StoryEditorOCM
SplitTRAŽI SE KUPAC

Moćni vlasnik prodaje parcelu na splitskom ‘Malom Manhattanu‘ za 4 milijuna €! Susjedi razočarani, a plomba - isparila

Piše Mia Uzinić
23. studenog 2023. - 07:51

U kompleksu Brodarica godinama stoji zapušteno i opasno igralište, a vlasnik je, zamislite, Hrvatski telekom d.d. koji spomenutu površinu, skupa s okolnim objektima, prodaje za vrtoglavih 4 milijuna eura. 

Prijašnji vlasnik ovog prostora bila je tvrtka "Diokom" koja je odavno u stečaju. Tvrtku je 2003. godine kupio Željko Kerum, a Hrvatski telekom d.d. je 2015. pokrenuo pojedinačni ispravni postupak kako bi dokazao vlasništvo i upisao se u zemljišne knjige.

image

Oglas HT-a

Ht/web/Ht/web

Bila je 2007. godina kada su otvorene nove zgrade na Brodarici. U sklopu poticajne stambene izgradnje projekt su vodile dvije tada najuspješnije dalmatinske firme "Kerum" i "Dalkoning". Tadašnji predsjednik vlade Ivo Sanader uručio je ključeve novim vlasnicima stanova na "Malom Manhattanu".

image

Ivo Sanader uručuje ključeve stanarima

Grad Split

Siniša Jonjić, bivši zamjenik predsjednika kotara Lovret, kazao nam je kako su, osim stambenih prostora, bili izgrađeni i poslovni prostori. Među njima i dječji vrtić koji tada, očito, nije imao predviđenu lokaciju za vanjsko dječje igralište. Vrtić je bez igrališta i danas.

Nakon nekoliko ozljeda djece na spomenutoj površini, roditelji su uputili upit kotaru, a kotar Gradu zbog neodržavanju površine na kojoj su se skupljale velike količine otpada i koji je predstavljao potencijalni rizik za zdravlje.

Grad je uporno odgovarao da to nije gradsko vlasništvo, bez poduzimanja ikakvih daljnjih koraka, pa su stanari kotara uz pomoć donatora i volontera 2015. godine odlučili urediti spomenutu površinu kako bi zaštitili djecu.

image

Zatečeno stanje 2015.

Siniša Jonjić
image

Zatečeno stanje 2015.

Siniša Jonjić
image

Zatečeno stanje 2015. godine

Siniša Jonjić
image

Zatečeno stanje 2015. godine

Siniša Jonjić

U tom periodu na Brodarici je živjelo preko 300 djece. Nakon priprema i dogovora krenulo se s odvozom smeća. Napunilo se osam kamiona otpada. Postavljene su nove ograde, zakrpane su rupe, montirane klupe, klackalice, ljuljačke i tobogan. Građani su ovo igralište samoinicijativno uredili i od rugla napravili društveno korisnu površinu.

image

Uređeno igralište

Siniša Jonjić
image

Uređeno igralište

Siniša Jonjić
image
Siniša Jonjić

Kako je vrijeme prolazilo, tako je igralište ponovo postalo zapušteno i opasno.

image

Fotografije snimljene ovaj tjedan

Mia Uzinić
image

Fotografije snimljene ovaj tjedan

Mia Uzinić
image

Igraliste ovaj tjedan

Mia Uzinić/Mia Uzinić

Podsjećamo, radi se o površini koja se nalazi u centru grada na koju je moguće doći i koja nije sigurna za djecu koja se i dalje na njoj okupljaju. Zanimljiva slučajnost je da su na slučaj bile stavljene dvije plombe. Posljedna je stavljena prošli mjesec. Inače, plomba je oznaka zaprimljenog, ali neriješenog prijedloga na temelju kojeg se zahtjeva provedba nekog upisa u zemljišne knjige. 

Oznaka plombe stavlja se na mjesto gdje bi se u ZK ulošku trebalo provesti upis, i upisuje se odmah nakon primitka zahtjeva. Obje su rješene 21. studenog na sudu, dva dana nakon početka pisanja ovog članka.

Uputili smo upit Hrvatskom Telekomu o stanju igrališta. 

- HT je trenutni vlasnik spomenute parcele za koju su već pokrenute radnje te će tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana biti izvršeno postavljanje ograde na ulazu – odgovorili su nam.

Postavlja se pitanje zašto je trebalo proći ovoliko godina da bi makar ogradili prostor za javnost, ako je već bio neodržavan i predstavljao opasnost za djecu. Stanovnici ostaju bez igrališta koje su sami osposobili, a grad postaje bogatiji za još jednu priču o tromosti sustava. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:24