StoryEditorOCM
SplitO TEMATSKOJ SJEDNICI

Glavina: Gradonačelnik koji se ne može pobrinuti za donošenje komunalnog reda ne zaslužuje voditi grad razine Splita

Piše Split SD
11. kolovoza 2023. - 13:06

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina dao je svoj osvrt na jučerašnju tematsku sjednicu splitskog Gradskog vijeća na temu turizma. Njegov status prenosimo u cijelosti. 

- U uvodnom dijelu sjednice gradonačelnik Puljak me je prozvao da negativno pričam o turizmu u Splitu. To je praktički bilo sve što je gradonačelnik drugog najvećeg grada u Hrvatskoj i jednoj od TOP turističkih destinacija u Hrvatskoj imao reći o turizmu! Žalosno što je gradonačelnik inicijativu kluba vijećnika HDZ-a i mene da u Grad Split dovedemo cijelu vertikalu struke i institucija doživio kao još jednu priliku za svoje populističke doskočice.

Sam pristup tematskoj sjednici, ali i generalno upravljanju turizmom najbolje je oslikao razlike između politike HDZ-a koja se bazira na suradnji i partnerskom odnosu sa svim dionicima u turizmu te politikantstva CENTRA koji kao i kod ostalih tema egzistira samo na populizmu i prozivanju Vlada Republike Hrvatske. Upravo to i jest povod sazivanja tematske sjednice – politika upravljanja turizmom u Gradu Splitu ne postoji, a posljedicama svjedočimo svaki dan na našim ulicama, plažama i čitavom gradu.

Razliku su naglasili i zaključci sjednice koje smo uputili pred vijećnike. HDZ je fokusiran na to kako popraviti situaciju u turizmu, kvalitetno osmisliti strateško planiranje turizma i donijeti ključne dokumente koji će to razraditi. Sve ono što gradovi u okružju kvalitetno čine i dokazuju da se turizmom može dobro upravljati. Grad koji je u ovolikoj mjeri naslonjen na turizam svakako zaslužuje da se o tome donese poseban dokument koji će detaljno definirati strategiju i smjer kojim splitski turizam ide, a ne da to bude usput spomenuto kroz okvirne dokumente nižeg reda. Split kao šampion turizma iz 2017. godine najbolji je dokaz da se turizmom u gradu nekada kvalitetno upravljalo, a mi želimo da naš grad to opet postane.

S druge strane, CENTAR je predložio populističke alibi zaključke kojima želi pobjeći od odgovornosti i pustiti PR dimnu zavjesu te skrenuti pažnju na Vladu RH. Istu onu čije su politike i mjere dovele do još jedne rekordne turističke sezone i rekordnih turističkih prihoda, rekordne zaposlenosti, rekordno niske nezaposlenosti, rekordne visine prosječne i medijalne plaće, zemlje s jednim od najviše rastućih gospodarstva u EU protekle dvije godine te Vlade koja je uvela Hrvatsku u Schengen i Eurozonu.

Sve to ubrzano podiže stupanj razvijenosti Hrvatske u odnosu na prosjek EU te Hrvatsku svrstava kao jednu od najintegriranijih zemalja Europske Unije. Ivica Puljak dokazao je da ingerencije koje mu stoje na raspolaganju ne zna koristiti, a priželjkuje dodatne ingerencije koje su na drugim tijelima vlasti. Gradonačelnik koji se ne može pobrinuti za donošenje običnog komunalnog reda ne zaslužuje voditi grad razine Splita, a njegovim snovima o nacionalnoj politici je također došao kraj.

Upravo smo s ovom tematskom sjednicom koju smo inicirali te izborom izvjestitelja predstavnika struke koje smo izabrali, pokazali afirmativni stav HDZ-a te ponudili rješenja za budućnost turizma u Splitu. Stanje u splitskom turizmu je izmaklo kontroli zbog nečinjenja gradske vlasti, grad je prljav i zapušten, a turizmom se ne upravlja nego se turizam događa.

Gradska vlast je u rasulu, a ovo je naš pokušaj da spasimo što se spasiti da dok ne bude prekasno. Ivicu Puljka pamtit ćemo po najvećem zaduženju u povijesti grada. Ako ne posluša naše i sugestije struke, pamtit ćemo ga i kao onoga koji je srozao ili vratio Split na razinu turističke destinacije koju posjećuju gosti u tranzitu - kazao je Glavina.

image
Facebook/Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:52