StoryEditorOCM
Splitupisi u vrtiće

Grad Split otkrio kako će riješiti problem djece ‘ispod crte‘: Otvara se 11 novih skupina, a bit će i zapošljavanja...

Piše Ana Pivčević
20. srpnja 2023. - 15:43

Predsjednik splitskog HSLS-a Hrvoje Bašić u srijedu je šokirao objavom pisma koje je dobio od Splićanke, samohrane majke 11-mjesečnog sina koji nije dobio mjesto u vrtiću, iako ispunjava sve uvjete. 

- Imam sina od 11 mjeseci i živim s njim sama s obzirom da nas je njegov tata napustio kada je on imao dva mjeseca. Kao dijete iz jednoroditeljske obitelji, moj sin bi trebao imati prednost pri upisu u jaslice, što se nažalost nije pokazao slučaj. Iako smo oboje zaposleni i imamo prebivalište u Splitu te smo zadovoljili sve uvjete upisa, moj sin opet nije primljen u jaslice. Nakon napisane žalbe stiglo je rješenje u kojem navode da su žalbu razmotrili i uvažili, međutim zbog manjka slobodnih mjesta nisu u mogućnosti odobriti zahtjev - dio je pisma koje je Splićanka poslala Bašiću. 

Pismo Splićanke čije dijete nije upisano u vrtić para srce: ‘Imam sina od 11 mjeseci, njegov tata nas je napustio...‘

Upravo zbog ovog slučaju poslali smo upit Gradu Splitu. Zanimalo nas je što majka u ovom slučaju može napraviti s obzirom da je iscrpila mogućnost žalbe. Također nas je zanimalo koliko djece nakon žalbi nije upisano u vrtić, ali i koliko je novih mjesta u gradskim vrtićima u odnosu na prošlu godinu. 

- Zbog činjenice da su upisi u privatne i vjerske predškolske ustanove provedeni zasebno, a da su četiri gradske predškolske ustanove posebni pravni subjekti te zbog činjenice da su se roditelji mogli prijaviti samo u jednu gradsku predškolsku ustanovu, na kraju procesa žalbi ostao je određeni broj nepopunjenih mjesta, kako u vrtićkim programima u gradskim ustanovama, tako i u jasličkim programima u privatnim i vjerskim ustanovama.

Slobodna mjesta po pojedinoj predškolskoj ustanovi se utvrđuju nakon što se roditelji s višestrukim prijavama odluče u koji vrtić upisuju dijete, odnosno potpišu ugovor. Ustanova će potom obavijestiti roditelje djece o slobodnim mjestima i ponuditi mjesto u odgovarajući program u drugoj predškolskoj ustanovi - odgovorili su nam iz Grada Splita. 

Dodatne tete

Dodali su da će se od sljedeće pedagoške godine otvoriti dva nova privatna vrtića na Mejašima i na Dračevcu. 

- Nove jasličke skupine otvorene su u gradskim ustanovama DV "Radost" i DV "Cvit Mediterana", tako da ćemo na području grada Splita imati 11 novih odgojnih skupina. Također, u svim gradskim vrtićima, ovisno o potrebama, Grad Split će osigurati trećeg odgajatelja - naveli su nam iz Grada Splita. 

Ističu da što se upisnog postupka tiče, nakon što je istekao žalbeni rok slijedi proces upisa djece u nepopunjena vrtićka i jaslička mjesta.

- Sva djeca koja su ostvarila uvjete bit će upisana u vrtićke programe. Roditeljima čije dijete nije upisano u traženi vrtićki program bit će ponuđeno mjesto u nekom od gradskih, odnosno privatnih ili vjerskih predškolskih ustanova. Za jasličke programe, zbog znatnog broja dvostrukih prijava u gradske i privatne, odnosno vjerske ustanove, procjenjujemo da će biti dostatno mjesta za upis sve djece koja su ostvarila uvjete, a čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište na području grada Splita.

Zbog kompleksnosti cijelog procesa i velikog broja uključenih predškolskih ustanova koje u njemu sudjeluju, postupak upisa u dječje vrtiće trajat će još neko vrijeme, stoga još jednom zahvaljujemo roditeljima na suradnji i molimo ih za strpljenje i razumijevanje - poručili su iz Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 09:04