimo inspekcijskim službama da utvrde legalnost radova u gradskoj luci. Situacija je apsurdna u ovom slučaju, jer nije riječ o devastiranju pomorskog dobra sa radovima u gradskoj luci, nego se radi o principu, odnosno o pitanju da li se poštuje Zakon, a Ministarstvo koje ga je izradilo odbija se izjasniti o tome što je dozvoljeno.

Evo i cjelovitog odgovora Ministarstva pa sami prosudite jesu li odgovorili na pitanje. Pitanje je glasilo: Obzirom da Uredba o građenju na pomorskom dobru koju je najavio državni tajnik Josip Bilaver još nije donesena, da li se do njezinog stupanja na snagu može obavljati jednostavne građevinske radove na pomorskom dobru prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ili je taj Pravilnik stavljen izvan snage?

"Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama stupio je na snagu 29. srpnja 2023. godine, a s obzirom na niz promjena koje su navedenim Zakonom donesene, i to s ciljem kvalitetnijeg upravljanja pomorskim dobrom i njegove zaštite, potrebno je donijeti iznimno velik broj podzakonskih akata koji podrobnije i detaljnije propisuju postupanja u pojedinim segmentima, njih više od 30.

Cilj je izraditi i donijeti podzakonske akte (Uredbe, Pravilnike i sl.) koji će uspostaviti nova načela zaštite te osiguranja pomorskog dobra te se, u tom smislu, u izradi ni jednog podzakonskog akta neće pristupati na brzinu a na uštrb kvalitete propisa, kao što se nije ni prilikom donošenja novog Zakona.

Kvaliteta navedenih dokumenata, kako samog Zakona koji je donesen nakon više od 20 godina, tako i podzakonskih akata, nužna je za kvalitetnu primjenu i vrednovanje pomorskog dobra, kao i za sve one koji žive na obali i uz more.

Uredba o gradnji građevina i izvođenju zahvata u prostoru koji se prema propisima kojima se uređuje građenje ne smatraju građenjem, a koji su dopušteni u prostoru pomorskog dobra je u visokoj fazi pripreme i vjerujemo kako će uskoro biti upućena u proceduru javnog savjetovanja. Time će se dati mogućnost i svim zainteresiranima da daju svoje mišljenje i sudjeluju u izradi što kvalitetnijeg propisa koji će, među ostalim, odrediti zahvate koji su dopušteni u prostoru pomorskog dobra, sukladno planiranom načinu korištenja pomorskog dobra i prema namjeni određenoj prostornim planovima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:14