StoryEditorOCM
SplitČEKA SE SJEDNICA

Ima li mobbinga na Upravnom sudu u Splitu odlučit će - Zagreb. Izuzeta sutkinja koja je sakupljala potpise ‘pobunjenica‘

14. rujna 2023. - 23:45

Svi oni koji su očekivali da će Pravosudna inspekcija, ministar pravosuđa, Saborski odbor za pravosuđe, predsjednik Vrhovnog suda ili bilo tko od nadležnih institucija dublje zagrebati na temu mobbinga na Upravnom sudu u Splitu, koji po njihovim pritužbama provodi predsjednica Nela Mešin, grdno su se prevarili jer se tu nije dogodilo ništa iako je afera izišla u javnost prije dva mjeseca.

Kakva-takva nada kod ovih ljudi vezana je za ponedjeljak 18. rujna. Tada se, naime, u Zagrebu sastaje u 13 sati Sudačko vijeće Visokog upravnog suda koje ima 15 članova, a svi su birani tajnim glasovanjem i ono će raspravljati o osnovanosti pritužbi sutkinje Sandre Čoraš Gega i ovih petnaest službenica.

Inače, radi se o postupku koji je pokrenut po prijedlogu predsjednice Visokog upravnog suda Inge Vezmar Barlek, koja više nije mogla žmiriti na silne izljeve nezadovoljstva, ali je ocijenila da se tu radi samo o mogućoj povredi Kodeksa sudačke etike od predsjednice Mešin i ništa drugo.

Proslijedila je predstavke Sudačkom vijeću, a sama nije ni pokušala utvrditi činjenice u konfrontiranju iskaza, nego se istraživanje svelo na njezino dopisivanje s predsjednicom Mešin. Po shemi, evo predstavke - očituj se i to je to!

No Nela Mešin, koja je nakon afere javno rekla da su odnosi na Upravnom sudu kolegijalni i dobri, zatražila je izuzeće sutkinje Mirande Gulišije Jurišić, jedine osobe koja je iz Splita i koja dolazi s njezina suda, a koja se nalazi u Sudačkom vijeću koje će se sastati u ponedjeljak.

image

Sutkinja Miranda Gulišija Jurišić (druga slijeva) na Tribini na temu nasilja nad ženama i mladima

Duje Klarić/Cropix

Nela Mešin traži izuzeće sutkinje Gulišije Jurišić iz razloga “jer je baš ona skupljala potpise sudaca za sastanak s predsjednicom Barlek u Splitu” pa neće biti objektivna. To je bio sastanak na koji suci nisu bili ni primljeni.

Stegovni postupak

Njezin zahtjev je uvažen. Tako je iz Sudačkog vijeća eliminirana jedina osoba koja zna sve o problemima Upravnog suda u Splitu i u ponedjeljak neće o tome odlučivati. Ostali članovi Sudačkog vijeća gledat će u papire ne znajući o situaciju na sudu ništa te će oni odlučivati je li Nela Mešin prekršila Kodeks ili nije.

Ako utvrdi da je bilo koja od pritužbi osnovana, Sudačko vijeće donijet će odluku kojom utvrđuje povredu Kodeksa. Ako pritužbe nisu osnovane, ono će predsjednicu Mešin osloboditi odgovornosti i utvrditi da nije počinila povredu sudačke etike. Zanimljivo je da i slučaju osuđujuće odluke i eventualno postojanje povrede Kodeksa sudačke etike od Mešin Sudačko vijeće nema zakonsku ovlast izreći ikakvu sankciju ili kaznu.

Eventualno, iako to nije propisano, već je stvar diskrecijske ocjene i procjene ovlaštenih tužitelja, izvrgava se riziku da se, u situaciji da joj se pravomoćnom odlukom utvrdi povreda Kodeksa sudačke etike, protiv nje pokrene stegovni postupak.

Prema članku 67. stavku 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, ako postoji osnovana sumnja da je sudac počinio stegovno djelo, predsjednik suda dužan je pokrenuti stegovni postupak protiv njega, a stegovni postupak mogu pokrenuti i ministar pravosuđa, predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda i Sudačko vijeće.

Dakle, procedura traje, prave sankcije niti pravog istraživanja problema nema, samo se barata paragrafima, hipotetikom, izuzećima, a ljudske sudbine na Upravnom sudu u Splitu čekaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:48