StoryEditorOCM
SplitPROMOCIJA KNJIGE

Globalna studija nudi detaljan opis tehnologija koje se koriste u nadzoru stanovništva, među autorima i Splićani

Piše Ljubica Vuko
23. travnja 2024. - 18:02

Promocija globalne studije o biometriji Beyond the face – Biometrics and Society održat će se u ponedjeljak, 29. travnja s početkom u 17 sati u Zagrebu u prostoru Wespa Business & Lounge (Green Gold, Radnička 50).

Knjigu o biometrijskom nadzoru izdaje SHARE Fondacija iz Beograda, najveća regionalna organizacija za zaštitu digitalnih prava. Kako je navedeno u pozivu, zahvaljujući aktivnostima SHARE-a, tisuće kineskih biometrijskih kamera postavljanih diljem Beograda još uvijek nisu u funkciji.

Promociju organiziraju SHARE Fondacija i udruga Politiscope – privacy watchdog organizacija iz Splita. Nakon kratkog predstavljanja knjige, održat će se panel rasprava o nedavno usvojenom Aktu o umjetnoj inteligenciji Europske Unije, s posebnim fokusom na reguliranje sustava umjetne inteligencije koji omogućuju masovni biometrijski nadzor građana.

O knjizi će govoriti urednik Andrej Petrovski (SHARE) i jedan od autora Duje Kozomara (Politiscope) dok je moderator Duje Prkut (izvršni direktor, Politiscope).

Na panel raspravi naslovljenoj "Akt o umjetnoj inteligenciji i biometrijski nadzor" sudjeluju Anamarija Mladinić (Agencija za zaštitu osobnih podataka), Danilo Krivokapić (SHARE), Duje Prkut (Politiscope), a moderator je Duje Kozomara.

image

Ilustracija

Shutterstock

Kako pojašnjavaju uz poziv za promociju, Beyond the face – Biometrics and Society, studija o društvenim posljedicama biometrijskog nadzora nudi detaljan opis tehnologije raznih proizvođača koju privatni i državni akteri koriste u nadzoru stanovništva.

Studija uključuje komparativnu analizu zakona saveznih država u SAD-u, država članica EU, i drugih država u Africi, Aziji te Latinskoj Americi. Studije slučaja istražuju prakse primjene biometrijskog nadzora, od Mijanmara i UK do New Yorka i Beograda, u kontroli granica, nadzoru javnih površina u velikim gradovima, kao i u suzbijanju oporbenih i protestnih aktivnosti.

Knjiga s više od 300 stranica, podijeljena je u tri poglavlja – Tehnologija, Pravo, Praksa. Čitatelju nudi priliku da se upozna s temeljnim sukobom koji postoji između neotuđivih ljudskih prava i praksi industrije biometrijskog nadzora koja je pogonjena visokim profitima. Unatoč postojanju brojnih dokaza koji upućuju na drugačije zaključke, vlasti diljem svijeta još uvijek tvrde kako ovakvi sustavi doprinose sigurnosti u društvu.

Urednici knjige su Ella Jakubowska (European Digital Rights initiative) te Andrej Petrovski i Danilo Krivokapić (SHARE). Autori su Bojan Perkov (Tehnologija), Jelena Adamović i Duje Kozomara (Pravo), Mila Bajić i Duje Prkut (Praksa).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:18