StoryEditorOCM
Splitbrojne nepravilnosti

Inženjer iznio teške optužbe na račun splitskog dogradonačelnika: ‘Ivošević pogoduje investitoru, Grad gubi novac...‘

Piše Lucija Vujnović
9. studenog 2023. - 07:20

Zahvaljujući poznavanju struke i upornosti da otkrije što nije kako treba, građevinski inženjer Mario Rovan iz Građanske inicijative Split otkriva nove nepravilnosti na gradilištu "Small Malla", ovoga puta potvrđene od strane državne firme HŽ.

image

Mario Rovan

Joško Šupić/Cropix

Proučavajući ugovore, konkretno Aneks Ugovora o pravu građenja iz 1996. godine, zaključio je kako "investitor samostalno uređuje imovinsko pravne odnose s HŽ-om."

Rovan je u listopadu istaknuo kako im je Grad Split uskratio ustavno pravo na pristup informaciji bitnoj za utvrđenje zakonitosti davanja u zakup dio čestice od strane Grada Splita nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske zakupcu tvrtki "Small Mall". 

Uporan u otkrivanju nedostupnih podataka, obratio se spomenutoj državnoj firmi te od njih zatražio informacije o građenju garažno-poslovne građevine Small Mall uz željeznički tunel. 

image

Dio željezničkog tunela i njegova nadsvođa na pruzi M604 Oštarije-Knin-Split na cca km 325+560 koji se nalazi unutar ograde gradilišta Small Mall u Splitu

M. R.

Rovan je objasnio kako se radi o dijelu nekretnina u vlasništvu RH pod upravom HŽ-a koju je Grad Split dao u zakup tvrtki "Small Mall" bez prethodno pribavljenog ovlaštenja za raspolaganje, upravljanje i korištenje nekretnina Republike Hrvatske sukladno čl. 35. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

- Opet se radi o štednji investitora: izbjegavanju plaćanja nadzora građevinskih radova, to je više od jedne bruto plaće za nadzornika HŽ-a za cijelo vrijeme građenja tj. do uporabne dozvole, i plaćanja vinkulirane police osiguranja kojom se dodatno osigurava željeznički tunel i osobe u tunelu i na tunelu, kao osiguranje automobila i osoba.

Sve što se time uštedi nije niti jedan posto od štete koju su do sada napravili: 416.084.411 kuna na dan 30. rujna 2020. godine, podatak iz programa restrukturiranja Small Mall u stečajnom postupku - izračunao je Rovan. 

- Za HŽ-Infrastrukturu projekt Small Mall završen je 2015. godine kada su postavljeni piloti s nadglavnom gredom, pa dozvoljavaju Small Mall-u da radi bez njihova nadzora. 

Iako nije tražena informacija o riješenim imovinsko pravnim odnosima, navodi se da investitor nema obvezu njihova rješavanja s HŽ Nekretninama, jer se radovi ne izvode na zemljištu kojim upravlja HŽ Infrastruktura. To se može tumačiti tako da nije na snazi ugovor D-75 na kojeg se Bojan Ivošević pozivao da smije dati u zakup nekretninu RH - objašnjava Rovan. 

Prisjeća se kako je 2015. godine zatražena informacija je li zatražen nadzor HŽ-Infrastrukture i provodi li se nad tada već poodmaklim radovima. 

- Par sati nakon što smo poslali zahtjev, stigao nam je odgovor da su odmah uputili na teren inženjera i da će nadzirati radove. Odgovor je nalikovao ispričnici i to HŽI-a, a ne investitora. Zato sam to i zapamtio. Proizlazi, da tada nije bilo zainteresirane javnosti, cijelo tadašnje građenje bi bilo bez ikakva nadzora - kaže. 

Tvrdi kako je u tome i ova državna firma imala financijski gubitak, koji prema rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu Stalne službe u Karlovcu od 23. studenoga 2020. iznosi 3.594,59 kuna od kojeg, prema predstečajnom sporazumu, može biti naplativo 718,92 kune u 18 rata. Dobro su prošli. 

- Grad Splita ostaje bez komunalne naknade i, unatoč tome da gubi novce, bezuvjetno pogoduje investitoru - ukratko poručuje. 

- HŽ-Infrastruktura u dostupnoj evidenciji nema evidentiran zahtjev za odobrenje korištenje dijela kč. 13473/25 i 13473/10 k.o. Split... - među ostalim je napisao predsjednik uprave, Ivan Kršić, odnosno, objašnjava Rovan, investitor nije zahtijevao, pa mu nije ni odobreno korištenje nadsvođenog dijela željezničkog tunela. 

- Po drugi put HŽI potvrđuje da Grad Split (Bojan Ivošević) nema dopuštenje davanja u zakup nekretnina RH. 

image

Odgovor HŽ

Screenshot Sd/
image

Odgovor HŽ

Screenshot Sd/

- Investitor nije HŽI-u ponudio nikakav oblik plaćanja štete koja bi mogli nastati tijekom i nakon građenja i to ili od strane investitora ili od strane osiguravajućeg društva.

Nije pokrenuo postupak osiguranja dokaza, kao što je pokrenuo prema stambenim zgradama za štetu koju plaća investitor, niti je ponudio uplatu dodatne police osiguranja za štetu koju plaća osiguravajuće društvo. Investitor je uštedio dosta novca - zaključio je. 

 

Scan by Lucija Vujnović on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:35